En wat bracht Sinterklaasje ons zo al vandaag op de beurs? In ieder geval veel groene indexn in Europa.
Ook in Oostenrijk en Italië was hij speciaal even langsgeweest want daar kregen de Oostenrijkers een linkse regering in de schoen en voor de Italianen werd de premier op de boot naar Spanje gezet.
Yep, Renzi had zijn lot verbonden aan het referendum en moet nu op de blaren zitten, zoals Cameron dat ook deed na de Brexit. Misschien hadden zij gewoon geen zin meer om hun land te leiden, wie weet ;-)
De grotere beurzen in Azië moesten vanochtend helaas wel in het rood sluiten. De Japanse Nikkei zakte 0,8% ofwel 151 punten. In Shanghai schreef de index zelfs 1,2% af. Voor de dure Hang Seng werd een kleine kwart procent verlies waargenomen.
Europa.
In Amsterdam opende de AEX op 447,6 punten. Een half procent lager dan het slot van vrijdag. Voorbeurs was het zelfs nog erger gesteld. Direct na opening lieten beleggers in Europa echter weten dat zij zich vandaag niks van het Italiaanse referendum willen aantrekken en pakten direct de lift naar een verdieping hoger. Slot voor de AEX lag uiteindelijk op 454,5 punten (+1,1%; 4,9 punten).
Hardste stijger was Arcelormittal dankzij een rapport van ABN AMRO waarin de conclusie was dat de staalproductie dankzij de bouw- autosector in de lift zit. Het aandeel steeg 4,9% (Jaarbasis al bijna 150%!).
Ook Delta Lloyd en NN Group stegen omdat een fusie nabij zou zijn, zo meldde de Telegraaf. Delta Lloyd zou echter nog wel een hoger bod willen hebben voordat zij mee in zee gaan. 5,30 was te laag. 5,80 zou volgens bronnen het nieuwe doel kunnen zijn.
De verzekeraars stegen vandaag met respectievelijk 2,2% en 1,4%.
KPN stond met ‑1,4% in het rood omdat de telecom aanbieder zijn aandeel in de tv-markt ziet dalen. Ziggo groeit daarentegen juist. Eredivisie tegen Formule1?
Op de DAX werd een flinke 1,6% gewonnen. De index steeg met ruim 170 punten naar ongeveer 10685. Het blijft daarmee net als de meeste andere Europese indexen nog steeds zijwaarts koersen.
In Frankfurt waren onder meer de autobouwers flink in trek, zo steeg BMW met 3,1% en VW met 2,5%. Commerzbank bijft een gevarenaandeel en liep ook vandaag uit de maat met een klein verlies van 0,15%. Deutsche Bank steeg wel met een mooie 2,5%. Op jaarbasis loopt de grootste Europese bank nog wel achter op CMZ.
Elders in Europa stegen de BEL20 en Franse CAC40 beiden met een procent. In Londen klom de FTSE slechts een kwart procentje mede dankzij de stijgende EUR/GBP.
In Milaan verloor de Italiaanse MIB40 36 punten (-0,2%). Daarmee toont het aan dat beleggers niet van plan zijn de opgenomen aandelen plots aan het porfolio toe te voegen. Sterker nog, ik denk dat het eerst nog veel erger moet worden. Het is op jaarbasis verreweg de slechtst presterende index van de Eurozone met een min van ruim ‑20% sinds 31 december 2015.
Wall Street.
De futures in New York klommen met Europa mee en na opening veranderde daar weinig in om half zes:
Dow Jones schreef 80 punten bij tot 19250 (+0,4%)
S&P steeg 14 punten tot 2206 (+0,65%)
Nasdaq comp won 52 punten tot aan 5307(+1%)
De Dollar index zakte naar verwachting wat af, zo liet de koers vorige week al doorschemeren. Om half zes verloor het 0,9% tot aan 100,47 punten. Verwacht zware steun bij de 98,8 punten.
Commodities.
Ruwe olie ging vanochtend vrolijk mee met het goede sentiment op de Europese markten. Ook na Wall Street bleef het aardig in de plus staan na de al flinke koersstijging van vorige week.
Brent kostte om half zes 54,95 dollar per vat. Een stijging van 0,9%. WTI ging over de toonbank voor 51,93 dollar per vat(+0,5%).
Aardgas is flink bezig al zijn verliezen van oktober weer goed te maken. Mocht je medio november zijn ingestapt dan zul je in je handen wrijven. Toch is het nog een eindje verwijderd van de 3,9 dollar waar de stevige daling begon. Tijdens het Europees slot stond de koers op 3,60 dollar. Een stijging van ruim 6%.
Goud en zilver blijven nog ongewild. Vooral het dure edelmetaal werd wederom van de hand gedaan, zelfs als de dollar daalt. Goud zakte met een procent naar de 1165 dollar. Zilver werd een tiende procent meer waard en steeg naar een prijs van 16,72 dollar. De RSI’s van beide partijen zjn ondertussen wel weer aan het stijgen maar van een koersstijging is nog geen sprake. Eenzelfde soort maar minder harde beweging was eind 2015 waar te nemen. Wellicht dat 2017 dan weer een goed jaar gaat worden.
Macro-economische cijfers.
De eerste maandag van de maand brengt ons zoals gewoonlijk de managersinkoopindexen van de dienstensector (boven 50 is groei;onder 50 is krimp). Voor China steeg die PMI in november iets harder dan verwacht, van 52,4 naar 53,1 punten.
De Eurozone zag een daling tegemoet, van 54,1 naar 53,8 punten. Men schatte in dat het cijfer gelijk zou blijven. Vooral Frankrijk had daar schuld van want daar zakte de index met een heel punt naar 51,6. Voor de Duitsers bleef het bijna gelijk op 55,1 punten.
In het V.K. maakt men zich nog steeds geen zorgen over de Brexit want hoewel analisten een daling voorspelden naar 54 punten steeg de PMI juist van 54,5 naar 55,2 punten. Bijna alle sectoren op dat grote eiland doen het tegen de verwachtingen in goed.
De Amerikaanse versie daalde met een tiende punt naar 54,6 punten. De index die onderzoeker ISM hanteert maakte een flinke sprong. De Non-manufacturing PMI steeg van 54,8 naar 57,2 punten.
Voor de Eurozone werd ook de verkopen van de detailhandel uit oktober bekendgemaakt. Daar was een flinke stijging waar te nemen. Zo werd de kleine krimp uit september omgezet naar een groei van 1,1% en op jaarbasis steeg de groei van 1,0% naar 2,4%. Duitslans, Slovenië en Luxemburg behoorden tot de grootste stijgers. Malta, Ierland en Hongarije hielden de gemiddelde groei vooral tegen.
Draghi woonde vandaag de Eurogroup in Brussel nog bij, waar alle ministers van financiën samen zijn. Er zou volgens media een speech gepland staan maar daar is op de ECB website niets van te vinden. Waarschijnlijk zullen de heren (en dames?) gesproken hebben over de uitslag van het Italiaanse referendum, welke voor Draghi natuurlijk geen plezierige uitkomst heeft. Een JA-stem had namelijk de weg geopend naar hervormingen en eventueel extra Europese steun. Ook zal Draghi al een voorproefje gegeven hebben van de aankomende ECB-vergadering. Die staat voor donderdag gepland.
Agenda voor morgen.
Weinig cijfers voor morgen en sowieso geen hele zware. Voorbeurs worden de Duitse fabrieksorders uit oktober gepubliceerd. De maanden wisselen elkaar vaak om met krimp en groei en dat gebeurt ditmaal waarschijnlijk ook. Van ‑0,6% naar een verwachte +0,6%.
Om elf uur krijgen we te horen wat de Europese BNP is voor het derde kwartaal maar daar wordt geen verschil verwacht. Voor de Eurozone zou dat op jaarbasis 1,6% blijven en op kwartaalbasis eenzelfde groei van 0,3%.
In Rusland zijn ze sinds 2015 met man en macht de inflatie naar beneden aan het drukken en dat lukt aardig. Op jaarbasis denkt men een daling te zien naar 5,8% waar dat de vorige keer nog 6,1% was. Da’s niet veel meer vergeleken met de top van 16,8% uit maart vorig jaar.
Voor de V.S. komen ook de fabrieksorders van oktober naar buiten en daar schat men een flinke stijging te zien (0,3% naar 2,6%).
In Canada komt de brede Ivey PMI naar buiten en die stijgt naar verwachting verder, van 59,7 naar 59,9 punten.
Niet veel bijzonders dus morgen, wellicht staat ons dan ook een rustige beursdag te wachten.
Prettige Sinterklaasavond gewenst!