Beursdagboek US Markets Redactie 21 oktober 2017, 13:00

...

Weekendupdate - 16 t/m 20 oktober 2017

21 oktober 2017, 13:00 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)


Ter­wi­jl het cijfer­seizoen weer vol­lop aan de gang is, raak­te de glob­ale markt dankz­ij geopoli­tiek toch verdeeld. In de V.S. wer­den weer nieuwe hoogtes opge­zocht en ook in Japan vaart de Nikkei een koers die we nog van voor het mil­le­ni­um ken­nen. Dat is wel te danken aan een zwakkere yen.
De Europese beurzen gin­gen zeer gemixed de han­del uit, waar­bij onder andere de AEX en IBEX wat moesten inlev­eren. De DAX bleef ten opzichte van vorige week onveran­derd. Beleg­gers bli­jven voorzichtig met wat er onder­tussen in Span­je gebeurt, waar op zater­dag de lan­delijke regering bijeen komt om mogelijk de Cata­la­nen hun zelf­bestu­ur af te nemen. Dat is het gevolg van het ille­gale ref­er­en­dum wat door werd gezet. Tot op heden heeft Puigde­mont de onafhanke­lijkheid voor Cat­alonië nog niet uit­geroepen, nadat een grote meerder­heid die wens blijkt te hebben.

Pri­jssti­jgin­gen
De nieuw­ste con­sumenten­pri­jsin­dex­en kwa­men deze week ook naar buiten. Zo bleek die van de Euro­zone nog steeds op 1,5% te steken. Zon­der de fluctuerende pri­jzen zoals lev­ens­mid­de­len en brand­stof staan we zelfs nog op een zwakke 1,1%. Logisch dat er dan ook gelu­iden vanu­it de ECB komen dat het opkoop­pro­gram­ma zal wor­den ver­lengd. De vraag bli­jft nog wel staan of dat met het zelfde bedrag van 60 mil­jard per maand zal gebeuren. Vol­gende week weten we meer want dan staat de ver­gader­ing over de rente weer op de agen­da.
In het Verenigd Koninkrijk is juist wat anders aan de hand. Daar lopen de pri­jzen juist te hard op en staat de CPI nu al op 3,0%. De kern CPI kwam op jaar­ba­sis uit op 2,7%. Mede daarom denkt men dat de BoE de rente alweer zal ver­hogen sinds het op een his­torisch lage 0,25% staat. Dat was een reac­tie na de Brex­it-uit­slag van vorig jaar.

Amerikaanse poli­tiek
Aan de overkant van de plas heeft de Amerikaanse senaat ingestemd met een fis­caal bud­get voor vol­gend jaar. Daarmee is Trump een grote stap dichter­bij voor de gewen­ste belast­ingher­vormin­gen waar­bij het bedri­jf­sleven en de rijk­eren er flink op vooruit zouden gaan.
Ook heeft de Amerikaanse pres­i­dent een aan­tal kan­di­dat­en op kan­toor gehad voor de posi­tie van Fed-voorzit­ter. De ter­mi­jn van Yellen loopt namelijk af in feb­ru­ari en de keuze is daarmee aan Trump om voor de vol­gende vier jaar een nieuwe lei­der te kiezen. Onder­tussen denken media dat Jerome Pow­ell en John Tay­lor de groot­ste kans mak­en. Pow­ell zou een­zelfde gematigde koers als Yellen varen, waar­door beleg­gers dus weten wat ze kun­nen verwacht­en. Tay­lor daar­ente­gen zou liev­er in een sneller tem­po de geld­kraan dicht willen draaien. Mocht de één de ander ver­slaan, komen ze waarschi­jn­lijk toch bei­den op het podi­um te staan, aangezien de vaca­ture van vice-voorzit­ter ook nog open staat. De bek­end­mak­ing zal bin­nenko­rt gebeuren aangezien Trump vanaf 3 novem­ber een relatiereis door Azië zal mak­en, zo zegt zijn woord­vo­er­ster.

Europa
De AEX ver­loor 0,3% tot aan een stand van 544,6 pun­ten. De schuld lag vooral bij Unilever. Het zwaargewicht ver­loor op week­ba­sis een flinke 7,6%. Dat kwam dankz­ij de pub­li­catie van kwartaal­ci­jfers die niet aan de verwachtin­gen van beleg­gers vold­e­den. De laat­ste keer dat zich zo’n dal­ing op het defen­sieve aan­deel voordeed was in 2015, waar­bij het in twee weken bij­na 15% ver­loor.
ASML opende ook de boeken waarop de koers flink heen en weer schom­melde. De omzet en order­boek groei­den weer maar anal­is­ten wezen wel op het gevaar dat het pro­duc­tiepla­fond snel zal wor­den bereikt. Het aan­deel sloot de week 0,1% hoger af op 148,50.
Tot slot AkzoNo­bel dat nog steeds bezig is de chemie-afdel­ing van de hand te doen. Dat gaat niet van harte maar blijk­baar zijn er wel gein­ter­esseer­den. Onder­tussen gaf het verf­bedri­jf ook nog een winst­waarschuwing af. Het aan­deel ging 0,9% lager de week uit.

De index maak­te dus geen stap vooruit maar op de week­grafiek is ook wel te zien waarom. Het pla­fond voor de nor­male’ sti­jging is bereikt en als er geen uit­braak vol­gt zullen we con­solid­eren tot dat pla­fond weer wat hoger ligt. Natu­urlijk kun­nen we die weer­stand alti­jd breken zoals we in 2015 deden maar dat was toen geen suc­ces, zo blijkt uit de dal­ing daar­na. Beleg­gers zijn dus voorzichtig. Mocht de 550 ver­sla­gen wor­den, dan kan het snel gaan.

AEX — dai­ly chart
AEX — week­ly chart


Voor de DAX zwakt de sti­jging steeds verder af. De Duitse hoofdin­dex ging de week dan ook vlak de han­del uit op 12991 pun­ten. De 13.000 werd dus weer uit han­den gegeven. Siemens en Adi­das bun­gelden met zo’n ‑3% onder­aan ter­wi­jl Infi­neon (+3,1%) en Deutsche Bank (+2,9%) de kar juist trokken.

DAX — dai­ly chart

New York
De Dow Jones Indus­tri­al kreeg een flinke boost dankz­ij het zwaar­we­gende IBM dat 10,2% steeg. De index kwam op een record­hoogte van 23.329 pun­ten (+2%). Andere sti­jgers waren Trav­el­ers en Unit­ed Health op goede kwartaal­ci­jfers. Procter&Gamble hing onder­aan met ‑5,2%.
In de grafiek hieron­der is de Trump-ral­ly te zien vanaf novem­ber. Duidelijk nog genoeg ruimte naar boven dus.

Dow Jones Indus­tri­al — dai­ly chart
De S&P500 steeg 0,9% tot een record van 2575 pun­ten. Opvallers waren PPG Indus­tries, de inter­na­tionale con­cur­rent van AkzoNo­bel, dat 3,75% steeg op slechter dan verwachte cijfers. Schlum­berg­er viel 6% terug op tegen­val­lende kwartaal­re­sul­tat­en. Zelfde ver­haal voor de S&P als bij de Indus­tri­al, zie hieron­der.

S&P500 — dai­ly chartDe NASDAQ100 tike een kwart pro­cen­t­je bij tot 6109 pun­ten. Adobe steeg daar met 14,1% dankz­ij een nieuwe tech­nol­o­gis­che ontwik­kel­ing waarin kleur­loze foto’s automa­tisch juist wor­den ingek­leurd. Net­flix overtrof opnieuw de verwachtin­gen maar toch werd het aan­deel in grote getale van de hand gedaan. Na een nieuw koer­srecord zak­te het aan­deel terug en sloot de week met ‑2,7% af. Ook de Triple A’s (Ama­zon, Apple, Alpha­bet) toon­den rode koer­suit­sla­gen tot ‑2%.

NASDAQ100 — dai­ly chart
Overige
Het val­u­ta­paar eur/​usd mocht wat terug­vallen. Slot van vri­jdag kwam op 1,178 (-0,3%). Vooral de vooruit­gang in de belast­ingher­vormin­gen deed de dol­lar wat aansterken. Toch wacht men nog op de komende ver­gaderin­gen van de cen­trale banken om te begri­jpen wat de koers voor komende jaren wordt. De ECB wil een plan uitrollen om de bal­ans op de lange ter­mi­jn weer te her­stellen en bij de Fed wacht men op een derde en laat­ste rentev­er­hoging dit jaar. Ook de bek­end­mak­ing van vol­gende Fed-voorzit­ter zal de nodi­ge invloed uitoe­fe­nen.

eur/​usd — week­ly chart
Ruwe olie schom­melde deze week in een kleine ban­breedte maar ging uitein­delijk hoger de week uit. Bench­mark Brent steeg een pro­cent tot aan 57,75 dol­lar. De lange ter­mi­jn out­look bli­jft vooral­snog posi­tief.

Brent crude oil — week­ly chart

Het is nog even afwacht­en wat er van­daag in Span­je zal gebeuren. Een negatieve uitkomst kan maandag een schrikre­ac­tie geven. Verder wor­den er geen gekke din­gen verwacht. Noord-Korea houdt zich immers ook al weken rustig. Mor­gen de agen­da voor aankomende week. Pret­tig weekend!


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.