Beursdagboek US Markets Redactie 25 december 2016, 16:00

...

Een korte blik op 2017.

25 december 2016, 16:00 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)


Met nog maar een laat­ste en korte han­del­sweek te gaan mak­en we ons op om het nieuwe jaar in te tre­den. Uit­er­aard zijn de West­er­lijke mark­ten op tweede ker­stdag ges­loten en ook op vri­jdag hebben enkele grote beurzen een kor­tere han­dels­dag. Ons Dam­rak heeft de deuren open van dins­dag tot vri­jdag, op de reg­uliere tij­den. De Lon­don Stock Exchange is ook nog op dins­dag ges­loten en zal vri­jdag om half één het slot erop gooien. In Frank­furt is de Deutsche Börse vri­jdags vanaf 15:00u gesloten.
Ook betre­ft cijfers moeten we niet veel verwacht­en. Alleen in de V.S. staan er nog een paar zware gep­land zoals het con­sumenten­vertrouwen en cijfers over de huizenmarkt.


Dat geeft de mogelijkheid om eens te kijken wat er voor het komende jaar op de agen­da staat.
Er zijn namelijk een hoop even­e­menten die koers­bepal­end kun­nen zijn.



Dear mis­ter president.
We begin­nen het jaar met één van de groot­ste fac­toren. De inau­gu­ratie van Don­ald Trump als Amerikaans pres­i­dent. Dat vin­dt plaats op 20 jan­u­ari en daarmee wordt ook zijn kabi­net per direct actief. Als u hem wel eens vol­gt (vooral zijn twit­ter­bericht­en zijn bril­jant maar ook beangsti­gend) dan weet u dat hij in Wash­ing­ton schoon schip wil mak­en. Hij wil de inflatie ver­hogen (op afraden van de Fed­er­al Reserve) en de bemoeie­nis van de over­heid inperken. Oba­macare zal op de schop gaan en de nieuwe regels op Wall Street wor­den waarschi­jn­lijk ongedaan gemaakt. Maar het groot­ste prob­leem van alles is dat de man erg veel zegt maar uitein­delijk vaak iets anders doet. We zullen voor veel ver­rassin­gen komen te staan.



Het sprook­je van het zwarte goud.
Vanaf 1 jan­u­ari zal ook de pro­duc­tiedeal van OPEC en buiten­staande pro­du­cen­ten van start gaan. Twee jaar terug werd een deal nog afge­blazen om zo de Amerikaanse schaliewin­nin­gen proberen te doen wanke­len maar die sec­tor heeft een lan­gere adem dan de overige oliepro­duc­tie. OPEC zakt dus door de knieën en besluit voor zes maan­den de pro­duc­tie te ver­la­gen. Ook Rus­land doet een kleine bij­drage en zo proberen ze de pri­js omhoog te krikken. Uitein­delijk is de V.S. dus de win­naar en zal het voor 2017 een mooie bron van inkom­sten wor­den. Het aan­tal Amerikaanse boor­plat­for­men zit in ieder geval al weer een tijd­je in de lift. Het over­aan­bod op de oliemarkt zal dus nog wel even blijven.



Europa op zijn kop?
In maart mogen de Ned­er­lan­ders weer naar de stem­bus voor de lan­delijke verkiezin­gen. Op 15 maart mag u kiezen wie u graag in de regering wilt zien. In de laat­ste peil­ing van Ipsos gaat de PVV van Geert Wilders aan kop met een virtuele 29 zetels. Daarachter staat de VVD met 28 en als derde een gelijke plaats voor CDA en D66 met 18 zetels. De meeste win­sten komen af van de PVDA die momenteel met 38 zetels in de kamer zit maar nu op slechts 10 virtuele zetels staat.
Mocht de PVV de groot­ste wor­den dan zal de par­tij veel moeite hebben om zichzelf in de regering te plaat­sen. Veel par­ti­jen hebben aangegeven niet samen te willen werken met Wilders en toen zij het als gedoog­par­tij af lieten weten hebben zij wederom nieuwe vijan­den gemaakt. De kans is vrij groot dat Mark Rutte nog­maals zijn func­tie als pre­mier mag uitoe­fe­nen. Maar goed, er kan in de komende 3 maan­den nog veel gebeuren.
Ook in Frankrijk zullen verkiezin­gen zijn. Op lan­delijke niveau gebeurt dat in twee ron­des en die vin­den in april en mei plaats. De extreem-rechtse Le Pen lijkt dit­maal een grote kans te mak­en maar in de peilin­gen voor de tweede ronde staat ze er slechter voor. Het is dus eerst wacht­en tot april voor­dat we echt con­crete voor­spellin­gen kun­nen doen.
Groot­macht Duit­s­land houdt haar verkiezin­gen in sep­tem­ber en daar zal Angela Merkel op de proef wor­den gesteld. Ze zal graag een vierde ter­mi­jn willen verov­eren om daarmee de machtig­ste vrouw van de wereld te bli­jven, maar recente kri­tiek van onder andere haar achter­ban zal dat bemoeil­ijken. Tel daar­bij de aanslag in Berli­jn op die gepleegd is door een extrem­istis­che vluchtel­ing (Merkel had immers een zeer open vluchtelin­gen­beleid) en de kans is groot dat de beste vrouw haar posi­tie zal verliezen.
Overi­gens zijn er begin mei nog de lokale verkiezin­gen waarin we al wat kun­nen opmak­en over de slag tussen de regerende CDU en opposi­tie SD.



Com­mu­nisme en een vri­je markt, kan dat?
Dan vin­dt er in novem­ber nog een zeer groot even­e­ment plaats maar waar je nog niet veel mensen over hoort. De Chi­nese com­mu­nis­tis­che par­tij zal namelijk haar herindel­ing houden dat eens per vijf jaar gebeurt. De huidi­ge pres­i­dent Xi heeft een kleine tijd terug via extra wet­ten nog meer macht bin­nen de par­tij gekre­gen en zal veel kun­nen uit­mak­en wie welke posi­tie bin­nen de par­tij zal kri­j­gen. Maar met de verwachte prob­le­men tussen Trump en Chi­na is de kans groot dat er ook con­flicten bin­nen de Chi­nese par­tij zullen plaatsvin­den. Neem daar­bij de fis­cale stim­uli in de economie die ervoor gezorgd heeft dat de over­hei­dss­chuld nu bij­na 250% boven het Bru­to Nation­aal Prod­uct ligt en je hebt het recept voor een nieuwe Chi­nese recessie.



Brex­it? Brex­it! BREXIT!
Tot slot zal het woord Brex­it nog niet verd­we­nen zijn uit de mond van de media. Sterk­er nog, het zal weer hele­maal terugkomen als artikel 50 in werk­ing treedt. Momenteel zijn de staat en de rechter­lijke macht het oneens over of het par­lement moet stem­men voor­dat het een formeel uit­treed­ver­zoek mag indi­enen bij de E.U. Offi­cieel zou het Verenigd Koninkrijk dus nog af kun­nen zien van Brex­it maar daarmee zouden intern veel nieuwe con­flicten ontstaan. Pre­mier There­sa May heeft dan ook aangegeven dat zij zich zal houden aan het ref­er­en­dum.
Waarschi­jn­lijk zal het ver­zoek eind maart wor­den inge­di­end en dan start de klok van twee jaar om voor bei­de par­ti­jen de beste deal te mak­en. De E.U. is daar in het voordeel aangezien zij de meeste onder­han­delin­gen mogen doen plus dat het Europees par­lement een veto-recht heeft op elke deal die gemaakt wordt.




Dat zijn slechts enkele van de vele fac­toren (Denk aan Grieken­land en de eeuwige schulden; Trump en Mex­i­co etc.) die bepal­end kun­nen zijn voor de mark­ten en de vol­gende vraag is natu­urlijk in welke mate. We hebben dit jaar kun­nen zien dat de beurzen zeer zenuwachtig reageer­den tot­dat een spec­i­fiek even­e­ment achter de rug was. Daar­na kre­gen zij snel het label non-event’ toegewezen. Waarschi­jn­lijk zal dat in 2017 bij de meeste fac­toren ook zo het geval zijn. Wat wel vast staat is dat vol­gend jaar weer veel span­ning kan lev­eren maar ook een hoop genot voor de nieuwsfanaten!


Ik wens u een voor­spoedig 2017 toe met veel geluk en wijsheid, en onthoud: geld maakt niet gelukkig, maar geen geld wel ongelukkig!

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.