Beursdagboek US Markets Redactie 10 juni 2017, 13:58

...

Beursweek van 5 t/m 9 juni 2017

10 juni 2017, 13:58 | US Markets Redactie | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)


Beur­sweek voor­bij. Weinig beweg­ing voor ons in Europa en een opmerke­lijk gebeuren in de laat­ste han­del­suren van Wall Street deze week.
In het oost­en teste de Nikkei de 20.000 pun­ten die het vorige week had ver­bro­ken. Daar was de index niet meer geweest sinds 2015. De all time high van 39.000 is nog wel een stuk­je rij­den.

Ned­er­landse poli­tiek
Deze week was de poli­tiek weer het hoofdthe­ma. Hoewel de kabi­net­son­der­han­delin­gen in Ned­er­land weinig invloed op de beurs hebben bli­jft het voor ons natu­urlijk een inter­es­sant onder­w­erp. Het huidi­ge motor­blok van VVD,CDA en D66 onder­han­delt weer met Groen­links, nu onder lei­d­ing van Tjeenk Will­ink. Inhoudelijk lat­en ze de media en burg­ers nog steeds bizar weinig weten. Tran­spi­rantie van onze over­heid wordt naar mijn mening met de dag zeldza­mer.

Britse verkiezin­gen
Op dat grote eiland links van ons wer­den vervroegde verkiezin­gen gehouden. There­sa May wilde haar posi­tie ver­sterken voor de onder­han­delin­gen tij­dens de Brex­it omdat haar par­tij maar een kleine meerder­heid had. Dat plan­net­je blew up in her own face’ want nu zit­ten de con­ser­vatieven met een min­der­heid in het lager­huis en zal er een coal­i­tie geschapen moeten wor­den. Echter had haar par­tij wel veel meer stem­men ver­gaard sinds de regering van Thatch­er, doch ver­loren zij zetels dankz­ij het kiessys­teem en komen zij sinds de laat­ste telling uit op 316 zetels. Een meerder­heid is er pas bij de 326.

Onder­zoekscom­missie naar relaties Rus­land-Trump kabi­net.
Dan was er nog de hoorzit­ting van oud FBI-directeur James Comey. Hij stond onder ede om zijn ver­haal te vertellen over het ontslag en het vreemde gesprek met pres­i­dent Trump. Die zou hem gevraagd hebben de onder­zoeken naar Fly­nn te stop­pen. Tij­dens de hoorzit­ting gaf Comey aan dat hij memo’s heeft geschreven van het gesprek. De com­missie wil die nu graag inzien. Ook zou Trump audio-opnames gemaakt hebben (zo liet de pres­i­dent zelf ook al doorschemeren). Die opnames moeten eind deze maand ook bij de com­missie ingeleverd zijn.
Beleg­gers hield­en hun adem in en zocht­en naar aan­lei­din­gen die de beurzen kon­den doen bewe­gen. Vooral­snog kwa­men er verder geen schokkende bericht­en naar buiten.

Vol­ck­er-regel
Tot slot gebeurde er deze week wellicht één van de belan­grijk­ste gebeurtenis­sen voor de mark­ten zon­der dat er veel nieuws aan besteed werd. De Repub­likeinen zijn namelijk een stap dichter­bij het ont­man­te­len van het Dodd-Frank ver­drag. Daarin staan tal van strenge regels voor de Amerikaanse banken die ervoor zouden moeten zor­gen dat een cri­sis zoals in 2008 niet nog eens gebeurt. Dat betekent natu­urlijk ook dat er min­der te ver­di­enen valt voor de wol­ven op Wall Street. Een blok aan het been dus. Deze week heeft het huis van afgevaardig­den gestemd over een nieuw ver­drag die veel regels zal terug­draaien. Afgelopen vri­jdag ging daar er direct één van in werk­ing: pen­sioe­nad­viseurs zijn niet meer ver­plicht om hun eigen inter­ess­es achter­wege te lat­en op die van hun cliën­ten (klinkt als vals advies mogen geven voor eigen belang).
Maar wellicht de groot­ste horde die bij­na gepasseerd is, is de Vol­ck­er-regel. Daar­door mogen over­heid-onder­s­te­unde banken geen risi­co­volle investerin­gen meer doen. Zij zijn dus niet toeges­taan om op de vlo­er te han­de­len met eigen geld. In nor­male omstandighe­den vin­gen de banken namelijk klap­pen op door goed­koop in te slaan, maar toen de cri­sis begon trokken zij al hun geld terug waar­door er nie­mand meer was die veel geld beschik­baar stelde en er dus een gigan­tisch gat ontstond.


Europa

Op het Dam­rak is de AEX op week­ba­sis niet veel ver­schoven. Slechts een half pun­t­je werd gewon­nen met een weekrange van ruim 7 pun­ten. De index eindigde op 527,3 pun­ten.
Vooral de finan­cials waren op een breed vlak weer in trek. ING steeg met bij­na 4%. ABN deed het onder­maats met een plus­je van 0,7%. De verzek­er­aars Aegon en NN Group tik­ten respec­tievelijk 1,5% en 1,7% bij.
Zwaargewicht Unilever moest het onder­spit del­ven sinds de sti­jging die al weken voort­du­urt. De voed­sel­pro­du­cent leverde 1,6% in.

AEX — day chartAEX — week chartDe DAX was maandag dicht en moest de dal­ing van die dag op de dins­dag inhalen. Op week­ba­sis wor­den er slechts 7 pun­t­jes ingeleverd tot aan 12.815 pun­ten. Een dal­ing van nog geen 0,1%.
Com­merzbank en Deutsche Bank ste­gen 1,4% en 1,5% op week­ba­sis.
Lufthansa was een uit­blink­er met een pit­tige 4,6%. De vlieg­branche zit alweer een tijd­je in de lift na wat moeil­ijke jaren achter de rug gehad te hebben. Ook de oplaaiende olie malaise zal goed doen. Brand­stofkosten spe­len daar immers een grote rol voor het bedri­jf­s­re­sul­taat.

DAX — day chartDAX- Week chartVerder zagen we in Europa de Engelse FTSE100 met 0,3% dalen. De index stond veel lager dan dat maar op vri­jdag na de verkiez­ing­suit­slag ontstond er toch een oplucht­ingsral­ly van ruim een pro­cent. Op week­ba­sis lijkt er toch ruimte voor een kleine terug­val. Daar wis­ten de banken ten opzichte van de rest wel flink in te lev­eren. Bar­clays ver­loor 2% en Bank of Scot­land daalde 2,9%.
In Par­i­js zak­te de CAC40 met 0,8%. BNP Paribas klom de berg op met 1,75% en Soci­ete Gen­erale hobbelde daar achter­aan met een sti­jging van 1,5%.
De BEL20 in Brus­sel mocht 0,8% bijschri­jven dankz­ij zwaargewicht KBC, dat 5% steeg. UCB stond daar tegen­over door ruim 2% te dalen.


Wall Street

Op de laat­ste dag van de week vond er een duidelijke sec­tor­ro­tatie plaats. Gerucht­en gaan dat de tech­nolo­gie-aan­de­len te duur wor­den gevon­den en men het woord bubbel al in de mond neemt. Over­dreven gepraat naar mijn mening. Maar het klopt, de aan­de­len die vooral op de NAS­DAQ geves­tigd zit­ten zijn afgelopen maan­den gigan­tisch geste­gen en dat moet een keer ophouden. Mede dankz­ij dat finan­cials in trek rak­en door het Dodd-Frank ver­haal (Gold­man Sachs +4,3% en JP Mor­gan +5,2%) mocht­en de tech­noreuzen flink inlev­eren. Zo daalde Apple een pit­tige 4,1% en leverde Ama­zon, dat vorige week nog de sym­bol­is­che 1000 dol­lar bereik­te, 2,8% van zijn waarde in. Bij­na alle aan­de­len op de elek­tro­n­is­che beurs zak­ten zoals NVIDIA, Tes­la en Alpha­bet. Enkel de far­ma­ceuten wis­ten de rug recht te houden.

De NASDAQ100 zak­te op week­ba­sis met 2,4% tot aan 5742 pun­ten. Zo’n dal­ing hebben we niet meer gezien sinds april 2016. Een ander leuk feit­je is dat we pas één keer in de his­to­rie (1999) een Dow Jones hebben gehad die een All Time High maak­te ter­wi­jl de NAS­DAQ meer dan 2% zak­te. Wellicht herin­nert u zich nog wel wat er in de vol­gende jaren gebeurde ;-)

NASDAQ100 — week chartSec­tor­ro­tatie dus, want waar tech in waarde daalde, ste­gen de finan­cials en oliemaatschap­pi­jen. De Dow Jones sloot dus op een nieuw record van 21.272 pun­ten (+0,3%). Kom ik nog even met een donkere wolk aanzetten: één van mijn idol­en, TA-spe­cial­ist Sandy Jade­ja voorzi­et een gigan­tisch zware weer­stand tussen de 21.800 en 22.000 pun­ten. Dat berekent hij op geheimzin­nige manieren maar his­torische data klopt wel, en zijn voor­spellin­gen komen ver­dacht vaak goed uit. Oplet­ten dus, zegt de beste man. We zit­ten daar immers al bij­na want voor de 22k hoeft de Dow Jones nog maar 3,4% te sti­j­gen.
De brede S&P500 zak­te deze week 0,3% naar 2432 pun­ten. De S&P finan­cial sec­tor wist de dal­ing dus te verzacht­en door 3,6% te sti­j­gen. Ook de ener­gy sec­tor steeg aardig, met 2,1%. Sec­tor­ro­tatie.

Dow Jones Indus­tri­al — week chartS&P500 — week chartS&P finan­cial sec­tor & ener­gy sec­tor — day chart
Grond­stof­fen
Dan nog even snel de grond­stof­fen, waar ruwe olie weer flink op de plaat ging. Mede dankz­ij hogere olievoor­raden in de VS daalden de pri­jzen hard. West Texas werd 3,8% min­der waard tot een koers van 45,83 dol­lar per vat. North Sea Brent daalde 3,6% naar 48,15 dol­lar.

Brent crude oil — week chartVoor goud leken er in eerste instantie de eerste teke­nen voor een bull mar­ket te ver­schi­j­nen. Die wer­den echter in de war geschopt door een sti­j­gende dol­lar. De goud­pri­js zak­te door de week heen weer rap en eindigde bij­na een pro­cent lager op 1266,6 dol­lar.
De vooruitzicht­en voor zil­ver bli­jven nog slechter, waar de pri­js deze week ruim twee pro­cent daalden tot aan 17,20 dol­lar.

Goud USD — week chart

Wat mij betre­ft hebben we een leuk beur­sweek­je achter de rug, maar we zijn er nog niet hele­maal doorheen! We hebben deze zondag namelijk nog de eerste ronde van de par­lem­tentsverkiezin­gen in Frankrijk. De buiten­landse Fransen hebben al gestemd en hoewel het niet hele­maal rep­re­sen­tatief is wis­ten de kan­di­dat­en van Macron 10 van de 11 dis­tricten te win­nen. De tweede en tevens laat­ste ronde is een week later.

Voor nu een pret­tig week­end gewenst en mor­gen staat de week­a­gen­da weer voor u klaar!


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.