Ja hoor! De markten hebben weer een mooie week achter de rug en zo ook de leden op USmarkets. De uitbraak uit het zijwaartse gekwakkel van vorige week kreeg een prima vervolg en daar hebben velen flink van kunnen profiteren.
Azië
In het land van de rijzende zon wist de Nikkei ook weer hogere toppen neer te zetten en was daarmee in vergelijking tot de buurtlanden een uitzondering. Het slot lag daarmee op 19400 punten. Voor deze week een winst van 405 punten ofwel 2,05%. De index komt daarmee wel in de buurt van de belangrijke 20k waar eind vorig jaar een top werd neergezet. Dat is dezelfde periode als de toppen van de AEX en DAX waar wij deze week voorbij zijn gegaan. Wel een belangrijke opmerking: de Yen is sinds november aanzienlijk hard gedaald en dat helpt de Japanse markt. Zie de chart hieronder voor verduidelijking. Die valuta is trouwens een klassieke veilige haven en met een positieve globale markt wordt die dus aardig hard verkocht.
China, met de Shanghai top 50, maakte een weekverlies van bijna 500 punten tot aan 10.075.
Ook in Hong Kong sloot de beurs deze week lager. De hoofdindex verloor ruim 650 punten tot een stand van 22.020.
Europa
Ook de Europese beurzen zijn nog steeds enthousiast. Wederom heeft de Dollar daar wat invloed op want de Euro is net zoals de Yen aan het dalen.
De AEX wist vandaag nog een kwart procentje te winnen en daarmee sluit het de week af op 477,7 punten. Een winst van 7,9 punten of 1,7%. Daarmee komt het ook boven de weerstandszone uit van 472 – 475 dat stamt uit november 2015. Zie de onderstaande chart voor toelichting.
Omdat we die zone voorbij zijn zou er een overshoot plaats kunnen vinden om daarna even te corrigeren, wat overigens een hele normale reactie is. Met een correctie moet u niet direct denken dat we dan gaan zakken hoor! Bij een bullish market zullen we ons eerder zijwaarts verplaatsen tot de gemiddeldelijnen omhoog zijn geklommen (die lopen immers altijd wat achter) en dat de RSI weer wat heeft kunnen zakken. Omarm daarom het advies van Usmarkets en laat de shorts even met rust! Als u in zo’n geval niet precies op de top short gaat, kunt u flink wat verlies lijden. Zoek liever naar de dipjes en ga daar dan long.
In Frankfurt wist de DAX het ook zeer goed te doen en wint deze week 200 punten tot aan een slotstand van 11.404. Het heeft daarmee de top van 10435 punten uit november 2015 aangeraakt (toen de AEX op 475 kwam).
Elders in Europa waren de indexen ook booming. De Franse CAC40 won 1,45% tot aan 4833 punten en in Brussel steeg de BEL20 met een matige 0,7% tot 3582. Daarmee is de Belgische index nog niet boven zijn jaartop uitgekomen 3652 gekomen. Vooral te danken door enkele zware aandelen die niet meewerken.
De FTSE100 heeft in Londen een belangrijke stap gezet door weer boven de 7000 punten te sluiten. Daarmee is het nog verre van feest want de recordkoers die in oktober is gezet, met als gevolg een pittige daling, heeft er voor gezorgd dat er een omgekeerd schouder-hoofd-schouder patroon kan worden afgerond. Om dat ongeldig te maken moet de index nog boven de 7100 komen maar met dat patroon in het achterhoofd van veel beleggers is dat een zware taak. Ik durf te zeggen dat de FTSE100 daarom terug zal gaan naar zeker 6000 punten, maar dat zal wel wat maandjes tijd kosten (wellicht bent u het tegen die tijd alweer vergeten, haha!).
De Euro is dankzij het rentebesluit uit de V.S. flink lager gesloten, ten opzichte van de Dollar. Het is daarmee ook door de zeer belangrijke steun van pak em beet 1,05 gezakt. De volgende halte zal zeer waarschijnlijk de evenaar worden. Twee belangrijke gevolgen door een zakkende EUR/USD: onze export zal verbeteren dus Eurobedrijven zullen meer gaan exporteren omdat hun producten aantrekkelijker worden. Daarnaast mag u ook meer Amerikaanse toeristen onze kant op verwachten, of u het nou leuk vindt of niet ;-)
Wall Street
Aan de overkant van de grote plas waren de indexen al zo hard gestegen dat ze de afgelopen dagen wat rust moesten nemen. Daardoor wist de Dow Jones Industrial net niet de 20.000 aan te raken, welke een nieuwe mijlpaal had zou kunnen zijn. Wellicht komt dat dit jaar nog want zo ver is de huidige koers daar niet van verwijderd. Om half zes stond de index op een virtuele weekwinst van 0,3% (19.850 punten) maar nabeurs lijkt daar toch nog iets af te gaan.
De S&P, dat tijdens ons slot op 2257 punten stond, heeft momenteel een verlies van 2 puntjes en de Nasdaq comp stond op weekbasis 5 punten in de min op 5439.
Commodities
Ruwe olie veranderde deze week niet veel. Brent stond op het eind van de dag 2% in de plus en kostte 55,12 dollar per vat. Een weekwinst van 80 cent.
Voor WTI werd er een kwartje bijgeschreven tot 51,75 dollar per vat. Het verschil tussen de twee belangrijkste graadmeters loopt flink op vanwege de stijgende dollarkoers. In het algemeen zorgt dat ook voor duurdere brandstofprijzen.
Guy en ik waren het er niet helemaal over eens wat de koers zal doen. Hij denkt geen prijzen meer die beginnen met het getal 4. Ik voorzie nog een laatste kleine daling voordat we echt hoger gaan. Met dat laatste zien we allebei wel een doel van zeker 70, misschien wel 80 dollar. Dat is allemaal voor 2017. Hieronder trouwens een grafiekje over hoe de drie grote oliemaatschappijen over het toekomstige aanbod denken! (Bron: Bloomberg)
Voor aardgas zijn de bulls even aan de kant gestapt en het mocht daardoor ook een verlies van bijna 10% aan zichzelf toeschrijven. Om half zes stond de koers op 3,38 dollar tegen het slot van 3,75 dollar een week geleden.
Waar het even leek dat goud uit de greep van de beer was gekomen bleek daar de afgelopen weken niks van waar. De koers is met flinke stappen terug aan het vallen naar de 1050 dollar. Daar zou het eventueel een dubbele bodem kunnen maken. Ook deze week verloor het edelmetaal nog bijna 2,5% van zijn prijs.
Zilver deed het deze week nog slechter met een verlies van ruim 5%. Op jaarbasis doet het het nog wel beter en de bodem van dit jaar ligt dan ook nog een stuk verder weg, op 13,7 Dollar. Vandaag bleef het net boven de 16 Dollar hangen.
Cijfers
Het zwaartepunt lag deze week duidelijk op de woensdag toen de Federal Reserve bekendmaakte dat de belangrijkste rente met een kwart procent omhoog ging. Daarmee komt die centrale rente op een range van 0,75 tot 1% uit (De V.S. hanteert een range vanwege de economische verschillen in de diverse lidstaten). Op Wall Street werd niet zo heel vrolijk gereageerd en de indexen zakten daarom wat in. Van grote verkoop is momenteel nog geen sprake.
Er waren meerdere grote centrale banken die een vergadering hielden maar daar werden geen wijzigingen doorgevoerd. Zo blijft de Engelse rente op het historisch lage 0,25% staan en in Rusland blijft de rente ongewijzigd op 10%. In Zwitersland blijft de belangrijkste rente op ‑0,75% staan.
Verder weten we dat in Europa het economisch sentiment wat verder is toegenomen. De index steeg van 15,8 naar 18,1 punten. De oplopende trend wordt daarmee doorgepakt, die in augustus van start ging. Ook de inflatie in de Eurozone is wat gestegen, van 0,5% naar 0,6%. Opvallend is dat België, met 1,7% zeer hoog boven het gemiddelde uitstijgt. In Nederland stegen de consumentenprijzen voor november slechts 0,4%.
Tot slot
De komende weken dus geen grote evenementen, weinig cijfers op de agenda en de feestdagen staan voor de deur. Reden genoeg om de markten op weinig volume te laten draaien en nog een reden om voorzichtig te zijn met shorts. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!
Zondag mag u zoals gewoonlijk de agenda voor komende week verwachten.
Prettig weekend!