De Europese beurzen zijn deze week sterk verdeeld gesloten. Op de AEX en de DAX werden kleine winsten geboekt maar in Brussel en Parijs gaf men toe aan de beren. In Madrid ging de hoofdindex met een pittige ‑2,2% onderuit. De Engelse FTSE100 wist juist weer de onzekerheden van zich af te slaan en steeg 1,9% tot vlak onder de all time high van 7447 punten.
De euro verloor 0,6% tegen de dollar tot aan 1,093. Het beeld op de middellange termijn blijft daarmee zwak.
Indices
AEX
Op het Damrak was het nog een druk weekje vanwege een hele hoop bedrijfscijfers. Daardoor zagen we een aantal aandelen flink heen en weer schommelen. Op weekbasis houdt de AEX er echter niet veel aan over. De index steeg met een krappe 0,3% naar 534,7 punten. Dat had het vooral te danken aan de zwaargewichten Unilever (+2,1%) en Shell (+3,4%) want veel aandelen sloten de week af in het rood. De jaartop werd nog wel aangescherpt tot aan 437,8 punten. De candle van de weekgrafiek wijst daarmee op topvorming, maar dat roepen we met zijn allen natuurlijk al een hele tijd.
ArcelorMittal was uiteindelijk de gebeten hond. Op vrijdag toonde het de kwartaalcijfers en het sloot de week 7,7% in de min. Ook AkzoNobel mocht met 4,5% aardig inleveren nu het er op lijkt dat er geen fusie met PPG zal komen.
AEX — Week chartDAX
In Frankfurt kwamen ook nog wat bedrijfscijfers aan het licht. De hoofdindex steeg uiteindelijk met 0,4% tot aan 12.770 punten. De all time high ligt sinds deze week 13 puntjes hoger. Commerzbank daalde daar 1,5% ondanks goede resultaten. Hetzelfde gold voor Thyssenkrupp en Zalando. Zij zakten respectievelijk 5% en 3,8%.
DAX — Week chartWall Street
De Elektronische NASDAQ wist weer eens aan waarde te winnen. De composite index steeg 0,35%. De top 100 uit die index wist gezamenlijk 0,7% te stijgen.
Op de NYSE was een ander beeld te zien. Daar zakte de S&P500 met 0,3% en de Dow Jones industrial index verloor een half procent. De DJ transportation index raakte zelfs 2% aan waarde kwijt.
De dollar index botste deze week tegen het 50 daagse gemiddelde en veerde daarmee 0,6% op.
DJIA — Week chartS&P500 — Week chartNASDAQ100 — Week ChartUSD index — Week chartBeursnieuws
Dramashow Akzo: Aflevering 3
AkzoNobel heeft ook het derde overnamebod van PPG afgeslagen. Het sentiment onder de investeerders wordt daarmee alleen maar slechter en er wordt al gesproken over een vijandige overname. Als PPG dat wil bewerkstelligen zal het wel een horde aan mededingingsautoriteiten moeten verslaan en dat wordt in Europa geen eenvoudige opgave. Ondertussen heeft ook een kleine groep vertrouwde aandeelhouders een boze brief naar de top van AkzoNobel gestuurd.
PPG reageerde woensdag op het afgeslagen bod en geven aan stand te blijven houden in de hoop nog steeds een gesprek af te dwingen. Een groep analisten, ondervraagd door Bloomberg, denkt echter dat PPG de hoop zal opgeven in een toekomstige fusie.
Oliekoers
Vorige week waren er al geruchten dat OPEC plannen heeft om de productievermindering te verlengen. Op maandag sprak Rusland zich er over uit, dat ook haar handtekening onder het verdrag heeft gezet. De grootmacht is geen onderdeel van het kartel maar ziet graag een hogere olieprijs dankzij een kwakkelende economie. Eind deze maand komen de landen bijeen op het hoofdkantoor in Wenen om te stemmen. De huidige afspraak loopt eind juni af.
Op donderdag kwam het maandelijkse rapport van OPEC naar buiten. De mei editie besprak de continue productieverlaging van de olielanden maar Saudi-Arabië pompte tegen de stroming in. Er werden in april 50.000 vaten per dag meer gevuld. Toch zit de leider van het kartel nog ruim onder het afgesproken plafond. Daarnaast verzorgt Saudi-Arabië het leeuwendeel van de vermindering.
Ook Angola en Nigeria pompten afgelopen maand meer olie uit de grond. Irak, Iran, Libië en de Verenigde Emiraten zorgden er uiteindelijk voor dat het productietotaal van OPEC toch bleef zakken.
De vooruitzichten in vraag en aanbod zijn veranderd. Dankzij de Amerikaanse groei voorziet OPEC 950.000 vaten per dag meer op de markt verschijnen tegen 580.000 eerder. De vraag naar olie lieten zij ongewijzigd op 94,5 miljoen vaten per dag.
Brent crude oil — Week chartInflatie Nederland
Op woensdag maakte het CBS bekend dat de Nederlandse inflatie een sprong heeft gemaakt van 0,6% naar 1,3% in april. Het gaat hier dan om prijsstijgingen zonder sterk fluctuerende prijzen zoals voeding en energie, ofwel de kerninflatie. Inclusief die prijzen komt de groei op 1,6% uit. Wel al ruim een jaar onder het Europese gemiddelde.
Economische cijfers uit China
Import- en exportprijzen zijn afgelopen maand minder hard gestegen dan in eerste instantie werd gedacht. Op jaarbasis werd voor 8% meer naar het buitenland verscheept tegen 16,4% in maart. Voor de import daalde de groei van 20,3% naar 11,9% in april. Het overschot in de handelsbalans steeg daarmee van 24 miljard naar 38 miljard dollar.
De inflatie in China is in april iets harder gestegen dan werd geschat. Op jaarbasis stegen de consumentenprijzen met 1,1% tegen 0,9% in maart. De Chinese prijzen voor producenten stegen in april met 6,4% tegen 7,6% in maart.
Politiek debakel Trump
The Donald heeft een beetje heimwee naar zijn Aprentice show want op dinsdag riep hij FBI directeur Comey op het matje om hem op staande voet te ontslaan. Volgens de Republikeinen is hij ontslagen omdat hij tijdens de verkiezingen het emailschandaal van Clinton opnieuw onderzocht. De Democraten zien als reden het huidige onderzoek over Trump en de Russische connecties waar Comey zich mee bezighield. Woordvoerders van het Witte Huis gaven aan dat Trump de directeur ontsloeg op basis van advies van justitie maar de president sprak dit tegen door te zeggen dat hij hem ongeacht het advies zou ontslaan.
Bank of England
De centrale bank in het Verenigd Koninkrijk vergaderde deze week over de rentes. Uiteindelijk stemden 7 leden om de rente ongewijzigd te laten. Één lid stemde voor een verhoging. Sinds vorig jaar staat de rente op een historisch lage 0,25%. De pond heeft sinds de Brexit zo’n 11 procent tegen de euro verloren. Met de dollar is dat bijna 13%.
Terugkomst VolkerWessels
Op de lokale beurs van het Damrak heeft bouwbedrijf VolkerWessels op vrijdag een succesvolle rentree gemaakt. In 2003 werd het aandeel van de beurs gehaald omdat de familie de koers te laag vond staan. Ruim 13 jaar later mag het terugkomen voor 23 euro per stuk. Het aandeel was op de eerste handelsdag ook direct in trek en sloot uiteindelijk 2,5% hoger.
Bedrijfscijfers
Op het Damrak regende het deze week nog met kwartaalresultaten. Vooral op de woensdag moesten de beleggers een hoop cijfers verwerken.
PostNL begon de week echter met telleurstellende berichten. Er werd een omzetstijging van 1% waargemaakt in tegenstelling tot hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het postvolume nam echter verder af, ditmaal met 10%. De nettowinst steeg iets hoger, naar 41 miljoen euro. Vooral dankzij kostenbesparingen.
Ahold Delhaize heeft afgelopen kwartaal ook de omzet en winst zien groeien. De inkomsten stegen in totaal met 3% ten opzichte van een jaar eerder. In Nederland groeide het concern 4%. In België was een zeer lichte krimp waarneembaar. Onder de streep bleef voor het eerste kwartaal 356 miljoen euro over.
Voor ING was er ook spek op het bord, maar wel minder vet dan vorig jaar. De nettowinst daalde van 1,25 naar 1,14 miljard euro maar in Q1 vorig jaar was er een eenmalige bijschrijving van een half miljard euro. Het bedrijfsresultaat steeg met een flinke 40% naar 1,65 miljard euro. ING had de inkomstenstijging te danken aan een groei in kredietverlening en dan met name door grote klanten.
De vooruitzichten zijn volgens topman Hamers heel zonnig dankzij dalende werkloosheid en een groeiende huizenmarkt. De lage rente blijft wel een hekelpunt.
Uitzender in de oliemarkt SBM Offshore blijft nog last houden van omzetkrimp. De opbrengsten zakten met 5% naar 420 miljoen in het afgelopen kwartaal. Ook het Braziliaanse schandaal wat al jaren loopt heeft vooralsnog geen einddatum.
Wolters Kluwer wist de omzet naar eigen zeggen met 3% te verhogen, mede dankzij overnames. De verwachtingen voor de rest van het jaar werden in de update niet gewijzigd.
Frans kabelbedrijf Altice liet de omzet in het eerste kwartaal met 3% stijgen naar 5,9 miljard euro. Het bedrijfsresultaat steeg met een tiende naar 2,2 miljard euro en blijft bij de vooropgestelde verwachingen over dit boekjaar.
Aegon behaalde afgelopen kwartaal een winst van 378 miljoen euro. Vorig jaar was dat nog 143 miljoen euro. De solvabiliteitsratio bleef naar eigen zeggen op peil maar moet toch nog verder worden uitgebreid. Er werden verder geen cijfers bekendgemaakt.
De week werd door ArcelorMittal afgesloten met goede resultaten. De omzet kwam uit op 16,1 miljard dollar. Welliswaar een half miljard lager dan analisten hadden geschat maar 2,7 miljard hoger dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. De winst werd ruim verdubbeld, van 416 miljoen naar een miljard dollar.
In Duitsland zagen we goede cijfers bij Commerzbank, Zalando, Allianz en Thyssenkrupp. Slechte prestaties werden geleverd door onder andere E.On
Aan de andere kant van de grote plas waren nog maar weinig blue chips die de boeken openden. Wel zag Walt Disney de winst en omzet groeien dankzij een nieuw pretpark in Shanghai. De omzet bij films bleef min of meer gelijk en de tv-divisie zag een krimp van 3%.
Computerchipmaker NVIDIA liet van kwartaal op kwartaal een gigantische groei zien. De omzet nam met bijna 50% toe en de nettowinst verdubbelde zelfs tot aan 508 miljoen dollar. Dat was vooral te danken aan de krachtige GPU’s waar NVIDIA een voorloper op is. De chips wordt onder andere gebruikt voor spraakherkenning en zelfstandige voortbeweging in robots.
Volgende week krijgen we nog de achterblijvertjes van de AEX. Zo zullen ABN Amro en NN Group nog kwartaalupdates geven. Dan is het seizoen toch echt voorbij.
Betreft economische cijfers mogen we een aantal inflatiecijfers uit Europa verwachten.
Morgen staat de beursagenda weer voor u klaar. Prettig weekend!