Met nog maar een laatste en korte handelsweek te gaan maken we ons op om het nieuwe jaar in te treden. Uiteraard zijn de Westerlijke markten op tweede kerstdag gesloten en ook op vrijdag hebben enkele grote beurzen een kortere handelsdag. Ons Damrak heeft de deuren open van dinsdag tot vrijdag, op de reguliere tijden. De London Stock Exchange is ook nog op dinsdag gesloten en zal vrijdag om half één het slot erop gooien. In Frankfurt is de Deutsche Börse vrijdags vanaf 15:00u gesloten.
Ook betreft cijfers moeten we niet veel verwachten. Alleen in de V.S. staan er nog een paar zware gepland zoals het consumentenvertrouwen en cijfers over de huizenmarkt.
Dat geeft de mogelijkheid om eens te kijken wat er voor het komende jaar op de agenda staat.
Er zijn namelijk een hoop evenementen die koersbepalend kunnen zijn.
We beginnen het jaar met één van de grootste factoren. De inauguratie van Donald Trump als Amerikaans president. Dat vindt plaats op 20 januari en daarmee wordt ook zijn kabinet per direct actief. Als u hem wel eens volgt (vooral zijn twitterberichten zijn briljant maar ook beangstigend) dan weet u dat hij in Washington schoon schip wil maken. Hij wil de inflatie verhogen (op afraden van de Federal Reserve) en de bemoeienis van de overheid inperken. Obamacare zal op de schop gaan en de nieuwe regels op Wall Street worden waarschijnlijk ongedaan gemaakt. Maar het grootste probleem van alles is dat de man erg veel zegt maar uiteindelijk vaak iets anders doet. We zullen voor veel verrassingen komen te staan.
Vanaf 1 januari zal ook de productiedeal van OPEC en buitenstaande producenten van start gaan. Twee jaar terug werd een deal nog afgeblazen om zo de Amerikaanse schaliewinningen proberen te doen wankelen maar die sector heeft een langere adem dan de overige olieproductie. OPEC zakt dus door de knieën en besluit voor zes maanden de productie te verlagen. Ook Rusland doet een kleine bijdrage en zo proberen ze de prijs omhoog te krikken. Uiteindelijk is de V.S. dus de winnaar en zal het voor 2017 een mooie bron van inkomsten worden. Het aantal Amerikaanse boorplatformen zit in ieder geval al weer een tijdje in de lift. Het overaanbod op de oliemarkt zal dus nog wel even blijven.
In maart mogen de Nederlanders weer naar de stembus voor de landelijke verkiezingen. Op 15 maart mag u kiezen wie u graag in de regering wilt zien. In de laatste peiling van Ipsos gaat de PVV van Geert Wilders aan kop met een virtuele 29 zetels. Daarachter staat de VVD met 28 en als derde een gelijke plaats voor CDA en D66 met 18 zetels. De meeste winsten komen af van de PVDA die momenteel met 38 zetels in de kamer zit maar nu op slechts 10 virtuele zetels staat.
Mocht de PVV de grootste worden dan zal de partij veel moeite hebben om zichzelf in de regering te plaatsen. Veel partijen hebben aangegeven niet samen te willen werken met Wilders en toen zij het als gedoogpartij af lieten weten hebben zij wederom nieuwe vijanden gemaakt. De kans is vrij groot dat Mark Rutte nogmaals zijn functie als premier mag uitoefenen. Maar goed, er kan in de komende 3 maanden nog veel gebeuren.
Ook in Frankrijk zullen verkiezingen zijn. Op landelijke niveau gebeurt dat in twee rondes en die vinden in april en mei plaats. De extreem-rechtse Le Pen lijkt ditmaal een grote kans te maken maar in de peilingen voor de tweede ronde staat ze er slechter voor. Het is dus eerst wachten tot april voordat we echt concrete voorspellingen kunnen doen.
Grootmacht Duitsland houdt haar verkiezingen in september en daar zal Angela Merkel op de proef worden gesteld. Ze zal graag een vierde termijn willen veroveren om daarmee de machtigste vrouw van de wereld te blijven, maar recente kritiek van onder andere haar achterban zal dat bemoeilijken. Tel daarbij de aanslag in Berlijn op die gepleegd is door een extremistische vluchteling (Merkel had immers een zeer open vluchtelingenbeleid) en de kans is groot dat de beste vrouw haar positie zal verliezen.
Overigens zijn er begin mei nog de lokale verkiezingen waarin we al wat kunnen opmaken over de slag tussen de regerende CDU en oppositie SD.
Dan vindt er in november nog een zeer groot evenement plaats maar waar je nog niet veel mensen over hoort. De Chinese communistische partij zal namelijk haar herindeling houden dat eens per vijf jaar gebeurt. De huidige president Xi heeft een kleine tijd terug via extra wetten nog meer macht binnen de partij gekregen en zal veel kunnen uitmaken wie welke positie binnen de partij zal krijgen. Maar met de verwachte problemen tussen Trump en China is de kans groot dat er ook conflicten binnen de Chinese partij zullen plaatsvinden. Neem daarbij de fiscale stimuli in de economie die ervoor gezorgd heeft dat de overheidsschuld nu bijna 250% boven het Bruto Nationaal Product ligt en je hebt het recept voor een nieuwe Chinese recessie.
Tot slot zal het woord Brexit nog niet verdwenen zijn uit de mond van de media. Sterker nog, het zal weer helemaal terugkomen als artikel 50 in werking treedt. Momenteel zijn de staat en de rechterlijke macht het oneens over of het parlement moet stemmen voordat het een formeel uittreedverzoek mag indienen bij de E.U. Officieel zou het Verenigd Koninkrijk dus nog af kunnen zien van Brexit maar daarmee zouden intern veel nieuwe conflicten ontstaan. Premier Theresa May heeft dan ook aangegeven dat zij zich zal houden aan het referendum.
Waarschijnlijk zal het verzoek eind maart worden ingediend en dan start de klok van twee jaar om voor beide partijen de beste deal te maken. De E.U. is daar in het voordeel aangezien zij de meeste onderhandelingen mogen doen plus dat het Europees parlement een veto-recht heeft op elke deal die gemaakt wordt.
Waarschijnlijk zal het verzoek eind maart worden ingediend en dan start de klok van twee jaar om voor beide partijen de beste deal te maken. De E.U. is daar in het voordeel aangezien zij de meeste onderhandelingen mogen doen plus dat het Europees parlement een veto-recht heeft op elke deal die gemaakt wordt.
Dat zijn slechts enkele van de vele factoren (Denk aan Griekenland en de eeuwige schulden; Trump en Mexico etc.) die bepalend kunnen zijn voor de markten en de volgende vraag is natuurlijk in welke mate. We hebben dit jaar kunnen zien dat de beurzen zeer zenuwachtig reageerden totdat een specifiek evenement achter de rug was. Daarna kregen zij snel het label ‘non-event’ toegewezen. Waarschijnlijk zal dat in 2017 bij de meeste factoren ook zo het geval zijn. Wat wel vast staat is dat volgend jaar weer veel spanning kan leveren maar ook een hoop genot voor de nieuwsfanaten!
Ik wens u een voorspoedig 2017 toe met veel geluk en wijsheid, en onthoud: geld maakt niet gelukkig, maar geen geld wel ongelukkig!