Een goed weekje voor de Europese beursen en dan met name die in Frankfurt waar de stijging van vorige week werd hervat. De DAX heeft dan ook wel meer goed te maken dan zijn soortgenoten. Toch zwakte de stijging flink af naar mate de week vorderde, waarbij de handel van vrijdag nog rode koersen op de borden zette.
Met de stijging staan de indexen wel weer dichterbij hun jaartoppen al spreken we nu nog steeds van een zijwaarts verloop dat al sinds juni aan de gang is. Dat getreuzel mogen we nog wel verwachten tot aan de Duitse verkiezingen, die volgend weekend plaatsvindt.
In de V.S. worden weer eens records aangescherpt maar wel met uitzondering van de NASDAQ die vooral door zwaargewicht Apple wordt tegengehouden. Het techbedrijf presenteerde deze week de nieuwe telefoons die later dit jaar op de markt zullen verschijnen en zoals wel vaker het geval is zakt de koers dan weg. Vrijdag zorgde nog voor deels herstel.
Raketten en aanslagen hebben steeds minder impact op de beursen. Vooral de raketlancering in Noord-Korea is opmerkelijk (op een doordeweeksedag) want het sentiment bleef sterk positief. Zelfs geen dipje op de koersen.
Macrocijfers V.S.
De dollarkoers steeg begin deze week maar leverde toch weer in dankzij tegenvallende cijfers uit de V.S. deze week. Zo steeg de producenteninflatie minder hard dan verwacht en toonden de retailverkopen over augustus een daling terwijl analisten juist een kleine groei hadden verwacht. Volgende week komen de leden van de Federal Reserve bijeen om te vergaderen over de rente en hoewel het vrij zeker is dat deze dit jaar nog eens verhoogd zal worden, is de kans groot dat ze daar nu nog even van af blijven.
Aanpak belastingontwijking
Zaterdag kwam een interessant bericht van de Europese beleidsmakers, en dan met name de ministers van Financiën. Die zijn erg geïnteresseerd in een nieuw Europees belastingstelsel zodat grote technologiebedrijven als Amazon en Facebook geen gigawinsten meer kunnen creëeren. Nu hoeven zij slechts in het land waar het hoofdkantoor staat belasting af te tikken en dat zijn natuurlijk de paradijsjes (o.a. Luxemburg, Ierland). Het idee,dat door Frankrijk is geintroduceerd, zorgt er dan voor dat zij in elk land waar zij producten/diensten verkopen een eerlijk deel afdragen en de overheden zo geen belastinggeld mislopen. Veel leden zijn voor het plan, maar de uitwerking en de stemronde zal doorgeschoven worden naar de volgende eurogroep (begin volgend jaar zijn de verkiezingen).
Europa
De AEX won een krappe 8 punten op weekbasis tot een slotstand van 526,7 punten (+1,5%). Met de daling van vrijdag erbij kijken we wel aan tegen een lagere top. Ook is de stijging op de grafiek één grote gatenkaas, ofwel zijn er overal gaps te zien. Die worden altijd gesloten en hoe meer het er zijn, hoe sneller dat gebeurt.
Ahold Delhaize was een opvallende stijger tussen de aandelen, met afgerond +2,5% waarmee het tracht de grote verliezen goed te maken. Op jaarbasis staat het nog op ruim ‑21% en is het daarmee één van de slechtste presteerders op het Damrak.
Zwaargewicht Unilever presteerde ondergemiddeld met een plusje van 0,4% en hield de index daarmee wat tegen. Financials en de olienotities trokken juist de kar met koersen tussen +2 en +3%.
AEX — daily chart
De DAX won 1,75% ofwel 215 punten tot een stand van 12.519. Daarmee is het nog 433 punten verwijderd van de all time high. Ook daar liepen de financials in de kopgroep, samen met de vehikelbedrijven die nu een tweede sterke week laten zien.
Elders in Europa steeg de Cac40 bijna 2% en de Bel20 een magere 0,75%. In Londen een forse daling voor de Ftse100 (-2,2%) na het BoE rentebesluit. Daar bleef een rentestijging uit maar kwamen er wel zeer gehaaide woorden naar buiten die de Sterling flink krachtiger maakte. De eur/gbp koers zakte 3,6% en gbp/usd steeg 3%.
New York
Nieuwe records op Wall Street door een breed gedragen positief sentiment. De Dow Jones industrial steeg ruim 2% naar 22.268 punten. De S&P500 sloot de week af op de top. Met een stijging van 1,5% werd het nieuwe record van 2500 punten op de borden gezet.
Op de beurs van de NASDAQ moest men voor de top 100 genoegen nemen met een plus van 1,2% tot 5988 punten. Tien cent boven het vorige slotrecord. Kleine beetjes tellen ook mee in het resultaat.
Apple leverde een flink deel van de stijging in na de onthulling van de nieuwe producten. Op weekbasis blijft er daardoor een plusje van 0,8% over tot 159,9 dollar.
Tesla steeg een flinke 10% op verschillend goed nieuws. In de V.S. zijn weer enkele supercharge-stations geopend plus lichtte Musk een tipje van de sluier betreft de nieuwe semitruck die in oktober onthuld wordt. Verder deed het aandeel gewoon mee met het positivisme binnen de autosector deze week.
Dow Jones Industrial — daily chartS&P500 — daily chartNASDAQ100 — daily chartOverige
De euro daalde deze week ook tegen de dollar. de scheefverhouding nam met 0,7% af tot een koers van 1,195.
Verwacht daar volgende week nog wel meer van als de rentevergadering van de Fed is geweest.
EUR/USD — daily chart
Brent won deze week 3,4% aan waarde. Een vat kost nu 55,6 dollar. Met de stijging van deze week staat de koers ook eindelijk weer in de regionen sinds de OPEC afspraken uit november vorig jaar. Vooralsnog lijkt men voor hogere koersen te willen gaan. WTI steeg ruim 5% deze week en daardoor neemt het verschil iets af. Ik las laatst dat een groot verschil tussen de twee benchmarks vaak duidt op stijgingen op de middellangetermijn. Lijkt dan toch te kloppen.
Brent crude oil — daily chart
Zondag staat de agenda weer klaar voor aankomende week, waarin we ons zullen richten op de Duitse verkiezingen. Al wordt daar half zo’n aandacht aan gegeven als de Franse tegenhanger. Immers lijkt Angela Merkel toch weer op een overwinning te kunnen rekenen.
Prettig weekend.