Beursdagboek Daïm Boscart 1 februari 2018, 14:20

...

Europa levert mooie start in, US Futs zakken

1 februari 2018, 14:20 | Daïm Boscart | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)




De Europese indices kenden van­mor­gen een goede start maar lev­eren in de loop van de dag de win­sten weer in. Waar de DAX van­mor­gen nog 110 plus­pun­ten noteerde en de AEX een mooie plus van 3 pun­ten op de bor­den zette zien we dat bei­de indices inmid­dels in het rood staan. Op Wall Street is dit niet anders: de US Futs liepen van­nacht mooi op: de Nas­daq future stond ruim 25 pun­ten hoger ter­wi­jl die van de S&P 500 ook 12 pun­ten hoger noteerde. Inmid­dels noteren deze futures ook weer vlak en is het wederom afwacht­en op mer nieuws vanu­it Ameri­ka waar de beurzen zoals gewoon­lijk weer om half 4 zullen ope­nen.

Op het pro­gram­ma op Wall Street staan van­daag een aan­tal mooie cijfers, gis­ter­e­navond kwa­men Microsoft en Face­book met hun cijfers ter­wi­jl vanavond Alpha­bet (Google), Apple & Ama­zon naar buiten tre­den met cijfers over Q4 2017. Al met al een mooi pro­gram­ma op Wall Street dus waar 4 van de 5 FAANG aan­de­len in 24 uur tijd met cijfers komen. Inclusief Microsoft zien we zelfs de 4 groot­ste aan­de­len qua mar­ket cap” met cijfers deze 24 uur en dus is er genoeg voer om op te schi­eten voor beur­sanal­is­ten de komende uren/​dagen.

De voor­beurs indi­ca­toren geven ver­schil­lende meldin­gen over de cijfers van gis­teren, Microsoft zakt 0,8% nu ter­wi­jl Face­book een mooie plus van 2% aan waarde kan bijschri­jven. Aan de andere kant zien we de Nas­daq futures nu 30 pun­ten onder haar top van van­mor­gen staan wat weer een teke­nen van oplopende volatiliteit is. We bli­jven afwacht­en en de open­ing van Wall Street straks kun­nen we gaan inspe­len op den beweg­ing die daar zal wor­den ges­tart.

Let op volatil­i­ty
Volatil­i­ty, een term die veel wordt gebruikt op de beurs maar wat houdt dit nu pre­cies in. Sim­pel gezegd, bewegelijkheid en daarmee bedoelt men in hoev­erre de beurzen uiteen­lopen op dagelijks niveau. Hier­voor kijken we onder andere naar de indices zelf: hoe gedra­gen de standen zich? zien we dat de koersen draaien? wor­den de koer­suit­sla­gen grot­er? neemt het vol­ume toe? En daar­naast nog een hand vol vra­gen die u zichzelf kunt stellen. Neem daar­bij bijvoor­beeld de Dow Jones: de RSI meters sloe­gen uit tot ruim boven de 80 en gin­gen zelfs richt­ing het niveau van 90 pun­ten. Ver­vol­gens zien we een lang­durige spike in vol­ume die als beves­tig­ing dient voor de over­span­nen RSI meter. Daar­bij kwam een dal­ing van 540 pun­ten in twee sessies en dus is het serieus oppassen geblazen voor beleg­gers.

Let wel: ik zeg niet weg­wezen, ik zeg alleen let extra op en zet strakke stops want een serieuze draai van de koersen komt als een dief in de nacht..

Dow Jones, RSI, Vol­ume en Gaps:VIX
Ook de VIX index is een mooi instru­ment. Deze zet de pus op de S&P 500 weg tegen de calls en daarmee wordt geme­ten hoe angstig men is” ofwel, hoe veel puts schri­jft men als stok achter de deur (een soort verzek­er­ing) voor wan­neer de boel klapt. In dit geval zien we dat dat ook aan het toen­e­men is ter­wi­jl er eigen­lijk geen noe­menswaardi­ge reden is voor is. Nor­maal zien we dat de VIX vaak oploopt wan­neer er zorg­wekkende nieuws­feit­en naar buiten komen of er een zeer belan­grijk event op het pro­gram­ma staat, verkiezin­gen of ref­er­en­da bijvoor­beeld. Nu is er geen dergelijke aan­lei­d­ing of agen­da­punt die voor grote koer­suit­sla­gen zou kun­nen zor­gen. We zien enkel dat de volatil­i­ty toe­neemt omdat men angstig is voor een mogelijke cor­rec­tie die de hoek om kan komen wan­neer er op grote schaal win­st­ne­min­gen zullen plaatsvin­den. Een inter­es­sante ontwik­kel­ing dus die we scherp zullen mon­i­toren voor wan­neer de mark­ten daad­w­erke­lijk zullen draaien.

VIX, Angst­meter:Met vrien­delijke groet,

Daïm Boscart | US Markets



Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.