Het weekend is weer begonnen en de beurzen slapen. Op de meeste markten regende het aan kwartaalcijfers en die waren voor het overgrote deel zeer goed. De indexen maakten een flinke sprong en de euro won kracht bij. Hieronder een overzicht:
Nieuws
We begonnen de week aanzienlijk sterk, alles dankzij de franse verkiezingen. De eerste ronde werd gewonnen door de jonge politicus Macron en op de voet gevolgd door Le Pen. Op 7 mei nemen deze twee kandidaten het tegen elkaar op. Macron is daarbij favoriteit omdat de verliezers hebben opgeroepen tegen Le Pen te stemmen.
Taksplannen
Woensdags kwamen de belastingplannen van kabinet Trump aan het licht. We werden er niet heel veel wijzer van maar wel werd bekend dat de bedrijfsbelasting van 35% naar 15% verlaagd wordt. Ook de individuele belasting van de hoogste schaal wordt verlaagd. De rijkeren zullen dan nog 35% betalen in plaats van 39,8%. Ook de ‘estate tax’ die men moet betalen wanneer landgoed bij overlijden wordt overgedragen naar de kinderen komt te vervallen. Deze taks gold voor bezittingen boven de 5,5 miljoen dollar. Er rest dan nog wel één ding voordat dit realiteit wordt. Het hele plan moet nog door het congres heen. Een pittige taak aangezien er bij de Democraten weinig tot geen steun gevonden zal worden en er ook flink wat Republikeinse ‘overheidsgezinden’ zijn die tegen zullen stemmen.
Eurozone
Het begrotingstekort in de eurozone komt langzaam weer op orde. Uit cijfers van Eurostat blijkt dat de zaken er in 2016 weer iets beter uit zagen en het tekort op 1,5% uit kwam. Het jaar daarvoor was dat nog 2,1%.
Op donderdag kwam de ECB bijeen om te vergaderen over de centrale rentetarieven. Deze zijn naar verwachting onveranderd gebleven. Voorzitter Mario Draghi gaf aan dat de risico’s in Europa steeds kleiner worden zoals deflatie of hard dalende prijzen. Toch zal volgens Draghi de rente nog lange tijd heel erg laag blijven en zullen zij in ieder geval niet omhoog gezet worden zolang de obligatieopkopen nog doorgaan.
EU vs VK
Vandaag op zaterdag komen de EU-leiders in Brussel bijeen waar gesproken zal worden over de Brexitperikelen. Om daar op aan te haken zal Noord-Ierland vragen of het een automatisch lidmaatschap kan krijgen als het zich afsplitst van Engeland en zich herenigt met Ierland.
Indices
Europa
De AEX opende de week ruim 2% hoger maar leverde toch nog wat in. De weekwinst werd 1,75% ofwel 8,9 punten. Smaakmakers waren de banken ABN en ING met respectievelijk 6,7% en 5%. De zakkers waren met overtuiging KPN (-2,4%) door tegenvallende kwartaalcijfers en Gemalto (-6,9%) die weer eens met een winstwaarschuwing kwam.
De weekchart van de AEX laat duidelijk zien dat er sinds maandag een flinke gap is ontstaan. In tegenstelling tot individuele aandelen wordt een gap op de index bijna altijd gesloten. Iets om rekening mee te houden.
AEX — weekgrafiek
Op de DAX werd een pittige winst van 390 punten vergaard, ofwel een stijging van 3,2%. Ook daar wisten de banken de koers flink op te voeren. Deutsche Bank sloot de week af met +6,2% en Commerzbank met maar liefst 8,15%. Ook Bayer (+8%) en Siemens (5%) waren uitblinkers.
Op de weekchart van de index zien we veel kracht. De koers heeft een record gezet en is daarmee ook boven zijn oude top gebleven. Ook hier hebben we nog met een gap te maken.
Dax — weekgrafiek
Ook de andere Europese indices wisten flink te profiteren van de eerste Franse ronde. De Parijse CAC40 steeg een ruime 4% en in België tikte de koers van de BEL 2,8% bij. De Italiaanse MIB steeg maarliefst 4,4% en zelfs in Londen deelde men de euforie: de FTSE100 steeg 1,25%.
Wall Street
Aan de andere kant van de grote plas waren deze week ook bejubelde geluiden te horen. Op de NYSE wist de S&P500 1,5% te winnen waarbij de koers net niet tot de top uit maart kwam en de Dow Jones Industrial steeg 1,9%. De Nasdaq100 won van de grote drie zoals vaker weer het meest. De index schreef 2,6% op weekbasis bij.
Op de technische charts is te zien dat alle drie de indices uit hun neerwaartse kanaal uitbraken. De bulls hebben dus wederom wat terrein gewonnen. Op de S&P500 zit een kleine maar: er lijkt tot nu toe een tweetoppen patroon te ontstaan wat kan inhouden dat hogere koersen wat meer tijd in beslag zullen gaan nemen. Voor alle indices geldt dat er nog steeds gaps open staan.
S&P500 — daggrafiekDow Jones Industrial — daggrafiekNasdaq100 — daggrafiek
Het bedrijvenfront
Op het Damrak kwamen weer diverse bedrijven voorbij die hun kwartaalcijfers publiceerden.
Philips, Randstad, Unibail-Rodemco en BESI lieten weer verbeterde cijfers zien maar dat werd niet allemaal heel positief ontvangen.
Galapagos draait nog steeds verlies maar komt wel steeds dichter bij de zwarte cijfers. Er wordt ook nog steeds geld in gepompt door de samenwerkingspartners (Abbvie, Gilead).
Bij KPN steeg de winst ook opnieuw maar wel op een wederom dalende omzet. Bezuinigen is daar het nieuwe investeren geworden.
Bij onze buren waren ook prachtige resultaten te zien. Zo wist Deutsche Bank dubbele cijfers in de groei te laten zien en ook Beiersdorf, SAP en Bayer toonden uitstekende cijfers.
In de V.S. keek men vooral uit naar Alphabet en Amazon en beiden wisten weer de verwachtingen te overtreffen. Bij Microsoft steeg zowel de omzet als de winst dankzij de clouddiensten en eveneens Intel wist de winst stevig op te voeren omdat er een stabilisatie in de dalende pc-markt te zien is. Andere grote bedrijven die het in het eerste kwartaal goed deden waren McDonalds, PayPal, Twitter, Burger King, Fiat Chrysler, Catterpillar, PepsiCo, 3M.. pffff.. Het gaat geloof ik goed in Loco Americano.
Overige
Op de technische chart doet goud zijn best om een uitbraak naar boven te realiseren. Met een weekverlies van 1,4% blijft de koers vooralsnog keurig boven de korte uptrendlijn en nadert het wederom de zware dalende weerstandslijn die vorig jaar ook al voor problemen zorgde. In enkele dagen zullen de MA50 (blauw) en MA200 (grijs) lijn elkaar ook kruizen dat voor veel traders als stierensignaal wordt gezien.
Goud USD — daggrafiek
Brent olie schommelde deze week nog aardig heen en weer maar op de daggrafiek is toch duidelijk te zien dat er een bodem gemaakt wordt. Een uitschietertje onder de steunlijn werd op donderdag toch weer rechtgetrokken tijdens de Amerikaanse handelsuren en we mogen dan ook een rebound op de korte termijn verwachten. Één probleem: net zoals bij goud komen hier de MA50 en MA200 lijnen naar elkaar toe maar gebeurt hier het tegenovergestelde wat bij aanraking dus een berensignaal kan afgeven. Opletten dus.
Brent olie — daggrafiek
De dollar heeft van alle valuta natuurlijk de meeste invloed op de beurzen en het is dan ook interessant om te zien wat daar nu gaande is op de grafiek. Momenteel is er een gevecht tussen stier en beer bezig rond de grijze MA200 lijn. De koers eindigde vrijdag exact op die lijn dus het lijkt momenteel op een 50/50 kans. Mochten de steun- en weerstandslijn valide blijven dan is er duidelijk meer ruimte naar boven dan naar beneden toe. Verliezen de stieren dit gevecht rond de gemiddeldelijn dan is de kans groot dat de steunlijn getest zal worden en wellicht zelfs gebroken wordt.
Dollar index — daggrafiek
Volgende maandag zijn bijna alle markten gesloten in verband met de internationale arbeidsdag. China viert dat op zondag (lekker makkelijk) dus zijn maandag wel open alsmede Japan en de V.S. ook.
Morgen mag u de weekagenda nog verwachten maar voor nu wens ik u een heel prettig weekend!