Het cijferseizoen op de AEX is deze week officiëel van start gegaan. We kregen direct twee mooie namen: kansenparel ASML en oude rot Unilever. Ook op de AMX zagen we enkele bedrijfsresultaten voorbij komen. In het oosten voorbij de horizon heeft de Nikkei weinig kracht getoond. De koers is geeindigd op de 20100 punten, zo goed als onveranderd ten opzichte van vorige week. Van opwaartse kracht is dan ook steeds minder sprake.
Rentebesluiten
De Bank of Japan en ECB kozen tijdens de afgelopen vergaderingen wederom voor ongewijzigde rentes. Voorzitter Mario Draghi gaf wel aan dat er in de herfst een belangrijke beslissing gemaakt gaat worden. Analisten gokken op de oktober-bijeenkomst. De euro kreeg als reactie weer meer waarde ten opzichte van de dollar en pond.
Brexit-talks
Deze week was de eerste echte onderhandelingsweek tussen de EU en het V.K. Er werd gesproken over de toekomst van EU-burgers, het dure prijskaartje van het uitstappen uit de Europese kring, en wat er moet gebeuren met de grens tussen het V.K. en Ierland.
Op de persconferentie donderdag jongstleden, kwamen niet veel details naar buiten maar wel werd duidelijk dat er vooral op juridische aspecten gigantische verschillen tussen de twee kampen zijn. Zo willen de Britten een bestand bijhouden om alle huidige EU-burgers in Engeland na te checken op criminele activiteiten. Brussel is daar echter zwaar op tegen.
Wat de komende vergaderingen zullen inhouden is nog niet bekend.
Cijferseizoen op AEX van start.
ASML was de eerste notitie op onze hoofdindex en de chipmachinebouwer liet optimistische cijfers zien. De omzet kwam hoger uit dan verwacht en de bestellingen voor hun EUV-systeem groeide naar 27 stuks. Zij verwachten over het hele jaar eenomzetgroei van zo’n 25%.
Unilever liet over het eerste halfjaar een hogere brutomarge en omzet zien. Prijzen werden met gemiddeld 3% verhoogd. Nettowinst steeg zelfs met 22% tot 3,3 miljard euro. Over het tweede half jaar is het bedrijf daarmee nog positiever geworden dan zij reeds waren.
Volgende week krijgen we een tsunami aan cijfers op de AEX. Maar liefst 12 van de 25 notities openen hun boeken.
Europa
De AEX vloog deze week alle kanten op en eindigde uiteindelijk slechts 0,2% hoger op 522,2 punten. Op de weekgrafiek staat de koers weer boven de MA20 lijn waardoor het er weer wat positiever uit ziet, maar de daggrafiek is nog interessanter. Daar zijn we deze week via de bovenkant uit het dalende trendkanaal gebroken en dat ging na het bodemstampen rond 508 met flink wat kracht.
Na zo’n uitbraak moet je altijd een pullback verwachten en dat vond uiteindelijk ook plaats. De 530 werd even aangetikt om daarna terug te zakken naar 522. Ditmaal bij de bovenkant van de dalende lijn, dat nu in plaats van weerstand als steun fungeert. Het bodemstampen ging volgens plan, de uitbraak gaat volgens plan, zal het volgende plan dan het testen van de jaartop zijn? Ik denk het wel.
AEX — day chartAEX — week chart
De Duitse DAX, met haar zware autosector (Ook de Franse CAC), kreeg flinke klappen nadat er verhalen over kartelvorming via de Spiegel aan het licht kwamen. De index sloot uiteindelijk bijna 400 punten (-3,1%) lager tot een stand van 12240. Daarmee is het aardig op weg om de grote gap te sluiten die uit de Macron overwinning kwam. Die staat tot 12090 nog open. Die beweging past momenteel goed in het dalende trendkanaal. Die target ligt nu onderin het kanaal. Het lijkt er dus op dat beleggers dat scenario in werking aan het zetten zijn.
DAX — day chartDAX — week chart
Verenigde Staten
Op de NYSE wist de brede S&P500 een half procent te stijgen tot aan 2472 punten. Daarmee werden de records ook nog aangescherpt. Ook is de index nu boven het trendkanaal uitgebroken wat een overwinning is voor de bulls.
De Dow Jones Industrial moest 0,2% toegeven tot een stand van 21.580 punten en blijft daarmee nog wel in het kanaal. Echter is dat wel helemaal bovenin en lijkt een uitbraak ook een kwestie van tijd.
Kleine kanttekening: er staan op beide indexen nog wel kleine gaps van 12 juli die dicht moeten. Ook dat is een kwestie van tijd.
Om verder op de zaken vooruit te kijken pakken we er ook even de Transport index bij, die door het grootste gros van de beleggers gezien wordt als de leider van de Amerikaanse markt. Op de grafiek is duidelijk een flinke dip gezien, die net wordt opgevangen door de onderkant van het kanaal dat al een tijdje loopt. Dit kan wel een gevaar zijn voor de andere indexen op de NYSE en moet de mogelijkheid van een valse uitbraak op de S&P in het achterhoofd gehouden worden.
S&P500 — day chartDow Jones Industrial — day chartDow Jones Transportation — day chartOp de elektronische NASDAQ deden de top honderd het weer goed en wisten de top uit begin juni te verslaan. De weg naar boven kan dus weer hervat worden. De index eindigde deze week op een recordslot 5921,5 punten. Tja, overal die pessimisten die roepen dat alles te duur is en het eens moet gaan zakken, maar ondertussen blijven de koersen maar oplopen. Die val komt echt wel een keer, maar daar zijn nu nog weinig tot geen signalen voor. Trouwens ook een gapje op deze index dus een stapje terug geeft nieuwe instapmogelijkheden.
NASDAQ100 — day chart
Overige
De ruwe olieprijzen hebben hun kortbondig herstel achter de rug en zijn bereid weer lagere koersen op te zoeken, mede dankzij geluiden vanuit OPEC dat meer produceerde dan had beloofd (maandrapport kwam vrijdag uit) en dit weekend een vergadering heeft waar weinig van wordt verwacht. Brent sluit de week 1,7% lager op 48,06 dollar per vat. West Texas daalde ruime 2% tot aan 45,77 dollar per vat. De ogen zijn vooralsnog gericht op het zuiden.
Brent crude oil — day chartOp de chart van goud heeft een tijdje geleden een dubbele top plaatsgevonden. Dat betekent dat er wat gas terug wordt genomen voor in ieder geval een korte periode. De koers is sinds vrijdag weer boven alle drie de bekende gemiddeldelijnen gekomen en lijkt in ieder geval die dubbele top weer te willen bereiken. Een driedubbele top zou wel heel bearish zijn, al komen die maar weinig voor.
Gold in USD — day chart
Tot slot.
Ja de markten zien er onheilspellend uit, maar de grafieken laten toch een hoop optimisme zien. De tijden van mooie trendgolven hebben we al een poos niet meer meegemaakt. In een artikel dat ik een tijdje terug las blijkt dat grote fund managers de huidige markten ook moeilijk vinden om te voorspellen. We zijn gelukkig dus niet de enigen ;-)
Voor volgende week neemt het tempo in de cijferpublicaties rap toe, morgen kunt u de weekagenda lezen zodat u weet wat u kunt verwachten. Prettig weekend!