...

TOEVAL EN GELUK OP DE BEURS

2 januari 2007, 09:00 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)


Mijn part­ner en ik zijn de week rond ker­st­mis in Mum­bai, India geweest. Mum­bai is het finan­cieel en economisch cen­trum van India. De Bom­bay Stock Exchange heeft een prachtig jaar achter de rug met een jaar­ren­de­ment van meer dan 33%. 
In de plaat­selijke kran­ten is dan ook sprake van een gematigd hosan­na stem­ming. Ook inter­na­tion­aal kreeg India het afgelopen jaar veel aan­dacht. Het is met name de groeiende mid­den­klasse die de motor van de economie vormt en de aan­dacht kri­jgt van buiten­landse investeerders.
Met een sti­jging van 33% is de BSE een van de best presterende beurzen ter wereld over het afgelopen jaar. Natu­urlijk moet onmid­delijk gezegd wor­den dat bij­na alle beurzen het goed tot zeer goed gedaan hebben. Het ver­schi­jnsel dat alle beurzen min of meer in dezelfde richt­ing bewe­gen wordt cor­re­latie genoemd. 
Cor­rre­latie tussen beurzen is hoog: data die ik verza­meld heb op kwarti­er basis van de futures op de FDAX en de DOW JONES blijken een cor­re­latie van meer dan 90 % te hebben over de afgelopen 2 jaar. Dit is een bij­na volledi­ge correlatie.
Nu doet zich de vraag voor of een resul­taat zoals dat van de Bom­bay Stock Exchange toe te schri­jven valt aan alleen het goed presteren van de Indi­ase economie of dat ook toe­val een rol speelt. Het valt niet te ontken­nen dat toe­val en geluk een grote rol spe­len op de beurs.
Lat­en we hier eens wat nad­er naar kijken zon­der al te volledig in deze materie te duiken. Stel dat een onzicht­bare hand de ver­schil­lende beurzen wereld­wi­jd een ren­de­ment zou toewi­jzen” ron­dom een bepaald gemid­delde. Je mag dan verwacht­en dat de ren­de­menten nor­maal verdeeld zijn.
Een snelle rondgang langs de finan­ciele web­site van yahoo lev­ert het vol­gende op. Van de belan­grijk­ste beurzen is er niet één met een negatief ren­de­ment over 2006. De ren­de­menten lopen uiteen van zo’n 10% (Lon­don) tot 55% (Mosk­ou) met een gemid­delde van afgerond 24%. De sprei­d­ing, stan­daard devi­atie bedraagt 23%. Dit betekent dat indi­en de 17 beurzen rep­re­sen­tatief zijn voor ale beurzen ter wereld zo’n 66% van alle beurzen een ren­de­ment zullen ver­to­nen van 1 stan­daard devi­atie ver­wi­jderd boven of bene­den het gemid­delde (dus 24% ± 23%). Van alle 17 beurzen vallen er slechts 2 buiten deze range.
We kun­nen er ook op een andere manier naar kijken: we kun­nen een ren­de­ment van een indi­vidu­ele beurs bechouwen als een schat­ting van het wereldgemid­delde en kijken hoe goed die schat­ting dan is. 
Het is bek­end dat zo’n schat­ting een stan­daard fout heeft dat gelijk is aan σ/√T waar­bij σ de jaar­lijkse volatiliteit is en T het aan­tal jaren: 
STD = σ/√T (1)
Uit for­mule (1) vol­gt dat de stan­daard error van een schat­ting van het wereldgemid­delde afneemt met de wor­tel van de het aan­tal jaren. 
Lat­en we Mum­bai als voor­beeld nemen. Het excess ren­de­ment, dus het ren­de­ment van deze beurs boven het wereldgemid­delde bedraagt 33 – 24 = 9%. Het excess ren­de­ment wordt ook wel α genoemd. Meestal wordt de term α in ver­band gebracht met het excess ren­de­ment van een beleg­gings­fonds ten opzichte van de benchmark.
Om ervan over­tu­igd te zijn dat een bovengemid­deld resul­taat het gevolg is van het beter presteren van de economie en niet alleen aan puur toe­val of geluk dan moet het ren­de­ment van een beurs grot­er zijn dan het wereldgemid­delde met een sig­nif­i­cante grootte. Met een betrouw­baarheid van 95% in een éénz­i­jdi­ge test moet het ver­schil tussen bei­de grot­er zijn dan 1,65 stan­daard devi­aties.
Als we ervan uit­gaan dat de volatiliteit zo’n 20% op jaar­ba­sis bedraagt voor de beurs van Bom­bay dan is de stan­daard error vol­gens (1) gelijk aan 20%/√1 = 20%. De 9% boven het gemid­delde van deze beurs is duidelijk klein­er dan één stan­daard devi­atie boven het gemid­delde, duidelijk bene­den het 95% betrouw­baarhei­d­sniveau. Het ligt ongeveer bij 50% wat betekent dat zo’n 50% van het ren­de­ment van Bom­bay toe te schri­jven valt aan puur toe­val. Eigen­lijk kan je het zo zeggen: de 33% ren­de­ment van Mum­bai is een goede schat­ting van het wereldgemiddelde.… 
We kun­nen deze bereken­ing ook anders uitvo­eren en miss­chien wordt het dan nog duidelijk­er. We haden gezien dat de stan­daard error van een schat­ting van het gemid­delde afneemt met de wor­tel van het aan­tal jaren dat in oogschouw wordt genomen. 
We kun­nen uitreke­nen met behulp van for­mule (1) hoe groot aan­tal jaren Mum­bai een excess ren­de­ment (α) van 9% of meer zou moeten ver­to­nen zodat α gelijk is aan 1,65 de stan­daard error. Dit zou namelijk inhouden dat voor Mum­bai 95% van de jaar­ren­de­menten toe te schri­jven valt aan het struc­tureel beter presteren van de economie (en slechts 5% aan geluk). 
We weten dus dat: α =9% = 1,65* STD. Daaruit vol­gt dat STD, de stan­daard error, gelijk is aan 91,65 = 5,45. Deze waarde inge­vuld in for­mule (1) voor de STD lev­ert √T = 23% /5,45 = 4.22 ==> T = 17,8 jaar. 
Dit betekent dus dat de Bom­bay Stock Exchange min­i­maal 17 jaar achtereen een ren­de­ment moet ver­to­nen dat 9% of meer boven het wereldgemidelde ligt om te kun­nen zeggen dat zo’n resul­taat voor 95% toe te schi­jven is aan het beter presteren van de economie en slechts voor 5% aan toeval. 
Rond deze dagen wor­den weer regel­matig de ver­schil­lende ren­de­menten bek­end gemaakt van beleg­gings­fond­sen. Som­mi­gen doen het daar­bij beter dan anderen. Uit het voor­gaande ver­haal moet het wel duidelijk gewor­den zijn dat geluk daar­bij een grote rol speelt naast capaciteteit­en van de fonds­man­agers en in ieder geval veel grot­er is dan zij zelf toe zullen geven. Denk daaraan. 

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.