We hadden een rustiger weekje op het bedrijvenfront nu het cijferseizoen voorbij is. Investeerders hebben de tijd genomen om op alle kwartaalresultaten zitten kauwen en die wellicht ook weer uitgespuugd. Met slechts aandelenrotatie en afloop van optiecontracten was er meer ruimte voor de politiek om de beurs te beïnvloeden. En dat deed het ook.
Het huidige drama met de Amerikaanse president Trump en de Russische connecties krijgt elke week een nieuw hoogtepunt. Over een breed front zakten de indexen op woensdag na aanleiding van nieuwe insider info. Het grootste probleem dat investeerders zien is dat de complete Amerikaanse politiek nu de ogen gericht hebben op deze show. Dat betekent dat de gewenste wetsveranderingen nu weer vertraging zullen oplopen. Daarnaast is er in Brazilië ook een nieuw geval van corruptie bij de hoogste machtsambt. Na het debakel met Rousseff wordt nu ook huidig president Temer (weer) onderzocht. Voornamelijk aandelen die in Brazilië opereren kregen het op donderdag flink te voorduren, waaronder SBM Offshore op de AEX dat 4,9% moest inleveren. Het weekslot lag uiteindelijk 1,5% lager.
Op donderdag mochten de indexen toch al bodemen waardoor men vrijdags weer naar hogere prijzen kon zoeken. Er lijkt dus sprake te zijn geweest van een minicorrectie.
Europa.
Op het Damrak gold voor de AEX dus een daling van ruim 16 punten, ofwel 3%. De week werd uiteindelijk 1,5% lager afgesloten op 526,9. Een verlies van 7,8 punten.
Grootste stijger was uiteindelijk Gemalto met 3,1%. ABN Amro verloor flink na de bekendmaking van de kwartaalcijfers. De bank zag 3,9% van zijn beurswaarde verdampen. Andere dalers waren Aalberts met ‑4,2% en Randstad met ‑3,6%.
ArcelorMittal heeft een reverse stock split uitgevoerd van 1 op 3. In principe verandert er voor de koers weinig. Het aandeelvolume is afgenomen maar de koersprijs staat nu hoger.
AEX — Week chart.De DAX corrigeerde deze week met net geen 2,5% en stond aan het einde van de week een procentje lager. In Brussel en Parijs zakten de hoofdindexen met 1,5% en in Londen wist de FTSE100 juist 0,5% aan beurswaarde te winnen. Het waren vooral de Euro en de Pond die kracht wonnen omdat de Dollar minder in trek raakt.
Wall Street.
Op de NYSE schreef de S&P500 op weekbasis 0,4% af. De correctie duurde daar slechts 2%. Dat gold ook voor de Dow Jones industrial. De DJ transport raakte daarentegen nog 1,4% aan waarde kwijt.
De elektronische NASDAQ verloor 0,6% op weekbasis.
De Dollar raakt ook steeds minder in trek door al de perikelen rond het Witte Huis. De index, die tegen vijf andere grote valuta’s weegt, zakte deze week met 2,1%.
Grondstoffen.
De ruwe olie had na de forse daling van afgelopen tijd weer een goede week. Brent North Sea steeg op weekbasis met 5,45% en West Texas met 5,2%. Met de OPEC vergadering in het verschiet, waar men verwacht dat het productieplafond een verlenging krijgt, zal de koers mogelijk een extra boost krijgen.
Goud kreeg door de Dollardaling een duwtje in de rug en steeg deze week 2,25%. Zilver schreef 2,4% aan waarde bij.
Verder zagen we op economisch vlak de industriële productie in China minder hard groeien, het sentiment in het Duitse ZEW rapport verder toenemen, de Europese inflatie op 1,9% gelijk blijven en de Britse werkloosheid dalen naar 4,6%.
Morgen krijgt u zoals gewoonlijk de weekagenda weer, maar voor nu wens ik u vanuit het zonnige Spanje (daarom geen uitgebreide update) een heel prettig weekend!