Beursdagboek US Markets Redactie 13 mei 2017, 13:11

...

Beursweek van 8 t/m 12 mei 2017

13 mei 2017, 13:11 | US Markets Redactie | leestijd: 10 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)


De Europese beurzen zijn deze week sterk verdeeld ges­loten. Op de AEX en de DAX wer­den kleine win­sten geboekt maar in Brus­sel en Par­i­js gaf men toe aan de beren. In Madrid ging de hoofdin­dex met een pit­tige ‑2,2% onderuit. De Engelse FTSE100 wist juist weer de onzek­er­he­den van zich af te slaan en steeg 1,9% tot vlak onder de all time high van 7447 pun­ten.
De euro ver­loor 0,6% tegen de dol­lar tot aan 1,093. Het beeld op de mid­del­lange ter­mi­jn bli­jft daarmee zwak.

Indices
AEX
Op het Dam­rak was het nog een druk week­je van­wege een hele hoop bedri­jf­s­ci­jfers. Daar­door zagen we een aan­tal aan­de­len flink heen en weer schom­me­len. Op week­ba­sis houdt de AEX er echter niet veel aan over. De index steeg met een krappe 0,3% naar 534,7 pun­ten. Dat had het vooral te danken aan de zwaargewicht­en Unilever (+2,1%) en Shell (+3,4%) want veel aan­de­len sloten de week af in het rood. De jaar­top werd nog wel aangescherpt tot aan 437,8 pun­ten. De can­dle van de week­grafiek wijst daarmee op topvorm­ing, maar dat roepen we met zijn allen natu­urlijk al een hele tijd.
Arcelor­Mit­tal was uitein­delijk de gebeten hond. Op vri­jdag toonde het de kwartaal­ci­jfers en het sloot de week 7,7% in de min. Ook AkzoNo­bel mocht met 4,5% aardig inlev­eren nu het er op lijkt dat er geen fusie met PPG zal komen.

AEX — Week chart
DAX
In Frank­furt kwa­men ook nog wat bedri­jf­s­ci­jfers aan het licht. De hoofdin­dex steeg uitein­delijk met 0,4% tot aan 12.770 pun­ten. De all time high ligt sinds deze week 13 pun­t­jes hoger. Com­merzbank daalde daar 1,5% ondanks goede resul­tat­en. Het­zelfde gold voor Thyssenk­rupp en Zalan­do. Zij zak­ten respec­tievelijk 5% en 3,8%.

DAX — Week chart
Wall Street
De Elek­tro­n­is­che NAS­DAQ wist weer eens aan waarde te win­nen. De com­pos­ite index steeg 0,35%. De top 100 uit die index wist geza­men­lijk 0,7% te sti­j­gen.
Op de NYSE was een ander beeld te zien. Daar zak­te de S&P500 met 0,3% en de Dow Jones indus­tri­al index ver­loor een half pro­cent. De DJ trans­porta­tion index raak­te zelfs 2% aan waarde kwi­jt.
De dol­lar index bot­ste deze week tegen het 50 daagse gemid­delde en veerde daarmee 0,6% op.

DJIA — Week chartS&P500 — Week chartNASDAQ100 — Week ChartUSD index — Week chartBeursnieuws
Dra­mashow Akzo: Aflev­er­ing 3
AkzoNo­bel heeft ook het derde over­name­bod van PPG afges­la­gen. Het sen­ti­ment onder de investeerders wordt daarmee alleen maar slechter en er wordt al gespro­ken over een vijandi­ge over­name. Als PPG dat wil bew­erk­stel­li­gen zal het wel een horde aan mededing­ingsautoriteit­en moeten ver­slaan en dat wordt in Europa geen een­voudi­ge opgave. Onder­tussen heeft ook een kleine groep vertrouwde aan­deel­houd­ers een boze brief naar de top van AkzoNo­bel ges­tu­urd.
PPG reageerde woens­dag op het afges­la­gen bod en geven aan stand te bli­jven houden in de hoop nog steeds een gesprek af te dwin­gen. Een groep anal­is­ten, ondervraagd door Bloomberg, denkt echter dat PPG de hoop zal opgeven in een toekom­stige fusie.

Olieko­ers
Vorige week waren er al gerucht­en dat OPEC plan­nen heeft om de pro­duc­tiev­er­min­der­ing te ver­len­gen. Op maandag sprak Rus­land zich er over uit, dat ook haar handteken­ing onder het ver­drag heeft gezet. De groot­macht is geen onderdeel van het kar­tel maar ziet graag een hogere oliepri­js dankz­ij een kwakke­lende economie. Eind deze maand komen de lan­den bijeen op het hoofd­kan­toor in Wenen om te stem­men. De huidi­ge afspraak loopt eind juni af.

Op don­derdag kwam het maan­delijkse rap­port van OPEC naar buiten. De mei edi­tie besprak de con­tin­ue pro­duc­tiev­er­lag­ing van de olielanden maar Sau­di-Ara­bië pompte tegen de stro­ming in. Er wer­den in april 50.000 vat­en per dag meer gevuld. Toch zit de lei­der van het kar­tel nog ruim onder het afge­spro­ken pla­fond. Daar­naast ver­zorgt Sau­di-Ara­bië het leeuwen­deel van de ver­min­der­ing.
Ook Ango­la en Nige­ria pompten afgelopen maand meer olie uit de grond. Irak, Iran, Libië en de Verenigde Emi­rat­en zorgden er uitein­delijk voor dat het pro­duc­ti­eto­taal van OPEC toch bleef zakken.
De vooruitzicht­en in vraag en aan­bod zijn veran­derd. Dankz­ij de Amerikaanse groei voorzi­et OPEC 950.000 vat­en per dag meer op de markt ver­schi­j­nen tegen 580.000 eerder. De vraag naar olie lieten zij ongewi­jzigd op 94,5 miljoen vat­en per dag.
Brent crude oil — Week chartInflatie Ned­er­land
Op woens­dag maak­te het CBS bek­end dat de Ned­er­landse inflatie een sprong heeft gemaakt van 0,6% naar 1,3% in april. Het gaat hier dan om pri­jssti­jgin­gen zon­der sterk fluctuerende pri­jzen zoals voed­ing en energie, ofwel de kern­in­flatie. Inclusief die pri­jzen komt de groei op 1,6% uit. Wel al ruim een jaar onder het Europese gemid­delde.

Economis­che cijfers uit Chi­na
Import- en export­pri­jzen zijn afgelopen maand min­der hard geste­gen dan in eerste instantie werd gedacht. Op jaar­ba­sis werd voor 8% meer naar het buiten­land ver­scheept tegen 16,4% in maart. Voor de import daalde de groei van 20,3% naar 11,9% in april. Het over­schot in de han­dels­bal­ans steeg daarmee van 24 mil­jard naar 38 mil­jard dol­lar.
De inflatie in Chi­na is in april iets hard­er geste­gen dan werd geschat. Op jaar­ba­sis ste­gen de con­sumenten­pri­jzen met 1,1% tegen 0,9% in maart. De Chi­nese pri­jzen voor pro­du­cen­ten ste­gen in april met 6,4% tegen 7,6% in maart.

Poli­tiek debakel Trump
The Don­ald heeft een beet­je heimwee naar zijn Apren­tice show want op dins­dag riep hij FBI directeur Comey op het mat­je om hem op staande voet te ontslaan. Vol­gens de Repub­likeinen is hij ontsla­gen omdat hij tij­dens de verkiezin­gen het emailschan­daal van Clin­ton opnieuw onder­zocht. De Democ­ra­t­en zien als reden het huidi­ge onder­zoek over Trump en de Rus­sis­che con­nec­ties waar Comey zich mee bezighield. Woord­vo­erders van het Witte Huis gaven aan dat Trump de directeur ontsloeg op basis van advies van justi­tie maar de pres­i­dent sprak dit tegen door te zeggen dat hij hem ongeacht het advies zou ontslaan.

Bank of Eng­land
De cen­trale bank in het Verenigd Koninkrijk ver­gaderde deze week over de rentes. Uitein­delijk stem­den 7 leden om de rente ongewi­jzigd te lat­en. Één lid stemde voor een ver­hoging. Sinds vorig jaar staat de rente op een his­torisch lage 0,25%. De pond heeft sinds de Brex­it zo’n 11 pro­cent tegen de euro ver­loren. Met de dol­lar is dat bij­na 13%.

Terugkomst Volk­er­Wes­sels
Op de lokale beurs van het Dam­rak heeft bouwbedri­jf Volk­er­Wes­sels op vri­jdag een suc­cesvolle ren­tree gemaakt. In 2003 werd het aan­deel van de beurs gehaald omdat de fam­i­lie de koers te laag vond staan. Ruim 13 jaar lat­er mag het terugkomen voor 23 euro per stuk. Het aan­deel was op de eerste han­dels­dag ook direct in trek en sloot uitein­delijk 2,5% hoger.

Bedri­jf­s­ci­jfers
Op het Dam­rak regende het deze week nog met kwartaal­re­sul­tat­en. Vooral op de woens­dag moesten de beleg­gers een hoop cijfers ver­w­erken.
PostNL begon de week echter met telleurstel­lende bericht­en. Er werd een omzetsti­jging van 1% waarge­maakt in tegen­stelling tot het­zelfde kwartaal een jaar eerder. Het postvol­ume nam echter verder af, dit­maal met 10%. De net­towinst steeg iets hoger, naar 41 miljoen euro. Vooral dankz­ij kostenbe­sparin­gen.

Ahold Del­haize heeft afgelopen kwartaal ook de omzet en winst zien groeien. De inkom­sten ste­gen in totaal met 3% ten opzichte van een jaar eerder. In Ned­er­land groei­de het con­cern 4%. In Bel­gië was een zeer lichte krimp waarneem­baar. Onder de streep bleef voor het eerste kwartaal 356 miljoen euro over.

Voor ING was er ook spek op het bord, maar wel min­der vet dan vorig jaar. De net­towinst daalde van 1,25 naar 1,14 mil­jard euro maar in Q1 vorig jaar was er een een­ma­lige bijschri­jv­ing van een half mil­jard euro. Het bedri­jf­s­re­sul­taat steeg met een flinke 40% naar 1,65 mil­jard euro. ING had de inkom­sten­sti­jging te danken aan een groei in kredi­etver­len­ing en dan met name door grote klanten.
De vooruitzicht­en zijn vol­gens top­man Hamers heel zon­nig dankz­ij dal­ende werk­loosheid en een groeiende huizen­markt. De lage rente bli­jft wel een hekelpunt.

Uitzen­der in de oliemarkt SBM Off­shore bli­jft nog last houden van omzetkrimp. De opbreng­sten zak­ten met 5% naar 420 miljoen in het afgelopen kwartaal. Ook het Brazil­i­aanse schan­daal wat al jaren loopt heeft vooral­snog geen eind­da­tum.

Wolters Kluw­er wist de omzet naar eigen zeggen met 3% te ver­hogen, mede dankz­ij over­names. De verwachtin­gen voor de rest van het jaar wer­den in de update niet gewi­jzigd.

Frans kabelbedri­jf Altice liet de omzet in het eerste kwartaal met 3% sti­j­gen naar 5,9 mil­jard euro. Het bedri­jf­s­re­sul­taat steeg met een tiende naar 2,2 mil­jard euro en bli­jft bij de vooropgestelde verwachin­gen over dit boek­jaar.

Aegon behaalde afgelopen kwartaal een winst van 378 miljoen euro. Vorig jaar was dat nog 143 miljoen euro. De solv­abiliteit­sra­tio bleef naar eigen zeggen op peil maar moet toch nog verder wor­den uit­ge­breid. Er wer­den verder geen cijfers bek­endge­maakt.

De week werd door Arcelor­Mit­tal afges­loten met goede resul­tat­en. De omzet kwam uit op 16,1 mil­jard dol­lar. Welliswaar een half mil­jard lager dan anal­is­ten had­den geschat maar 2,7 mil­jard hoger dan het­zelfde kwartaal vorig jaar. De winst werd ruim ver­dubbeld, van 416 miljoen naar een mil­jard dol­lar.

In Duit­s­land zagen we goede cijfers bij Com­merzbank, Zalan­do, Allianz en Thyssenk­rupp. Slechte presta­ties wer­den geleverd door onder andere E.On

Aan de andere kant van de grote plas waren nog maar weinig blue chips die de boeken open­den. Wel zag Walt Dis­ney de winst en omzet groeien dankz­ij een nieuw pret­park in Shang­hai. De omzet bij films bleef min of meer gelijk en de tv-divisie zag een krimp van 3%.
Com­put­er­chip­mak­er NVIDIA liet van kwartaal op kwartaal een gigan­tis­che groei zien. De omzet nam met bij­na 50% toe en de net­towinst ver­dubbelde zelfs tot aan 508 miljoen dol­lar. Dat was vooral te danken aan de krachtige GPU’s waar NVIDIA een voor­lop­er op is. De chips wordt onder andere gebruikt voor spraakherken­ning en zelf­s­tandi­ge voort­be­weg­ing in robots.


Vol­gende week kri­j­gen we nog de achterbli­jvert­jes van de AEX. Zo zullen ABN Amro en NN Group nog kwartaalup­dates geven. Dan is het seizoen toch echt voor­bij.
Betre­ft economis­che cijfers mogen we een aan­tal inflatieci­jfers uit Europa verwacht­en.
Mor­gen staat de beur­sagen­da weer voor u klaar. Pret­tig weekend!


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.