De markten bewogen met enige rust naar het einde van de week toe, waar enkele ‘belangrijke’ speeches te wachten stonden. Op de Europese beurzen waren gemixte resultaten te zien en in New York eindigden de grote drie met kleine plusjes. De Nikkei sloot in Tokyo met een kleine ‑0,1% de week af.
Jackson Hole
Beleggers keken afgelopen week met veel verwachting uit naar het Jackson Hole symposium. Het jaarlijkse evenement dat door de Federal Reserve wordt georganiseerd kreeg ditmaal Mario Draghi op bezoek. De afgelopen twee bijeenkomsten had hij afgeslagen dus nu kreeg hij extra veel aandacht. Voordat hij sprak was het eerst de beurt van Fed voorzitter Janet Yellen. Haar speech was weinigzeggend maar wel gericht op de huidige politieke malaise. Op indirecte wijze sprak ze Trump aan om te vertellen dat zij niet van strategie zal wisselen ook al zou de Amerikaanse president dat willen. In februari volgend jaar verloopt haar termijn en mocht ze herkozen worden, dan zal zij dezelfde richting aanhouden, aldus Yellen.
Voor Draghi geldt een heel ander scenario. Ook zijn speech was m.b.t. het rentebeleid niet bijzonder, maar dat werd van te voren ook al verwacht. De ECB voorzitter wees met name op een focus van gezonde wereldhandel in plaats van protectionisme. De weinige kracht die uit de speech kwam zette de euro weer hoger tegen de dollar, waarbij de 1,19 grens werd doorbroken. Het is ruim twee jaar geleden sinds we die koers zagen, tijdens de diepe daling die de eur/usd vanaf 1,40 maakte. Maar niet alleen tegen de greenback werd kracht gewonnen, want ook tegen de pond en de yen lopen de koersen op. Beleggers lijken een voorschot te nemen op de mindere euro’s die op de markt komen, ofwel de ECB zal de zware steun naar hun idee snel gaan afbouwen.
Euro index
Europa
De AEX was deze week één van de slechtst presterende indexen. Met een verlies van 2,2 punten (-0,5%) bleef het achter op een nagenoeg saaie beursweek. De reden ligt voornamelijk bin ING die de week 2% lager afsloot want andere zwaargewichten deden het deze week wel beter. ABN Amro zakte net zo veel maar heeft in verhouding minder kracht om de index te bewegen.
Zowel op dag- als weekbasis zien de grafieken er enigszins negatief uit. De daggrafiek toont een kleine opvering vanaf het dalende trendkanaal waar we enkele weken terug uitbraken. De koers weet echter niet boven de MA20 en MA50 lijnen uit te komen. Een teken van onzekerheid.
Op de weekgrafiek hangen we nu al drie weken onder de MA20 waarbij de lijn nu sterk stagneert.
AEX — day chartAEX — week chartOp de DAX blijkt een uitbraak naar boven steeds meer kans te hebben, toch zit de koers nog net onder de dalende weerstandslijn. Volgende week zullen ongetwijfeld de richting weten. Uitbraak of de MA200 opzoeken. De index sloot deze week nagenoeg onveranderd ten opzichte van het slot een week eerder op 12.168 punten.
DAX — day chart
New York
De Dow Jones Industrial won 0,6% tot aan 21.814 punten. Op de grafiek is te zien dat het steun vond bij de MA50 lijn en daardoor wederom boven het kanaal uit steeg. Er zit nog steeds flink wat kracht in de Amerikaanse markt.
Dow Jones Industrial — day chartBij de Transportation index is het beeld echter zeer donker. De koers zit nu sterk onder de 200-daagse gemiddeldelijn die daardoor kan ombuigen naar beneden. Ook de MA20 is sinds deze week onder die lange ‘managerslijn’ gekomen. Negatief scenario dus.
Dow Jones Transportation — day chartDe S&P500 steeg 0,7% naar 2443 punten en poogt ookt weer omhoog te kruipen. We zijn momenteel bezig met een lagere bodem om daarna weer proberen een hogere top te maken, al gaat het allemaal met een slakkengangetje.
S&P500 — day chartDe NASDAQ100 steeg 0,5% en daar ziet het kortetermijnbeeld er iets slechter uit. Er staan ook nog twee gaps open van eerder dit jaar en die zullen hoe dan ook een keer gesloten worden.
Hoewel de grote drie zo goed als altijd dezelfde kant op bewegen zijn de visies dus niet hetzelfde, wat het er momenteel niet zo makkelijk op maakt. Als we de Trans index als klassieke leider mogen geloven moeten we echter naar beneden kijken. Toch kan dat nog een tijdje duren omdat die index soms maanden voor loopt op de rest.
NASDAQ100 — day chart
Overige
Eur/usd zette zijn groeispeurt verder voort en zet alle indicatoren op groen om door te stijgen. Wellicht krijgen we net zo veel kracht omhoog als dat we in 2014 daalden. Dat betekent dus met zijn allen naar de Grand Canyon op vakantie. Voor nu eerst kijken naar de 1,22 als volgende doel en de 1,18 als steun.
EUR/USD — week chart
Brent schommelde deze week flink heen en weer in wat we uiteindelijk een zijwaartse beweging mogen noemen. Er lijkt zich een rare pennant flag te ontstaan dat een vervolg in de uptrend zou betekenen. Kijk dan ook eerder naar de 55 dan de 50 dollar, tenzij het opwaartse kanaal wordt gebroken. Neem mee dat ruim een kwart van de Amerikaanse olieplatformen stil liggen in golf dankzij de huidige orkaan, want dat zorgt meestal voor een stijgende olieprijs.
Brent crude oil — day chart
Niet zo heel veel actie gezien dus deze week maar nu men zich heeft kunnen bezinnen op de woorden vanuit Jackson Hole (en we het ook achter ons kunnen leggen) wordt het tijd voor een duidelijke move. Gemixte signalen waarbij de bulls toch nog de overhand hebben.
Prettig weekend!