We kregen deze week nog een aantal bedrijfscijfers en belangrijke economische cijfers voor onze kiezen, maar die vielen allemaal in het niet dankzij de geopolitieke perikelen op het Koreaanse peninsula. Blaaskaken Trump en Kim weerhielden zich er niet van om de spanningen te verhogen. Ik noem ze graag zo omdat als puntje bij paaltje komt, de achterban van die twee ‘leiders’ verstandig genoeg zal zijn om in te grijpen.
Feit blijft natuurlijk wel dat Noord-Korea een sterkere militaire macht aan het worden is dankzij de progressie in de nucleaire wapenindustrie. Een interessante ontwikkeling op het oorlogsveld vind dan ook vooral op de achtergrond plaats, die van digitale aanvallen. Lees het NOS artikel eens om te zien hoe een nuclaire dreiging onschadelijk gemaakt zou kunnen worden.
Terug naar de beurs, want terwijl de media graag naar mogelijke oorzaken zoekt om iets te vertellen, gaat de handel gewoon door.
Azië
Laten we beginnen bij de Nikkei, want Japan wordt natuurlijk als westerse vijand gezien. Had dat effect op de index? Jazeker, en een belangrijke ook, want waar ik vorige week vertelde dat de Nikkei moeite heeft met die 20.000 punten blijkt nu waarheid te zijn geworden. Een uitbraak naar beneden uit het zacht dalende kanaal is het resultaat. Het stelt tot nu toe nog niet heel veel voor maar de grijze MA200 lijn is in ieder geval het eerste vangnet. Let wel op de gap tot aan de 18.640 punten, want gatenvullers spelen daar graag op in.
Deze week een verlies van 1,1% tot een stand van 19.730 punten.
Nikkei — day chartBij de overige grote landen verloor de Shanghai index deze week 1,6%, mede dankzij slechte inflatiecijfers en lagere export en import in juli, en de hoofdindex van Hong Kong zakte 2,5%. De Korea index daalde met een pittige 3,2%. We weten wel waarom.
Europa
Voor de AEX was het deze week ook geen pretje. Na de top op 533 van dinsdag zakte de index hard weg om op het vrijdagslot bij 517 punten te eindigen. Een weekverlies van 2,3% ofwel 12 punten ten opzichte van vorige week.
Op de daggrafiek is te zien dat we in een moeilijke periode zitten. Het groene opwaartse kanaal toont een poging om nieuwe hogere toppen en bodems te plaatsen op de korte termijn. De zware duikeling moet volgende week dan wel abrupt stoppen (wellicht dankzij euforie als er dit weekend geen gekke dingen gebeuren. So far so good!).
Mochten we toch lager gaan, dan blijven we in dat lange zachte neerwaartse kanaal, aangegeven met rode lijnen. De huidige bullmarket komt dan wel in gevaar als we onder de 506 gaan, maar voor die vrees is tot nu toe weinig te merken.
Bij euforie kunnen we ons dus weer richten op de 533 maar een verdere daling levert ons in ieder geval nog minus 10 punten op. Moeilijk nu, dus kijken we ook naar de andere indices.
Betreft bedrijfsnieuws kregen we weer enkele kwartaalcijfers op de AEX. Zo wist Aegon (+3%) het bedrijfsresultaat met ruim een vijfde op te schroeven naar 535 miljoen euro. De omzet steeg met een flinke 40% naar 3,9 miljard euro. Wellicht nog belangrijker voor aandeelhouders is dat de verzekeraar weer dividend wil gaan uitkeren. Er staat 100 miljoen gepland over dit jaar, dat in 2018 zal worden uitgekeerd.
ABN Amro (+1,5%) liet weten dat de nettowinst meer dan verdubbelde, naar 960 miljoen euro in Q2 ten opzichte van vorig jaar. Concrete toekomstplannen zijn er niet, maar men wil nog wel verder groeien in Europa met leningen en private banking.
Bij Ahold Delhaize (-3,5%) lijkt de fusie eindelijk zijn vruchten af te werpen. De omzet en winst stegen met gigantische cijfers. Beiden zo’n 70% naar respectievelijk 16,1 miljard en 355 miljoen euro. Toch lijken de vooruitzichten van concurrentie de boventoon bij beleggers te voeren want het aandeel zakte deze week flink.
Tot slot SBM Offshore (-5,3%), dat de omzet in het eerste halfjaar met 11% zag dalen naar 835 miljoen dollar. De brutowinst verdubbelde wel bijna, naar 68 miljoen euro dankzij besparingen. De fraudezaak rond Brazilië is echter nog steeds niet afgerond en zorgt de maritiem dienstverlener voor koppijn.
Verder in het nieuws zagen we Galapagos hevig bewegen op positief nieuws omtrent de medicijnvoortgang. Het aandeel ging ruim 10% hoger de week uit. ArcelorMittal liet weten op jacht te zijn naar overnames in India. De koers zakte 1,2%.
AEX — day chartIn Frankfurt verloor de DAX deze week 284 punten, ofwel ‑2,3% tot een stand van 12.014 punten.
De index komt op de daggrafiek zeer dicht bij de grijze MA200 lijn. Een zone dat veel kooporders kán triggeren, zeker als die lijn nog stijgend is.
Nog een belangrijk feit van de recente daling is de aansterkende euro, dat als gif werkt voor de export. Een doorn in het oog voor een index waar zoveel bedrijven afhankelijk van zijn. Maar de stijging in de euro lijkt nu voor het grootste deel te zijn ingeprijst wat een extra reden geeft om weer naar boven te kijken.
DAX — day chartOverige indexen in Europa waren ook overwegend negatief. De CAC40 verloor 2,7% aan waarde en de BEL20 prikte 2,6% lager. In Londen zakte de FTSE100 een ruime 2,7%. De Spaanse IBEX35 maakte het helemaal bont met een daling van 3,5%.
Inflatiecijfers in Europa waren voor juli in lijn met de verwachtingen. De Duitse inflatie bleef steken op 1,7% op jaarbasis en die van Spanje op 1,5%. Italië blijft ondergemiddeld presteren met een jaarinflatie van 1,1%. De maandinflatie van de Italianen was in juli dan ook maar 0,1%.
In Nederland is de inflatie iets gestegen ten opzichte van juni. Van 1,1% naar 1,3%.
Het betreft hier allemaal wel de cijfers inclusief de sterk fluctuerende prijzen zoals levensmiddelen en de huidige lage olieprijzen.
Verenigde Staten
Ook de indexen in New York moesten redelijk wat inleveren, iets wat we al een tijdje niet gezien hebben. Toch valt de schade daar allemaal weer mee als je het met Europa vergelijkt.
De Dow Jones Industrial ging de week 1,1% lager uit tot aan 21.858 punten en blijft vooralsnog in een sterke uptrend.
De DJ Transport daalde slechts 0,85% en is nog steeds in gevecht met de MA200. Het ziet er nog steeds spannend uit en een prik omhoog zal naar mijn idee niet veel kracht meer hebben. Wellicht wordt de gap nog gesloten om daarna weer te zakken.
Dow Jones Industrial — day chartDow Jones Transport — day chartBrede graadmeter S&P500 ging onderuit met ‑1,4% tot 2441 punten. En bleek inderdaad niet uit te kunnen breken uit het opwaartse trendkanaal. De kleine gap van 12 juli moet op de korte termijn nog wel te sluiten zijn.
S&P500 — day chartTot slot nog de NASDAQ100 die deze week 1,1% moest inleveren. Apple repareerde wat van de schade door de week toch nog ruim een procent hoger te sluiten met nieuwe records.
NASDAQ100 — day chartOverige
Brent ging in een week met veel olie-gerelateerde informatie 0,6% lager de handel uit tot aan 52,10 dollar per vat. De grijze MA200 op de daggrafiek is een te zware weerstand en op de weekgrafiek lijkt de tijd nog niet rijp voor een langetermijn stijging.
Brent crude oil — day chart
Eur/Usd blijft stevig maar de rappe stijging was er de afgelopen twee weken wel uit. Het huidige slot boven de MA200 is wel een grote overwinning voor de stieren. 1,21 zou het volgende target zijn mits de stijging door gaat.
EUR/USD — week chart
Tot slot nog even wat anders:
De benjamin van de DJ Industrial en de DJ Transport is de Dow Jones Utility. Deze index omvat 15 grote energiebedrijven verspreid over de Verenigde Staten. Belangrijk om te weten is dat deze sector het altijd goed doet aan het einde van een bloeiende economie (inflatie stijgt en consumentenvertrouwen stagneert) en aan het begin van krimp. Nu wil ik niet direct Nostradamus uithangen maar op de index is wel een driestappenpatroon waar te nemen, waarbij rond 2000 de technologiebubbel barstte en rond 2008 de kredietcrisis toesloeg. Nu hangt de koers weer aan de bovenkant van het kanaal en neemt de kans toe dat de luchtballon de koudere regionen gaat opzoeken. Maar wat de aanleiding zal zijn is wellicht giswerk. Als u het weet mag u het zeggen!
Dow Jones Utility — week chartIk wens u in ieder geval een prettig weekend zonder nucleaire aanvallen toe!