De markten zijn weer dicht en we zagen een week waarin we op politiek niveau wederom interessante dingen meemaakten. Er gaat natuurlijk ook nog wat komen want morgen maken er enkele kandidaten kans de tweede ronde van de Franse verkiezingen te bereiken. Mits er niemand de absolute meerderheid weet te halen in de eerste ronde volgt de showdown tussen de twee sterkste kandidaten op 7 mei.
Goed, dat horen en zien we zondagavond wel weer. Wat zagen we afgelopen week gebeuren?
Pasen
Op maandag zaten de Europese beleggers lekker aan het paasontbijt en werd er niet gehandeld. In China werden een hoop productiecijfers bekendgemaakt waaronder dat van staal. Die klom in maart naar een nieuw record met maar liefst 72 miljoen ton. Het land is goed voor de helft van de wereldwijde productie. De koers van ArcelorMittal reageerde een dag later erg negatief door 6,2% lager te sluiten maar wist dat deze week weer terug te brengen naar nul.
De NYSE was in de V.S. wel open en dankzij het lage volume konden er mooie groene cijfers op de borden worden gezet.
Netflix toonde tijdens tweede paasdag de kwartaalcijfers waarin duidelijk werd dat de totale abbonees nog net geen 100 miljoen heeft bereikt (eat your heart out Guy). Sinds vorig jaar zijn ze bijna over heel de wereld actief met uitzondering van Syrië, Noord-Korea en de Krim want dat mag niet van de Amerikaanse overheid. Ook China heeft nog geen Netflixcontract maar daar wordt werk toe gezet. 1,3 miljard potentiële abonnementjes binnenkort?
De omzet steeg van 2,0 naar 2,6 miljard dollar. De winst steeg naar een record van 178 miljoen dollar.
Grote jongens zijn minder groot
De grootste bank ter wereld wist in vergelijking met andere banken weinig te profiteren van de economische groei. Hoewel de winst met ruim 80% steeg naar 2,2 miljard dollar was dat toch een stuk minder dan analisten hadden verwacht. Concurrenten lieten vorige week dubbele stijgingen zien. De omzet voor het eerste kwartaal kwam 26% hoger uit op ruim 8 miljard.
IBM zag de omzet van haar ICT-dienstverlening met 2,8% zakken naar 18,2 miljard dollar. Clouddiensten liepen sterk op maar de verkoop in hard- en software verslechterden. De winst in het eerste kwartaal van dit jaar zakte van 2 naar 1,8 miljard dollar.
Ook General Electric had te maken met een dalende omzet van slechts 1% naar 27,7 miljard. Veel belangrijker was dat er weer winst geboekt werd ten opzichte van het verlies een jaar eerder. Onder de streep bleef 619 miljoen dollar over.
Verfbedrijven houden de boeken zwart.
Het Amerikaanse PPG stuurde een open brief over AkzoNobel waarmee het opnieuw poogt om om de tafel te zitten met het Nederlandse verf- en chemiebedrijf. Beide bedrijven publiceerden deze week hun eerste kwartaalcijfers waarbij AkzoNobel een omzetstijging van 7% realiseerde ten opzichte van Q1 2016 en het bedrijfsresultaat met 13% zag stijgen. Ter toevoeging werd gemeld dat de chemie- en verfafdelingen opgesplitst zullen worden in twee aparte bedrijven. De leiding is ervan overtuigd dat zij daarmee sneller kunnen groeien dan als één geheel. Of er daarmee twee aparte AkzoNobel noteringen komen is nog niet bekend. Wel werd gezegd dat een groot deel van de opbrengst naar de aandeelhouders zal gaan.
Overigens steeg voor PPG de omzet met 1% en de winst over het eerste kwartaal met 3%.
Tsunami aan cijfers op het Damrak
Naast AkzoNobel hadden we in Nederland een hele waslijst aan beursgenoteerde bedrijven die de boeken openden.
In een update liet Heineken weten de goede resultaten uit 2016 voort te zetten in het eerste kwartaal dit jaar. Het volume in bierverkoop steeg wederom en de winst steeg van 265 naar 293 miljoen euro in Q1. Heineken’s verwachtingen voor de rest van het jaar bestaat uit toenemende omzet en winst.
ASML mocht gemixte kwartaalcijfers tonen. De omzet van de chipmachinebouwer steeg van 1,91 naar 1,94 miljard euro maar de winst daalde met 14% naar 452 miljoen euro. Het orderboek is momenteel gevuld voor een potentiële omzet van 4,5 miljard euro.
Vopak zag de inhoud in zijn opslagtanks verminderen. De stijgende olieprijzen vraagt naar minder opslag van ruwe olie, zo liet het Rotterdams bedrijf weten. De omzet daalde 2% naar 342 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat zakte met ruim 11 miljoen euro naar 203 miljoen ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar.
Zwaargewicht Unilever wist de omzet in het eerste kwartaal naar 13,3 miljard euro te trekken. Een stijging van 6%. Zoals gewoonlijk legt het de vooruitzichten voor de komende maanden neer bij de weersomstandigheden, dat een grote invloed op de ijsverkoop heeft.
Op de AMX liet TomTom slechte cijfers zien. De omzet zakte met 2% naar 213 miljoen euro en van winst was in dit kwartaal geen sprake. Onder de streep stond een verlies van 4,6 miljoen euro. Vreemd genoeg beloonden beleggers het aandeel met een stijging van 2,8%. Einde van de week stond de koers 1,2% hoger.
Arcadis had te maken met zowel een dalende omzet van 3% naar 818 miljoen euro alsmede een dalend bedrijfsresultaat van 9% naar 47 miljoen euro. Over winst/verlies werd geen uitspraak gedaan.
Tot slot Philips Lighting. De afgesplitste tak die vorig jaar een notitie op het Damrak kreeg had een nagenoeg zelfde omzet als in het eerste kwartaal vorig jaar, namelijk 1,7 miljard euro. De winst steeg hard van 14 miljoen naar 61 miljoen euro. In de Europese markt groeide Lighting met 5% maar moeilijke markten in Noord- en Zuid-Amerika zorgden voor een daling van 7% van de regio-omzet.
May day! May day!
Op Sky News zag ik de journalisten dinsdag plots zeer onrustig worden. Ze kregen een update dat premier Theresa May onverwachts een speech zou geven. Wat bleek? Ze wil vervroegde verkiezingen houden! Ondertussen is ook bekend dat het parlement merendeels voor heeft gestemd om dit op 8 juni plaats te laten nemen. Maar waarom doet ze dit? May heeft momenteel een zeer krappe meerderheid in het parlement en velen binnen haar partij staan niet 100% achter haar. Met de Brexit-onderhandelingen kan het dus zeer gevaarlijk zijn als je een paar van je eigen mensen verliest. May is ervan overtuigd dat ze op 8 juni een grote winst voor de conservatieven zal behalen en daarmee alle kritiek van zich af kan schuiven en een sterkere positie heeft voor de onderhandelingen met ons, de prachtigste en sterkste Unie van de planeet.
Beleggers reageerden negatief op het nieuws en de FTSE100 op de Londense beurs verloor deze week dan ook een flinke 213 punten (-2,9%). Ruim onder het gemiddelde van de overige Europese beurzen.
Inflatie eurozone
Waar de ECB met alle mogelijkheden een poging doet de inflatie in de eurozone naar 2% te brengen blijft het een ontzettend zware klus. Door sterke energieprijzen in februari kwam het jaarpercentage op 2% uit maar na de maand maart bleek toch te vroeg gejuicht. De consumentenprijsindex daalde namelijk weer naar 1,5%. Zonder de sterk fluctuerende prijzen steekt de eurozone op jaarbasis zelfs op 0,7% (was nog 0,9% in februari). A long way to go..
The Donald
Er zijn bijna honderd dagen voorbij sindsdat Trump op de grote stoel zit en dat is een symbolische mijlpaal. Presidenten willen dan ook vaak een hoop bereiken in die korte periode om te laten zien dat ze waardig zijn dit ambt te bekleden. Trump heeft nog niet zo veel bereikt en het falen van het nieuwe zorgplan kwam dan ook met een klap in het gezicht terug. De belastinghervorming heeft daardoor prioriteit gekregen en afgelopen vrijdag tekende de New Yorkse vastgoedmagnaat een document voor de eerste beloofde belastingverlaging. De details zijn helaas onbekend en aanstaande woensdag weten we pas meer. Volgens de president zou het gaan om de grootste verlaging ooit, maar ja, alles is bij hem het grootste en het beste…
AEX – technisch
De hoofdindex van de Amsterdamse beurs beweegt sinds deze week in een kleine neerwaartse trend binnen de grote opwaartse trend. Op de langere termijn blijven we dus omhoog kijken. Pas als we duidelijke lagere toppen en bodems neerzetten moeten we opletten. Ik verwacht voor nu een schommelende beweging in het kleine dalende kanaal totdat het in conflict komt met het grotere kanaal. Raakt de koers één van de lijnen, dan kunt u koop of verkoopposities overwegen. Een uitschieter op maandag vanwege de Franse verkiezingen is wel zeer kansrijk. Laat uzelf niet gek maken.
Op weekbasis verloor de index 0,7%.
DAX – technisch
De oosterburen laten een ietwat sterker dalende trend zien. Wat snel opvalt is dat er met man en macht is geprobeerd om de koers binnen het grote stijgende kanaal te houden, met succes. Ook hier geldt natuurlijk dat de Franse verkiezingen roet in het eten kunnen gooien maar voor nu ziet de setup er nog prachtig uit. Het tikkie met de MA50 lijn, de blauwe stippellijn, lijkt wel op een touch-and-go manouvre uit de luchtvaart. Eventjes de landingsbaan raken om daarna direct weer op te stijgen. Laten we hopen dat er nog meer kruit in het vat zit en de DAX snel die top breekt. Waarom? Omdat we nu met een tweetoppen-patroon zitten zoals te zien is in de uitvergrote chart. Dat voorspelt op de middellange termijn namelijk niet heel veel goeds.
Op weekbasis verloor de index 0,5%.
Day chartDay chart, uitvergroot.Wall Street – technisch
Op de NYSE wisten de DJIA en de S&P aardig heen en weer te schommelen. De grootste index kon 0,46% aan waarde te winnen en de tweede steeg met 0,85%. Beide blijven op technisch vlak in hun dalende trend zitten waarbij zij nu duidelijk onder de MA50 lijn beginnen te varen. Het beeld ziet er ondanks de winst van deze week dus toch niet zo heel mooi uit.
De Nasdaq deed het zoals gewoonlijk weer beter en won 1,85% op de slotkoers van vorige week. Daar is dan ook geen sprake van een dalende trend maar wordt er juist getracht de recordkoers te verbeteren waar het nu nog 38 punten of 0,7% van verwijderd is.
Dow Jones Industrial
S&P500Nasdaq
Goud – technisch
Er lijken weer veel stieren onderweg voor het dure edelmetaal. In november en december kregen we te maken met een pittige daling die zo’n 20% van de waarde afsnoepte. Vlak voor de jaarwisseling werd er echter gebodemd en sindsdien hebben we al die verliezen weer goedgemaakt. Op de weekgrafiek is mooi te zien dat die rebound gebeurde toen de MA50 lijn boven de MA200 lijn terecht kwam. Momenteel zit de koers dus weer op het niveau van een dag voor de Amerikaanse verkiezingen maar veel belangrijker is dat we zijn aangekomen bij een jarenoude weerstandslijn uit 2011 en 2012. Vorig jaar werd al eerder gepoogd die lijn te vernietigen. Mijn inziens krijgen we op zeer korte termijn een breuk.
Day chart
Week chartBrent – technisch
Twee weken terug wees ik voor u al de top aan van de afgelopen stijging welke een prachtplaats was voor een shortpositie. Eerste doel bevond zich tussen de MA50 en MA200 lijnen in maar de koers is momenteel op weg naar de steunlijn bij de 51 dollar. Dat zou een fysieke daling van 9,9% betekenen en daar zitten we al bijna. Hebt u er van geprofiteerd? Zo niet, dan ligt de volgende kans binnenkort bij een poging voor een rebound naar 54 dollar.
EUR/USD – technisch
Deze houden we kort. Mooie schommelbeweging omhoog maar er kan verdraaiing optreden door de Franse verkiezingen. Zo niet, dan blijven we nog even tussen de 1,06 en 1,08 zweven. Op de weekgrafiek gaan we nog steeds richting die 1 op 1 (pariteit) maar dat lijkt nog even te duren.
Een druk weekje dus vooral betreft cijfers en dat is nog verre van voorbij. Volgende week hebben we er namelijk nog veel en veel meer
Morgen de Franse voorverkiezingen en natuurlijk de USmarkets agenda voor aankomende beursweek.
Prettig weekend!