Als gevolg op het bodemstampen vorige week zijn we het inderdaad weer hoger op gaan zoeken. De Europese indexen maakten mooie plussen tot ruim in de 2%. Alleen de FTSE bleef flink achter en dat kwam niet door fluctuaties in de pond. Dan gooien we het maar op de brexit-onderhandelingen toch? Want aankomende maandag start de eerste officiële onderhandelweek. Interessante punten zal ik dan ook in de USmarkets agenda verwerken.
Jacht op de sterke halfjaarresultaten.
Het startschot van het Q2-cijferseizoen is in de V.S. afgegaan en voorop liepen enkele grote notities. Nike had een valse start door al anderhalve week geleden de boeken te openen maar op vrijdag zagen we enkele belangrijke financiële instanties voorbij komen. Wells Fargo overtrof de verwachtingen maar bracht wel hogere kosten met zich mee. Voor Citigroup vielen de omzet en winst ook erg mee en bij JPMorgan werd zelfs op jaarbasis een recordwinst van 26,5 miljard dollar behaald dat geen andere Amerikaanse bank ooit presteerde. Over het komende halfjaar was de CEO echter pessimistisch, mede dankzij een daling in vast inkomen en aandelenhandel. Alle drie de aandelen zakten na bekendmaking van de cijfers tot aan ‑1,1%.
Dinsdag was het al de beurt aan PepsiCo en hoewel u dat spul misschien liever niet in uw maag hebt zitten, is het een prima aandeel voor een defensief portfolio. De cijfers verslaan de verwachtingen bijna elk seizoen met kleine stapjes en zo ook in het tweede kwartaal. Dat kwam mede door prijsverhogingen van de producten.
Tot slot was Delta Airlines een interessante, dat een partnership heeft met KLM-AF. Winst en omzet vielen echter ietsjes tegen waardoor het aandeel de week 0,6% lager afsloot. Het KLM-AF aandeel was niet te stoppen en steeg op weekbasis nog eens met ruim 5%.
Overigens zien we vanaf volgende week ook de eerste belangrijke cijfers op het Damrak verschijnen.
Politiek
Was er dan nog belangrijk nieuws op politiek niveau? Née eigenlijk niet. Trump vierde een Frans nationaal feestje met Macron waarbij wederom stevige handdrukken kwamen kijken en Fed-voorzitter Janet Yellen zat op de praatstoel waar zij indirect zachte taal sprak over het rentebeleid. 10-year notes moesten als gevolg op een zakkende dollar even gas teruggeven en financials waren even minder in trek.
Europa
AEX
Rijden we even door de drive-through van de Europese indexen. Groene cijfers alom met de AEX ergens voorop. Een mooie +2,2% ofwel 11 punten stijging naar een koers van 521,1. Op de weekgrafiek komt het daarmee weer boven het 20-daagsgemiddelde. Een bullish signal. Hetzelfde geldt voor de daggrafiek maar daar ligt de MA50 nog wel te wachten op 522,75. Koud kunstje toch? Komen we daarmee wel bij de bovenkant van het dalend trendkanaal dat voor extra weerstand kan zorgen. Eenmaal uitgebroken kunnen we naar de 531 kijken en uiteindelijk de jaartop net onder 538.
Zwaargewicht Unilever was echter wel de reden waarom de AEX zo bovengemiddeld presteerde. Een plus van 3,1% dankzij de onbekende Susquehanna Financial Group dat een artikel schreef over een 75% kans dat Kraft Heinz weer een bod zal doen. Zou best wel eens onder het kopje ‘fake news’ kunnen vallen maar dat interesseert de kortetermijnhandelaar weinig. In ieder geval riep het hier en daar enige verbazing op.
Andere outperformers waren Philips (+2,45%), Ahold Delhaize met +3,5% (stootte op de weekgrafiek wel het hoofd tegen de MA200-lijn) en SBM Offshore met ruim 4% in het groen dankzij stijgende olieprijzen.
AEX — day chartAEX — week chartDAX
In Frankfurt steeg de DAX met 1,9% naar 12630 punten en maakt op de weekgrafiek nog steeds een sterke indruk. Op de daggrafiek is te zien dat het echter vrijdags al moeite had met het dalend trendkanaal, maar wellicht vliegt het daar met de maandagochtend futures al doorheen. Gebeurt wel vaker. Mocht dat zo zijn, dan zal de top snel getest worden. Da’s immers maar 275 puntjes van de huidige koers verwijderd.
Over de hele linie deden de DAX-notities het op de laatste handelsdag slecht maar onder andere Deutsche Bank hield de index tegen door de week 1,9% lager te sluiten. Bovengemiddelde stijgers waren onder andere Volkswagen (+4,8%) en Continental (+4,1%). Ook Allianz trekt nog steeds aandacht en steeg met 2,3% op weekbasis.
DAX- day chartDAX — week chartNabije Europese indexen
-BEL20 met +1,75%. Umicore steeg een harde 11,5% op positief advies vanuit ABN AMRO.
-CAC40 steeg ook 1,75%. De autobranche deed het daar relatief goed.
-FTSE100 een magere 0,3% omhoog. Brexit-onderhandelingen beginnen volgende week.
Verenigde Staten
In het land van de onbegrensde mogelijkheden werden de toppen weer eens aangescherpt. De Dow Jones Industrial index schreef een ruime procent bij om te sluiten op 21637,74 punten. Een nieuw slotrecord maar de top ligt nog eens 43 punten hoger. Op de grafiek breekt de index uit het langlopende trendkanaal. Bij de 22000 wacht een zware weerstand.
Microsoft won het feestje met +4,8% gevolgd met Apple dat 3,2% bijschreef. JPMorgan was duidelijk de gebeten hond en zakte 1,7%
Dow Jones Industrial — day chartDe Dow Transport index neemt al een tijdje het voortouw en wordt dan ook gezien als leider. Deze week kwam er nog eens een half procent bij en na twee terugvallen breekt de koers nu toch eindelijk uit het opgaande trendkanaal. Een versnelling naar boven is daardoor mogelijk.
Dow Jones Transportation — day chartOok de S&P500 deed het goed maar blijft vooralsnog wel binnen de lijntjes. Op weekbasis 1,4% winst tot een nieuw slotrecord van 2459 punten.
S&P500 — day chartTot slot de NASDAQ100, die met +3,2% weer vlak bij de ATH komt. Vorige week bleek de MA20 genoeg steun te bieden om weer richting de top te klimmen.
NVIDIA, dat de afgelopen 12 maanden al ruim 200% was gestegen, kreeg er deze week nog eens 12,4% aan waarde bij dankzij een koopadvies van Suntrust. Het staat daardoor zo’n beetje op elke hotpick list van grote analisten.
NASDAQ100 — day chartOverige
De benchmarks Brent en WTI hebben op de zeer korte termijn een hogere bodem neergezet. De charts zien er echter nog steeds slecht uit zolang zij in het neerwaarts trendkanaal zitten. North Sea Brent won deze week 4,7% aanwaarde tot een prijs van 48,91 dollar en West Texas steeg 5,2% tot aan 46,54 dollar per vat.
Nu Brent zich middenin het trendkanaal bevindt is het moeilijk te zeggen waar de koers naar toe zal gaan. Ook de RSI en MACD indicatoren vertellen niet veel. Bovenkant van het kanaal ligt in ieder geval bij de 51 dollar en de onderkant bij 42,5.
Brent crude oil — day chartEur/usd blijft maar stijgen. Ook deze week nog eens +0,6% naar een koers van 1,147. Dat komt vooral doordat de euro in trek is na de Franse verkiezingen, maar ook omdat de greenback in waarde afneemt. Die maakte een top in de eerste week van dit jaar en is sindsdien aan het zakken. Op de weekchart lijkt de koers een poging te doen om de MA200 (nu 1,18) te bereiken. Dat kost nog wel enkele weken, maar hoe dan ook, een dure euro is niet zo lucratief voor onze economieën.
EUR/USD — week chartTot slot goud, dat dit jaar nog amper op zichzelf heeft bewogen. Alles wat de dollar doet, doet goud dit jaar contrair. Zo staat er nu een plus van net geen 7% year to date terwijl de dollar ongeveer 8% is gedaald. Op de daggrafiek behoort een long positie in ieder geval weer tot de mogelijkheden nu er gepoogd wordt het trendkanaal te breken.
Gold USD — day chart
Dit was dus een voorproefje van het cijferseizoen dat de komende weken een centrale rol zal spelen. De eerste ‘blue chips’ lieten al positieve cijfers zien, maar beleggers reageerden matig telleurgesteld. Volgende week zien we nog meer financiële instellingen, waaronder het machtige Goldman Sachs, maar ook in Nederland zullen enkele boeken worden geopend.
Lees dat allemaal morgen in de agenda. Prettig weekend!