Terwijl het cijferseizoen weer vollop aan de gang is, raakte de globale markt dankzij geopolitiek toch verdeeld. In de V.S. werden weer nieuwe hoogtes opgezocht en ook in Japan vaart de Nikkei een koers die we nog van voor het millenium kennen. Dat is wel te danken aan een zwakkere yen.
De Europese beurzen gingen zeer gemixed de handel uit, waarbij onder andere de AEX en IBEX wat moesten inleveren. De DAX bleef ten opzichte van vorige week onveranderd. Beleggers blijven voorzichtig met wat er ondertussen in Spanje gebeurt, waar op zaterdag de landelijke regering bijeen komt om mogelijk de Catalanen hun zelfbestuur af te nemen. Dat is het gevolg van het illegale referendum wat door werd gezet. Tot op heden heeft Puigdemont de onafhankelijkheid voor Catalonië nog niet uitgeroepen, nadat een grote meerderheid die wens blijkt te hebben.
Prijsstijgingen
De nieuwste consumentenprijsindexen kwamen deze week ook naar buiten. Zo bleek die van de Eurozone nog steeds op 1,5% te steken. Zonder de fluctuerende prijzen zoals levensmiddelen en brandstof staan we zelfs nog op een zwakke 1,1%. Logisch dat er dan ook geluiden vanuit de ECB komen dat het opkoopprogramma zal worden verlengd. De vraag blijft nog wel staan of dat met het zelfde bedrag van 60 miljard per maand zal gebeuren. Volgende week weten we meer want dan staat de vergadering over de rente weer op de agenda.
In het Verenigd Koninkrijk is juist wat anders aan de hand. Daar lopen de prijzen juist te hard op en staat de CPI nu al op 3,0%. De kern CPI kwam op jaarbasis uit op 2,7%. Mede daarom denkt men dat de BoE de rente alweer zal verhogen sinds het op een historisch lage 0,25% staat. Dat was een reactie na de Brexit-uitslag van vorig jaar.
Amerikaanse politiek
Aan de overkant van de plas heeft de Amerikaanse senaat ingestemd met een fiscaal budget voor volgend jaar. Daarmee is Trump een grote stap dichterbij voor de gewenste belastinghervormingen waarbij het bedrijfsleven en de rijkeren er flink op vooruit zouden gaan.
Ook heeft de Amerikaanse president een aantal kandidaten op kantoor gehad voor de positie van Fed-voorzitter. De termijn van Yellen loopt namelijk af in februari en de keuze is daarmee aan Trump om voor de volgende vier jaar een nieuwe leider te kiezen. Ondertussen denken media dat Jerome Powell en John Taylor de grootste kans maken. Powell zou eenzelfde gematigde koers als Yellen varen, waardoor beleggers dus weten wat ze kunnen verwachten. Taylor daarentegen zou liever in een sneller tempo de geldkraan dicht willen draaien. Mocht de één de ander verslaan, komen ze waarschijnlijk toch beiden op het podium te staan, aangezien de vacature van vice-voorzitter ook nog open staat. De bekendmaking zal binnenkort gebeuren aangezien Trump vanaf 3 november een relatiereis door Azië zal maken, zo zegt zijn woordvoerster.
Europa
De AEX verloor 0,3% tot aan een stand van 544,6 punten. De schuld lag vooral bij Unilever. Het zwaargewicht verloor op weekbasis een flinke 7,6%. Dat kwam dankzij de publicatie van kwartaalcijfers die niet aan de verwachtingen van beleggers voldeden. De laatste keer dat zich zo’n daling op het defensieve aandeel voordeed was in 2015, waarbij het in twee weken bijna 15% verloor.
ASML opende ook de boeken waarop de koers flink heen en weer schommelde. De omzet en orderboek groeiden weer maar analisten wezen wel op het gevaar dat het productieplafond snel zal worden bereikt. Het aandeel sloot de week 0,1% hoger af op 148,50.
Tot slot AkzoNobel dat nog steeds bezig is de chemie-afdeling van de hand te doen. Dat gaat niet van harte maar blijkbaar zijn er wel geinteresseerden. Ondertussen gaf het verfbedrijf ook nog een winstwaarschuwing af. Het aandeel ging 0,9% lager de week uit.
De index maakte dus geen stap vooruit maar op de weekgrafiek is ook wel te zien waarom. Het plafond voor de ‘normale’ stijging is bereikt en als er geen uitbraak volgt zullen we consolideren tot dat plafond weer wat hoger ligt. Natuurlijk kunnen we die weerstand altijd breken zoals we in 2015 deden maar dat was toen geen succes, zo blijkt uit de daling daarna. Beleggers zijn dus voorzichtig. Mocht de 550 verslagen worden, dan kan het snel gaan.
AEX — daily chartAEX — weekly chart
Voor de DAX zwakt de stijging steeds verder af. De Duitse hoofdindex ging de week dan ook vlak de handel uit op 12991 punten. De 13.000 werd dus weer uit handen gegeven. Siemens en Adidas bungelden met zo’n ‑3% onderaan terwijl Infineon (+3,1%) en Deutsche Bank (+2,9%) de kar juist trokken.
DAX — daily chart
New York
De Dow Jones Industrial kreeg een flinke boost dankzij het zwaarwegende IBM dat 10,2% steeg. De index kwam op een recordhoogte van 23.329 punten (+2%). Andere stijgers waren Travelers en United Health op goede kwartaalcijfers. Procter&Gamble hing onderaan met ‑5,2%.
In de grafiek hieronder is de Trump-rally te zien vanaf november. Duidelijk nog genoeg ruimte naar boven dus.
Dow Jones Industrial — daily chartDe S&P500 steeg 0,9% tot een record van 2575 punten. Opvallers waren PPG Industries, de internationale concurrent van AkzoNobel, dat 3,75% steeg op slechter dan verwachte cijfers. Schlumberger viel 6% terug op tegenvallende kwartaalresultaten. Zelfde verhaal voor de S&P als bij de Industrial, zie hieronder.
S&P500 — daily chartDe NASDAQ100 tike een kwart procentje bij tot 6109 punten. Adobe steeg daar met 14,1% dankzij een nieuwe technologische ontwikkeling waarin kleurloze foto’s automatisch juist worden ingekleurd. Netflix overtrof opnieuw de verwachtingen maar toch werd het aandeel in grote getale van de hand gedaan. Na een nieuw koersrecord zakte het aandeel terug en sloot de week met ‑2,7% af. Ook de Triple A’s (Amazon, Apple, Alphabet) toonden rode koersuitslagen tot ‑2%.
NASDAQ100 — daily chart
Overige
Het valutapaar eur/usd mocht wat terugvallen. Slot van vrijdag kwam op 1,178 (-0,3%). Vooral de vooruitgang in de belastinghervormingen deed de dollar wat aansterken. Toch wacht men nog op de komende vergaderingen van de centrale banken om te begrijpen wat de koers voor komende jaren wordt. De ECB wil een plan uitrollen om de balans op de lange termijn weer te herstellen en bij de Fed wacht men op een derde en laatste renteverhoging dit jaar. Ook de bekendmaking van volgende Fed-voorzitter zal de nodige invloed uitoefenen.
eur/usd — weekly chart
Ruwe olie schommelde deze week in een kleine banbreedte maar ging uiteindelijk hoger de week uit. Benchmark Brent steeg een procent tot aan 57,75 dollar. De lange termijn outlook blijft vooralsnog positief.
Brent crude oil — weekly chart
Het is nog even afwachten wat er vandaag in Spanje zal gebeuren. Een negatieve uitkomst kan maandag een schrikreactie geven. Verder worden er geen gekke dingen verwacht. Noord-Korea houdt zich immers ook al weken rustig. Morgen de agenda voor aankomende week. Prettig weekend!