Beursdagboek US Markets Redactie 22 juli 2017, 21:01

...

Beursweek van 17 t/m 21 juli 2017

22 juli 2017, 21:01 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)


Het cijfer­seizoen op de AEX is deze week offi­ciëel van start gegaan. We kre­gen direct twee mooie namen: kansen­par­el ASML en oude rot Unilever. Ook op de AMX zagen we enkele bedri­jf­s­re­sul­tat­en voor­bij komen. In het oost­en voor­bij de hori­zon heeft de Nikkei weinig kracht getoond. De koers is geeindigd op de 20100 pun­ten, zo goed als onveran­derd ten opzichte van vorige week. Van opwaartse kracht is dan ook steeds min­der sprake.

Rentebesluiten
De Bank of Japan en ECB kozen tij­dens de afgelopen ver­gaderin­gen wederom voor ongewi­jzigde rentes. Voorzit­ter Mario Draghi gaf wel aan dat er in de herf­st een belan­grijke besliss­ing gemaakt gaat wor­den. Anal­is­ten gokken op de okto­ber-bijeenkomst. De euro kreeg als reac­tie weer meer waarde ten opzichte van de dol­lar en pond.

Brex­it-talks
Deze week was de eerste echte onder­han­del­ingsweek tussen de EU en het V.K. Er werd gespro­ken over de toekomst van EU-burg­ers, het dure pri­jskaart­je van het uit­stap­pen uit de Europese kring, en wat er moet gebeuren met de grens tussen het V.K. en Ier­land.
Op de per­scon­fer­en­tie don­derdag jongs­tle­den, kwa­men niet veel details naar buiten maar wel werd duidelijk dat er vooral op juridis­che aspecten gigan­tis­che ver­schillen tussen de twee kam­p­en zijn. Zo willen de Brit­ten een bestand bijhouden om alle huidi­ge EU-burg­ers in Enge­land na te check­en op crim­inele activiteit­en. Brus­sel is daar echter zwaar op tegen.
Wat de komende ver­gaderin­gen zullen inhouden is nog niet bek­end.

Cijfer­seizoen op AEX van start.
ASML was de eerste noti­tie op onze hoofdin­dex en de chip­ma­chinebouw­er liet opti­mistis­che cijfers zien. De omzet kwam hoger uit dan verwacht en de bestellin­gen voor hun EUV-sys­teem groei­de naar 27 stuks. Zij verwacht­en over het hele jaar eenomzetgroei van zo’n 25%.
Unilever liet over het eerste half­jaar een hogere bru­tomarge en omzet zien. Pri­jzen wer­den met gemid­deld 3% ver­hoogd. Net­towinst steeg zelfs met 22% tot 3,3 mil­jard euro. Over het tweede half jaar is het bedri­jf daarmee nog posi­tiev­er gewor­den dan zij reeds waren.
Vol­gende week kri­j­gen we een tsuna­mi aan cijfers op de AEX. Maar lief­st 12 van de 25 noti­ties ope­nen hun boeken.


Europa
De AEX vloog deze week alle kan­ten op en eindigde uitein­delijk slechts 0,2% hoger op 522,2 pun­ten. Op de week­grafiek staat de koers weer boven de MA20 lijn waar­door het er weer wat posi­tiev­er uit ziet, maar de dag­grafiek is nog inter­es­san­ter. Daar zijn we deze week via de bovenkant uit het dal­ende trend­kanaal gebro­ken en dat ging na het bodem­stam­p­en rond 508 met flink wat kracht.
Na zo’n uit­braak moet je alti­jd een pull­back verwacht­en en dat vond uitein­delijk ook plaats. De 530 werd even aangetikt om daar­na terug te zakken naar 522. Dit­maal bij de bovenkant van de dal­ende lijn, dat nu in plaats van weer­stand als ste­un fungeert. Het bodem­stam­p­en ging vol­gens plan, de uit­braak gaat vol­gens plan, zal het vol­gende plan dan het testen van de jaar­top zijn? Ik denk het wel.

AEX — day chartAEX — week chart

De Duitse DAX, met haar zware auto­sec­tor (Ook de Franse CAC), kreeg flinke klap­pen nadat er ver­halen over kartelvorm­ing via de Spiegel aan het licht kwa­men. De index sloot uitein­delijk bij­na 400 pun­ten (-3,1%) lager tot een stand van 12240. Daarmee is het aardig op weg om de grote gap te sluiten die uit de Macron over­win­ning kwam. Die staat tot 12090 nog open. Die beweg­ing past momenteel goed in het dal­ende trend­kanaal. Die tar­get ligt nu onderin het kanaal. Het lijkt er dus op dat beleg­gers dat sce­nario in werk­ing aan het zetten zijn.

DAX — day chart
DAX — week chart
Verenigde Stat­en
Op de NYSE wist de brede S&P500 een half pro­cent te sti­j­gen tot aan 2472 pun­ten. Daarmee wer­den de records ook nog aangescherpt. Ook is de index nu boven het trend­kanaal uit­ge­bro­ken wat een over­win­ning is voor de bulls.
De Dow Jones Indus­tri­al moest 0,2% toegeven tot een stand van 21.580 pun­ten en bli­jft daarmee nog wel in het kanaal. Echter is dat wel hele­maal bovenin en lijkt een uit­braak ook een kwest­ie van tijd.
Kleine kant­teken­ing: er staan op bei­de index­en nog wel kleine gaps van 12 juli die dicht moeten. Ook dat is een kwest­ie van tijd.
Om verder op de zak­en vooruit te kijken pakken we er ook even de Trans­port index bij, die door het groot­ste gros van de beleg­gers gezien wordt als de lei­der van de Amerikaanse markt. Op de grafiek is duidelijk een flinke dip gezien, die net wordt opgevan­gen door de onderkant van het kanaal dat al een tijd­je loopt. Dit kan wel een gevaar zijn voor de andere index­en op de NYSE en moet de mogelijkheid van een valse uit­braak op de S&P in het achter­hoofd gehouden wor­den.

S&P500 — day chartDow Jones Indus­tri­al — day chartDow Jones Trans­porta­tion — day chartOp de elek­tro­n­is­che NAS­DAQ deden de top hon­derd het weer goed en wis­ten de top uit begin juni te ver­slaan. De weg naar boven kan dus weer her­vat wor­den. De index eindigde deze week op een record­slot 5921,5 pun­ten. Tja, over­al die pes­simis­ten die roepen dat alles te duur is en het eens moet gaan zakken, maar onder­tussen bli­jven de koersen maar oplopen. Die val komt echt wel een keer, maar daar zijn nu nog weinig tot geen sig­nalen voor. Trouwens ook een gap­je op deze index dus een stap­je terug geeft nieuwe instap­mo­gelijkhe­den.

NASDAQ100 — day chart
Overige
De ruwe oliepri­jzen hebben hun kort­bondig her­s­tel achter de rug en zijn bereid weer lagere koersen op te zoeken, mede dankz­ij gelu­iden vanu­it OPEC dat meer pro­duceerde dan had beloofd (maan­drap­port kwam vri­jdag uit) en dit week­end een ver­gader­ing heeft waar weinig van wordt verwacht. Brent sluit de week 1,7% lager op 48,06 dol­lar per vat. West Texas daalde ruime 2% tot aan 45,77 dol­lar per vat. De ogen zijn vooral­snog gericht op het zuiden.

Brent crude oil — day chart
Op de chart van goud heeft een tijd­je gele­den een dubbele top plaats­gevon­den. Dat betekent dat er wat gas terug wordt genomen voor in ieder geval een korte peri­ode. De koers is sinds vri­jdag weer boven alle drie de bek­ende gemid­deldeli­j­nen gekomen en lijkt in ieder geval die dubbele top weer te willen bereiken. Een driedubbele top zou wel heel bear­ish zijn, al komen die maar weinig voor.

Gold in USD — day chart

Tot slot.
Ja de mark­ten zien er onheil­spel­lend uit, maar de grafieken lat­en toch een hoop opti­misme zien. De tij­den van mooie trend­gol­ven hebben we al een poos niet meer meege­maakt. In een artikel dat ik een tijd­je terug las blijkt dat grote fund man­agers de huidi­ge mark­ten ook moeil­ijk vin­den om te voor­spellen. We zijn gelukkig dus niet de eni­gen ;-)

Voor vol­gende week neemt het tem­po in de cijfer­pub­li­caties rap toe, mor­gen kunt u de week­a­gen­da lezen zodat u weet wat u kunt verwacht­en. Pret­tig weekend!


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.