Sinds deze week nieuwe beursupdates op USMarkets!
Even mijzelf voorstellen: Mijn naam is Daniel (Alias: Sprintje trekken) en ik schrijf sinds een maand of twee allerlei beursupdates op de AEX Systeem box. In overleg met Guy en Daïm hebben we besloten om dit voortaan toe te voegen aan het beursdagboek.
Wat mag u dan van mij verwachten?
Elke dag na het sluiten van de markt krijgt u van mij de belangrijke macrocijfers, het grotere beursnieuws en natuurlijk de koersen te horen. Aan het einde van de werkweek schrijf ik een samenvatting van de afgelopen vijf handelsdagen en wat dat eventueel voor de volgende week kan betekenen. In het weekend staat de beursagenda voor u klaar zodat u precies weet waar u op moet letten.
Bij dit artikel doe ik het vanwege tijdnood nog even niet, maar normaal zal ik ook grafieken plaatsen waar nodig blijkt.
Vandaag dus de eerste Weekly Roundup van week 42.
De beurs stond in deze natte oktoberweek vooral in het teken van het ECB rentebesluit dat donderdag plaatsvond. De verwachtingen stonden dat team Draghi de rentes en QE onveranderd zou laten. Dat bleek te kloppen ook, met als toevoeging uit de speech van Draghi dat het huidige plan in ieder geval tot aan maart 2017 zal uitvoeren en wellicht nog langer dan dat. Hij wil koste wat kost de inflatie op 2% krijgen. Ook hebben Clinton en Trump hun derde debat achter de rug waaruit wederom de meerderheid vindt dat Hillary beter was. Het begint er ook op te lijken dat de markt haar al heeft uitgekozen als volgende president, aangezien nieuwe polls niet zwaar meer meewegen.
Europa
Hoewel de Europese markten de week positief hebben afgesloten, zijn zij vandaag toch met gemengde resultaten naar huis gegaan. De expiratie van opties vandaag kon niet voor veel actie zorgen.
Aan het Damrak kreeg de AEX er vandaag 0,29% bij met een slotstand van 457,4. Op weekbasis is dat een winst van 1,53%. Daarmee hangt de koers ruim boven de MA20 lijn van 446,5. Op dagbasis heeft de index een candle vlak boven de dalende trendlijn gezet, wat nog geen heel overtuigende uitbraak naar boven laat zien. Zware steun is nu te vinden op 455. Vandaag wist ArcellorMittal 4,55% op de waarde bij te schrijven omdat een Chinese staalconcurrent de productie gaat verminderen. Verwacht nog hogere koersen voor AM. Ook Randstad kreeg er ruim 3% bij. Volgende week presenteert het uitzendbureau zijn kwartaalcijfers.
Philips Lighting en Corbion leverden deze week flink in dankzij matige Q3 cijfers.
In Frankfurt ging de DAX met een plusje van 0,1% de handel uit op een koers van 10710,7. Dicht bij de jaartop, maar als dit de uitbraak moet worden is het nochtans een zwakke vertoning. Op weekbasis is er 1,2% aan winst bijgeschreven.
Grote winnaar was SAP dat ondanks slechtere kwartaalcijfers de winstverwachtingen voor het hele jaar omhoog heeft geschroefd. Beleggers werden optimistisch en het aandeel sloot 3,3% hoger.
Elders in Europa zakten de beurzen vandaag wel. Zo moesten de BEL en de CAC respectievelijk ‑0,61% en ‑0,1% aftikken. Ook in Engeland zakte de FTSE met ‑0,09%. Op weekbasis wisten de Engelsen maar 0,1% op de koers te winnen.
Wall Street
In New York mochten de drie grote indexen de dag flink in de min openen. Mede dankzij de stijgende dollar wordt de aandelenmarkt minder aantrekkelijk. De futures stonden tijdens de Europese start al lager en dat verlies werd verder uitgebreid naarmate de bel op Wall Street klonk. In tegenstelling tot de vorige dagen vallen de bedrijfscijfers vandaag wat tegen. Zo wisten Honeywell en General Electric afgelopen kwartaal minder winst te maken. McDonalds en Moodys presteerden daarentegen wel beter. Hoewel het cijferseizoen al in volle gang is, ligt de piek op volgende week. Dan zullen enkele van de grootste Amerikaanse bedrijven hun boeken openen. Denk daarbij aan Apple en Alphabet.
De Dow Jones stond om half zes ruim 0,4% in de min op 18077 punten. De S&P deed het iets beter met 2136,5 punten ofwel ‑0,25%. De Nasdaq stond zelfs 0,2% in de plus op 4844. De graadmeter voor technologie presteert al tijden beter dan de andere twee. Op weekbasis zijn de winsten voor alledrie de indexen echter maar magertjes.
Grondstoffen
Ruwe olie doet deze week lekker wat ie zelf wilt. Na de flinke stijging die we twee weken terug hadden moesten de koersen even op adem komen. Er leek weer sprake van een uitbraak maar gisteren werd dat resoluut omgedraaid.
Ook vandaag klommen de prijzen omhoog, werden ze na tweeën met flinke klappen de min in geslagen en zijn ze nu weer met een opmars bezig om de vrijdag toch positief af te sluiten. Brent kostte bij het Europees slot 51,55 dollar per vat. Dat hangt nog steeds nauw met de koers van de top uit augustus, dat al dagen als steun wordt gebruikt. De bulls geven kennelijk niet op. WTI heeft steun op 49,9 maar koerst daar wat verder boven. Aan de dollar zal het toch niet liggen?
Goud is deze week aan een voorzichtig herstel begonnen sinds het begin deze maand de klappen van de zweep kreeg. Op weekbasis schrijft het er momenteel 1,1% bij tot aan 1265 dollar. Hoewel het er niet naar uit ziet, bevindt het edelmetaal nog steeds in een opgaande trend. Zilver heeft het wat moeilijker en blijft momenteel nog rond de 17,60 dollar hangen.
Valuta’s
De Dollar is immer nog aan kracht aan het winnen. Beleggers lijken een renteverhoging in de VS al in de markt te verwerken en dat heeft zo zijn effect op de Euro. EUR/USD is korte tijd al flink aan het dalen maar dankzij de ongewijzigde rente van de ECB wordt daar nog eens extra gas bij gegeven. Tijdens het Europees slot stond de stand op 1,086 maar met dit tempo is een bodem waarschijnlijk een stuk lager te vinden. Sterker nog, waarschijnlijk krijgt u volgend jaar nog minder dan een dollar voor uw euro. Iets waar de Fed en ECB overigens wel blij mee zijn aangezien zij een sterke Dollar en zwakke Euro verlangen. Over de ECB gesproken, de kans bestaat dat zij vanaf volgende week geen staatsobligaties van Portugal meer mogen komen. Dat komt dankzij de verlaging van kredietwaardigheid door verscheidene bureau’s. Als DBRS vandaag hetzelfde oordeel geeft komt er voor Portugal weer een nieuw probleem bij de al zwakke economie.
Economische cijfers
Afgelopen maandag kwam de consumentenprijsindex voor de Eurozone voor september naar buiten. Die was naar de verwachtingen exact hetzelfde gebleven op 0,4% voor zowel op jaar- als maandbasis. De CPI is sinds 2014 al niet meer boven de 0,5% uitgekomen. Dinsdags bleek dat de inflatie in het VK wèl is toegenomen. Op jaarbasis kwam het voor september uit op 1% tegen een 0,6% daarvoor. Ook in de VS kwam het CPI naar buiten. Voor dit jaar staat de stand nu op 2,2%, iets hoger dan het target van de Federal Reserve. Een kleine renteverhoging zou dat nog wat kunnen laten zakken, maar tot nu toe ziet men de arbeidsmarkt als grootste obstakel.
Op woensdag bleek de Chinese industriële productie iets te zijn gezakt, maar 6,1%. Het cijfer lijkt nu te stagneren maar in vergelijking met een paar jaar terug is het een drastische vermindering.
De huizenmarkt in de VS blijft nog steeds goed presteren, hoewel het aantal in aanbouw genomen huizen afgelopen maand wel flink is gezakt. Men dacht eerst nog aan een stijging van 25.000 huizen maar het werden er ruim 100.000 minder tot aan 1,047 miljoen.
Nog een flinke meevaller was de grote afname in olievoorraad in de VS. Vorige week waren dat er nog 4,9 miljoen vaten extra. Nu werd er een afname van maar liefst 5,25 miljoen vaten gerapporteerd.
In Rusland is de werkloosheid sinds april dit jaar flink aan het afnemen. Toen was 6% nog werkloos, nu nog maar 5,2%. Ik ben toch benieuwd hoe ze dat daar doen. Dubbele inzet op één vacature?
Gisteren bleek dus dat de ECB de belangrijkste rente op 0% houdt. De depositorente blijft op ‑0,4% en de inkoop van schuldpapier blijft op 80 miljard per maand staan tot en met maart 2017. Eerder waren er nog geruchten dat ze die inkoop willen gaan afbouwen maar Draghi heeft daar niets van laten weten.
Vandaag en gisteren is er een tweedaagse bijeenkomst van EU leiders aan de gang. Zij zullen formeel en informeel spreken over de huidige problemen van de EU. Zo zei de Britse premier Theresa May dat ze heel nauw wil spreken over de Brexit en de voorwaarden die daar aan verbonden zijn. Ter antwoord zijn er al meerdere Europese politici die gezegd hebben dat een terugdraai absoluut niet zal gebeuren, en dat Europa onder geen geding er slechter uit mag komen na de onderhandelingen. Dat zijn we denk ik toch al dankzij het hele Brexit-gedoe.
Bedrijfscijfers
Het cijferseizoen is in volle gang en deze week kwamen er op de AEX ook wat bedrijven aan bod. ASML heeft een hogere omzet gehaald dan in eerste instantie werd gedacht. Akzo Nobel presteerde daarentegenslechter door de aanhoudende koersdruk met buitenlandse valuta. TomTom gaf al een winstwaarschuwing af voordat het vandaag de cijfers bekendmaakte waardoor de koers al flink zakte. Toch mocht het vandaag nog wat meer afschrijven omdat de winst en omzet allebei zijn teruggelopen. Dat kwam vooral door slechte verkoop van navigatiekastjes. Hebt u er nog één of gebruikt u tegenwoordig ook de smartphone? Een beetje marktonderzoek twee jaar terug had TomTom wellicht kunnen helpen..
Ook de afgesplitste afdeling Philips Lighting wist in Q3 maar magere cijfers te halen. Zowel Lighting als het aandeel Philips zelf moesten hierdoor inleveren. Zij zullen overigens hun derde kwartaalcijfers volgende week presenteren.
Aan de overkant van de grote plas wisten de vele miljardenbedrijven echter veel beter te presteren. Zo steeg de winst bij onder andere Netflix, McDonalds, M&T Bank, American Express en Microsoft. Tegenvallers waren General Electric, Verizon en Philip Morris.
Zo. Nu na mijn eerste publicatie weet u ongeveer wat mijn bedoeling is. Wellicht vindt u het interessant en misschien ook niet. Wellicht heeft u adviezen, complimenten of wilt u gewoon een opmerking plaatsen. Dat mag allemaal en ik ben dagelijks op de website aanwezig. Volgens mij kunt u onder aan het artikel een comment plaatsen.
Voor nu een heel prettig weekend gewenst!