We hebben een verkorte handelsweek achter de rug maar in Europa kleurde die wel weer mooi groen. Dat is ook niet zo gek aangezien de hordes in de EU één voor één getackeld worden en een Wall Street waar de aandelen aan de dure kant zijn. Daarnaast blijft positieve berichtgeving over de aantrekkende economie ook zijn werk doen. Er zit dus nog veel potentieel in de indexen van de eurozone.
Op maandag waren de meeste beurzen gesloten dankzij de dag van de arbeid. Wall Street was wel open en daar waren voornamelijk de tech aandelen in trek. De NASDAQ steeg 0,8%, mede dankzij Apple die op de vooravond van hun Q2 cijfers (ja ze lopen een kwartaal voor) een flinke 2% wist te winnen.
Europa
In Nederland wist de AEX vooral dankzij de laatste handelssessie flink hoger te sluiten. De index steeg ruim 12 punten ofwel 2,3%. Dat hebben we sinds februari niet meer gezien. Met een stand van 533 op de kaart komen we in rap tempo vlak bij de toppen van voor de crisis. Die staan op 560 en 564.
Het waren vooral de banken ABN en ING die zich rijk mochten rekenen met respectievelijke stijgingen van 6,6% en 5,4%. Ook verzekeraars Aegon (4,5%) en NN Group (6,5%) deden het goed.
Andere uitblinkers waren KPN met 6,6% en Philips met 4,2%.
Weinig dalers in deze positieve week. Onderaan de AEX lijst stonden Galapagos met ‑0,8% en ArcelorMittal met ‑0,5%.
AEX — Daily chartAEX — Week chartDe Frankfurtse DAX won 2,25% aan waarde en zette op 12.618,7 een nieuw record. Ook daar waren het vooral de financiële fondsen die de kar trokken.
DAX — Day chartDAX — Week chartVerder in Europa steeg de CAC40 met 3,3% en de BEL20 klom zelfs 4,2% omhoog. Ook in Milaan werd 4,2% aan waarde gewonnen en de Spaanse IBEX steeg 3,9%. Londen heeft nog last van de perikelen rond de Brexit onderhandelingen met daarnaast aankomende verkiezingen. De FTSE100 deed het daarom minder goed en steeg ‘slechts’ 1,3%.
Wall Street
Op de NYSE was duidelijk dat Amerikaanse aandelen minder in trek waren. De Dow Jones Industrial steeg deze week met 0,3% en de S&P500 won 0,6%. Ook daar stegen de financiële equities beter dan gemiddeld. De S&P financial index steeg 1,2%. De Dow Jones Transportation wist 1,1% aan waarde te winnen. De elektronische NASDAQ100 tikte 1,2% op weekbasis bij.
Dow Jones Industrial — Week chartS&P500 — Week chartNASDAQ100 — Week chartGrondstoffen
De ruwe olie had een zeer volatiele week achter de rug. Een nieuw dieptepunt voor dit jaar werd gecreeërd inclusief alle winsten die verloren gingen sinds de OPEC deal. Het lukt het kartel ondanks de productievermindering niet om de prijzen omhoog te krikken. Dat heeft vooral te maken met de alsmaar stijgende productie in de V.S. waar elke week meer boorplatformen opgestart worden.
Brent verloor deze week 6,7% en WTI daalde 6,3%. De koers wist de november bodem te gebruiken om voor nu wat terug te komen va de verliezen.
Brent crude oil — Daily chart
Platinum deed het ook niet goed voor waar ook een nieuw dieptepunt voor 2017 werd geregistreerd. Het metaal verloor 4,1% van zijn prijs. Voor nu staat er een dubbele bodem bij 896 dollar.
Platinum — Daily chartGoud daalde 3,15% en zilver zag ruim 5% van zijn waarde verdampen.
Gold USD — Daily chartSilver USD — Daily chart
Kwartaalcijfers
United States
Het was dus vooral Apple die deze week de meeste interesse trok. De resultaten waren prima maar de verkoop van de Iphone7 nam wel af. De reden wordt geplaatst bij de aankomende Iphone versie die het 10 jarig bestaan zal bejubelen. Veel fans wachten daar dus op dus die verkoop zal de komende twee kwartalen alleen maar verder zakken.
Gilead, hoofdsponsor van Galapagos, had beter dan verwachte cijfers te presenteren. De winst en omzet namen echter wel weer af. Tijd om de Nederlandse medicijnontwikkelaar in te lijven? Wel even wachten totdat de proeven goedgekeurd zijn en het medicijn op de markt mag komen.
Social mediadienst Facebook verkrijgt steeds meer reclameinkomsten via telefonie. Van alle réclame komt er 85% binnen via mobile advertising. De totale kwartaalomzet kwam daarmee uit op 8 miljard dollar. Ruim boven de 5,4 miljard van een jaar geleden maar wel een breuk in de trend van afgelopen kwartalen.
Ook Tesla trok veel bekijks. Het is dit jaar het aandeel waar shorters het meeste verlies op hebben gedraaid. Uit een artikel van CNBC bleek tot en met dinsdag dit jaar al 3,7 milard dollar verloren te zijn. Meer dan de shortverliezen op Amazon, Netflix en Apple bij elkaar. Het totaal aan short posities kwam vorige maand uit op 10.1 miljard dollar!
De omzet van de autobouwer verdubbelde ruimschoots ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar: 2,7 miljard tegen 1,2 miljard dollar. Het netto verlies zakte wel verder van 282 miljoen naar 330 miljoen dollar. Tesla gaf aan dat de productie van het nieuwe goedkopere model 3 deze zomer van start gaat.
Aan het einde van de week was het Warren Buffet en zijn Berkshire Hathaway die de boeken opende. Daar daalde de winst afgelopen kwartaal van 5,6 miljard naar 4,1 miljard dollar ten opzichte van Q1 2016. Mocht Buffet nog een overname willen doen die de geschiedenisboeken in kan, dan moet dat makkelijk lukken met een cash flow van 100 miljard dollar. Een nieuw record.
Op het Damrak
In Nederland was het vooral Shell die in de spotlights stond. De oliemagnaat wist de winst in het afgelopen kwartaal naar 3,75 miljard dollar te trekken, tegen een eerder verwachte 3 miljard. Dat is vooral te danken aan de olieprijs die weer is aangetrokken. Vanwege de aankoop van het Britse BG (voor 54 miljard dollar) is er tussentijds voor 20 miljard aan bezittingen verkocht. Shell wil voor dit jaar zo’n 25 miljard aan investeringen doen.
De koers steeg deze week 2,5% maar daarmee blijft het nog wel één van de underperformers van de AEX met een ‑4,1% dit jaar.
DSM lukte het om zowel de omzet als de winst te laten stijgen. De omzet kwam uit op 2,1 miljard euro en de winst op 149 miljoen euro in het eerste kwartaal van dit jaar. Wel werd er vermeld dat de ruime groei waarschijnlijk niet de rest van het jaar zo sterk blijft, mede dankzij concurrenten die slecht uit de startblokken kwamen maar nu weer bij trekken. De prijs van het aandeel steeg deze week 2,6%.
Bij Air France-KLM zijn de cijfers onder de streep nog roder geworden. Het nettoverlies steeg van 155 miljoen naar 216 miljoen euro. Bij KLM en Transavia groeide het aantal passagiers met 5% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Voor Air France zag men een stagnatie. Voor het volgende kwartaal voorziet men dankzij het aankomende reisseizoen weer betere cijfers.
De gecombineerde luchtvaartmaatschappij steeg deze week 8,6% en is daarmee goed op weg één van de hardst stijgende aandelen dit jaar te worden.
Overige
Elders in Europa toonden de grote bedrijven ook goede resultaten. Bierbrouwers AB-Inbev en Carlsberg wisten de omzet te verstevigen en ook Siemens, Volkswagen en BNP Paribas toonde goede cijfers.
De onderpresteerders waren onder andere HSBC, met een flinke winstval van 6,1 naar 5 miljard dollar, en het de Duitse verzekeraar Allianz meldde eveneens een winstdaling van 300 miljoen euro.
Economisch nieuws
De grootste nieuwswaardige feitjes waren vooral de banenrapporten uit de V.S. Kort gezegd: weer meer banen bijgepompt en de werkloosheid wederom gedaald, naar 4,4% om precies te zijn. Uitzonderlijk laag en Trump zal er wel mee aan de haal willen gaan (al zijn cijfers als deze natuurlijk politiek en economisch werk wat jaren in beslag neemt om te bewerkstelligen).
De Federal Reserve kwam deze week bijeen om te vergaderen over de centrale rentes. Die blijven vooralsnog onveranderd maar daar zegt men al een tijdje dat er dit jaar nog 2 rentestappen aan komen. Analisten denken dat de eerstvolgende in juni zal plaatsvinden en de tweede ergens in de laatste maanden van het jaar.
President Trump riep eerder dat de inflatie met gemak naar 4% kan maar minister van financiën Mnuchin vond dat te hoog gegrepen en gaf aan dat 3% wel haalbaar moet zijn. Centrale banken zoals de Fed mikken liever op 2% omdat te harde prijsstijgingen de koopkracht van de burger pijn zullen doen.
Ook kwamen er deze week de managersinkoopindexen voor april uit en in Europa waren die wederom sterk. Al is er vooral in de Duitse PMI een duidelijke stagnatie te zien bij de 58 punten. Dat duidt nog wel op groei. Een cijfer onder de 50 toont pas krimp aan.
In China stelden de cijfers telleur waarbij vooral de productie index lager uit kwam dan verwacht: 50,3 punten ten opzichte van de geschatte 51,2. Er is nu duidelijk een kerende trend waar te nemen die met dit tempo binnenkort uit zal komen op krimp.
Flinke lap tekst dankzij een flinke lijst aan bedrijfscijfers. Volgende week hebben we op het Damrak nog een paar mooie namen en elders in Europa ook, maar op Wall Street is breien ze er al een einde aan. Het cijferseizoen zit er betreft Q1 dus weer bijna op.
Morgen weer de agenda voor aankomende week. Prettig weekend!