Verkiezingen in zicht
Vandaag in het Financieele Dagblad veel aandacht voor de verkiezingen met o.m. een artikel over de SP en een artikel van Jan Marijnissen in het kader van de discussie over de invloed op de economie van het kabinet Balkende op microniveau en op macroniveau (Staat U er na vier jaar Balkenende beter voor?). Geef uw mening! Het artikel over de SP met de kop “Marijnissen heeft SP volwassen gemaakt” is van de hand van Ria Roerink en wordt aangekondigd met:”Opmars van de SP. De Sp is een echte actiepartij. Jan Marijnissen heeft geïnvesteerd in de organisatie en inhoudelijk de bakens verzet. De PvdA verliest daardoor ruimte op links aan de SP.” Ria Roerink wijst er op dat de SP de VVD dik is voorbijgestreefd en in ledental, na CDA en PvdA al lang de der partij van Nederland is. Omdat een snelle groei problemen kan opleveren is er inde SP veel aandacht voor organisatie. De kerntaak van de SP wordt omschreven als “Het formuleren van fundamentele kritiek op de wereldorde”. Dat betekent dat de SP tegen marktwerking is en privatisering wil terugdraaien. De SP kiest vooral voor kleine ondernemers en zelfstandigen. Verder heeft de SP extreme standpunten als vertrek uit de Navo en het afschaffen van het Koningshuis laten vallen. De SP blijkt overigens niet slecht uit de economische analyse van het Centraal Planbureau te komen. Het programma levert een zelfde bijdrage aan de economische groei als dat van de PvdA en scoort beter bij het verbeteren van de overheidsfinanciën op lange termijn. Uitvoering van de plannen van de SP zou er toe leiden dat het aantrekkelijker wordt om te werken dan om een uitkering te ontvangen.
In zijn bijdrage aan de discussie over de gevolgen van het economische beleid op microniveau en op macroniveau (“CDA en VVD rekenen zich te rijk”) verwijt Marijnissen Balkenende door procyclisch beleid te voeren de recessie verdiept heeft. Hij verwijt het kabinet Balkenende onnodig veel onrust in de samenleving te hebben veroorzaakt: “Eerst werd de situatie dramatischer voorgesteld dat zij was — véél erger dan in de rest van Europa — om zo de eigen rechtse bezuinigingsagenda te legitimeren. En nu, aan de vooravond van de verkiezingen, wordt het tegendeel beweerd. Het gaat nu véél beter dan elders in Europa. Ook niet waar dus. Illustratief is de vergrijzingsretoriek. Vier jaar geleden was het volgens Balkenende de belangrijkste reden voor het afbreken van sociale zekerheid. Nu zegt hij dat we niet moeten doemdenken. Het kan verkeren.”
Boven de bijdrage van Mark Rutte aan de discussie staat de kop “VVD beter dan SP voor de armen” met als tussenkop ”Een keuze voor links zet 60.000 mensen nodeloos aan de kant”. Dit maakt hij echter niet waar. In het het hele artikel zegt hij verder niets specifiek over de SP. Maar misschien moeten we dat eerder aan de redactie dan aan Mark toeschrijven.
Dan pleiten Margot Cooijmans en Frank van den Heuvel nog voor een minderheidskabinet van CDA en VVD. ( Margot Cooijmans staat op plaats 41 van de VVD-verkiezingslijst. Frank van den Heuvel is bestuurslid van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA.). Het zou wel eens kunnen zijn dat dit de enig haalbare uitkomst van de verkiezingen zou kunnen zijn.
Vanochtend om half tien is er nog geen cent afgegaan van of bijgekomen bij de koers van Philips. En ook de koers van de turbo’s Long Philips die ik gisteren kocht komt nauwelijks van zijn plaats. Woensdag brak Philips door de weerstand op 28,50 en het fonds kan nu verder omhoog in het trendkanaal of daarbovenuit. Wel even een stoploss instellen bij de steun van 28,65
Vanmorgen om 8.00 uur was de lucht vrijwel egaal grijs met alleen hier en daar wat breking. Om half tien is de zon volledig doorgebroken en het lijkt een prachtige dag te worden om in de tuin te werken. Alle records lijken deze herfst te worden doorbroken wat het weer betreft.
Vanmorgen begonnen om de walnoten buiten te zetten. We hebben drie notenbomen in de tuin en de oogst is goed dit jaar. We verkopen dus noten en hebben inmiddels al ruim tien kilo verkocht.