Een goede start van de week eindigde toch wat in mineur en hoewel er aan het einde van de week nog plussen op de borden staan waren de plotse verkopen een teken aan de wand. Vooral op donderdag in New York daalden de koersen opeens rap.
In Azië werden de verliezen van vorige week grotendeels weggewerkt, met uitzondering van de beurs in Tokyo aangezien die vatbaarder is voor bewegingen in de westerse markten. De Nikkei225 verloor deze week 1,3%. De Shanghai composite steeg ruim 1,9% en de hoofdindex in Zuid-Korea, die vorige week door de oorlogdreiging de hardste klappen kreeg, maakte een deel goed door 1,7% hoger te sluiten.
De Hang Seng van Hong Kong ging de week 0,6% hoger uit dus er was duidelijk een gemixt beeld op de Aziatische beurzen.
Europa
Dan ons continent, waar het in de tweede helft van de week ook hevig aan toe ging. De eerste drie dagen lieten nog menig groene slotkoersen zien en dat was vooral te danken aan euforie. De dreigingen uit Korea en Amerika bleven in het weekend uit en die gekke dictator (Née niet Trump, ik bedoel Kim) hield geen nieuwe rakettesten. Reden voor een feestje op de beurzen.
De AEX schoot ook omhoog om bij 527 plots naar beneden te draaien. Het herstel op vrijdagmiddag zorgde ervoor dat de index toch een half procentje in het groen de week uit ging, ofwel plus 2,7 punten. De eindstand is 519,6 met een flinke gap die natuurlijk opgevuld moet worden, zoals op de daggrafiek is te zien. Kan soms heel lang duren!
AEX — day chartAEX — gaps op daggrafiekDe DAX schreef ruim 150 punten bij tot aan een stand van 12.165. Dat is een stijging van 1,25% tegen het slot van vorige week. Daarmee maakt de index wederom lagere toppen maar zitten de laatste twee wel heel dicht bij elkaar. Neem ook in acht dat de koers via de grijze MA200 lijn is opgeveerd en er lijkt wat nieuwe kracht te zijn vrijgekomen. Momenteel zitten we wel nog steeds in het dalende kanaal. Pas als we daar zijn uitgebroken kunnen we echt weer omhoog kijken.
DAX — day chartOok op de Franse CAC40 zien we een soortgelijk beeld. Een smalle neergaande trend waarbij de MA200 in rap tempo de huidige koers nadert. Echter zijn de snelbewegende rode MA20 en blauwe MA50 aan het dalen en als zij onder de MA200 komen geeft dat een negatief signaal af (altijd zo wanneer een korte lijn onder een lange lijn komt, en vica versa). Vaak reageren beleggers al eerder dan wanneer die zogeheten cross-over plaatsvindt.
CAC — day chartVerder in Europa zagen we de Engelse FTSE een kleine 0,2% stijgen, mede dankzij een verzwakkende Britse pond. In Brussel steeg de BEL20 1,5% en in Madrid bleef de IBEX35 ondanks de aanslagen gewoon in de pas lopen. De index schreef een procent aan waarde bij.
Verenigde Staten
Over naar de ammies, die minder euforisch op het kalme weekend reageerden dan de Europese markten deden. Tja, hoewel de beurzen normaal gewoon stijgen in oorlogstijden krapt men zich wel even achter de oren met Noord-Korea. Een sterke bondgenoot daar gelaten (China zal zich er mee bemoeien, Rusland in veel mindere mate), is het land toch een gevaar. Ze hebben een gigantisch leger en hoewel men beweert dat zij geen kernkoppen op raketten kunnen installeren, is hun arsenaal alsnog beangstigend te noemen. Daarnaast hebben we geen idee hoe Trump oorlog zou willen voeren, als het op dat moment aan komt. Beleggers houden de situatie dus nauw in de gaten.
Komt daar ook nog eens bij kijken dat The Donald een ontzettend slechte communicator is. Hij handelde het Charlotville incident verschrikkelijk slecht af en zojuist heeft hij weer een bekende naam op straat gezet. Ditmaal is het de maniak Bannon, wat een kleine overwinning is voor de Democraten en de harde kern van de Republikeinen. Het lijstje ontslagen wordt elke week langer.
Hoe dan ook, de Amerikaanse beurzen gingen de week lager uit (waarmee ook de divergentie tussen US en EU kleiner wordt) en dat ging met flink geweld. De DJ industrial verloor uiteindelijk 184 punten (-0,85%) tot aan een stand van 21.675 punten. Het komt daarmee terug in het brede kanaal dat in maart startte.
Dow Jones Industrial — day chartDe DJ transport index had het nog iets zwaarder met een min van 1,1%. Bij de ‘leider’ van het Amerikaans beurssentiment treed nu veel verzwakking op want de belangrijke MA200 is nu echt doorbroken.
Dow Jones Industrial — day chartDe S&P500 verloor 0,65% tot aan 2455,5 punten en laat ook een negatief beeld zien. Op de weekgrafiek komt de koers zojuist aan bij de MA20 lijn dat in deze bullmarket voor steun zou moeten zorgen maar op de daggrafiek is nog geen indicatie voor bodemvorming.
S&P500 — day chartTot slot de NASDAQ, waarvan de top honderd index 0,7% inleverde tot aan 5791 punten. Daar blijft de opgaande trend nog valide. Komt natuurlijk mede door al de grote techbedrijven die in trek blijven. Zo staat zwaargewicht Apple nog steeds dicht bij zijn recordkoersen. Over een breder vlak wordt de bull market niet zo sterk gedragen. Zie ook Guy zijn column over de Dow Jones waar eenzelfde scenario zich afspeelt.
NASDAQ100 — day chartOverige
Brent had een zeer krachtige vrijdag achter de rug waardoor de benchmark voor ruwe olie alsnog 1,2% de week hoger uit ging. Op de daggrafiek is de koers een tijdje terug uit het dalend kanaal ontsnapt en teste deze week de bovenkant van dat kanaal. Reden genoeg om weer naar de 54 dollar en dan eventueel de 57 dollar te kijken.
Brent crude oil — day chartDe EUR/USD blijft op de weekgrafiek in gevecht met de MA200 en wat mij betreft duurt dat een beetje te lang. Het is te vroeg om te zeggen dat het zal zakken maar de eerste signalen zijn er wel. Een goedkopere euro geeft ook de kans voor wat ademruimte op de Europese indexen.
EUR/USD — week chartKijken we specifiek naar de dollar voor wat meer informatie, dan zien we op de weekgrafiek een vangnet op de MA200. Tijdelijk zo te zien, want er ontstaat maar weinig kracht door. Die grote daling die je daar voor ziet zijn beleggers die geen geloof hebben in Trump zijn plannen zoals lagere bedrijfsbelasting.
Dollar index — week chartTot slot goud, dat eerst een tijdje moest inleveren door de dubbele top, maar onlangs daar weer in de buurt is gekomen. De koers is er op vrijdag zelfs weer boven geraakt maar viel nadien toch weer terug. Een slotkoers boven die dubbele top, op 1296, geeft een sterk bullish signaal af.
Gold in USD — day chart
Opvallend is dat de indexen in de Verenigde Staten steeds vaker hevig reageren op negatief nieuws. Het lijkt erop dat steeds meer beleggers in zien dat de indexen wel heel hard doorstomen en sneller hun winsten van tafel nemen. Toch kunnen de indexen wel honderd jaar doorstijgen zonder correctie, zolang de wil aanwezig is.
Wat ook interesse opwekt is de AEX volatiliteitsindex, kortweg VAEX, die weer stijgingen in de bodem laten zien. Een teken dat er in ieder geval weer meer in opties gehandeld wordt. Hoe hoger de stand, hoe meer puts er tegenover calls staan, al wil dat niet altijd betekenen dat we ook lagere koersen op de index gaan zien.
AEX volatility index — week chart
Prettig weekend!