Kort rondje langs de beurzen waar we globaal gezien een matige week achter de rug hebben. Er gebeurde op dagbasis wel een hoop. De vakantieperiode staat voor de deur en dat betekent in de meeste jaren een lager handelsvolume dus meer zigzag. Met de grootste gamechangers achter de rug en een vrije lege agenda kan dat vanaf volgende week dus al van start gaan. Ook de grote optie-expiratie die we deze vrijdag hadden zal beleggers weer een frisse blik geven op de komende weken en maanden.
Rentebeleid
De spotlights stonden gericht op de Federal Reserve dat woensdag voor de tweede maal dit jaar de rente verhoogde. Wederom met een kwart procentje waardoor de belangrijkste rente nu op 1,25% staat. Voor de rest van het jaar staat er sowieso nog één andere verhoging gepland. Misschien meer. Ook rolden zij hun plan uit om de steun in te gaan perken. Details moet u zelf even op de website zoeken.
Er waren nog veel meer centrale banken die deze week vergaderden. Twee grote geldschieters waren de Bank of Japan, die niks aan het beleid veranderde, en de Bank of England, die ook dezelfde koers bleef varen. Daar was het echter wel opmerkelijk dat er meer stemmen op gingen om de rente omhoog te zetten. Wellicht vindt daar dit jaar dus ook nog verandering plaats.
Inflatiecijfers
Dan kregen beleggers en analisten nog een heleboel inflatiecijfers voor de kiezen. De kerninflatie van de Verenigde Staten zakte onverwachts op jaarbasis van 1,9% naar 1,7%. Ook in de Eurozone zakte de consumentenprijsindex, maar dat was wel juist ingeschat. Met de data van mei komt die op jaarbasis nu uit op 0,9% komend van 1,2%. De gewone inflatie bleef staan op 1,4%. In Duitsland was er een krimp van ‑0,2% in mei waargenomen waardoor het stijgingspercentage op jaarbasis nog op 1,5% uitkomt. Daardoor blijft de grootste economie van Europa dus nog wel kartrekker.
Europa
De AEX heeft een slechte week achter de rug. De hoofdindex daalde een aardige 8,5 punten naar een stand van 518,75. Een daling van 1,6%.
Ahold Delhaize kreeg klappen van de zweep. De levensmiddelengigant zakte een forse 13,4% op dubbel narig nieuws, waarvan de Amazon overname op Whole Foods de grootste risicofactor is. Voor de Nederlands-Belgische wordt het dus een minder aantrekkelijke toekomst in de Verenigde Staten, waar het juist bezig was met marktverovering.
Ook ArcelorMittal blijft het moeilijk houden vanwege slechte prijzen in de staalindustrie en verloor bijna 6% op weekbasis.
In het groene lijstje viel Gemalto op waar geruchten gaan over een overname. Altijd interessant. De digitaal beveiliger stond aan het einde van de week 5,8% hoger.
Op technisch vlak veert de index keurig op via de onderzijde van het trendkanaal. Zie maar in de daily chart.
AEX — Daily chartAEX — Weekly chartVerder zagen we in Europa de DAX een half procentje inleveren, De Franse CAC met 0,7% dalen en de Engelse FTSE100 met 0,85% dalen. Daar is de politiek nog steeds onderwerp van de dag. May heeft een coalitie zo goed als rond en de brexit-onderhandelingen lijken volgende week van start te gaan.
De Duitse hoofdindex zit overigens ook nog in zijn kanaal, en laat een mooier verloop zien dan het moeilijke broertje AEX.
DAX — Daily chartDAX — Weekly chart
Wall Street
Zoals we vorige week al merkten is de sectorrotatie nog wat duidelijker geworden, hoewel alle indices het slecht deden was het de NASDAQ die nog de meeste klappen moest opvangen. De tech-aandelen worden plots als duur gemarkeerd en men stapt dus over naar sectoren die onderpresteren. Dat deed de index deze week nog eens met 1% dalen.
De Dow Jones Industrial hield de rug recht en steeg juist met een half procent. Ook de Transport deed het goed met 0,9% in het groen en de DJ Utility was met +1,9% smaakmaker van de week.
De brede S&P500 wist de week nagenoeg ongewijzigd af te sluiten, dat gebeurde allemaal op een vrijwel stabiele dollar die nog geen kwartje procent steeg.
Dow Jones Industrial — Weekly chartS&P500 — Weekly chartNASDAQ100 — Weekly chartGrondstoffen
Dan nog even de olie koersen. De neerwaartse druk blijft duidelijk aanwezig. Het overaanbod op de markt is voor veel producerende landen een doorn in het oog maar zij zijn daar natuurlijk ook medeplichtig aan. We zitten daarmee weer aan prijzen die we zes maanden geleden voor het laatst hebben gezien. Dat stamt nog uit de tijd van voor de OPEC-deal dus die productievermindering heeft maar weinig opgeleverd.
De koers poogt deze week een beetje goed te maken, volgende week zou daar een vervolg aan kunnen worden gegeven.
Brent verloor op weekbasis 1,7% tot 47,32 dollar en West Texas zakte een aardige 2,5% tot 44,68 dollar per vat.
Brent Crude Oil — Daily chart
Goud op de dollar zakte een procent naar een stand van 1254. De poging van vorige week om uit te breken werd teniet gedaan en een dubbele top de grafiek zorgt weer voor druk naar beneden.
Gold ounce USD — Daily chart
Even weinig politiek geneuzel afgelopen dagen en dat is ook wel prettig. Zo werkt technische analyse alleen maar beter.
Ik wens u een prettig weekend en morgen kunt u de agenda voor aankomende week weer verwachten.