Beursweek voorbij. Weinig beweging voor ons in Europa en een opmerkelijk gebeuren in de laatste handelsuren van Wall Street deze week.
In het oosten teste de Nikkei de 20.000 punten die het vorige week had verbroken. Daar was de index niet meer geweest sinds 2015. De all time high van 39.000 is nog wel een stukje rijden.
Nederlandse politiek
Deze week was de politiek weer het hoofdthema. Hoewel de kabinetsonderhandelingen in Nederland weinig invloed op de beurs hebben blijft het voor ons natuurlijk een interessant onderwerp. Het huidige motorblok van VVD,CDA en D66 onderhandelt weer met Groenlinks, nu onder leiding van Tjeenk Willink. Inhoudelijk laten ze de media en burgers nog steeds bizar weinig weten. Transpirantie van onze overheid wordt naar mijn mening met de dag zeldzamer.
Britse verkiezingen
Op dat grote eiland links van ons werden vervroegde verkiezingen gehouden. Theresa May wilde haar positie versterken voor de onderhandelingen tijdens de Brexit omdat haar partij maar een kleine meerderheid had. Dat plannetje ‘blew up in her own face’ want nu zitten de conservatieven met een minderheid in het lagerhuis en zal er een coalitie geschapen moeten worden. Echter had haar partij wel veel meer stemmen vergaard sinds de regering van Thatcher, doch verloren zij zetels dankzij het kiessysteem en komen zij sinds de laatste telling uit op 316 zetels. Een meerderheid is er pas bij de 326.
Onderzoekscommissie naar relaties Rusland-Trump kabinet.
Dan was er nog de hoorzitting van oud FBI-directeur James Comey. Hij stond onder ede om zijn verhaal te vertellen over het ontslag en het vreemde gesprek met president Trump. Die zou hem gevraagd hebben de onderzoeken naar Flynn te stoppen. Tijdens de hoorzitting gaf Comey aan dat hij memo’s heeft geschreven van het gesprek. De commissie wil die nu graag inzien. Ook zou Trump audio-opnames gemaakt hebben (zo liet de president zelf ook al doorschemeren). Die opnames moeten eind deze maand ook bij de commissie ingeleverd zijn.
Beleggers hielden hun adem in en zochten naar aanleidingen die de beurzen konden doen bewegen. Vooralsnog kwamen er verder geen schokkende berichten naar buiten.
Volcker-regel
Tot slot gebeurde er deze week wellicht één van de belangrijkste gebeurtenissen voor de markten zonder dat er veel nieuws aan besteed werd. De Republikeinen zijn namelijk een stap dichterbij het ontmantelen van het Dodd-Frank verdrag. Daarin staan tal van strenge regels voor de Amerikaanse banken die ervoor zouden moeten zorgen dat een crisis zoals in 2008 niet nog eens gebeurt. Dat betekent natuurlijk ook dat er minder te verdienen valt voor de wolven op Wall Street. Een blok aan het been dus. Deze week heeft het huis van afgevaardigden gestemd over een nieuw verdrag die veel regels zal terugdraaien. Afgelopen vrijdag ging daar er direct één van in werking: pensioenadviseurs zijn niet meer verplicht om hun eigen interesses achterwege te laten op die van hun cliënten (klinkt als vals advies mogen geven voor eigen belang).
Maar wellicht de grootste horde die bijna gepasseerd is, is de Volcker-regel. Daardoor mogen overheid-ondersteunde banken geen risicovolle investeringen meer doen. Zij zijn dus niet toegestaan om op de vloer te handelen met eigen geld. In normale omstandigheden vingen de banken namelijk klappen op door goedkoop in te slaan, maar toen de crisis begon trokken zij al hun geld terug waardoor er niemand meer was die veel geld beschikbaar stelde en er dus een gigantisch gat ontstond.
Europa
Op het Damrak is de AEX op weekbasis niet veel verschoven. Slechts een half puntje werd gewonnen met een weekrange van ruim 7 punten. De index eindigde op 527,3 punten.
Vooral de financials waren op een breed vlak weer in trek. ING steeg met bijna 4%. ABN deed het ondermaats met een plusje van 0,7%. De verzekeraars Aegon en NN Group tikten respectievelijk 1,5% en 1,7% bij.
Zwaargewicht Unilever moest het onderspit delven sinds de stijging die al weken voortduurt. De voedselproducent leverde 1,6% in.
AEX — day chartAEX — week chartDe DAX was maandag dicht en moest de daling van die dag op de dinsdag inhalen. Op weekbasis worden er slechts 7 puntjes ingeleverd tot aan 12.815 punten. Een daling van nog geen 0,1%.
Commerzbank en Deutsche Bank stegen 1,4% en 1,5% op weekbasis.
Lufthansa was een uitblinker met een pittige 4,6%. De vliegbranche zit alweer een tijdje in de lift na wat moeilijke jaren achter de rug gehad te hebben. Ook de oplaaiende olie malaise zal goed doen. Brandstofkosten spelen daar immers een grote rol voor het bedrijfsresultaat.
DAX — day chartDAX- Week chartVerder zagen we in Europa de Engelse FTSE100 met 0,3% dalen. De index stond veel lager dan dat maar op vrijdag na de verkiezingsuitslag ontstond er toch een opluchtingsrally van ruim een procent. Op weekbasis lijkt er toch ruimte voor een kleine terugval. Daar wisten de banken ten opzichte van de rest wel flink in te leveren. Barclays verloor 2% en Bank of Scotland daalde 2,9%.
In Parijs zakte de CAC40 met 0,8%. BNP Paribas klom de berg op met 1,75% en Societe Generale hobbelde daar achteraan met een stijging van 1,5%.
De BEL20 in Brussel mocht 0,8% bijschrijven dankzij zwaargewicht KBC, dat 5% steeg. UCB stond daar tegenover door ruim 2% te dalen.
Wall Street
Op de laatste dag van de week vond er een duidelijke sectorrotatie plaats. Geruchten gaan dat de technologie-aandelen te duur worden gevonden en men het woord bubbel al in de mond neemt. Overdreven gepraat naar mijn mening. Maar het klopt, de aandelen die vooral op de NASDAQ gevestigd zitten zijn afgelopen maanden gigantisch gestegen en dat moet een keer ophouden. Mede dankzij dat financials in trek raken door het Dodd-Frank verhaal (Goldman Sachs +4,3% en JP Morgan +5,2%) mochten de technoreuzen flink inleveren. Zo daalde Apple een pittige 4,1% en leverde Amazon, dat vorige week nog de symbolische 1000 dollar bereikte, 2,8% van zijn waarde in. Bijna alle aandelen op de elektronische beurs zakten zoals NVIDIA, Tesla en Alphabet. Enkel de farmaceuten wisten de rug recht te houden.
De NASDAQ100 zakte op weekbasis met 2,4% tot aan 5742 punten. Zo’n daling hebben we niet meer gezien sinds april 2016. Een ander leuk feitje is dat we pas één keer in de historie (1999) een Dow Jones hebben gehad die een All Time High maakte terwijl de NASDAQ meer dan 2% zakte. Wellicht herinnert u zich nog wel wat er in de volgende jaren gebeurde ;-)
NASDAQ100 — week chartSectorrotatie dus, want waar tech in waarde daalde, stegen de financials en oliemaatschappijen. De Dow Jones sloot dus op een nieuw record van 21.272 punten (+0,3%). Kom ik nog even met een donkere wolk aanzetten: één van mijn idolen, TA-specialist Sandy Jadeja voorziet een gigantisch zware weerstand tussen de 21.800 en 22.000 punten. Dat berekent hij op geheimzinnige manieren maar historische data klopt wel, en zijn voorspellingen komen verdacht vaak goed uit. Opletten dus, zegt de beste man. We zitten daar immers al bijna want voor de 22k hoeft de Dow Jones nog maar 3,4% te stijgen.
De brede S&P500 zakte deze week 0,3% naar 2432 punten. De S&P financial sector wist de daling dus te verzachten door 3,6% te stijgen. Ook de energy sector steeg aardig, met 2,1%. Sectorrotatie.
Dow Jones Industrial — week chartS&P500 — week chartS&P financial sector & energy sector — day chart
Grondstoffen
Dan nog even snel de grondstoffen, waar ruwe olie weer flink op de plaat ging. Mede dankzij hogere olievoorraden in de VS daalden de prijzen hard. West Texas werd 3,8% minder waard tot een koers van 45,83 dollar per vat. North Sea Brent daalde 3,6% naar 48,15 dollar.
Brent crude oil — week chartVoor goud leken er in eerste instantie de eerste tekenen voor een bull market te verschijnen. Die werden echter in de war geschopt door een stijgende dollar. De goudprijs zakte door de week heen weer rap en eindigde bijna een procent lager op 1266,6 dollar.
De vooruitzichten voor zilver blijven nog slechter, waar de prijs deze week ruim twee procent daalden tot aan 17,20 dollar.
Goud USD — week chart
Wat mij betreft hebben we een leuk beursweekje achter de rug, maar we zijn er nog niet helemaal doorheen! We hebben deze zondag namelijk nog de eerste ronde van de parlemtentsverkiezingen in Frankrijk. De buitenlandse Fransen hebben al gestemd en hoewel het niet helemaal representatief is wisten de kandidaten van Macron 10 van de 11 districten te winnen. De tweede en tevens laatste ronde is een week later.
Voor nu een prettig weekend gewenst en morgen staat de weekagenda weer voor u klaar!