Beursdagboek US Markets Redactie 18 november 2017, 16:03

...

Weekendupdate 13 t/m 17 november 2017

18 november 2017, 16:03 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)


Dit week­end een update die wat meer gericht is op Europa aangezien daar de meeste actie plaatsvin­dt. De beurzen in de VS bli­jven maar hoog staan en hoewel ook zij wat rode daag­jes had­den zakt het op week­ba­sis maar min­i­maal. Van cor­rigeren willen zij nog steeds niks weten, en als het gebeurt merken we dat vanzelf wel.

Onze indices zetten deze week wederom een stap verder terug en op de AEX (+11,06% YTD) zien we dan ook steeds meer fond­sen op jaar­ba­sis maar weinig tot geen ren­de­ment oplev­eren. Pak Uni­bail-Rodam­co (wel één van de saaiste noterin­gen) dat vorig jaar +0,74% steeg. Dit jaar staan het tot heden pas op +0,8%. Het heeft zijn sterk­ste jaren dus wel even achter de rug.
Ook Aegon doet slechts +1,6% omdat de verzek­er­aar net als de rest van Europa graag hogere cen­trale rentes ziet. Tja, van 2009 tot nu een ren­de­ment van 48%, maar de AEX deed in diezelfde peri­ode +115%. Toegegeven, Aegon betaalde wel div­i­dend tussen 2012 en 2017 van zo’n 5% per jaar dus dat mag er nog bijgerek­end wor­den.
Hoe zit het dan met de zwaardere aan­de­len? Of het nou dankz­ij spot­light-effect of gewoon goede cijfers komt, Unilever en ASML presteren met respec­tievelijk +25,4% en +44,7% een stukkie beter dan onze index. Ook ING mag met +19,25% trouwens wel bij dat lijst­je.
Shell had in 2016 een zeer sterk jaar sinds dat de oliepri­js bodemde en presteert nu ondergemid­deld met +7,8% (mag je gemid­deld trouwens wel zeggen met zo’n onge­bal­anceerde com­posi­tie van aan­de­len?). Aangezien de bench­marks van olie alleen maar duur­der wor­den kan daar nog wel een schep­je bovenop.

En moeten we het eigen­lijk nog over de lijst­sluiters hebben? De slecht­st­presterende noti­ties wegen maar weinig op de index maar staan wel diep diep diep in het rood. Altice year to date maar lief­st ‑57% en dat gebeurde tot nu toe alle­maal in novem­ber: ‑50% tot nu toe!! Nog eens 20% eraf en we komen op de bodem van 2014, toen het een noti­tie in Ams­ter­dam kreeg.
Gemal­to, nog zo een­t­je.. Een paar jaar terug dacht men nog dat het naar de 100 euro zou gaan. Kwam niet verder dan 88 en staat nu op 32,2 euro. Ja het kan verk­eren zegt men dan tegen je. Bei­de fond­sen hebben trouwens wel Franse roots.
Verder staan er nog wel wat fond­sen onder water waar bij som­mi­gen het tij lijkt te keren (bijv. Ahold Del­haize) maar ik moet zeggen dat de ver­schillen dit jaar wel heel erg uit elka­ar liggen, maar ook dat de index veel te danken heeft aan de zwaardere fond­sen.


Amerikaanse mark­ten en poli­tiek
Goed dan, lang ver­haal dus nu even terug naar de afgelopen vijf beurs­da­gen. Wellicht het belan­grijk­ste even­e­ment was nog het belast­ing­plan in de VS dat door het Huis van Afgevaardig­den heen ging. De (elek­trische) stem­ronde duurde een kwartiert­je en zoals verwacht waren de Repub­likeinen voor het over­grote deel eens­gezind. Nu nog de beurt aan de Senaat, waar een vergelijk­baar plan klaar ligt maar op som­mige pun­ten toch belan­grijke ver­schillen heeft. Vraag me niet waarom zij bei­den een ander plan hebben want die Amerikaanse poli­tiek is me te ingewikkeld. De kleine Repub­likeinse meerder­heid mag daar twee afvallers hebben maar anders falen zij, zoals dat een tijd­je terug met de health care bill ook gebeurde. De stem­ronde vin­dt overi­gens pas na Thanks­giv­ing plaats. De reac­tie van de Amerikaanse markt was matig omdat ogen­schi­jn­lijk de uit­slag al in de koersen was ver­w­erkt.

Vooral dankz­ij de vri­jdag waarin de indices rood de week uit gin­gen (da’s trouwens best zeldza­am) stond de eind­stand van de Dow Jones Indus­tri­al op 23.358 (-0,3%).
De S&P500 ver­loor slechts 0,13% tot aan 2579 pun­ten en de NASDAQ100 steeg een tiende pro­cent tot afgerond 6315 pun­ten.


Europa
Bij de AEX wer­den ruim 10 pun­ten afgetikt en ging de index op een stand van 536,6 pun­ten de week uit (-1,95%). Zoals ik vorige week schreef zag het er ook nog niet uit alsof we op dat moment al zouden bode­men. Ste­un ligt ofwel bij 532 (licht­groene lijn op de grafiek) of bij 525 pun­ten (donker­groene lijn). Zo niet, gaat het er een stuk slechter uit zien maar dat is dan voor lat­er. Bij die 525 ligt ook de gri­jze MA200 wat wel de man­agers aver­age wordt genoemd omdat de langeter­mi­jn­be­leg­gers daar veel gebruik van mak­en. Zware ste­un dus.

AEX — dai­ly chart
AEX — week­ly chart
Op de DAX een soort­gelijk sce­nario, waar nog weel eens ruim 400 pun­ten af zouden kun­nen. In dat geval zou je ook eerder aan de 525 op de AEX kun­nen denken. De Duitse index loopt overi­gens in een trechter waar­door het speelveld klein­er wordt. Toch gaan we diep 2018 in voor­dat het echt smal begint te wor­den. Duurt dus nog even.

DAX — dai­ly chart

Dan eens de Engelse FTSE100 waar zich deze week een belan­grijk moment heeft afge­speeld.
Hoewel de beurs in Lon­den meedeed met de bull­mar­ket lijkt daar toch een einde aan te komen. De afgelopen maan­den hebben de stroefe Brex­it-onder­han­delin­gen een duidelijk­er beeld voor de toekomst gezorgd. De reac­tie van de markt is op de grafiek te zien. Nu valt de koers via een lagere top wederom uit het kanaal zoals dat in sep­tem­ber ook gebeurde. De vraag is of het net als toen weer terug in het kanaal weet te klim­men of dat dit het begin van een cor­rec­tie is. Momenteel zoekt het ste­un bij de gri­jze MA200-lijn.
Ik lees overi­gens wel eens op het forum dat men denkt dat Brex­it amper van invloed heeft. Kijk dan eens wat de pond de afgelopen jaren heeft gedaan en bedenk dan wat dat voor de import betekent. Iets waar dat eiland zo zwaar op leeft. Ik heb er enkele vrien­den wonen en die kla­gen dat het lev­en er met de dag duur­der wordt. Of ze er als expat mogen bli­jven wonen daarge­lat­en..

FTSE100 — dai­ly chart
Overige
Nog een blik op de Brent chart want ook daar lijkt zich een nieuwe ontwik­kel­ing te hebben afge­speeld. De dag­grafiek lijkt daar een suc­cesvolle uit­braak te testen, iets wat eind sep­tem­ber mis­luk­te. Deze week zak­te de koers terug, sta­biliseerde en op vri­jdag schoot het de lucht in. We mogen ons in ieder geval opmak­en om die top bij 64,4 aan te vallen en wellicht zit er wel meer in het (olie)vat.

Brent crude oil — dai­ly chart

Vol­gende week is de VS wat kor­ter open dankz­ij Thanks­giv­ing maar dat leest u mor­gen in de agen­da. Pret­tig weekend!


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.