Marktoverzicht:
Wall Street maakt een pas op de plaats nu er weer nieuwe recordstanden op het programma staan. Stap voor stap weten de indices zich wat te verbeteren op Wall Street, gisteren kwam daar de Nasdaq bij met een nieuwe recordhigh intraday. De S&P 500 weet zich ook nog wat te verbeteren en print op dagbasis en op slotsbasis een nieuw record neer. Alleen de Dow Jones blijft nu wat achter maar dat was ook zo bij de vorige recordrace op Wall Street eind juli, de Dow trekt later wel bij en kan dus ook op zoek naar nieuwe hoogtepunten. Het is nu wachten op een nieuwe sterke plusdag op Wall Street, vrijdag was dat voor het laatst het geval na de cijfers over de werkgelegenheid. Daar de indices amper inleveren zit de kans er dit ik dat we richting het einde van de week opnieuw een plus 1% dagje gaan krijgen. Dat wat betreft Wall Street, andere regio’s doen het natuurlijk ook goed want Europa weet zich goed te herpakken met hier en daar zelfs een uitbraak boven de zware weerstand. Ook Azië zit in een opgaande beweging nu, de Nikkei komt sterk terug terwijl ook de Hang Seng op zoek gaat naar nieuwe toppen. Een brede rally op de beurzen is er gaande, en er zit waarschijnlijk nog meer in het vat.
Als we naar Europa kijken, en dan naar de AEX en de DAX zien we dat de AEX oploopt tot de zware weerstand maar nog niet weet uit te breken terwijl de DAX dat juist wel deed gisteren en met geweld. De DAX maakt nu de weg vrij naar nieuwe hoogtepunten die enkele procenten boven de slotstand van gisteren liggen. De AEX moet nog een duwtje in de rug krijgen om zich ook vrij te worstelen richting nieuwe toppen voor dit jaar. Dat zit er wel dik in aangezien de indices om ons heen zich wel weten los te worstelen uit de eerdere tradingrange. Voor de AEX moeten we wel de zwaargewichten mee zien te krijgen en Shell (RDSa) drukt nogal op onze index momenteel, eerst de dalende olieprijzen gevolgd door de slechte cijfers van Shell. Aangezien Shell meer dan 15% weegt op de AEX moeten we het aandeel mee zien te krijgen naar omhoog om de AEX richting de 470 punten te krijgen. We gaan het zien de komende sessies want ik blijf voorlopig positief wat betreft de beurzen.
Veel cijfers hebben we al gehad vorige week, deze week is het wat kalmer wat dat betreft al komen er nog wel enkele zwaargewichten met hun halfjaar resultaten, gisteren was er Walt Disney nabeurs en die cijfers vielen niet goed bij beleggers want het aandeel verloor nabeurs. Op economisch vlak is het een rustige week, alleen vrijdag krijgen we de Retail Sales nog uit de VS.
Alles samengevat, we zitten in een sterke periode wat betreft de beurzen, de stijging wordt breed gedragen en zoals het er nu naaruit ziet zit er meer aan te komen aangezien veel indices zich uit de tradingrange hebben geworsteld. Nieuwe toppen komen er waarschijnlijk aan, deze week nog zelfs.
Technisch Blok:
De AEX kent een sterk begin van de week met een uitbraak boven de 450 punten, volgende doel wacht er nu rond de 455 – 456 en de 458 punten. Boven die 458 punten ligt de weg open richting de 470 – 472 punten, de kans op een uitbraak is groter aan het worden nu de DAX al de zware weerstand achter zich laat en doorzet omhoog. Steun nu de 448 en de 444 – 445 punten, pas onder die 444 punten ziet het er snel minder goed uit. De DAX wist een zware weerstand te doorbreken gisteren, de 10.470−10.500 punten werd met geweld doorbroken. De slotstand op 10.692 punten opent de deur naar de 10.820 punten waar de volgende hindernis wacht, later kan de DAX mogelijk doorstoten richting de 11.000 en zelfs tot de 11.400 punten. Steun nu de 10.475 punten ofwel de weerstand waar de DAX gisteren door wist te stoten. Later de 10.400 en de 10.250 punten als steun. Het is de vraag of men de index nu die is uitgebroken ver terug zal laten vallen, ik verwacht eerder nieuwe toppen nu de wind goed in de zeilen blaast.
Wall Street blijft sterk, de S&P 500 sluit af met een nieuw record en zet een nieuwe hoogste stand ooit ofwel een All Time High neer op 2187,66 punten. Weinig tot geen weerstand meer nu, volgende doel nu de lijn over de toppen rond de 2190 – 2195 punten met later gestaag oplopend tot de 2200 punten (zie grafiek). Steun nu eerst de 2175 met later de 2150 en de 2135 punten, pas onder die 2120 ziet het er voor de S&P 500 slecht uit. De Dow Jones haalt die top nog net niet, daar nog een kleine 90 punten te gaan. Weerstand nu eerst die 18.620 punten, later de lijn over de recente toppen die uitkomt rond de 18.775 punten. Daarna letten we vooral op het nieuwe ronde getal 19.000 punten. Steun nu de 18.350 (oude top), daaronder nog een sterke steun rond de 18.230 punten. De Nasdaq geraakt tot boven de All Time High die in de zomer van 2015 (20 juli) werd gemaakt, de hoogste stand toen was 5232 punten en gisteren werd de hoogste stand van de dag op 5238,54 punten neergeprint. Boven die ATH nu weerstand rond de 5275 en de 5320 punten. Steun nu eerst de 5175 met later de 5132 punten.
Euro-dollar:
De euro blijft nu wat hangen tussen de 1,105 en 1,125 dollar waar we een bekende steun zien aan de onderkant en een zware weerstand aan de bovenkant. De range van 2 cent houden we in de gaten, bij een uitbraak kan de munt versnellen in die richting. Het meest logische blijft dat we niet al te snel veel hoger gaan, ofwel de kans dat de dollar wat duurder wordt is groter dan dat de euro veel in waarde zal toenemen. Voorlopig houden we de range aan maar bij een uitbraak onder de 1,105 dollar verwacht ik de 1,095 dollar opnieuw terwijl bij een uitbraak boven de 1,125 dollar de 1,14 dollar weer in beeld komt. Het blijft zoals ik al een tijd aangeef een rentekwestie, de rente in Europa zakt over het algemeen verder terwijl de kans op een hogere rente in de VS groot blijft na de beter dan verwachte cijfers over de werkgelegenheid en de beurzen die daar op recordhoogte staan.
Brent olie:
De olie blijft voorlopig bezig met een herstelbeweging richting de 46 en de 47,5 dollar waar we weerstand gaan krijgen. Vooral die 47,5 dollar kan zwaar worden door dat daar de lijn over de toppen uitkomt. De afgelopen week, sinds de olievoorraden uit de VS vorige week woensdag, zit de Brent in een sterke fase en lopen we weg vanaf de bodem die op 2 augustus werd gezet op 41,5 dollar. De vraag is nu of we op die 41,5 dollar een hogere bodem hebben neergezet of dat de olie bezig is met een herstel in een nieuwe downtrend? Dat gaan we merken als de 47,5 dollar wordt gehaald, dan moet blijken of er een uitbraak komt of juist niet? Voorlopig zijn we onderweg naar die zware weerstand. De Brent staat nu rond de 45 dollar, vanmiddag krijgen we opnieuw de voorraden uit de VS binnen wat de olieprijs kan doen bewegen.
Dow Jones:
Brent olie:
Guy Boscart
US Markets