Beursdagboek US Markets Redactie 8 april 2017, 22:25

...

Beursweek van 3 t/m 7 april

8 april 2017, 22:25 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)


Een vrij rustig week­je waarin alle actie voor de AEX bin­nen vijf pun­ten bleef. We had­den te mak­en met enkele inter­na­tionale inci­den­ten die voor de markt uiteindlijk alti­jd als non-event wordt beschouwd. Zo is pres­i­dent Trump sinds don­derdag geen maagd meer m.b.t. raket­je schi­eten, wat een gevoelige snaar raak­te bij Rus­land. Maar anders dan dat had­den we een relatief rustige week.

In de index­en zien we wat ver­schillen. Op het Dam­rak presteerde de AEX met een plus van 0,4% boven­maats en komt daarmee op zijn hoog­ste jaarko­ers terecht. Langza­am maar zek­er wordt daarmee de top­pen van vlak voor de 2008 cri­sis ver­sla­gen die op de weekchart goed te zien zijn. De dagchart is echter veel inter­es­san­ter want de laat­ste koers staat tegen het rand­je van de weer­stand 518,9 ter­wi­jl de oplopende ste­un­li­jn ook dichter­bij komt. De gri­jze MA20-lijn bli­jft ook keurig voor impulsen zorgen.

In Frank­furt moest de DAX echter 0,7% inlev­eren. Dat is hele­maal niet zo gek want die index presteerde ook beter. Het tech­nisch beeld ziet er dan nog steeds goed uit en een koers van onder de 12.080 zou pas bel­let­jes doen gaan rinke­len. Voor verkoopsig­nalen? In een bull mar­ket wellicht eerder nieuwe koopmomentjes.

Op Wall Street bleef de Dow Jones nage­noeg onveran­derd en de Nas­daq en S&P500 gaven iets toe. Er lijkt daar dan ook ruimte te ontstaan voor een min­i­male cor­rec­tie die een nieuwe impuls kan creëeren. Als we speculeren zou dat wel eens samen kun­nen smelten met de Amerikaanse belast­ingher­vormin­gen die voor de deur staan. Daarin is het speer­punt om een gigan­tis­che belast­ingver­lag­ing voor de mid­den­klasse door te voeren maar ook voor een flinke las­ten­ver­licht­ing het bedri­jf­sleven. Om de bal­ans te houden zou er in het bud­get van de over­heid gesne­den wor­den, maar dat lijkt onvol­doende en zullen er ook andere opties bekeken moeten wor­den. De health care bill werd al enorm onder­schat, maar de ingewikkelde belast­ing­con­struc­tie in de V.S. lijkt een nog veel grotere klus te wor­den. Mocht ook dit mis­lukken dan gebeuren er twee din­gen: Wall Street zal zijn telleurstelling tonen en Main Street ver­li­est vertrouwen in de pres­i­dent en zijn kabinet.

Beursnieuws
Maar ook op het thu­is­front zijn er deze week inter­es­sante din­gen gebeurd. Zo heeft NN Group van alle watch dogs groen­licht gekre­gen om de over­name op Delta Lloyd door te zetten, waar 5,40 euro per aan­deel mee is gemoeid. Dat komt neer op zo’n 2,5 mil­jard euro. Aan­deel­houd­ers kon­den tot en met gis­teren hun por­ties aan­bieden en de laat­ste cijfers tonen dat 79,9% dat gedaan heeft. De fusie zou naar verwacht­ing in het tweede kwartaal dit jaar voltooid moeten zijn.

Afgelopen woens­dag liet PPG weten dat het nog steeds aast op Akzo Nobel ter­wi­jl het Ned­er­landse verf­bedri­jf, ondanks de druk door aan­deel­houd­ers, geen moti­vatie heeft om opgekocht te wor­den. Verwacht een verass­ing op korte ter­mi­jn want 25 april is de eerstvol­gende aandeelhoudersvergadering.

Jongs­tle­den don­derdag maak­te het CBS de inflatie over maart bek­end en die is aardig geza­kt. Inclusief sterk fluctuerende pro­duct­pri­jzen (voed­sel, energie etc.) zak­te die van 1,8% naar 1,1%. Exclusief die pri­jzen zak­te de inflatie van 1,3% naar 0,6%. Ned­er­land zit al bij­na een jaar onder het gemid­delde van de Euro­zone, die deze maand zak­te van 2% naar 1,5%.


Euro
De euro maakt ten opzichte van de dol­lar ook een min­der sterke indruk. De getek­ende ste­un­li­jn zorgde tot tweemaal toe voor een oplev­ing en afgelopen vri­jdag kwam de koers daar weer tege­naan. Zal het dit­maal breken of kan het nog­maals terug naar boven de zwarte gemid­deldeli­jn? Daar is het in feb­ru­ari niet in ges­laagd om boven te bli­jven en ook eind maart werd de koers weer naar bene­den getrokken. Het beeld ziet er dus wat slechter uit voor EUR/USD.

Brent
Ruwe olie heeft na lang zijwaarts te bewe­gen in maart weer eens een flinke swing gemaakt. Een dal­ing van 56 dol­lar naar pak­weg 50 dol­lar werd al vrij snel ver­vol­gd door een rebound naar wederom die 56 dol­lar. Daar trad echter wat ver­moei­d­heid op en hoewel er nog wat ruimte over is verwacht ik niet dat de dal­ende top­pen­li­jn nu al door­bro­ken wordt. Daar is waarschi­jn­lijk een nieuwe impuls voor nodig. Het min­is­terie van economie uit Rus­land berichtte nog inter­es­sant nieuws. Daar gaven ze een out­look pri­js van een olieko­ers van 40 dol­lar en lager voor de komende 3 jaar. Dat is opmerke­lijk want meerdere inter­na­tionale instanties zoals het IEA hebben veel posi­tie­vere vooruitzicht­en.

Pret­tig weekend.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.