De markten toonden weer een aardig verschil in weekstanden. Europa wist het hoofd amper boven water te houden, terwijl in New York de hoofdindexen weer te toppen opzochten. De NASDAQ100 bereikte zelfs weer een slotrecord. In Japan wist de Nikkei 250 punten (+1,2%) hoger te sluiten, op 19.702 punten. Dat had deels te maken met een verzwakking van de Yen.
Arbeidscijfers V.S.
Het ADP banenrapport dat woensdag verscheen liet een duidelijk verschil zien met het overheidsrapport (private sector) van jongstleden vrijdag. Met 237.000 tegen 201.000 banen vorige maand, steeg het nieuwste cijfer uit boven de verwachtingen. Analisten hadden zelfs een daling ingecalculeerd.
Bij het overheidsrapport werd juist wel een daling waargenomen, van +202.000 naar +165.000 banen. Een scherpere daling dan in eerste instantie werd gedacht.
Het werkloosheidspercentage nam dan ook onverwachts toe van 4,3% naar 4,4%. Historisch gezien hangt dat nog rond dezelfde koers als voor de crisis, waar een percentage van 4,4% juist het laagste punt in de beroepsbevolking was.
Managersinkoopindexen
De PMI’s van augustus binnen de productieindustrie deden het globaal gezien beter dan een maand eerder. Zo steeg de Chinese indicator van Caixin naar 51,6 komend van 51,1 punten.
In de V.S. voorzag ISM zelfs een stijging van 56,3 naar 58,8 punten. Ook de banencreatie nam in maakindustrie fors toe, dat ook in het ADP rapport is waargenomen. Sterke cijfers dus.
Voor Europa bleven de cijfers nagenoeg hetzelfde. Enkel in Spanje zakte de PMI van 54,0 naar 52,4 punten, dat dus nog steeds op groei duidt. Alles onder de 50 punten wijst uit op krimp.
De eurozone specifiek zag de PMI onveranderd op 57,4 steken. Het hoogste cijfer sinds mei 2011.
Europa
De AEX won een miezerige 0,8 punten (+0,2%) tegen het slot van vorige week, waardoor het de verliezen van maandag en dinsdag toch nog te boven kwam. Eindstand 518,2 punten.
Opvallend is dat de open- en slotkoersen per dag zeer dicht bij elkaar liggen. Een teken van onzekerheid voor welke kant we op moeten gaan. Op de daggrafiek staat bovenin nog een kleine gap open tussen 522,7 en 523,2. Die zijn we dus al genaderd en zal spoedig gesloten worden. Afgelopen week hebben we twee nieuwe gaps op de index gecreëerd waardoor ik geloof dat we nog niet van de bodem af zijn. Over bodems gesproken. Men heeft het over een dubbele bodem op 506, en als dat klopt is dat een bullish signaal. Ik zou er echter voorzichtig mee zijn aangezien daar bij de andere Europese hoofdindexen geen sprake van is.
Een blik op individuele aandelen zorgt dat Ahold er direct uit springt. Wie daar nu een koopadvies voor uit geeft is gek in zijn hoofd (ik kijk jullie bij IEX aan). Het mocht toch wel duidelijk zijn toen zodra het nieuws over Amazon en Whole Foods uitkwam dat de (terechte) angst toesloeg. Dat is geen kortstondige paniek. Ik zei in juni al dat u er af moet blijven, en dat zeg ik nog steeds. ‑2,4% deze week.
De zwaargewichten bleven deze week dicht bij huis. Unilever maakte een klein plusje en Shell en ING een minnetje. Gemalto had een slechte week na publicatie van de kwartaalcijfers. Het aandeel zakte op weekbasis met 7,7% (nog zo eentje dat voor langetermijnbeleggers een afrader is).
AEX — day chartBij de oosterburen kwam de DAX niet verder dan een klein verlies van 25 punten (-0,2%). Daar kunnen we de euro ditmaal niet de schuld van geven want die zakte afgelopen dagen. We mogen dan eerder denken aan kleine winstnemingen over een breder front. Op Deutsche Bank en Commerzbank na (beiden ruim ‑1,5%) waren er geen verassende uitslagen te bekennen.
De index zelf keek voor het eerst sinds de Brexit-perikelen weer eens onder de MA200. Een teken van (kortstondige) zwakte. Op de daggrafiek is te zien dat we vrijdag net boven het dalend kanaal zijn uitgebroken. Daardoor lijkt het einde van de correctie in zicht. Normaal gesproken komt er nog een hertest wat wil zeggen dat we eerst terugvallen tegen die bovenste rode lijn aan. Dat zou in hetzelfde timeframe passen als de voorspelde beweging bij de AEX.
DAX — day chartNew York
Daar aan de overkant van de grote plas kregen beleggers weer eens zin om te kopen. Het gedoe rond Noord Korea lijkt allang weer vergeten (knoop dat tussen je oren: paniek betekent stijgende markten). Komt daar ook nog eens bij kijken dat Trump plots terughoudender is wat betreft de komende schuldenstijging van de Amerikaanse overheid en men heeft zich weer nergens zorgen over te maken.
De Dow Jones Industrial schreef 174 punten ofwel +0,8% bij tot aan 21.988 punten. Daarmee nadert de index de all time high weer. Met de nadruk op ‘nadert’ want er lijkt zich een slappe correctie af te spelen die wat weg heeft van wat we zojuist in Europa hebben gehad.
Dow Jones Industrial — day chartBij de S&P500 is het beeld al wat optimistischer. De index won 1,4% op hoop dat de er eindelijk zicht gaat komen op de langverwachte belastinghervormingen. Financiële instellingen hebben daar vooral veel baat bij, maar de bizar lage corporate tax die Trump wil invoeren wordt natuurlijk breed gedragen.
S&P500 — day chartDe NASDAQ100 liep weer eens voorop. De index met 100 grootste technologische aandelen steeg 2,8%, bereikte op vrijdag nieuwe recordhoogtes maar winstnemingen zorgden ervoor dat er geen nieuw slotrecord kwam. Net als bij de S&P500 zijn ook daar de vooruitzichten goed.
NASDAQ100 — day chartOverige
Tot slot nog de olie koers. Brent North Sea wist deze week nog 1,2% in waarde te winnen tot aan 52,75 dollar per vat. West Texas zakte juist met 1,2% tot aan 47,3 dollar waardoor het verschil tussen de twee grootste handelsnamen blijft toenemen. Dat maakt het er dan ook niet makkelijker op.
Hieronder op de daggrafiek is ook te zien hoe Brent maar moeite heeft de MA200 lijn te overwinnen. Er zit iets groots aan te komen..
Brent oil — day chartDe EUR/USD zit nog steeds in een grote bull market, maar de reversal candle van afgelopen dinsdag lijkt aan te tonen dat er wat stoom afgeblazen moet worden. De Amerikaanse arbeidrapporten ondersteunen die gedachte omdat de Fed met deze sterke cijfers hoogstwaarschijnlijk de renteverhoging zal doorzetten. Dat betekent een krachtigere dollar. Hopelijk klopt dat want onze beursen kunnen wel een lagere euro gebruiken.
EUR/USD — day chart
Ik wens u een prettig weekend!