Een nieuwe week en een nieuwe maand. Bij ons is zojuist de klok een uur teruggezet. In de V.S. is dat nog niet het geval waardoor we een tijdsverschil van vijf uur hebben. Wall Street gaat voor onze klok dus eerder open. Vanaf volgende week is dat weer de normale tijd van 15:30u.
De donderdag zal met enkele grote AEX-notities de drukste cijferdag worden. In de V.S. kijkt men onder andere uit naar Apple en Tesla.
Naast dat er een ton aan andere bedrijven de resultaten publiceren krijgen we ook nog rentebesluiten van de Fed, Bank of England en Bank of Japan. Die zijn met name interessant vanwege de grotere valuta die zij met zich mee dragen. Vorige week was de ECB al aan de beurt en die liet weten de rente nog lange tijd ongewijzigd te laten. Echter wordt de inkoop vanaf januari van 60 naar 30 miljard teruggeschroefd. Van de Federal Reserve wordt nu niet veel verwacht, hoewel er nog steeds een renteverhoging op de agenda staat. In het V.K. staat men voor een lastige opgave vanwege de zakkende pond en de stijgende inflatie. De kans dat daar een verhoging plaatsvindt is redelijk groot (vorig jaar vlak na de Brexit verlaagden zij de centrale rente nog tot een historisch lage 0,25%). In Japan zal waarschijnlijk weinig gebeuren omdat de economie daar nog slechter optrekt dan in Europa.
Tot slot komen de Amerikaanse arbeidsrapporten er deze week ook weer aan. Op woensdag van ADP en op vrijdag van de overheid.
Highlights:
- Rentebesluiten Fed, BoE, BoJ.
- Amerikaanse banenrapporten
- Q3 cijfers: ING, Shell, Apple, Facebook
Maandag
De week begint weer rustig met cijfers vanuit Duitsland over de import en export alsmede later nog de eerste schattingen over de consumentenprijsindex (lijkt op inflatie, niet geheel hetzelfde).
In de V.S. kijkt men nog naar cijfers over persoonlijke uitgaven en inkomsten.
Bedrijfsresultaten
EU: Fugro, HSBC
VS: -
Dinsdag
De Duitse beurs is de gehele dag dicht (hervormingsdag).
Vanuit Japan een hele hoop cijfers maar vooral het rentebesluit van de centrale bank zal aandacht krijgen. Dat zal al bekend zijn voordat Europa opent.
Verder de eerste prognose van de Italiaanse en Franse CPI, maar ook van de eurozone.
In de V.S. behalve het maandelijkse consumentenvertrouwen weinig interessante cijfers. Nadat Wall Street dicht is nog wel de API oil outlook.
Bedrijfsresultaten
EU: ASMI, Grandvision, Airbus, BNP Paribas, BP, Ryanair.
VS: Electronic Arts, Mastercard, Pfizer.
Woensdag
In China komt de Caixin managersinkoopindex van oktober aan bod. Dat gaat over de maakindustrie. Tevens ook dezelfde index vanuit het V.K en de V.S.
Om 13:15u komthet ADP banenrapport naar buiten. Op het einde van de middag zoals gewoonlijk de wekelijkse Amerikaanse olievoorraden.
Dan om 19:00u krijgen we te horen wat de Federal Reserve doet. Waarschijnlijk zal de laatste renteverhoging van het jaar pas in december plaatsvinden, maar ze kunnen ons verrassen.
Bedrijfsresultaten
EU: Wolters Kluwer, VastNed
VS: Metlife, Kraft Heinz, Facebook, Tesla, Qualcomm
Donderdag
Cijfers over de Spaanse en Duitse werkloosheid plus een hoop PMI’s over de maakindustrie van de meeste Europese landen staan sochtends op de agenda.
Om 14:00u is het aan de Britse centrale bank om over de rente te beslissen. Naar verwachting zal een meerderheid voor een verhoging stemmen. Ter reactie kan dat de pond doen versterken.
Unilever gaat voorbeurs ex-dividend (0,36).
Bedrijfsresultaten
EU: ING, Shell, Altice, DSM, Takeaway, Basic-Fit, BT, Sanofi, L’oreal, Credit Suisse.
VS: Apple, Starbucks, Western Union, ICE, DuPont.
Vrijdag
Tot slot op de laatste dag nog het Amerikaanse banenrapport komend van de overheid. Dat is om 13:30u. Later in de middag ook de managersinkoopindex van de dienstensector. Die komen ook voor China en het V.K. naar buiten maar dat vindt in de ochtend al plaats.
Bedrijfsresultaten
EU: Societe Generale.
VS: Moody’s, Berkshire Hathaway.
Een druk weekje voor de valuta dus, met drie grote centrale banken die hun rentebesluit voeren. Daarnaast zeer grote namen zoals Apple en Facebook (onderdeel van FAANG). Verder zullen de financials ING, HSBC en Societe General de nodige aandacht krijgen. Bij de oliefondsen zijn dat BP en Shell, waar de cijfers positief kunnen zijn dankzij de oplopende olieprijzen.
Prettige zondag en veel succes volgende week!