Vrijdag een moeilijke dag voor wat betreft de beurzen, Europa moest zwaar inleveren terwijl er op Wall Street ook wat onrust op gang kwam maar dat werd tegen het einde van de sessie wat afgevlakt. Wel verliezen de indices op Wall Street nu voor de 2e dag na elkaar redelijk wat en ziet het er technisch nu wat minder goed uit. Zeker wat betreft de Nasdaq en in minder mate bij de Dow Jones en de S&P 500, de Nasdaq daalde nu al voor de 4e sessie na elkaar fors door dat sommige tech-aandelen de nodige klappen kregen. Vooral Apple zat in de hoek waar er klappen vielen.
Op weekbasis zien we een slechte week bij alle indices, de verliezen waren redelijk te noemen. Zo verloor de Nasdaq de afgelopen week 131 punten ofwel bijna 3%, de Dow Jones verloor 230 punten terwijl de S&P 26 punten liet liggen. Hier in Europa nog wat meer verlies, de AEX zakt met 12 punten terug terwijl de DAX 335 punten inleverde wat iets meer dan 3% is. Een correctie na een paar mooie weken wat betreft de beurzen.
Wat ook opviel is dat de rente in de VS nu al voor de 3e sessie na elkaar terugvalt, de rente in Europa liep dan juist weer wat op de afgelopen dagen. Dat was ook de reden dat de dollar in waarde afnam ten opzichte van de euro. Ook een reden dat Europa wat meer onder druk lag de afgelopen week en vooral vrijdag. Als de euro verder uitbreekt boven de 1,145 dollar dan voorzie ik nog meer druk op de AEX en de DAX.
Het waren vooral de cijfers van Apple die tegenvielen dinsdagavond die de selloff bij de tech-aandelen triggerde en vooral deed doorzetten. Ook Intel verloor de afgelopen week behoorlijk, ook een zwaargewicht binnen de Nasdaq, Apple verloor 14% van zijn beurswaarde terwijl Intel bijna 7% in moest leveren. De heer Carl Icahn nam afscheid van Apple en dumpte zijn gehele bezit in Apple aandelen. Als zo iemand met dat soort berichtgeving komt dan schrikt men behoorlijk, dat hebben we dan ook gemerkt. Neem daar nog bij dat de economie in de VS niet genoeg groei liet zien tijdens het eerste kwartaal en dat de Bank van Japan aangaf om even alles op hold te laten staan waar beleggers hoopten op nieuwe steun maatregelen. Ook de FED had niets nieuws te melden. Veel analisten zeggen mede hierdoor dan dat de markt “Overbought” is geraakt na de zeer stevige rally van de afgelopen 2 maanden, dat zorgt ervoor dat na enkele negatieve triggers er snel winstnemingen op gang komen waar we dan nu waarschijnlijk mee zijn begonnen.
De komende week wordt hoe dan ook spannend, indices beginnen te kraken nu na enkele mooie weken en het is de vraag of deze ingezette daling door kan zetten. We houden u op de hoogte via de site en via onze adviesdiensten waar u lid van kunt worden. Er loopt een nieuwe aanbieding tot 1 JULI vanaf €39 … Schrijf u in via deze link waar u een abonnement kunt kiezen om mee te doen per mail en SMS …
De maand APRIL is afgerond nu en we hebben weer een mooie winst kunnen maken op de posities. Zie de tabellen hieronder van de maand APRIL en het jaar 2016 (start 1 januari) … Inschrijven kan via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop.html
Technisch Blok:
Bij de meeste indices zien we nu een duidelijke verzwakking optreden, de AEX zakt onder het 200-MA net als de DAX dat doet maar bijvoorbeeld ook de Nasdaq duikt daar duidelijk weer onderdoor. De Dow Jones en de S&P 500 die al veel verder door wisten te lopen staan er nog een eindje boven en blijven sterk liggen nog steeds. Toch ook wat verbrokkeling daar aan de bovenkant waardoor het opletten wordt de komende dagen, beide indices kwamen tot op een zucht van hun hoogste koers ooit maar faalden toen ze er 1% onder bleven hangen. Een nieuwe poging kan later nog wel na bijvoorbeeld een korte periode met vooral winstnemingen. Binnen de techsector zijn die al volop bezig, de Nasdaq ligt er maar zwakjes bij na enkele dagen met een forse terugval.
Bij de AEX nu steun rond de 438 punten maar met het slot van vrijdag staan we daar nog amper boven, onder de 438 moeten we rekening houden met een verdere daling tot de 432 en zelfs tot de 428 punten. Weerstand nu eerst de 443 (200-MA) en daarboven de 448 punten, het zal al lastig worden om deze niveaus te herpakken op de korte termijn maar men weet nooit in deze markt. Bij de DAX een vreemde move omlaag met zelfs bijna een test van de 10.000 punten op slotbasis hetgeen niet veel goeds voorspelt voor de komende week want als de DAX onder die 10.000 punten zakt dan is de kans groot dat we het voor eventjes kunnen vergeten. Steun nu de 9900 en de 9750 punten, weerstand eerst de 10.150−10.180 met daarboven de 10.300 en de 10.400 punten.
De Dow Jones kan nu steun vinden rond de 10.750 punten, de index ging daar wel onder maar herpakte zich richting het slot. Steun onder die 17.750 nu de 17.500 en de 17.250 punten, weerstand eerst de 17.900 en daarna de 18.100 punten. Bij de S&P 500 steun rond de 2050 met later de 2020 punten, weerstand nu de 2070 – 2075 en de 2100 – 2110 punten.
Euro-dollar:
De euro zet stevig door omhoog met een slot net boven de 1,145 dollar, de weerstand wordt nu dus sterk onder druk gezet met als gevolg dat er bij een uitbraak kansen liggen tot meer koerswinst bij de euro. Bij een uitbraak kan de euro wel eens doorstoten tot de 1,17 dollar waar de volgende weerstand zou wachten, dat is de top van augustus vorig jaar waar de euro toen even op terecht kwam. Door de slechte economische data, het uitblijven van acties door de centrale bank van Japan en door dat ook de FED aangaf nog niet gehaast te zijn om de rente weer te verhogen wordt de dollar in een snel tempo wat goedkoper. We gaan zien of de stijging blijvend is de komende week, de meer dan 1 cent winst van vrijdag viel nogal op in ieder geval.
Brent olie:
De olie bereiikt een top net boven de 48 dollar om daarna wat terug te vallen richting de 47 dollar, de olie blijft dus enorm sterk liggen en geraakt elke dag van de week een stapje hoger zelfs. Wel zit alles nu aan de bovenkant van het oplopende trendkanaal waar er normaal wat correctie zou moeten volgen op de recente stijging van de olieprijzen. Steun nu dus de 46 met daaronder de 44,5 en de 42 dollar. Weerstand eerst de 48 met later de 50 dollar voor een vat Brent.