Beursdagboek US Markets Redactie 6 mei 2017, 13:20

...

Beursweek van 1 t/m 5 mei 2017

6 mei 2017, 13:20 | US Markets Redactie | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)


We hebben een verko­rte han­del­sweek achter de rug maar in Europa kleurde die wel weer mooi groen. Dat is ook niet zo gek aangezien de hordes in de EU één voor één getack­eld wor­den en een Wall Street waar de aan­de­len aan de dure kant zijn. Daar­naast bli­jft posi­tieve bericht­gev­ing over de aantrekkende economie ook zijn werk doen. Er zit dus nog veel poten­tieel in de index­en van de euro­zone.

Op maandag waren de meeste beurzen ges­loten dankz­ij de dag van de arbeid. Wall Street was wel open en daar waren voor­namelijk de tech aan­de­len in trek. De NAS­DAQ steeg 0,8%, mede dankz­ij Apple die op de vooravond van hun Q2 cijfers (ja ze lopen een kwartaal voor) een flinke 2% wist te win­nen.


Europa
In Ned­er­land wist de AEX vooral dankz­ij de laat­ste han­delssessie flink hoger te sluiten. De index steeg ruim 12 pun­ten ofwel 2,3%. Dat hebben we sinds feb­ru­ari niet meer gezien. Met een stand van 533 op de kaart komen we in rap tem­po vlak bij de top­pen van voor de cri­sis. Die staan op 560 en 564.

Het waren vooral de banken ABN en ING die zich rijk mocht­en reke­nen met respec­tievelijke sti­jgin­gen van 6,6% en 5,4%. Ook verzek­er­aars Aegon (4,5%) en NN Group (6,5%) deden het goed.
Andere uit­blink­ers waren KPN met 6,6% en Philips met 4,2%.
Weinig dalers in deze posi­tieve week. Onder­aan de AEX lijst ston­den Gala­pa­gos met ‑0,8% en Arcelor­Mit­tal met ‑0,5%.

AEX — Dai­ly chartAEX — Week chartDe Frank­furtse DAX won 2,25% aan waarde en zette op 12.618,7 een nieuw record. Ook daar waren het vooral de finan­ciële fond­sen die de kar trokken.

DAX — Day chartDAX — Week chartVerder in Europa steeg de CAC40 met 3,3% en de BEL20 klom zelfs 4,2% omhoog. Ook in Milaan werd 4,2% aan waarde gewon­nen en de Spaanse IBEX steeg 3,9%. Lon­den heeft nog last van de perike­len rond de Brex­it onder­han­delin­gen met daar­naast aankomende verkiezin­gen. De FTSE100 deed het daarom min­der goed en steeg slechts’ 1,3%.


Wall Street
Op de NYSE was duidelijk dat Amerikaanse aan­de­len min­der in trek waren. De Dow Jones Indus­tri­al steeg deze week met 0,3% en de S&P500 won 0,6%. Ook daar ste­gen de finan­ciële equi­ties beter dan gemid­deld. De S&P finan­cial index steeg 1,2%. De Dow Jones Trans­porta­tion wist 1,1% aan waarde te win­nen. De elek­tro­n­is­che NASDAQ100 tik­te 1,2% op week­ba­sis bij.

Dow Jones Indus­tri­al — Week chartS&P500 — Week chartNASDAQ100 — Week chartGrond­stof­fen
De ruwe olie had een zeer volatiele week achter de rug. Een nieuw dieptepunt voor dit jaar werd gecreeërd inclusief alle win­sten die ver­loren gin­gen sinds de OPEC deal. Het lukt het kar­tel ondanks de pro­duc­tiev­er­min­der­ing niet om de pri­jzen omhoog te krikken. Dat heeft vooral te mak­en met de als­maar sti­j­gende pro­duc­tie in de V.S. waar elke week meer boor­plat­for­men opges­tart wor­den.
Brent ver­loor deze week 6,7% en WTI daalde 6,3%. De koers wist de novem­ber bodem te gebruiken om voor nu wat terug te komen va de ver­liezen.

Brent crude oil — Dai­ly chart
Plat­inum deed het ook niet goed voor waar ook een nieuw dieptepunt voor 2017 werd gereg­istreerd. Het metaal ver­loor 4,1% van zijn pri­js. Voor nu staat er een dubbele bodem bij 896 dol­lar.

Plat­inum — Dai­ly chartGoud daalde 3,15% en zil­ver zag ruim 5% van zijn waarde ver­damp­en.

Gold USD — Dai­ly chartSil­ver USD — Dai­ly chart
Kwartaal­ci­jfers
Unit­ed States
Het was dus vooral Apple die deze week de meeste inter­esse trok. De resul­tat­en waren pri­ma maar de verkoop van de Iphone7 nam wel af. De reden wordt geplaatst bij de aankomende Iphone ver­sie die het 10 jarig bestaan zal bejube­len. Veel fans wacht­en daar dus op dus die verkoop zal de komende twee kwartal­en alleen maar verder zakken.

Gilead, hoofd­spon­sor van Gala­pa­gos, had beter dan verwachte cijfers te pre­sen­teren. De winst en omzet namen echter wel weer af. Tijd om de Ned­er­landse medici­jnon­twikke­laar in te lijven? Wel even wacht­en tot­dat de proeven goedgekeurd zijn en het medici­jn op de markt mag komen.

Social medi­a­di­enst Face­book verkri­jgt steeds meer reclameinkom­sten via tele­fonie. Van alle réclame komt er 85% bin­nen via mobile adver­tis­ing. De totale kwartaalomzet kwam daarmee uit op 8 mil­jard dol­lar. Ruim boven de 5,4 mil­jard van een jaar gele­den maar wel een breuk in de trend van afgelopen kwartal­en.

Ook Tes­la trok veel bek­ijks. Het is dit jaar het aan­deel waar short­ers het meeste ver­lies op hebben gedraaid. Uit een artikel van CNBC bleek tot en met dins­dag dit jaar al 3,7 milard dol­lar ver­loren te zijn. Meer dan de short­ver­liezen op Ama­zon, Net­flix en Apple bij elka­ar. Het totaal aan short posi­ties kwam vorige maand uit op 10.1 mil­jard dol­lar!
De omzet van de auto­bouw­er ver­dubbelde ruim­schoots ten opzichte van het­zelfde kwartaal vorig jaar: 2,7 mil­jard tegen 1,2 mil­jard dol­lar. Het net­to ver­lies zak­te wel verder van 282 miljoen naar 330 miljoen dol­lar. Tes­la gaf aan dat de pro­duc­tie van het nieuwe goed­kopere mod­el 3 deze zomer van start gaat.

Aan het einde van de week was het War­ren Buf­fet en zijn Berk­shire Hath­away die de boeken opende. Daar daalde de winst afgelopen kwartaal van 5,6 mil­jard naar 4,1 mil­jard dol­lar ten opzichte van Q1 2016. Mocht Buf­fet nog een over­name willen doen die de geschiedenis­boeken in kan, dan moet dat makke­lijk lukken met een cash flow van 100 mil­jard dol­lar. Een nieuw record.

Op het Dam­rak
In Ned­er­land was het vooral Shell die in de spot­lights stond. De olie­mag­naat wist de winst in het afgelopen kwartaal naar 3,75 mil­jard dol­lar te trekken, tegen een eerder verwachte 3 mil­jard. Dat is vooral te danken aan de oliepri­js die weer is aangetrokken. Van­wege de aankoop van het Britse BG (voor 54 mil­jard dol­lar) is er tussen­ti­jds voor 20 mil­jard aan bezit­tin­gen verkocht. Shell wil voor dit jaar zo’n 25 mil­jard aan investerin­gen doen.
De koers steeg deze week 2,5% maar daarmee bli­jft het nog wel één van de under­per­form­ers van de AEX met een ‑4,1% dit jaar.

DSM luk­te het om zow­el de omzet als de winst te lat­en sti­j­gen. De omzet kwam uit op 2,1 mil­jard euro en de winst op 149 miljoen euro in het eerste kwartaal van dit jaar. Wel werd er ver­meld dat de ruime groei waarschi­jn­lijk niet de rest van het jaar zo sterk bli­jft, mede dankz­ij con­cur­renten die slecht uit de start­blokken kwa­men maar nu weer bij trekken. De pri­js van het aan­deel steeg deze week 2,6%.

Bij Air France-KLM zijn de cijfers onder de streep nog roder gewor­den. Het net­tover­lies steeg van 155 miljoen naar 216 miljoen euro. Bij KLM en Transavia groei­de het aan­tal pas­sagiers met 5% ten opzichte van het­zelfde kwartaal vorig jaar. Voor Air France zag men een stag­natie. Voor het vol­gende kwartaal voorzi­et men dankz­ij het aankomende reis­seizoen weer betere cijfers.
De gecom­bi­neerde lucht­vaart­maatschap­pij steeg deze week 8,6% en is daarmee goed op weg één van de hardst sti­j­gende aan­de­len dit jaar te wor­den.

Overige
Elders in Europa toon­den de grote bedri­jven ook goede resul­tat­en. Bier­brouw­ers AB-Inbev en Carls­berg wis­ten de omzet te ver­ste­vi­gen en ook Siemens, Volk­swa­gen en BNP Paribas toonde goede cijfers.
De onder­presteerders waren onder andere HSBC, met een flinke win­st­val van 6,1 naar 5 mil­jard dol­lar, en het de Duitse verzek­er­aar Allianz meldde eve­neens een win­st­dal­ing van 300 miljoen euro.


Economisch nieuws
De groot­ste nieuwswaardi­ge feit­jes waren vooral de banen­rap­porten uit de V.S. Kort gezegd: weer meer banen bijge­pompt en de werk­loosheid wederom gedaald, naar 4,4% om pre­cies te zijn. Uit­zon­der­lijk laag en Trump zal er wel mee aan de haal willen gaan (al zijn cijfers als deze natu­urlijk poli­tiek en economisch werk wat jaren in beslag neemt om te bew­erk­stel­li­gen).

De Fed­er­al Reserve kwam deze week bijeen om te ver­gaderen over de cen­trale rentes. Die bli­jven vooral­snog onveran­derd maar daar zegt men al een tijd­je dat er dit jaar nog 2 rentestap­pen aan komen. Anal­is­ten denken dat de eerstvol­gende in juni zal plaatsvin­den en de tweede ergens in de laat­ste maan­den van het jaar.
Pres­i­dent Trump riep eerder dat de inflatie met gemak naar 4% kan maar min­is­ter van finan­ciën Mnuchin vond dat te hoog gegrepen en gaf aan dat 3% wel haal­baar moet zijn. Cen­trale banken zoals de Fed mikken liev­er op 2% omdat te harde pri­jssti­jgin­gen de koop­kracht van de burg­er pijn zullen doen.

Ook kwa­men er deze week de man­agersinkoopin­dex­en voor april uit en in Europa waren die wederom sterk. Al is er vooral in de Duitse PMI een duidelijke stag­natie te zien bij de 58 pun­ten. Dat duidt nog wel op groei. Een cijfer onder de 50 toont pas krimp aan.
In Chi­na stelden de cijfers telleur waar­bij vooral de pro­duc­tie index lager uit kwam dan verwacht: 50,3 pun­ten ten opzichte van de geschat­te 51,2. Er is nu duidelijk een kerende trend waar te nemen die met dit tem­po bin­nenko­rt uit zal komen op krimp.



Flinke lap tekst dankz­ij een flinke lijst aan bedri­jf­s­ci­jfers. Vol­gende week hebben we op het Dam­rak nog een paar mooie namen en elders in Europa ook, maar op Wall Street is breien ze er al een einde aan. Het cijfer­seizoen zit er betre­ft Q1 dus weer bij­na op.
Mor­gen weer de agen­da voor aankomende week. Pret­tig weekend!


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.