Het is de week van het rentebeleid. Maar liefst drie grote centrale banken houden hun vergadering betreft de belangrijkste rentes. In Engeland en Japan wordt verwacht dat men deze ongewijzigd houdt. In de VS echter voorzien analisten een verhoging van een kwart procent. Verder zien we tal van CPI’s (inflatie) voorbij komen in Europa en Amerika en zal de Eurogroep bijeenkomen in Luxemburg.
Highlights:
-Rentebesluiten centrale banken
-Inflatiecijfers
Maandag
Weinig cijfers op de eerste dag. In Japan komt de inflatie voor producenten van de vorige maand aan bod. In Italië komen cijfers over de groei in de industriële productie maar dat gaat echter nog over april. Later op de avond de Amerikaanse overheidsschuld.
Slappe hap, dus beleggers zullen eerder uitkijken naar nieuws op politiek niveau. Daar kunnen we in ieder geval nog een klein gevolg verwachten van de Franse parlementsverkiezingen, waar Macron zijn meerderheid probeert te winnen. Dat gebeurt echter in twee rondes (tenzij een duidelijke overwinning voor zijn kandidaten) waarbij de tweede ronde volgende zondag plaatsvindt.
Dinsdag
Inflatiecijfers voor Spanje en Groot-Britannië. In de V.S. wordt de producentenprijsindex bekendgemaakt. Dat gaat allemaal over de maand mei.
Om elf uur in de ochtend verschijnt de maandelijkse ZEW indicator uit Duitsland die het sentiment onder 350 investeerders en analisten meet voor de komende maanden.
Woensdag
Het zwaartepunt ligt betreft economische cijfers duidelijk in het midden van de week.
China publiceert de cijfers over de industriële productie. Men verwacht een afzwakking in de groei. Dat zou de tweede maand op rij zijn nadat maart een zeer sterke maand bleek. 6,3% verwacht tegen 6,5% een maand eerder.
Voorbeurs staan de inflatiecijfers van Duitsland (-0,2%) op de agenda en om half drie in de middag die van de Verenigde Staten (+0,1%).
Een uur na opening Wall Street komen de wekelijkse olievoorraden. Vorig maal was daar een onverwachte stijging dat de oliekoers rap deed zakken.
Dan om 20:00u berichtgeving van de Federal Reserve, waar een renteverhoging wordt verwacht. De belangrijkste centrale rente zou dan van 1,00% naar 1,25% opgeschaald worden. Een half uur later volgt de toelichting aan de media.
Donderdag
Vroeg in de ochtend publiceert het CBS de werkloosheidscijfers van Nederland over de maand mei.
Voor Frankrijk en Italië staan de inflatiecijfers op de agenda.
Om één uur smiddags vertelt de Bank of England wat het met de rentes doet maar men verwacht zeven stemmen voor onveranderd tegen één stem om te verhogen.
Later op de dag cijfers uit de VS over de export- en importprijzen plus de ware Phillidelphia productie-index.
In Luxemburg komt de Eurogroep bijeen onder leiding van Dijsselbloem, waar ook president Draghi aanschuift alsmede bestuurslid Benoit Coeuré (belangrijk mannetje). Om 14:30 staat een persconferentie gepland. Verwacht geen grote uitspraken die de markten zullen doen bewegen, maar je weet het nooit..
Vrijdag
Dan volgt de Bank of Japan nog met het rentebesluit maar net zoals in Engeland verwacht men geen aanpassingen in het beleid. Voor de eurozone komen de inflatiecijfers naar buiten. Op jaarbasis zou die naar verwachting op 1,4% blijven staan terwijl voor mei krimp van 0,1% wordt verwacht.
De kerninflatie kwam vorige keer op 1,2% op jaarbasis uit en voor de maand op 0,5%.
Tot slot om half drie nog cijfers over de Amerikaanse huizenmarkten zoals bouwvergunningen.
De nadruk ligt deze week dus op inflatie in Europa en de VS maar ook de rentebesluiten, waarvan de Federal Reserve verreweg de meeste aandacht zal krijgen. Beleggers bereiden zich voor op een renteverhoging van een kwart procent maar onaangename verassingen kunnen altijd plaatsvinden.
Op zondag 18 juni volgt hoogstwaarschijnlijk de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen, tenzij Macron vandaag een absolute meerderheid in alle constituten weet te behalen.
Prettige dag en veel beurswijsheid gewenst!