Beursdagboek US Markets Redactie 3 juni 2017, 12:17

...

Beursweek van 29 mei t/m 2 juni 2017

3 juni 2017, 12:17 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)


Een goede week voor Wall Street en de DAX waar­naast de meeste Europese indices wat telleurstelden. Vooral de AEX valt op, die als één van de weini­gen op week­ba­sis juist moest inlev­eren.
In het verre oost­en dik­ten de hoofdin­dex­en van Tokyo (na lange tijd weer boven de 20.000 pun­ten) en Hong Kong nog wat aan. In Shang­hai gaf men iets toe van­wege de gemixte macro­ci­jfers.

Kli­maatakko­ord
Deze week liet Amerikaans pres­i­dent Trump weten dat hij uit het kli­maatakko­ord van 2015 wilt stap­pen. Het akko­ord zou vol­gens hem een slechte deal voor de V.S. zijn. Hoewel hij aan­gaf een betere deal te willen afs­luiten gaven de andere wel­varende lan­den snel aan dat die mogelijkheid niet bestaat. De meeste lan­den in Europa en ook Chi­na beloof­den zich nog steeds aan het kli­maatakko­ord te houden. Zelfs een aan­tal Amerikaanse stat­en maak­ten diezelfde belofte.
Beleg­gers reageer­den matig ent­hou­si­ast waar­door de indices op Wall Street nieuwe top­pen neerzetten. De pri­jzen voor ruwe olie bleven onder druk omdat de aan­bli­jvende plus in het aan­bod nu extra gevoed kan wor­den door meer pro­duc­tie in de V.S.


Economis­che cijfers
We zagen in de loop van de week ook een aan­tal grote cijfers langskomen. Zo bli­jft de groei van de Chi­nese man­agersinkoopin­dex voor de maakin­dus­trie in tact. De maat­staf kwam in mei wederom uit op 51,2 pun­ten. Voor de veel kleinere dien­sten­sec­tor steeg de groei van 54,0 naar 54,5 pun­ten. Cijfers boven de 50 pun­ten duiden op groei, daaron­der betekent krimp.
Hoewel de over­hei­d­sci­jfers er dus nog pri­ma uit zien liet de vertrouwde Caix­in PMI (ook voor de maakin­dus­trie) een somberder cijfer zien. De index die wordt bijge­houden door de HSBC bank toonde met 49,6 pun­ten juist krimp tegen de 50,3 pun­ten een maand eerder.

Het Duitse PMI bli­jft ijz­er­sterk en wist de groei weer uit te brei­den. Voor mei kwam er een score van 59,5 pun­ten tegen 59,4 pun­ten in april. In Frankrijk nam de groei iets af en kwam de PMI uit op 53,8 pun­ten.
Ook de werk­loosheid neemt weer verder af (let op, ver­schil­lende maan­den). Zo zak­te de Ital­i­aanse werk­looshei­dsper­cent­age van 11,5% in maart naar 11,1% april ter­wi­jl er juist een sti­jging werd verwacht en in Duit­s­land zak­te het van 5,8% in april naar 5,7% in mei. Voor de euro­zone komt een per­cent­age uit van 9,3% in april komend van 9,4% in maart.
De eerste schat­ting van de inflatie in de euro­zone viel voor mei wel tegen. Zow­el de gewone alsmede de kern­in­flatie vie­len lager uit dan verwacht met respec­tievelijk 1,4% en 0,9%. Bei­den een tiende pro­cent lager dan een maand eerder.

Dan kre­gen we nog de maan­delijkse banen­rap­porten uit de V.S. Zoals gewoon­lijk komt het rap­port van pay­rollbedri­jf ADP eerst en die toonde zeer sterke cijfers. Die steeg met 79.000 naar 253.000 nieuwe banen ter­wi­jl er slechts een sti­jging van 11.000 werd verwacht.
Het rap­port van de over­heid, dat op vri­jdag ver­scheen, liet een ander beeld zien. Daar had­den anal­is­ten ook een sti­jging van 11.000 geschat maar het aan­tal nieuwe banen zak­te echter met 26.000 stuks naar 147.000 nieuwe banen. Het werk­looshei­dsper­cent­age bli­jft vooral­snog wel zakken en kwam in mei uit op 4,3%.


Europa
Op het Dam­rak liep de AEX dus uit de maat en dat gebeurde vooral op de laat­ste dag van de week waar een flinke winst werd omge­draaid naar ver­lies. Op week­ba­sis zakt de index een kwart pro­cen­t­je naar 526,7 pun­ten. Woens­dag werd de maand afges­loten met een plus van 0,55% tot aan 524,1 pun­ten. Daar ligt vooral­snog de top van 537,8 pun­ten.

Grote ver­liez­ers kon­den we in de grond­stof­fen­sec­tor vin­den. Zo zak­te SBM Off­shore met ‑3% en Shell met ‑1,7%. Arcelor­Mit­tal moest zelfs ‑5,6% aftikken. Op de tech­nis­che chart ziet het er daar ook zeer slecht uit.
Zwaargewicht Unilever trok een groot deel van de kar. Het aan­deel van de voed­ing­spro­du­cent steeg 1,1% en is daarmee op weg op zijn beste jaar sinds de cri­sis te mak­en. Alleen 2009 moet het nog net voor lat­en gaan waar de waarde over het jaar heen met 32,9% steeg.
AkzoNo­bel heeft met suc­ces de over­name­poging van PPG afges­la­gen. De chemiecon­cur­rent mag nu voor de komende zes maan­den geen con­tact meer zoeken om om de tafel te zit­ten. Na een aardi­ge tik op don­derdag bleef er uitein­delijk slechts een dal­ing van 0,6% over.

AEX — Day chartAEX — Week chartAan­de­len op de DAX bli­jven zeer in trek. De index steeg 1,25% tot aan 12.823 pun­ten. Het vorige all time high werd met zo’n 26 pun­ten ver­be­terd.
Bay­er steeg daar op week­ba­sis met een mooie 4,6% en ook Lufthansa had met 4,1% een goede week achter de rug. Deutsche Bank ver­loor 5,5% op de slot­stand van vri­jdag.

DAX — Day chart

DAX — Week chartElders in Europa wist de Franse CAC een plus­je van 0,1% neer te zetten en in Brus­sel steeg de BEL met 0,35%. De Ital­i­aanse MIB40 zak­te 1,3% na nieuwe zor­gen over de banken daar en in Lon­den werd de koers tot op de cent terugge­bracht naar het slot van vorige vri­jdag.


Wall Street
Op de NYSE weet men, vooral dankz­ij de grote inter­esse in tech­nolo­giebedri­jven, de bull markt nog goed in stand te houden. Zo wist de Dow Jones Indus­tri­al met een sti­jging van 0,6% ook een nieuw record neer op 21.225 pun­ten.
De S&P500 schreeg bij­na een pro­cent aan waarde bij op een record­slot van 2439 pun­ten.
NAS­DAQ comp. bli­jft de absolute lei­der en steeg een ruime 1,6% tot aan de week­top van 6303.
Bij de aan­de­len wist Tes­la er nog eens 4,5% aan beur­swaarde uit te kni­jpen en Broad­com steeg met 5,5%.

Dow Jones — Week chart
S&P500 — Week chartNAS­DAQ comp. — Week chart
Overige
De ruwe olie had weer een zware week achter de rug. Hoewel de Amerikaanse olievoor­raden waren gedaald stond daar tegen­over dat er meer gepompt bli­jft wor­den. Ook de meeste OPEC-lan­den bleken uit de laat­ste cijfers meer gepompt te hebben dan aan­vanke­lijk werd gedacht.
Brent daalde op week­ba­sis met 4,8% tot een stu­iver onder de 50 dol­lar en WTI zak­te met 4,3% naar een stand van 47,66 dol­lar per vat.

Goud sloot de week af op 1279 dol­lar, een sti­jging van net geen pro­cent. Zil­ver steeg 1,2% naar 17,6 dol­lar.

Bij de val­u­ta bli­jft de euro aan kracht toen­e­men. EUR/USD steeg 0,9% naar 1,128 en EUR/GBP steeg met 0,3% naar 0,875.
De dol­lar index zak­te naar de regio­nen van voor de Amerikaanse verkiezin­gen. Deze week ver­loor het 0,7% tot een stand van 96,7 pun­ten.

Brent oil — Week chartGoud — Week chart
EUR/USD — Week chart

Een week die dus vooral op cijfers en rap­porten was gericht maar over een breed front posi­tief werd ont­van­gen.
Vol­gende week is het de week van de Britse verkiezin­gen. Mor­gen staat de agen­da weer voor u klaar.
Pret­tige weekend!


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.