Beursdagboek US Markets Redactie 26 augustus 2017, 21:40

...

Weekendupdate - 21 t/m 25 augustus 2017

26 augustus 2017, 21:40 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)


De mark­ten bewogen met enige rust naar het einde van de week toe, waar enkele belan­grijke’ speech­es te wacht­en ston­den. Op de Europese beurzen waren gemixte resul­tat­en te zien en in New York eindig­den de grote drie met kleine plus­jes. De Nikkei sloot in Tokyo met een kleine ‑0,1% de week af.

Jack­son Hole
Beleg­gers keken afgelopen week met veel verwacht­ing uit naar het Jack­son Hole sym­po­sium. Het jaar­lijkse even­e­ment dat door de Fed­er­al Reserve wordt geor­gan­iseerd kreeg dit­maal Mario Draghi op bezoek. De afgelopen twee bijeenkom­sten had hij afges­la­gen dus nu kreeg hij extra veel aan­dacht. Voor­dat hij sprak was het eerst de beurt van Fed voorzit­ter Janet Yellen. Haar speech was weinigzeggend maar wel gericht op de huidi­ge poli­tieke malaise. Op indi­recte wijze sprak ze Trump aan om te vertellen dat zij niet van strate­gie zal wis­se­len ook al zou de Amerikaanse pres­i­dent dat willen. In feb­ru­ari vol­gend jaar ver­loopt haar ter­mi­jn en mocht ze herkozen wor­den, dan zal zij dezelfde richt­ing aan­houden, aldus Yellen.

Voor Draghi geldt een heel ander sce­nario. Ook zijn speech was m.b.t. het rente­beleid niet bij­zon­der, maar dat werd van te voren ook al verwacht. De ECB voorzit­ter wees met name op een focus van gezonde wereld­han­del in plaats van pro­tec­tion­isme. De weinige kracht die uit de speech kwam zette de euro weer hoger tegen de dol­lar, waar­bij de 1,19 grens werd door­bro­ken. Het is ruim twee jaar gele­den sinds we die koers zagen, tij­dens de diepe dal­ing die de eur/​usd vanaf 1,40 maak­te. Maar niet alleen tegen de green­back werd kracht gewon­nen, want ook tegen de pond en de yen lopen de koersen op. Beleg­gers lijken een voorschot te nemen op de min­dere euro’s die op de markt komen, ofwel de ECB zal de zware ste­un naar hun idee snel gaan afbouwen.

Euro index

Europa
De AEX was deze week één van de slechtst presterende index­en. Met een ver­lies van 2,2 pun­ten (-0,5%) bleef het achter op een nage­noeg saaie beur­sweek. De reden ligt voor­namelijk bin ING die de week 2% lager afs­loot want andere zwaargewicht­en deden het deze week wel beter. ABN Amro zak­te net zo veel maar heeft in ver­houd­ing min­der kracht om de index te bewe­gen.
Zow­el op dag- als week­ba­sis zien de grafieken er enigszins negatief uit. De dag­grafiek toont een kleine opver­ing vanaf het dal­ende trend­kanaal waar we enkele weken terug uit­brak­en. De koers weet echter niet boven de MA20 en MA50 lij­nen uit te komen. Een teken van onzek­er­heid.
Op de week­grafiek hangen we nu al drie weken onder de MA20 waar­bij de lijn nu sterk stag­neert.

AEX — day chartAEX — week chartOp de DAX blijkt een uit­braak naar boven steeds meer kans te hebben, toch zit de koers nog net onder de dal­ende weer­stand­sli­jn. Vol­gende week zullen ongetwi­jfeld de richt­ing weten. Uit­braak of de MA200 opzoeken. De index sloot deze week nage­noeg onveran­derd ten opzichte van het slot een week eerder op 12.168 pun­ten.

DAX — day chart
New York
De Dow Jones Indus­tri­al won 0,6% tot aan 21.814 pun­ten. Op de grafiek is te zien dat het ste­un vond bij de MA50 lijn en daar­door wederom boven het kanaal uit steeg. Er zit nog steeds flink wat kracht in de Amerikaanse markt.

Dow Jones Indus­tri­al — day chartBij de Trans­porta­tion index is het beeld echter zeer donker. De koers zit nu sterk onder de 200-daagse gemid­deldeli­jn die daar­door kan ombuigen naar bene­den. Ook de MA20 is sinds deze week onder die lange man­ager­sli­jn’ gekomen. Negatief sce­nario dus.

Dow Jones Trans­porta­tion — day chartDe S&P500 steeg 0,7% naar 2443 pun­ten en poogt ookt weer omhoog te kruipen. We zijn momenteel bezig met een lagere bodem om daar­na weer proberen een hogere top te mak­en, al gaat het alle­maal met een slakken­ganget­je.

S&P500 — day chartDe NASDAQ100 steeg 0,5% en daar ziet het kor­te­ter­mi­jn­beeld er iets slechter uit. Er staan ook nog twee gaps open van eerder dit jaar en die zullen hoe dan ook een keer ges­loten wor­den.
Hoewel de grote drie zo goed als alti­jd dezelfde kant op bewe­gen zijn de visies dus niet het­zelfde, wat het er momenteel niet zo makke­lijk op maakt. Als we de Trans index als klassieke lei­der mogen geloven moeten we echter naar bene­den kijken. Toch kan dat nog een tijd­je duren omdat die index soms maan­den voor loopt op de rest.

NASDAQ100 — day chart
Overige

Eur/​usd zette zijn groeis­peurt verder voort en zet alle indi­ca­toren op groen om door te sti­j­gen. Wellicht kri­j­gen we net zo veel kracht omhoog als dat we in 2014 daalden. Dat betekent dus met zijn allen naar de Grand Canyon op vakantie. Voor nu eerst kijken naar de 1,22 als vol­gende doel en de 1,18 als ste­un.

EUR/USD — week chart
Brent schom­melde deze week flink heen en weer in wat we uitein­delijk een zijwaartse beweg­ing mogen noe­men. Er lijkt zich een rare pen­nant flag te ontstaan dat een ver­volg in de uptrend zou beteke­nen. Kijk dan ook eerder naar de 55 dan de 50 dol­lar, ten­z­ij het opwaartse kanaal wordt gebro­ken. Neem mee dat ruim een kwart van de Amerikaanse olieplat­for­men stil liggen in golf dankz­ij de huidi­ge orkaan, want dat zorgt meestal voor een sti­j­gende oliepri­js.

Brent crude oil — day chart

Niet zo heel veel actie gezien dus deze week maar nu men zich heeft kun­nen bezin­nen op de woor­den vanu­it Jack­son Hole (en we het ook achter ons kun­nen leggen) wordt het tijd voor een duidelijke move. Gemixte sig­nalen waar­bij de bulls toch nog de over­hand hebben.

Pret­tig weekend!


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.