De hele dag door is er een ‘blame game’ aan de gang tussen politici en Standard & Poor’s. Wie is verantwoordelijk voor deze crisissituatie? De slecht ingelichte kredietbeoordelaar of de theater opvoerende politici? Doe mee aan de discussie op US Markets…
Wachten op Ben en de 'blame game'
FED vergadering op komst
Wanneer wordt handel stilgelegd?
De AEX is weer flink in een val geraakt (en is inmiddels wat aan het opkrabbelen), waardoor bij sommige beleggers de vraag opdoemt wanneer Euronext de handel eigenlijk helemaal stil zal leggen. Ook omdat in Tel Aviv de handel afgelopen weekend werd lamgelegd i.v.m. vallende koersen.
Voor het stilleggen van de handel of het geheel sluiten van de beurs bestaan in Nederland geen draaiboeken of regels. Wanneer dit wel gebeurt, komt dit door technische storingen. Op 20 en 21 juni is er bijvoorbeeld een paar keer een storing geweest in het Euronext systeem, waardoor de handel minuten tot uren stil werd gelegd. De enige keren dat de Amsterdamse beurs echt gesloten is geweest, was aan het begin van de Eerste Wereldoorlog in 1914 en tijdens de laatste negen maanden van de Tweede Wereldoorlog. Na de aanslagen van 11 september 2001 en op ‘Zwarte Maandag’ 19 oktober 1987, toen de AEX in één dag 12 procent van zijn waarde verloor, ging de handel aan het Damrak door.
De handel in een specifiek aandeel kan wel stil worden gelegd als er zich verdachte koersbewegingen voordoen. Dit heet een zogenoemde Freeze. Zo wordt de handel in een aandeel automatisch ‘ter afkoeling’ stilgelegd als de koers ineens met meer dan 2 procent stijgt of daalt door één transactie, of bij opening van de beurs meer dan 10 procent afwijkt van de slotkoers van de vorige dag.
De kans dat Euronext dus de handel in alle AEX aandelen freezed lijkt dus niet heel groot.