Waar de meeste Europese indexen gemiddeld maar weinig beweging lieten zien, presteerde de AEX deze week bovengemiddeld. Dat was vooral te danken aan de zwaardere notities op de Nederlandse hoofdindex. In Spanje was er een kleine opluchtingsrally dankzij het uitstellen van de Catalaanse onafhankelijkheidsverklaring. Globaal zagen we de Amerikaanse indexen tot een half procent winnen en in Azië steeg de Japanse Nikkei met een flinke 2,2%. Kobe Steel crashte daar met een harde 41% vanwege een nieuw schandaal. Kennelijk is er veel slecht alluminium en koper verkocht dat is verwerkt in vele sectoren zoals transport en in de bouw. Onder andere Boeing zou onderdelen moeten vervangen dat is verwerkt in vliegtuigen.
Opschonen ECB balans
Ingewijden van de ECB stuurden een rumoer de wereld in dat de raad spoedig de inkoop zou willen afremmen. Momenteel wordt er maandelijks 60 miljard euro aan obligaties opgekocht maar dat zouden zij plots willen halveren, beginnend vanaf volgend jaar. Of dat echt zal gebeuren horen we wellicht over anderhalve week, als de ECB de volgende rentevergadering houdt. De centrale rentes zullen hoogstwaarschijnlijk nog lange tijd ongewijzigd blijven.
Economische macrocijfers
Cijfers uit Duitsland lieten over augustus goede resultaten zien. De export en import namen flink toe. Ook de industriële productie pikte weer op, van ‑0,1% naar 2,6%. Hoewel dat laatste cijfer veel schommelt steeg het wel ruim boven de verwachtingen uit. De Duitse consumentenprijsindex bleef in september hangen op 1,8% voor dit jaar.
In de V.S. steeg de producentenprijsindex van 0,2% naar 0,4% in september. Daarmee komt het op jaarbasis momenteel uit op een stijging van 2,6%.
Europa
De AEX steeg dus boven de rest uit met een sprong van 1,2%. Een winst van 6,3 punten tot aan een nieuw jaarrecord van 546,2 punten. Daarmee komt de index in de buurt van de top uit 2015, die ongeveer op 564 punten ligt.
ArcelorMittal was de winnaar met een koerssprong van +8,2%. Maar vooral zwaargewichten Unilever (+3,3%) en ASML (+3,4%) hielpen de index vooruit.
Gemalto mocht wederom flink inleveren. De digitaal beveiliger verloor 11,25% aan beurswaarde. Daarmee komt de jaarstand al op een verlies van ‑41,6% met daar ver achterop gevolgd door Ahold Delhaize dat dit jaar tot nu toe ‑21,3% staat.
De index komt met de laatste stijging dichterbij de bovenkant van de huidige bullmarket. Beleggers zullen opletten of hier straks winst genomen moet worden of dat een doorbraak een nieuwe stevige rally zal betekenen. Momenteel vaart de koers rond de 550 tot 555 punten.
AEX — day chartAEX — weekly chartDe DAX sloot deze week 0,3% hoger en keek voor het eerst boven de 13.000 punten. Die psychologische stand wist het toch niet vast te houden en sloot uiteindelijk op 12.992 punten.
Winnaar waren de energiegerelateerde notities RWE en E.On die respectievelijk 8,1% en 6,2% aan waarde bijschreven. Die sector doet het overigens altijd goed in de latere jaren van de economische cyclus. Wellicht hebben deze aandelen vorig jaar de bodem gezien en is het hun tijd om te schijnen.
DAX — daily chart
Handelen en coaching:
Via US Markets Trading hebben wij ook goed weten te profiteren van de stijgende koersen de afgelopen dagen, de eerste van oktober werd er al winst behaald maar we zitten nu weer op enkele indexen LONG en vooral bij de AEX loopt de positie goed. Onze leden zitten nu dus weer in positie en er komen zeker nog meer kansen de komende periode en zeker richting het einde van het jaar. U kunt uiteraard nog mee met de posities door lid te worden vanaf €39 tot 1 DECEMBER
https://www.usmarkets.nl/tradershop.html
Ook u kunt lid worden van een van bovenstaande abonnementen vanaf €39 tot 1 DECEMBER: https://www.usmarkets.nl/tradershop.html
Verenigde Staten
Ook wat kleine winsten in New York, waar enkele financiële notities de kwartaalcijfers voor Q3 publiceerden. JPMorgan verloor daardoor 1,1% op weekbasis. Citigroup verloor een pittige 4,7% en Bank of America sloot de week met ‑1,5%. Tot slot Wells Fargo dat op het slot van vrijdag ruim ‑3,4% noteerde. Het sentiment was dus verre van positief in de bankensector.
De Dow Jones Industrial won deze week 0,4% tot aan 22.872 punten. Dat maakt nu al de 5e weekwinst op rij. Wall Mart steeg daar een flinke 9,7% en General Electric verloor 5,8%. Ook Goldman Sachs zag wat van de waarde verdampen. Het aandeel zakte ruim 3% en moet aankomende week de kwartaalcijfers presenteren.
De NASDAQ100 steeg 0,5% tot aan een nieuw weekrecord van 6092 punten.
Voor de S&P500 bleef er een klein plusje van 0,15% over, maar niet dankzij de bankensector dus. Eindstand 2553 punten. De koers beweegt zich momenteel nog in het hogere sentiment van het bull kanaal. Er is dus nog genoeg ruimte naar boven toe tot zo’n 2640 punten voordat we de bovenkant bereiken.
S&P500 — daily chart
Overige
Dan nog even de olies. De weekvoorraden in de V.S. waren daar nog wat meer gezakt dan voorspeld. ‑2,7 miljoen vaten tegen een verwachte ‑1,9 miljoen. Vorige week zakten de voorraden nog met een pittige 6 miljoen vaten.
Brent ging de week uit met een stijging van 2,8%. Een vat Brent crude is afgerond nu 57,2 dollar waard. Het Amerikaanse WTI kost dankzij een plus van 4,4% nu 51,45 dollar per vat. Daarmee probeert de benchmark de Europese variant weer wat in te halen.
Op de lange termijn lijkt de koers zich langzaam maar zeker op te maken voor hogere getallen. Voor Brent betekent dat straks een nieuw segment van tussen de 60 en 70 dollar. Wellicht dat de roddels over nieuwe inperkingen van de productie toch een kern van waarheid bevatten.
Brent crude oil — daily chart
Prettig weekend.