Het gaat rap. November loopt deze week al weer af en dan gaan we de algemeen positieve maand december in. Tijdens de bull market zijn op de S&P500 6 van de 8 maanden met groene cijfers het jaar uitgegaan. Alleen 2014 en 2015 waren een uitzondering toen olie steeds vaker in het nieuws kwam door de dalende prijzen. Immers is dat zwarte goud een drijfveer voor economische wind in de rug.
Moeten we nog wel even de test van de derde Amerikaanse renteverhoging doorstaan, maar aangezien de Fed dat al bijna een jaar roept mogen we verwachten dat die al grotendeels is ingeprijsd.
Voordat die vergadering begint zijn we al weer een paar weken verder dus laten we eens kijken wat we de komende dagen mogen verwachten.
Highlights:
- Huizencijfers VS
- Amerikaans consumentenvertrouwen
- Werkeloosheid Europa
Maandag
Zoals wel vaker bevat de maandag weinig macrocijfers en in Europa staat afgezien van de Italiaanse vertrouwencijfers niks op de agenda.
In de V.S. nog wel de verkopen van nieuwbouwhuizen van oktober (16:00u). Ook is het ‘Cyber Monday’ waarbij veel elektronica scherp afgeprijsd wordt. Dat wordt elk jaar ook populairder aangezien de online retail zo hard groeit.
Waarschijnlijk zien we ook de eerste cijfers van Black Friday verschijnen waarbij kennelijk veel consumenten alleen in de winkels om later online voor nog goedkoper aan te schaffen. Goede business voor Amazon zou je zeggen.
Dinsdag
Voor Duitsland komen de import- en exportprijsindexen naar buiten alsmede ook het verwachte consumentenvertrouwen. Die consumentencijfers komen ook voor Frankrijk en in de middag voor de Amerikanen.
De ECB publiceert een rapport over de monetaire ontwikkelingen in de eurozone (10:00u).
In het Verenigd Koninkrijk komen cijfers over de economische groei. Het BNP berekent over een breed vlak de productwaardes en de daling van de pond heeft het daar niet makkelijker op gemaakt. Immers is het land zeer afhankelijk van de importprijzen. Zo kunnen we ook stellen dat het slecht is voor de Europese export omdat wij hoofdleverancier voor de Engelsen zijn.
Woensdag
Halverwege de week een hoop kleine cijfers. Het Nederlandse ondernemersvertrouwen staat op de agenda en ook de Franse consumentenspenderingen komen voorbeurs al naar buiten.
Om 11:00u de eurozone-cijfers over het ondernemersklimaat en consumentenvertrouwen.
In Duitsland verschijnt de CPI (vergelijkbaar met inflatie maar niet hetzelfde) voor november en daar verwacht men op jaarbasis een stijging van 1,6% naar 1,7%.
De VS komt later nog met de verwachte huizenverkopen en het BNP van het derde kwartaal. Verder nog de wekelijkse oliecijfers.
Op de AMX komt verzekeraar A.S.R. voorbeurs nog met een handelsupdate over de eerste negen maanden.
Donderdag
Veel te veel cijfers om op te noemen dus pakken we de alleen de grotere erbij.
Vanuit Japan cijfers over de productieindustrie en in China komen de managersinkoopindexen naar buiten, waarvan de maakindustrie nog altijd een stuk groter is dan die van de dienstensector.
Duitsland komt met werkeloosheidscijfers en die krijgen we voor de eurozone ook te horen.
Ook de CPI voor de eurozone alsmede enkele Europese landen individueel.
Tot slot staat de OPEC vergadering in Wenen op de planning waar het productieplafond weer ter sprake zal komen. Ook trekken ze daar de haren uit het hoofd omdat de V.S. als een idioot blijft doorproduceren (De olie van de yankees is namelijk goedkoper te verwerken en dus te verkopen). Het zal me niet verbazen als ze daar een plannetje voor aan het smeden zijn.
Vrijdag
Nieuwe maand, dus weer tijd voor de nieuwste ramingen van de PMI’s voor de maakindustrie. Met name de VS, Duitsland en China zijn interessant.
Voor de VS staan ook de autoverkopen op de agenda en in Canada de werkloosheidscijfers. Gaat allemaal over november.
Een boel cijfers dus waarin we een duidelijk beeld krijgen over hoe het economisch gezien met 2017 zal aflopen. Kort gezegd loopt het in ‘the land of the free’ prima en zijn we in Europa al een tijdje van start met een inhaalrace. Al moet ik zeggen dat dat vooral voor West-Europa geldt want in het zuiden en oosten heerst nog steeds een hoge werkloosheid. We weten dan ook dat de ECB nog een tijdje geld zal blijven bijdrukken. Goed voor de aandelenmarkt want het verdwijnt toch allemaal daar naar toe ;-)
Prettige zondag en veel succes volgende week!