Beursdagboek US Markets Redactie 17 juni 2017, 09:36

...

Beursweek van 12 t/m 16 juni 2017

17 juni 2017, 09:36 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)


Kort rond­je langs de beurzen waar we globaal gezien een matige week achter de rug hebben. Er gebeurde op dag­ba­sis wel een hoop. De vakantiepe­ri­ode staat voor de deur en dat betekent in de meeste jaren een lager han­delsvol­ume dus meer zigzag. Met de groot­ste gamechang­ers achter de rug en een vri­je lege agen­da kan dat vanaf vol­gende week dus al van start gaan. Ook de grote optie-expi­ratie die we deze vri­jdag had­den zal beleg­gers weer een frisse blik geven op de komende weken en maan­den.

Rente­beleid
De spot­lights ston­den gericht op de Fed­er­al Reserve dat woens­dag voor de tweede maal dit jaar de rente ver­hoogde. Wederom met een kwart pro­cen­t­je waar­door de belan­grijk­ste rente nu op 1,25% staat. Voor de rest van het jaar staat er sowieso nog één andere ver­hoging gep­land. Miss­chien meer. Ook rold­en zij hun plan uit om de ste­un in te gaan perken. Details moet u zelf even op de web­site zoeken.
Er waren nog veel meer cen­trale banken die deze week ver­gader­den. Twee grote geld­schi­eters waren de Bank of Japan, die niks aan het beleid veran­derde, en de Bank of Eng­land, die ook dezelfde koers bleef varen. Daar was het echter wel opmerke­lijk dat er meer stem­men op gin­gen om de rente omhoog te zetten. Wellicht vin­dt daar dit jaar dus ook nog veran­der­ing plaats.

Inflatieci­jfers
Dan kre­gen beleg­gers en anal­is­ten nog een hele­boel inflatieci­jfers voor de kiezen. De kern­in­flatie van de Verenigde Stat­en zak­te onverwachts op jaar­ba­sis van 1,9% naar 1,7%. Ook in de Euro­zone zak­te de con­sumenten­pri­jsin­dex, maar dat was wel juist ingeschat. Met de data van mei komt die op jaar­ba­sis nu uit op 0,9% komend van 1,2%. De gewone inflatie bleef staan op 1,4%. In Duit­s­land was er een krimp van ‑0,2% in mei waargenomen waar­door het sti­jgingsper­cent­age op jaar­ba­sis nog op 1,5% uitkomt. Daar­door bli­jft de groot­ste economie van Europa dus nog wel kartrekker.

Europa
De AEX heeft een slechte week achter de rug. De hoofdin­dex daalde een aardi­ge 8,5 pun­ten naar een stand van 518,75. Een dal­ing van 1,6%.
Ahold Del­haize kreeg klap­pen van de zweep. De lev­ens­mid­de­lengi­gant zak­te een forse 13,4% op dubbel nar­ig nieuws, waar­van de Ama­zon over­name op Whole Foods de groot­ste risi­co­fac­tor is. Voor de Ned­er­lands-Bel­gis­che wordt het dus een min­der aantrekke­lijke toekomst in de Verenigde Stat­en, waar het juist bezig was met mark­tverover­ing.
Ook Arcelor­Mit­tal bli­jft het moeil­ijk houden van­wege slechte pri­jzen in de staalin­dus­trie en ver­loor bij­na 6% op week­ba­sis.
In het groene lijst­je viel Gemal­to op waar gerucht­en gaan over een over­name. Alti­jd inter­es­sant. De dig­i­taal beveiliger stond aan het einde van de week 5,8% hoger.
Op tech­nisch vlak veert de index keurig op via de onderz­i­jde van het trend­kanaal. Zie maar in de dai­ly chart.

AEX — Dai­ly chartAEX — Week­ly chartVerder zagen we in Europa de DAX een half pro­cen­t­je inlev­eren, De Franse CAC met 0,7% dalen en de Engelse FTSE100 met 0,85% dalen. Daar is de poli­tiek nog steeds onder­w­erp van de dag. May heeft een coal­i­tie zo goed als rond en de brex­it-onder­han­delin­gen lijken vol­gende week van start te gaan.
De Duitse hoofdin­dex zit overi­gens ook nog in zijn kanaal, en laat een mooier ver­loop zien dan het moeil­ijke broert­je AEX.

DAX — Dai­ly chart
DAX — Week­ly chart
Wall Street
Zoals we vorige week al merk­ten is de sec­tor­ro­tatie nog wat duidelijk­er gewor­den, hoewel alle indices het slecht deden was het de NAS­DAQ die nog de meeste klap­pen moest opvan­gen. De tech-aan­de­len wor­den plots als duur gemar­keerd en men stapt dus over naar sec­toren die onder­presteren. Dat deed de index deze week nog eens met 1% dalen.
De Dow Jones Indus­tri­al hield de rug recht en steeg juist met een half pro­cent. Ook de Trans­port deed het goed met 0,9% in het groen en de DJ Util­i­ty was met +1,9% smaak­mak­er van de week.
De brede S&P500 wist de week nage­noeg ongewi­jzigd af te sluiten, dat gebeurde alle­maal op een vri­jwel sta­biele dol­lar die nog geen kwart­je pro­cent steeg.

Dow Jones Indus­tri­al — Week­ly chart
S&P500 — Week­ly chartNASDAQ100 — Week­ly chartGrond­stof­fen
Dan nog even de olie koersen. De neer­waartse druk bli­jft duidelijk aan­wezig. Het over­aan­bod op de markt is voor veel pro­duc­erende lan­den een doorn in het oog maar zij zijn daar natu­urlijk ook medeplichtig aan. We zit­ten daarmee weer aan pri­jzen die we zes maan­den gele­den voor het laatst hebben gezien. Dat stamt nog uit de tijd van voor de OPEC-deal dus die pro­duc­tiev­er­min­der­ing heeft maar weinig opgeleverd.
De koers poogt deze week een beet­je goed te mak­en, vol­gende week zou daar een ver­volg aan kun­nen wor­den gegeven.
Brent ver­loor op week­ba­sis 1,7% tot 47,32 dol­lar en West Texas zak­te een aardi­ge 2,5% tot 44,68 dol­lar per vat.

Brent Crude Oil — Dai­ly chart

Goud op de dol­lar zak­te een pro­cent naar een stand van 1254. De poging van vorige week om uit te breken werd teni­et gedaan en een dubbele top de grafiek zorgt weer voor druk naar bene­den.

Gold ounce USD — Dai­ly chart

Even weinig poli­tiek geneuzel afgelopen dagen en dat is ook wel pret­tig. Zo werkt tech­nis­che analyse alleen maar beter.
Ik wens u een pret­tig week­end en mor­gen kunt u de agen­da voor aankomende week weer verwachten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.