Beursdagboek US Markets Redactie 16 december 2016, 20:45

...

Weekly Roundup - 12 t/m 16 december

16 december 2016, 20:45 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)


Ja hoor! De mark­ten hebben weer een mooie week achter de rug en zo ook de leden op USmar­kets. De uit­braak uit het zijwaartse gek­wakkel van vorige week kreeg een pri­ma ver­volg en daar hebben velen flink van kun­nen profiteren.
Azië
In het land van de rijzende zon wist de Nikkei ook weer hogere top­pen neer te zetten en was daarmee in vergelijk­ing tot de buurt­landen een uit­zon­der­ing. Het slot lag daarmee op 19400 pun­ten. Voor deze week een winst van 405 pun­ten ofwel 2,05%. De index komt daarmee wel in de buurt van de belan­grijke 20k waar eind vorig jaar een top werd neergezet. Dat is dezelfde peri­ode als de top­pen van de AEX en DAX waar wij deze week voor­bij zijn gegaan. Wel een belan­grijke opmerk­ing: de Yen is sinds novem­ber aanzien­lijk hard gedaald en dat helpt de Japanse markt. Zie de chart hieron­der voor ver­duidelijk­ing. Die val­u­ta is trouwens een klassieke veilige haven en met een posi­tieve glob­ale markt wordt die dus aardig hard verkocht.
Chi­na, met de Shang­hai top 50, maak­te een weekver­lies van bij­na 500 pun­ten tot aan 10.075.
Ook in Hong Kong sloot de beurs deze week lager. De hoofdin­dex ver­loor ruim 650 pun­ten tot een stand van 22.020.

Nikkei vs. USD/JPY


Europa
Ook de Europese beurzen zijn nog steeds ent­hou­si­ast. Wederom heeft de Dol­lar daar wat invloed op want de Euro is net zoals de Yen aan het dalen.
De AEX wist van­daag nog een kwart pro­cen­t­je te win­nen en daarmee sluit het de week af op 477,7 pun­ten. Een winst van 7,9 pun­ten of 1,7%. Daarmee komt het ook boven de weer­stand­szone uit van 472 – 475 dat stamt uit novem­ber 2015. Zie de onder­staande chart voor toelichting.

AEX day chart


Omdat we die zone voor­bij zijn zou er een over­shoot plaats kun­nen vin­den om daar­na even te cor­rigeren, wat overi­gens een hele nor­male reac­tie is. Met een cor­rec­tie moet u niet direct denken dat we dan gaan zakken hoor! Bij een bull­ish mar­ket zullen we ons eerder zijwaarts ver­plaat­sen tot de gemid­deldeli­j­nen omhoog zijn gek­lom­men (die lopen immers alti­jd wat achter) en dat de RSI weer wat heeft kun­nen zakken. Omarm daarom het advies van Usmar­kets en laat de shorts even met rust! Als u in zo’n geval niet pre­cies op de top short gaat, kunt u flink wat ver­lies lij­den. Zoek liev­er naar de dip­jes en ga daar dan long.
In Frank­furt wist de DAX het ook zeer goed te doen en wint deze week 200 pun­ten tot aan een slot­stand van 11.404. Het heeft daarmee de top van 10435 pun­ten uit novem­ber 2015 aanger­aakt (toen de AEX op 475 kwam).
Elders in Europa waren de index­en ook boom­ing. De Franse CAC40 won 1,45% tot aan 4833 pun­ten en in Brus­sel steeg de BEL20 met een matige 0,7% tot 3582. Daarmee is de Bel­gis­che index nog niet boven zijn jaar­top uit­gekomen 3652 gekomen. Vooral te danken door enkele zware aan­de­len die niet meewerken.
De FTSE100 heeft in Lon­den een belan­grijke stap gezet door weer boven de 7000 pun­ten te sluiten. Daarmee is het nog verre van feest want de record­ko­ers die in okto­ber is gezet, met als gevolg een pit­tige dal­ing, heeft er voor gezorgd dat er een omge­keerd schoud­er-hoofd-schoud­er patroon kan wor­den afgerond. Om dat ongeldig te mak­en moet de index nog boven de 7100 komen maar met dat patroon in het achter­hoofd van veel beleg­gers is dat een zware taak. Ik durf te zeggen dat de FTSE100 daarom terug zal gaan naar zek­er 6000 pun­ten, maar dat zal wel wat maand­jes tijd kosten (wellicht bent u het tegen die tijd alweer ver­geten, haha!).
De Euro is dankz­ij het rentebesluit uit de V.S. flink lager ges­loten, ten opzichte van de Dol­lar. Het is daarmee ook door de zeer belan­grijke ste­un van pak em beet 1,05 geza­kt. De vol­gende halte zal zeer waarschi­jn­lijk de eve­naar wor­den. Twee belan­grijke gevol­gen door een zakkende EUR/USD: onze export zal ver­beteren dus Eurobedri­jven zullen meer gaan exporteren omdat hun pro­ducten aantrekke­lijk­er wor­den. Daar­naast mag u ook meer Amerikaanse toeris­ten onze kant op verwacht­en, of u het nou leuk vin­dt of niet ;-)
Wall Street
Aan de overkant van de grote plas waren de index­en al zo hard geste­gen dat ze de afgelopen dagen wat rust moesten nemen. Daar­door wist de Dow Jones Indus­tri­al net niet de 20.000 aan te rak­en, welke een nieuwe mijl­paal had zou kun­nen zijn. Wellicht komt dat dit jaar nog want zo ver is de huidi­ge koers daar niet van ver­wi­jderd. Om half zes stond de index op een virtuele week­winst van 0,3% (19.850 pun­ten) maar nabeurs lijkt daar toch nog iets af te gaan.
De S&P, dat tij­dens ons slot op 2257 pun­ten stond, heeft momenteel een ver­lies van 2 pun­t­jes en de Nas­daq comp stond op week­ba­sis 5 pun­ten in de min op 5439
Com­modi­ties
Ruwe olie veran­derde deze week niet veel. Brent stond op het eind van de dag 2% in de plus en kostte 55,12 dol­lar per vat. Een week­winst van 80 cent.
Voor WTI werd er een kwart­je bijgeschreven tot 51,75 dol­lar per vat. Het ver­schil tussen de twee belan­grijk­ste graad­me­ters loopt flink op van­wege de sti­j­gende dol­larko­ers. In het alge­meen zorgt dat ook voor duur­dere brandstofprijzen.
Guy en ik waren het er niet hele­maal over eens wat de koers zal doen. Hij denkt geen pri­jzen meer die begin­nen met het getal 4. Ik voorzie nog een laat­ste kleine dal­ing voor­dat we echt hoger gaan. Met dat laat­ste zien we alle­bei wel een doel van zek­er 70, miss­chien wel 80 dol­lar. Dat is alle­maal voor 2017. Hieron­der trouwens een grafiek­je over hoe de drie grote oliemaatschap­pi­jen over het toekom­stige aan­bod denken! (Bron: Bloomberg)
Voor aardgas zijn de bulls even aan de kant gestapt en het mocht daar­door ook een ver­lies van bij­na 10% aan zichzelf toeschri­jven. Om half zes stond de koers op 3,38 dol­lar tegen het slot van 3,75 dol­lar een week geleden.
Waar het even leek dat goud uit de greep van de beer was gekomen bleek daar de afgelopen weken niks van waar. De koers is met flinke stap­pen terug aan het vallen naar de 1050 dol­lar. Daar zou het eventueel een dubbele bodem kun­nen mak­en. Ook deze week ver­loor het edel­metaal nog bij­na 2,5% van zijn prijs.
Zil­ver deed het deze week nog slechter met een ver­lies van ruim 5%. Op jaar­ba­sis doet het het nog wel beter en de bodem van dit jaar ligt dan ook nog een stuk verder weg, op 13,7 Dol­lar. Van­daag bleef het net boven de 16 Dol­lar hangen.
Cijfers
Het zwaartepunt lag deze week duidelijk op de woens­dag toen de Fed­er­al Reserve bek­end­maak­te dat de belan­grijk­ste rente met een kwart pro­cent omhoog ging. Daarmee komt die cen­trale rente op een range van 0,75 tot 1% uit (De V.S. hanteert een range van­wege de economis­che ver­schillen in de diverse lid­stat­en). Op Wall Street werd niet zo heel vrolijk gereageerd en de index­en zak­ten daarom wat in. Van grote verkoop is momenteel nog geen sprake.
Er waren meerdere grote cen­trale banken die een ver­gader­ing hield­en maar daar wer­den geen wijzigin­gen doorgevo­erd. Zo bli­jft de Engelse rente op het his­torisch lage 0,25% staan en in Rus­land bli­jft de rente ongewi­jzigd op 10%. In Zwiter­s­land bli­jft de belan­grijk­ste rente op ‑0,75% staan.
Verder weten we dat in Europa het economisch sen­ti­ment wat verder is toegenomen. De index steeg van 15,8 naar 18,1 pun­ten. De oplopende trend wordt daarmee doorgepakt, die in augus­tus van start ging. Ook de inflatie in de Euro­zone is wat geste­gen, van 0,5% naar 0,6%. Opval­lend is dat Bel­gië, met 1,7% zeer hoog boven het gemid­delde uit­sti­jgt. In Ned­er­land ste­gen de con­sumenten­pri­jzen voor novem­ber slechts 0,4%.
Tot slot
De komende weken dus geen grote even­e­menten, weinig cijfers op de agen­da en de feestda­gen staan voor de deur. Reden genoeg om de mark­ten op weinig vol­ume te lat­en draaien en nog een reden om voorzichtig te zijn met shorts. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!
Zondag mag u zoals gewoon­lijk de agen­da voor komende week verwachten.
Pret­tig weekend!

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.