Beursdagboek US Markets Redactie 5 december 2016, 19:42

...

Daily Roundup - Maandag 5 december 2016

5 december 2016, 19:42 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)


En wat bracht Sin­terk­laas­je ons zo al van­daag op de beurs? In ieder geval veel groene indexn in Europa.
Ook in Oost­en­rijk en Ital­ië was hij spe­ci­aal even langs­ge­weest want daar kre­gen de Oost­en­rijk­ers een linkse regering in de schoen en voor de Ital­ia­nen werd de pre­mier op de boot naar Span­je gezet.
Yep, Ren­zi had zijn lot ver­bon­den aan het ref­er­en­dum en moet nu op de blaren zit­ten, zoals Cameron dat ook deed na de Brex­it. Miss­chien had­den zij gewoon geen zin meer om hun land te lei­den, wie weet ;-)
De grotere beurzen in Azië moesten vanocht­end helaas wel in het rood sluiten. De Japanse Nikkei zak­te 0,8% ofwel 151 pun­ten. In Shang­hai schreef de index zelfs 1,2% af. Voor de dure Hang Seng werd een kleine kwart pro­cent ver­lies waargenomen.
Europa.
In Ams­ter­dam opende de AEX op 447,6 pun­ten. Een half pro­cent lager dan het slot van vri­jdag. Voor­beurs was het zelfs nog erg­er gesteld. Direct na open­ing lieten beleg­gers in Europa echter weten dat zij zich van­daag niks van het Ital­i­aanse ref­er­en­dum willen aantrekken en pak­ten direct de lift naar een verdieping hoger. Slot voor de AEX lag uitein­delijk op 454,5 pun­ten (+1,1%; 4,9 punten).




Hard­ste sti­jger was Arcelor­mit­tal dankz­ij een rap­port van ABN AMRO waarin de con­clusie was dat de staal­pro­duc­tie dankz­ij de bouw- auto­sec­tor in de lift zit. Het aan­deel steeg 4,9% (Jaar­ba­sis al bij­na 150%!).
Ook Delta Lloyd en NN Group ste­gen omdat een fusie nabij zou zijn, zo meldde de Telegraaf. Delta Lloyd zou echter nog wel een hoger bod willen hebben voor­dat zij mee in zee gaan. 5,30 was te laag. 5,80 zou vol­gens bron­nen het nieuwe doel kun­nen zijn.
De verzek­er­aars ste­gen van­daag met respec­tievelijk 2,2% en 1,4%.
KPN stond met ‑1,4% in het rood omdat de tele­com aan­bieder zijn aan­deel in de tv-markt ziet dalen. Zig­go groeit daar­ente­gen juist. Ere­di­visie tegen Formule1?
Op de DAX werd een flinke 1,6% gewon­nen. De index steeg met ruim 170 pun­ten naar ongeveer 10685. Het bli­jft daarmee net als de meeste andere Europese index­en nog steeds zijwaarts koersen.
In Frank­furt waren onder meer de auto­bouw­ers flink in trek, zo steeg BMW met 3,1% en VW met 2,5%. Com­merzbank bijft een gevare­naan­deel en liep ook van­daag uit de maat met een klein ver­lies van 0,15%. Deutsche Bank steeg wel met een mooie 2,5%. Op jaar­ba­sis loopt de groot­ste Europese bank nog wel achter op CMZ.
Elders in Europa ste­gen de BEL20 en Franse CAC40 bei­den met een pro­cent. In Lon­den klom de FTSE slechts een kwart pro­cen­t­je mede dankz­ij de sti­j­gende EUR/GBP.
In Milaan ver­loor de Ital­i­aanse MIB40 36 pun­ten (-0,2%). Daarmee toont het aan dat beleg­gers niet van plan zijn de opgenomen aan­de­len plots aan het por­fo­lio toe te voe­gen. Sterk­er nog, ik denk dat het eerst nog veel erg­er moet wor­den. Het is op jaar­ba­sis ver­reweg de slechtst presterende index van de Euro­zone met een min van ruim ‑20% sinds 31 decem­ber 2015.
Wall Street.
De futures in New York klom­men met Europa mee en na open­ing veran­derde daar weinig in om half zes: 
Dow Jones schreef 80 pun­ten bij tot 19250 (+0,4%)
S&P steeg 14 pun­ten tot 2206 (+0,65%)
Nas­daq comp won 52 pun­ten tot aan 5307(+1%)
De Dol­lar index zak­te naar verwacht­ing wat af, zo liet de koers vorige week al doorschemeren. Om half zes ver­loor het 0,9% tot aan 100,47 pun­ten. Verwacht zware ste­un bij de 98,8 punten.


Com­modi­ties.
Ruwe olie ging vanocht­end vrolijk mee met het goede sen­ti­ment op de Europese mark­ten. Ook na Wall Street bleef het aardig in de plus staan na de al flinke koerssti­jging van vorige week.
Brent kostte om half zes 54,95 dol­lar per vat. Een sti­jging van 0,9%. WTI ging over de toon­bank voor 51,93 dol­lar per vat(+0,5%).
Aardgas is flink bezig al zijn ver­liezen van okto­ber weer goed te mak­en. Mocht je medio novem­ber zijn ingestapt dan zul je in je han­den wrijven. Toch is het nog een eind­je ver­wi­jderd van de 3,9 dol­lar waar de ste­vige dal­ing begon. Tij­dens het Europees slot stond de koers op 3,60 dol­lar. Een sti­jging van ruim 6%.
Goud en zil­ver bli­jven nog ongewild. Vooral het dure edel­metaal werd wederom van de hand gedaan, zelfs als de dol­lar daalt. Goud zak­te met een pro­cent naar de 1165 dol­lar. Zil­ver werd een tiende pro­cent meer waard en steeg naar een pri­js van 16,72 dol­lar. De RSI’s van bei­de par­ti­jen zjn onder­tussen wel weer aan het sti­j­gen maar van een koerssti­jging is nog geen sprake. Een­zelfde soort maar min­der harde beweg­ing was eind 2015 waar te nemen. Wellicht dat 2017 dan weer een goed jaar gaat worden.
Macro-economis­che cijfers.
De eerste maandag van de maand brengt ons zoals gewoon­lijk de man­agersinkoopin­dex­en van de dien­sten­sec­tor (boven 50 is groei;onder 50 is krimp). Voor Chi­na steeg die PMI in novem­ber iets hard­er dan verwacht, van 52,4 naar 53,1 punten.
De Euro­zone zag een dal­ing tege­moet, van 54,1 naar 53,8 pun­ten. Men schat­te in dat het cijfer gelijk zou bli­jven. Vooral Frankrijk had daar schuld van want daar zak­te de index met een heel punt naar 51,6. Voor de Duit­sers bleef het bij­na gelijk op 55,1 punten.
In het V.K. maakt men zich nog steeds geen zor­gen over de Brex­it want hoewel anal­is­ten een dal­ing voor­spelden naar 54 pun­ten steeg de PMI juist van 54,5 naar 55,2 pun­ten. Bij­na alle sec­toren op dat grote eiland doen het tegen de verwachtin­gen in goed.
De Amerikaanse ver­sie daalde met een tiende punt naar 54,6 pun­ten. De index die onder­zoek­er ISM hanteert maak­te een flinke sprong. De Non-man­u­fac­tur­ing PMI steeg van 54,8 naar 57,2 punten.
Voor de Euro­zone werd ook de verkopen van de detail­han­del uit okto­ber bek­endge­maakt. Daar was een flinke sti­jging waar te nemen. Zo werd de kleine krimp uit sep­tem­ber omgezet naar een groei van 1,1% en op jaar­ba­sis steeg de groei van 1,0% naar 2,4%. Duit­slans, Slovenië en Lux­em­burg beho­or­den tot de groot­ste sti­jgers. Mal­ta, Ier­land en Hon­gar­i­je hield­en de gemid­delde groei vooral tegen.
Draghi woonde van­daag de Eurogroup in Brus­sel nog bij, waar alle min­is­ters van finan­ciën samen zijn. Er zou vol­gens media een speech gep­land staan maar daar is op de ECB web­site niets van te vin­den. Waarschi­jn­lijk zullen de heren (en dames?) gespro­ken hebben over de uit­slag van het Ital­i­aanse ref­er­en­dum, welke voor Draghi natu­urlijk geen plezierige uitkomst heeft. Een JA-stem had namelijk de weg geopend naar her­vormin­gen en eventueel extra Europese ste­un. Ook zal Draghi al een voor­proe­f­je gegeven hebben van de aankomende ECB-ver­gader­ing. Die staat voor don­derdag gepland.
Agen­da voor morgen.
Weinig cijfers voor mor­gen en sowieso geen hele zware. Voor­beurs wor­den de Duitse fab­riek­sor­ders uit okto­ber gepub­liceerd. De maan­den wis­se­len elka­ar vaak om met krimp en groei en dat gebeurt dit­maal waarschi­jn­lijk ook. Van ‑0,6% naar een verwachte +0,6%.
Om elf uur kri­j­gen we te horen wat de Europese BNP is voor het derde kwartaal maar daar wordt geen ver­schil verwacht. Voor de Euro­zone zou dat op jaar­ba­sis 1,6% bli­jven en op kwartaal­ba­sis een­zelfde groei van 0,3%.
In Rus­land zijn ze sinds 2015 met man en macht de inflatie naar bene­den aan het drukken en dat lukt aardig. Op jaar­ba­sis denkt men een dal­ing te zien naar 5,8% waar dat de vorige keer nog 6,1% was. Da’s niet veel meer vergeleken met de top van 16,8% uit maart vorig jaar.
Voor de V.S. komen ook de fab­riek­sor­ders van okto­ber naar buiten en daar schat men een flinke sti­jging te zien (0,3% naar 2,6%).
In Cana­da komt de brede Ivey PMI naar buiten en die sti­jgt naar verwacht­ing verder, van 59,7 naar 59,9 punten.
Niet veel bij­zon­ders dus mor­gen, wellicht staat ons dan ook een rustige beurs­dag te wachten.
Pret­tige Sin­terk­laasavond gewenst!

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.