Een goede week voor Wall Street en de DAX waarnaast de meeste Europese indices wat telleurstelden. Vooral de AEX valt op, die als één van de weinigen op weekbasis juist moest inleveren.
In het verre oosten dikten de hoofdindexen van Tokyo (na lange tijd weer boven de 20.000 punten) en Hong Kong nog wat aan. In Shanghai gaf men iets toe vanwege de gemixte macrocijfers.
Klimaatakkoord
Deze week liet Amerikaans president Trump weten dat hij uit het klimaatakkoord van 2015 wilt stappen. Het akkoord zou volgens hem een slechte deal voor de V.S. zijn. Hoewel hij aangaf een betere deal te willen afsluiten gaven de andere welvarende landen snel aan dat die mogelijkheid niet bestaat. De meeste landen in Europa en ook China beloofden zich nog steeds aan het klimaatakkoord te houden. Zelfs een aantal Amerikaanse staten maakten diezelfde belofte.
Beleggers reageerden matig enthousiast waardoor de indices op Wall Street nieuwe toppen neerzetten. De prijzen voor ruwe olie bleven onder druk omdat de aanblijvende plus in het aanbod nu extra gevoed kan worden door meer productie in de V.S.
Economische cijfers
We zagen in de loop van de week ook een aantal grote cijfers langskomen. Zo blijft de groei van de Chinese managersinkoopindex voor de maakindustrie in tact. De maatstaf kwam in mei wederom uit op 51,2 punten. Voor de veel kleinere dienstensector steeg de groei van 54,0 naar 54,5 punten. Cijfers boven de 50 punten duiden op groei, daaronder betekent krimp.
Hoewel de overheidscijfers er dus nog prima uit zien liet de vertrouwde Caixin PMI (ook voor de maakindustrie) een somberder cijfer zien. De index die wordt bijgehouden door de HSBC bank toonde met 49,6 punten juist krimp tegen de 50,3 punten een maand eerder.
Het Duitse PMI blijft ijzersterk en wist de groei weer uit te breiden. Voor mei kwam er een score van 59,5 punten tegen 59,4 punten in april. In Frankrijk nam de groei iets af en kwam de PMI uit op 53,8 punten.
Ook de werkloosheid neemt weer verder af (let op, verschillende maanden). Zo zakte de Italiaanse werkloosheidspercentage van 11,5% in maart naar 11,1% april terwijl er juist een stijging werd verwacht en in Duitsland zakte het van 5,8% in april naar 5,7% in mei. Voor de eurozone komt een percentage uit van 9,3% in april komend van 9,4% in maart.
De eerste schatting van de inflatie in de eurozone viel voor mei wel tegen. Zowel de gewone alsmede de kerninflatie vielen lager uit dan verwacht met respectievelijk 1,4% en 0,9%. Beiden een tiende procent lager dan een maand eerder.
Dan kregen we nog de maandelijkse banenrapporten uit de V.S. Zoals gewoonlijk komt het rapport van payrollbedrijf ADP eerst en die toonde zeer sterke cijfers. Die steeg met 79.000 naar 253.000 nieuwe banen terwijl er slechts een stijging van 11.000 werd verwacht.
Het rapport van de overheid, dat op vrijdag verscheen, liet een ander beeld zien. Daar hadden analisten ook een stijging van 11.000 geschat maar het aantal nieuwe banen zakte echter met 26.000 stuks naar 147.000 nieuwe banen. Het werkloosheidspercentage blijft vooralsnog wel zakken en kwam in mei uit op 4,3%.
Europa
Op het Damrak liep de AEX dus uit de maat en dat gebeurde vooral op de laatste dag van de week waar een flinke winst werd omgedraaid naar verlies. Op weekbasis zakt de index een kwart procentje naar 526,7 punten. Woensdag werd de maand afgesloten met een plus van 0,55% tot aan 524,1 punten. Daar ligt vooralsnog de top van 537,8 punten.
Grote verliezers konden we in de grondstoffensector vinden. Zo zakte SBM Offshore met ‑3% en Shell met ‑1,7%. ArcelorMittal moest zelfs ‑5,6% aftikken. Op de technische chart ziet het er daar ook zeer slecht uit.
Zwaargewicht Unilever trok een groot deel van de kar. Het aandeel van de voedingsproducent steeg 1,1% en is daarmee op weg op zijn beste jaar sinds de crisis te maken. Alleen 2009 moet het nog net voor laten gaan waar de waarde over het jaar heen met 32,9% steeg.
AkzoNobel heeft met succes de overnamepoging van PPG afgeslagen. De chemieconcurrent mag nu voor de komende zes maanden geen contact meer zoeken om om de tafel te zitten. Na een aardige tik op donderdag bleef er uiteindelijk slechts een daling van 0,6% over.
AEX — Day chartAEX — Week chartAandelen op de DAX blijven zeer in trek. De index steeg 1,25% tot aan 12.823 punten. Het vorige all time high werd met zo’n 26 punten verbeterd.
Bayer steeg daar op weekbasis met een mooie 4,6% en ook Lufthansa had met 4,1% een goede week achter de rug. Deutsche Bank verloor 5,5% op de slotstand van vrijdag.
DAX — Day chart
DAX — Week chartElders in Europa wist de Franse CAC een plusje van 0,1% neer te zetten en in Brussel steeg de BEL met 0,35%. De Italiaanse MIB40 zakte 1,3% na nieuwe zorgen over de banken daar en in Londen werd de koers tot op de cent teruggebracht naar het slot van vorige vrijdag.
Wall Street
Op de NYSE weet men, vooral dankzij de grote interesse in technologiebedrijven, de bull markt nog goed in stand te houden. Zo wist de Dow Jones Industrial met een stijging van 0,6% ook een nieuw record neer op 21.225 punten.
De S&P500 schreeg bijna een procent aan waarde bij op een recordslot van 2439 punten.
NASDAQ comp. blijft de absolute leider en steeg een ruime 1,6% tot aan de weektop van 6303.
Bij de aandelen wist Tesla er nog eens 4,5% aan beurswaarde uit te knijpen en Broadcom steeg met 5,5%.
Dow Jones — Week chartS&P500 — Week chartNASDAQ comp. — Week chart
Overige
De ruwe olie had weer een zware week achter de rug. Hoewel de Amerikaanse olievoorraden waren gedaald stond daar tegenover dat er meer gepompt blijft worden. Ook de meeste OPEC-landen bleken uit de laatste cijfers meer gepompt te hebben dan aanvankelijk werd gedacht.
Brent daalde op weekbasis met 4,8% tot een stuiver onder de 50 dollar en WTI zakte met 4,3% naar een stand van 47,66 dollar per vat.
Goud sloot de week af op 1279 dollar, een stijging van net geen procent. Zilver steeg 1,2% naar 17,6 dollar.
Bij de valuta blijft de euro aan kracht toenemen. EUR/USD steeg 0,9% naar 1,128 en EUR/GBP steeg met 0,3% naar 0,875.
De dollar index zakte naar de regionen van voor de Amerikaanse verkiezingen. Deze week verloor het 0,7% tot een stand van 96,7 punten.
Brent oil — Week chartGoud — Week chart
EUR/USD — Week chart
Een week die dus vooral op cijfers en rapporten was gericht maar over een breed front positief werd ontvangen.
Volgende week is het de week van de Britse verkiezingen. Morgen staat de agenda weer voor u klaar.
Prettige weekend!