Dit weekend een update die wat meer gericht is op Europa aangezien daar de meeste actie plaatsvindt. De beurzen in de VS blijven maar hoog staan en hoewel ook zij wat rode daagjes hadden zakt het op weekbasis maar minimaal. Van corrigeren willen zij nog steeds niks weten, en als het gebeurt merken we dat vanzelf wel.
Onze indices zetten deze week wederom een stap verder terug en op de AEX (+11,06% YTD) zien we dan ook steeds meer fondsen op jaarbasis maar weinig tot geen rendement opleveren. Pak Unibail-Rodamco (wel één van de saaiste noteringen) dat vorig jaar +0,74% steeg. Dit jaar staan het tot heden pas op +0,8%. Het heeft zijn sterkste jaren dus wel even achter de rug.
Ook Aegon doet slechts +1,6% omdat de verzekeraar net als de rest van Europa graag hogere centrale rentes ziet. Tja, van 2009 tot nu een rendement van 48%, maar de AEX deed in diezelfde periode +115%. Toegegeven, Aegon betaalde wel dividend tussen 2012 en 2017 van zo’n 5% per jaar dus dat mag er nog bijgerekend worden.
Hoe zit het dan met de zwaardere aandelen? Of het nou dankzij spotlight-effect of gewoon goede cijfers komt, Unilever en ASML presteren met respectievelijk +25,4% en +44,7% een stukkie beter dan onze index. Ook ING mag met +19,25% trouwens wel bij dat lijstje.
Shell had in 2016 een zeer sterk jaar sinds dat de olieprijs bodemde en presteert nu ondergemiddeld met +7,8% (mag je gemiddeld trouwens wel zeggen met zo’n ongebalanceerde compositie van aandelen?). Aangezien de benchmarks van olie alleen maar duurder worden kan daar nog wel een schepje bovenop.
En moeten we het eigenlijk nog over de lijstsluiters hebben? De slechtstpresterende notities wegen maar weinig op de index maar staan wel diep diep diep in het rood. Altice year to date maar liefst ‑57% en dat gebeurde tot nu toe allemaal in november: ‑50% tot nu toe!! Nog eens 20% eraf en we komen op de bodem van 2014, toen het een notitie in Amsterdam kreeg.
Gemalto, nog zo eentje.. Een paar jaar terug dacht men nog dat het naar de 100 euro zou gaan. Kwam niet verder dan 88 en staat nu op 32,2 euro. Ja het kan verkeren zegt men dan tegen je. Beide fondsen hebben trouwens wel Franse roots.
Verder staan er nog wel wat fondsen onder water waar bij sommigen het tij lijkt te keren (bijv. Ahold Delhaize) maar ik moet zeggen dat de verschillen dit jaar wel heel erg uit elkaar liggen, maar ook dat de index veel te danken heeft aan de zwaardere fondsen.
Amerikaanse markten en politiek
Goed dan, lang verhaal dus nu even terug naar de afgelopen vijf beursdagen. Wellicht het belangrijkste evenement was nog het belastingplan in de VS dat door het Huis van Afgevaardigden heen ging. De (elektrische) stemronde duurde een kwartiertje en zoals verwacht waren de Republikeinen voor het overgrote deel eensgezind. Nu nog de beurt aan de Senaat, waar een vergelijkbaar plan klaar ligt maar op sommige punten toch belangrijke verschillen heeft. Vraag me niet waarom zij beiden een ander plan hebben want die Amerikaanse politiek is me te ingewikkeld. De kleine Republikeinse meerderheid mag daar twee afvallers hebben maar anders falen zij, zoals dat een tijdje terug met de health care bill ook gebeurde. De stemronde vindt overigens pas na Thanksgiving plaats. De reactie van de Amerikaanse markt was matig omdat ogenschijnlijk de uitslag al in de koersen was verwerkt.
Vooral dankzij de vrijdag waarin de indices rood de week uit gingen (da’s trouwens best zeldzaam) stond de eindstand van de Dow Jones Industrial op 23.358 (-0,3%).
De S&P500 verloor slechts 0,13% tot aan 2579 punten en de NASDAQ100 steeg een tiende procent tot afgerond 6315 punten.
Europa
Bij de AEX werden ruim 10 punten afgetikt en ging de index op een stand van 536,6 punten de week uit (-1,95%). Zoals ik vorige week schreef zag het er ook nog niet uit alsof we op dat moment al zouden bodemen. Steun ligt ofwel bij 532 (lichtgroene lijn op de grafiek) of bij 525 punten (donkergroene lijn). Zo niet, gaat het er een stuk slechter uit zien maar dat is dan voor later. Bij die 525 ligt ook de grijze MA200 wat wel de managers average wordt genoemd omdat de langetermijnbeleggers daar veel gebruik van maken. Zware steun dus.
AEX — daily chartAEX — weekly chart
Op de DAX een soortgelijk scenario, waar nog weel eens ruim 400 punten af zouden kunnen. In dat geval zou je ook eerder aan de 525 op de AEX kunnen denken. De Duitse index loopt overigens in een trechter waardoor het speelveld kleiner wordt. Toch gaan we diep 2018 in voordat het echt smal begint te worden. Duurt dus nog even.
DAX — daily chart
Dan eens de Engelse FTSE100 waar zich deze week een belangrijk moment heeft afgespeeld.
Hoewel de beurs in Londen meedeed met de bullmarket lijkt daar toch een einde aan te komen. De afgelopen maanden hebben de stroefe Brexit-onderhandelingen een duidelijker beeld voor de toekomst gezorgd. De reactie van de markt is op de grafiek te zien. Nu valt de koers via een lagere top wederom uit het kanaal zoals dat in september ook gebeurde. De vraag is of het net als toen weer terug in het kanaal weet te klimmen of dat dit het begin van een correctie is. Momenteel zoekt het steun bij de grijze MA200-lijn.
Ik lees overigens wel eens op het forum dat men denkt dat Brexit amper van invloed heeft. Kijk dan eens wat de pond de afgelopen jaren heeft gedaan en bedenk dan wat dat voor de import betekent. Iets waar dat eiland zo zwaar op leeft. Ik heb er enkele vrienden wonen en die klagen dat het leven er met de dag duurder wordt. Of ze er als expat mogen blijven wonen daargelaten..
FTSE100 — daily chartOverige
Nog een blik op de Brent chart want ook daar lijkt zich een nieuwe ontwikkeling te hebben afgespeeld. De daggrafiek lijkt daar een succesvolle uitbraak te testen, iets wat eind september mislukte. Deze week zakte de koers terug, stabiliseerde en op vrijdag schoot het de lucht in. We mogen ons in ieder geval opmaken om die top bij 64,4 aan te vallen en wellicht zit er wel meer in het (olie)vat.
Brent crude oil — daily chart
Volgende week is de VS wat korter open dankzij Thanksgiving maar dat leest u morgen in de agenda. Prettig weekend!