De vorige keer besprak ik de voordelen van systematisch handelen. De voordelen vormen eigenlijk ook meteen een nadeel. Een systeem moet rigoreus worden uitgevoerd, anders is het geen systeem. Een signaal moet altijd worden genomen. De kennis, ervaring en soms ook de inituitie die soms is opgedaan na jaren van traden wordt bij een systeem genegeerd. Je kunt dit soort van zaken ook nooit een computer leren: sommige pogingen tot het creëren van neurale netwerken ten spijt.
In het geval van een systeem dat geautomatiseerd is komen er weer nog andere aspecten naar voren . Er zijn uiteraard allerlei technische problemen mogelijk. Als eerste moet je denken aan het maken van de software zelf. Doe je dat of laat je dat doen?
Eigenlijk geldt dat nog in grotere mate voor handelssystemen. Voor een systeem om te werken moet er een reden zijn. Die reden kan van alles zijn, en op deze plaats is het ook niet zo van belang om dat te achterhalen vooral ook niet omdat ik van mening ben dat in de meeste gevallen de redenen niet bekend zijn. Toch moet er een oorzaak zijn en op het moment dat deze weg valt houdt daarmee de werking van het ook systeem op.
In dit verband is het wel aardig om vergelijking te maken met een ander vakgebied zoals de studie naar (super-) golven op de zee. De wetenschappers die dit bestuderen zijn goed in staat om te beschrijven hoe en waarom golven ontstaan en kunnen voorspellen hoe hoog deze golven kunnen worden. Dat verwachtingen ten aanzien van maximale hoogten van golven de laatste jaren dramatisch zijn aangepast doet daar niet aan af.
Het onderzoek naar golven zou je kunnen splitsen in twee richtingen of stromingen: een richting die zich vooral richt op de beschrijving en modellering van zulke golven en een richting die zich bezighoudt met het verzamelen en verwerken van data van bepaalde meetpunten. Die laatste richting heeft duidelijk een verwantschap met het ontwikkelen van handelssystemen omdat ook daar de basis wordt gelegd door het verzamelen van historische data.
Het verschil is echter dat ontwikkelaars van handelssystemen niet weten wat de achterliggende oorzaak van prijsbewegingen zijn. Zij beschikken slechts over data. Wel zijn er modellen die trachten te beschrijven hoe prijzen bewegen en dan moet je vooral denken aan random walk en quasi random walk theorieën (denk aan het beroemde boek A Random Walk Down Wall Street van B. G. Malkiel) maar uiteindelijk zijn dit ook niet meer dan statistische beschrijvingen van stochastische data parameters (prijzen) en geen beschrijvingen waarom prijzen veranderen en hoe.
In feite komt het erop neer dat ontwikkelaars van handelssystemen alleen de beschikking hebben over data en op basis daarvan moeten besluiten of en hoe lang een systeem werkt. Dat daarbij ook de beschikbare data dan als basis moet orden gebruikt is een belangrijke tekortkoming van systematisch handelen. In een volgend nummer van Traders magazine zal ik deze materie verder proberen uit te werken en ook op deze blog zal ik er een keer op terug komen.