Een vrij rustig weekje waarin alle actie voor de AEX binnen vijf punten bleef. We hadden te maken met enkele internationale incidenten die voor de markt uiteindlijk altijd als non-event wordt beschouwd. Zo is president Trump sinds donderdag geen maagd meer m.b.t. raketje schieten, wat een gevoelige snaar raakte bij Rusland. Maar anders dan dat hadden we een relatief rustige week.
In de indexen zien we wat verschillen. Op het Damrak presteerde de AEX met een plus van 0,4% bovenmaats en komt daarmee op zijn hoogste jaarkoers terecht. Langzaam maar zeker wordt daarmee de toppen van vlak voor de 2008 crisis verslagen die op de weekchart goed te zien zijn. De dagchart is echter veel interessanter want de laatste koers staat tegen het randje van de weerstand 518,9 terwijl de oplopende steunlijn ook dichterbij komt. De grijze MA20-lijn blijft ook keurig voor impulsen zorgen.
In Frankfurt moest de DAX echter 0,7% inleveren. Dat is helemaal niet zo gek want die index presteerde ook beter. Het technisch beeld ziet er dan nog steeds goed uit en een koers van onder de 12.080 zou pas belletjes doen gaan rinkelen. Voor verkoopsignalen? In een bull market wellicht eerder nieuwe koopmomentjes.
Op Wall Street bleef de Dow Jones nagenoeg onveranderd en de Nasdaq en S&P500 gaven iets toe. Er lijkt daar dan ook ruimte te ontstaan voor een minimale correctie die een nieuwe impuls kan creëeren. Als we speculeren zou dat wel eens samen kunnen smelten met de Amerikaanse belastinghervormingen die voor de deur staan. Daarin is het speerpunt om een gigantische belastingverlaging voor de middenklasse door te voeren maar ook voor een flinke lastenverlichting het bedrijfsleven. Om de balans te houden zou er in het budget van de overheid gesneden worden, maar dat lijkt onvoldoende en zullen er ook andere opties bekeken moeten worden. De health care bill werd al enorm onderschat, maar de ingewikkelde belastingconstructie in de V.S. lijkt een nog veel grotere klus te worden. Mocht ook dit mislukken dan gebeuren er twee dingen: Wall Street zal zijn telleurstelling tonen en Main Street verliest vertrouwen in de president en zijn kabinet.
Beursnieuws
Maar ook op het thuisfront zijn er deze week interessante dingen gebeurd. Zo heeft NN Group van alle watch dogs groenlicht gekregen om de overname op Delta Lloyd door te zetten, waar 5,40 euro per aandeel mee is gemoeid. Dat komt neer op zo’n 2,5 miljard euro. Aandeelhouders konden tot en met gisteren hun porties aanbieden en de laatste cijfers tonen dat 79,9% dat gedaan heeft. De fusie zou naar verwachting in het tweede kwartaal dit jaar voltooid moeten zijn.
Afgelopen woensdag liet PPG weten dat het nog steeds aast op Akzo Nobel terwijl het Nederlandse verfbedrijf, ondanks de druk door aandeelhouders, geen motivatie heeft om opgekocht te worden. Verwacht een verassing op korte termijn want 25 april is de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering.
Jongstleden donderdag maakte het CBS de inflatie over maart bekend en die is aardig gezakt. Inclusief sterk fluctuerende productprijzen (voedsel, energie etc.) zakte die van 1,8% naar 1,1%. Exclusief die prijzen zakte de inflatie van 1,3% naar 0,6%. Nederland zit al bijna een jaar onder het gemiddelde van de Eurozone, die deze maand zakte van 2% naar 1,5%.
Euro
De euro maakt ten opzichte van de dollar ook een minder sterke indruk. De getekende steunlijn zorgde tot tweemaal toe voor een opleving en afgelopen vrijdag kwam de koers daar weer tegenaan. Zal het ditmaal breken of kan het nogmaals terug naar boven de zwarte gemiddeldelijn? Daar is het in februari niet in geslaagd om boven te blijven en ook eind maart werd de koers weer naar beneden getrokken. Het beeld ziet er dus wat slechter uit voor EUR/USD.
Brent
Ruwe olie heeft na lang zijwaarts te bewegen in maart weer eens een flinke swing gemaakt. Een daling van 56 dollar naar pakweg 50 dollar werd al vrij snel vervolgd door een rebound naar wederom die 56 dollar. Daar trad echter wat vermoeidheid op en hoewel er nog wat ruimte over is verwacht ik niet dat de dalende toppenlijn nu al doorbroken wordt. Daar is waarschijnlijk een nieuwe impuls voor nodig. Het ministerie van economie uit Rusland berichtte nog interessant nieuws. Daar gaven ze een outlook prijs van een oliekoers van 40 dollar en lager voor de komende 3 jaar. Dat is opmerkelijk want meerdere internationale instanties zoals het IEA hebben veel positievere vooruitzichten.
Prettig weekend.