...

SYSTEMATISCH HANDELEN (2): PROBLEEM

18 december 2006, 09:00 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)


De vorige keer besprak ik de voorde­len van sys­tem­a­tisch han­de­len. De voorde­len vor­men eigen­lijk ook meteen een nadeel. Een sys­teem moet rig­oreus wor­den uit­gevo­erd, anders is het geen sys­teem. Een sig­naal moet alti­jd wor­den genomen. De ken­nis, ervar­ing en soms ook de ini­tu­itie die soms is opgedaan na jaren van traden wordt bij een sys­teem genegeerd. Je kunt dit soort van zak­en ook nooit een com­put­er leren: som­mige pogin­gen tot het creëren van neu­rale netwerken ten spi­jt.

In het geval van een sys­teem dat geau­toma­tiseerd is komen er weer nog andere aspecten naar voren . Er zijn uit­er­aard aller­lei tech­nis­che prob­le­men mogelijk. Als eerste moet je denken aan het mak­en van de soft­ware zelf. Doe je dat of laat je dat doen? 

Afgezien van de finan­ciele kant komt daar­bij ook de kwest­ie naar voren van geheimhoud­ing. Wil je wel dat anderen pre­cies de werk­ing van je sys­teem ken­nen? Toch is dat laat­ste onont­beer­lijk ingeval je een geau­toma­tiseerd sys­teem laat mak­en. Dan het onder­houd, ook dat vergt het nodi­ge werk. Prob­le­men kun­nen ontstaan met de inter­netverbind­ing, of de com­put­er waarop alles draait. Dus moeten er back ups draaien, noodag­gre­gat­en ingeval van stroomuit­val etc. 

Toch zijn dit niet de groot­ste prob­le­men met sys­tem­a­tisch han­de­len. Het lastig­ste prob­leem bij dit type van han­de­len is de vraag of het sys­teem wel werkt, met andere woor­den of het wel prof­itable is. Je bent geneigd om te zeggen dat daar met zoi­ets als back testen of for­ward testen een antwo­ord op te kri­j­gen is maar dat is het punt ook niet. De vraag waar elke sys­teem han­de­laar mee kampt is de vraag of en wan­neer het sys­teem stopt met werken en dus niet langer meer uit­gevo­erd moet worden. 

Dit is een moeil­ijke vraag. Pri­jzen bewe­gen met een bepaalde reden of rede­nen , maar die rede­nen zijn eigen­lijk niet zo goed bek­end. We weten niet goed waarom pri­jzen veran­deren. Een mod­el ont­breekt daar­voor. En mod­el daar­voor zou uitein­delijk een mod­el voor de menselijke geest beteke­nen en dat is er nog lang niet.

Eigen­lijk geldt dat nog in grotere mate voor han­delssys­te­men. Voor een sys­teem om te werken moet er een reden zijn. Die reden kan van alles zijn, en op deze plaats is het ook niet zo van belang om dat te achter­halen vooral ook niet omdat ik van mening ben dat in de meeste gevallen de rede­nen niet bek­end zijn. Toch moet er een oorza­ak zijn en op het moment dat deze weg valt houdt daarmee de werk­ing van het ook sys­teem op.

In dit ver­band is het wel aardig om vergelijk­ing te mak­en met een ander vakge­bied zoals de studie naar (super-) gol­ven op de zee. De weten­schap­pers die dit bestud­eren zijn goed in staat om te beschri­jven hoe en waarom gol­ven ontstaan en kun­nen voor­spellen hoe hoog deze gol­ven kun­nen wor­den. Dat verwachtin­gen ten aanzien van max­i­male hoogten van gol­ven de laat­ste jaren drama­tisch zijn aangepast doet daar niet aan af.

Het onder­zoek naar gol­ven zou je kun­nen split­sen in twee richtin­gen of stro­min­gen: een richt­ing die zich vooral richt op de beschri­jv­ing en mod­el­ler­ing van zulke gol­ven en een richt­ing die zich bezighoudt met het verza­me­len en ver­w­erken van data van bepaalde meet­pun­ten. Die laat­ste richt­ing heeft duidelijk een ver­wantschap met het ontwikke­len van han­delssys­te­men omdat ook daar de basis wordt gelegd door het verza­me­len van his­torische data. 

Het ver­schil is echter dat ontwikke­laars van han­delssys­te­men niet weten wat de achterliggende oorza­ak van pri­js­be­weg­in­gen zijn. Zij beschikken slechts over data. Wel zijn er mod­ellen die tra­cht­en te beschri­jven hoe pri­jzen bewe­gen en dan moet je vooral denken aan ran­dom walk en qua­si ran­dom walk the­o­rieën (denk aan het beroemde boek A Ran­dom Walk Down Wall Street van B. G. Malkiel) maar uitein­delijk zijn dit ook niet meer dan sta­tis­tis­che beschri­jvin­gen van sto­chastis­che data para­me­ters (pri­jzen) en geen beschri­jvin­gen waarom pri­jzen veran­deren en hoe.

In feite komt het erop neer dat ontwikke­laars van han­delssys­te­men alleen de beschikking hebben over data en op basis daar­van moeten besluiten of en hoe lang een sys­teem werkt. Dat daar­bij ook de beschik­bare data dan als basis moet orden gebruikt is een belan­grijke teko­rtkom­ing van sys­tem­a­tisch han­de­len. In een vol­gend num­mer van Traders mag­a­zine zal ik deze materie verder proberen uit te werken en ook op deze blog zal ik er een keer op terug komen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.