Sloot de markt toch even rap lager op vrijdagmiddag. Dat kwam vooral door wat Amerikaanse kwesties. Oud-medewerker uit het Trump-kabinet, Michael Flynn, gaf toe aan het FBI-onderzoek dat hij niet eerlijk is geweest over zijn contacten met de Russen.
Pittige reactie van beleggers en de markten moesten dus een stap terug doen. Ook in Europa. Echter zorgde het nieuws dat de Amerikaanse Senaat hun versie van de belastinghervorming goedkeurde toch weer voor een opleving. Ook de Europese futures werden daarin mee omhoog getrokken. Wil natuurlijk niet zeggen dat we maandag euforisch zijn want hoewel er wat Nederlandse bedrijven ook voordeel krijgen met deze plannen, moet je je realiseren dat dit een stap is van een groter geheel: het terughalen van dollars naar de Verenigde Staten. Trump is misschien een gekke vent, maar zijn Make America Great Again plan zou best wel eens kunnen gaan werken. Europa daarentegen wordt dan weer minder aantrekkelijk om te investeren.
Toch wil ik de moed niet laten zakken want leg de AEX herbeleggingsindex maar eens naast de S&P500 (ook een total return index). Het dividend herbeleggen is dus best lucratief gebleken. Enige verschil is de dollar tegen de euro, maar die verschilt op het moment van meten niet veel, namelijk 6 cent.
AEX versus SP500
De AEX verloor deed deze week ‑0,95% ofwel 5 punten verlies. Daarmee komt de index op een stand van 535,6 punten. De laagste slotstand sinds enkele weken. Ik wacht al een tijdje tot de koers terugvalt naar één van de steunpunten getekend op de daggrafiek. De lichtgroene middenlange termijnsteun hebben we zojuist bereikt en daar is naar mijn mening de eerste koopkans te vinden. We kunnen echter verder terugvallen naar de donkergroene lange termijnsteun die nu bij 528 te vinden is. Dat betekent nog een verdere daling van ongeveer 1,4%. Pas dan voorzie ik een slechter scenario voor korte tijd. Op de weekgrafiek is ook duidelijk te zien hoe er steun wordt gevonden bij de oplopende donkergroene lijn. Wellicht dat we dat nog eenmaal doen voordat we ons richting een uitbraak naar boven kunnen richten.
AEX — daily chartAEX — weekly chartOpvallend is dat ING eenzelfde soort traject moet afleggen om bij een steunpunt uit te komen. Wie weet vallen die puzzelstukjes samen.
ING — daily chart
Agenda
Voor aankomende week zijn er enkele interessante zaken waar we op moeten letten.
Maandag komt de eurogroep bijeen om de nieuwste Griekse hulp te finalizen. Er wordt een pakket van 5 miljard euro vrijgemaakt. Daar hebben de ministers afgelopen dagen over vergaderd.
Op dinsdag komen de PMI’s voor de dienstensector naar buiten. Men richt zich vooral op de Britten en de eurozone. Ondertussen lijken het VK en de EU het eens te zijn over het prijskaartje voor het uitstappen van de unie. Dat betekent dat de onderhandelingen verder kunnen.
Later in de middag komt ook de managersinkoopindex van de Amerikanen naar buiten.
In het midden van de week richten beleggers zich op het banenrapport van payrollbedrijf ADP. Verwacht daar niet veel spannends.
Verder komen de Duitse fabrieksorders en de wekelijkse Amerikaanse olievoorraden nog naar buiten. In Canada zal het rentebesluit door de centrale bank genomen worden. Weinig van invloed.
De donderdag brengt niet veel bijzonders. Duitse industriële productiecijfers en een speech van Draghi zijn wellicht het hoogtepunt.
Dan tot slot de vrijdag waar de maandelijkse arbeidscijfers van de Amerikaanse overheid worden gepubliceerd. Het werkloosheidspercentage blijft waarschijnlijk steken op 4,1%.
Hoewel de Amerikaanse banenrapporten het hoogtepunt zullen zijn hoeven we er niet veel van te verwachten. We weten nu wel dat de Federal Reserve in december nogmaals de rente wil verhogen. Dat zal grotendeels al ingeprijsd zijn. Met de start van de laatste handelsmaand zakt het volume op de markten meestal ook. Dat betekent een grotere kans op flinke uitslagen, zo wijzen de statistieken ook uit.
Veel succes volgende week!