Met nog maar 9 handelsdagen te gaan tot het einde van dit jaar wordt de agenda steeds leger.
De feestdagen staan voor de deur en veel beleggers zullen hier en daar een snipperdagje opnemen. Toevallig de beelden van de sneeuwstormen uit de V.S. gezien? Daar kunnen Trump’s mooie infrastructuurplannen niet tegenop hoor!
De markten zullen zich waarschijnlijk rustig bewegen op een lager handelsvolume (Algemene regel: never short on low volume).
Het weekend brengt ook de kerstdagen met zich mee en hoewel wij in ons land kerstavond hebben op 24 december, is dat in veel andere landen niet zo. In veel staten van de V.S. en ook in Groot-Britannië wordt dat al een dag eerder gehouden en dat betekent voor de FTSE in Londen een kortere handelsdag op vrijdag. Daar sluit de beurs al om 12:30u. Wall Street maakt de dag wel voor maar waarschijnlijk op halve kracht.
Highlight:
- Rentebesluit Bank of Japan (di)
Maandag
In Japan komt de handelsbalans voor november naar buiten en hoewel de krimp voor import nog steeds gigantisch is zal de export dankzij de dalende Yen veel minder hard zijn gekrompen dan eerst. In oktober was dat nog ‑10,3% en voor afgelopen maand voorzien analisten een daling van 2,0%.
De import wordt geschat op ‑12,6% komend van ‑16,5%.
In Duitsland wordt de bedrijfsklimaatindex gepubliceerd voor de huidige maand en die toont wellicht een zachte stijging van 110,4 naar 110,7 punten. Daarmee zou het op dezelfde hoogte komen als in begin 2014.
Voor Europa krijgen we te horen of de arbeidskosten nog zijn toegenomen in het derde kwartaal van dit jaar. Op jaarbasis ligt dat nu op 1% maar ik verwacht dat het nog iets hoger zal uitvallen, kijkend naar het gemiddelde van de afgelopen kwartalen.
Wall Street krijgt nagenoeg geen cijfers te verwerken op wat eerste schattingen van de PMI’s na, maar Janet Yellen zal het publiek nog wel toespreken. Vorige week maakte de Fed nog bekend dat zij voor 2017 op drie renteverhogingen rekenen. Neem dat maar met een korreltje zout want voor dit jaar waren er in eerste instantie dezelfde plannen.
Dinsdag
Als u dacht dat we alle grote centrale banken nu wel achter ons hadden dan zit u fout, want de Bank of Japan zal vandaag hun rentebesluit houden. Verwacht wordt een onveranderde rente van ‑0,1%. Met de biljoenen dollars die de bank tegen hun kwakkelende economie heeft gesmeten lijken ze het gevecht tegen deflatie alsnog te verliezen. Want ook in Japan ziet men de staatsrentes stijgen en als die trend door blijft gaan zullen zij in korte tijd hun schulden niet meer kunnen wegstrepen. Een probleem voor komend jaar.
In Duitsland krijgt men de producentenprijsindex van november nog te horen en op jaarbasis neemt de krimp waarschijnlijk wat af van ‑0,4% naar ‑0,2%.
De ECB publiceert nog cijfertjes over de euro uit oktober met betrekking tot de balans. In september was dat een plus van 337 miljard euro (3,2% van de Eurozone haar BNP). Opvallend zijn ook de investeringen die een dip krijgen tot aan het Brexit referendum die daarna weer opgepakt worden, maar wel in mindere mate.
Woensdag
Als de werkweek gebroken wordt zal de NBB in België het bedrijfsklimaat presenteren. Data komt vanuit 6000 ondernemingen in de vorm van enquetes. Vorige keer kwam dat uit op ‑1,8 en met een voorspelling van ‑1,2 voor december zien die cijfers er prima uit. De index komt überhaupt maar weinig vaak in de positieve cijfers.
In de V.S. komen nog cijfers van de huizenverkopen in november die waarschijnlijk rond het vorige aantal van 5,6 miljoen uitkomt. Verder komen er natuurlijk nog de wekelijkse olievoorraden en daarmee wordt de dag alweer afgesloten.
Donderdag
Om 10:00 zet het ECB haar economisch bulletin online. Besproken onderwerpen zijn bijvoorbeeld de gevaren die op de loer liggen voor de euro en de hervorming van ‘over the counter’ derivaten (handel tussen twee partijen buiten de beurs om).
Verder staan er nog heel veel kleinere cijfers uit de V.S. op de agenda. Enkele uitzonderingen zijn het BNP over het derde kwartaal (ook het V.K. toont die), en de bestellingen van duurzame goederen in november. In Canada komt de inflatie van november nog naar buiten (verwachte ‑0,2% tegen +0,2% vorige keer).
Vrijdag
De laatste handelsdag van de week is voor de Britten dus wat korter. De beurs in Londen sluit dan om half één in de middag.
Voor Nederland komt in de ochtend het BNP over het derde kwartaal naar buiten. Vorige keer was dat 0,7% wat een voorlopige jaargroei van 2,4% opleverde.
Een opvallend cijfertje dat de CBS afgelopen vrijdag toonde is dat Nederland deze eeuw op nettobasis de grootste EU-betaler is. Vorig jaar betaalde elke Nederlander bijna 150 euro wat neerkomt op ongeveer 0,4% van het bruto nationaal product, gevolgd door Duitsland met 0,35%.
Let op, als we geen korting kregen (geen flauw idee wat dat inhoudt) dan moesten we gemiddeld zo’n 210 euro per inwoner afdragen.
Tot slot
Weinig cijfers dus nu we richting het einde van het jaar gaan, met een ritje op de slee tussendoor. Neem daarbij dat we maandag een in het Westen een slot op de deur zetten vanwege kerst (sommigen zelfs de dinsdag ook) en er blijft niet veel handel over. Alleen de Bank of Japan zal een redelijke beweger zijn en dan met name voor de valuta’s.
Ik wens u een prettige zondag en goede handelsweek toe!