Met “Samen Werken, Samen Leven”, het coalitieakkoord tussen de Tweede Kamerfracties van CDA, PvdA en ChristenUnie, hebben de samenstellers naar mijn mening een inspirerende en samenhangende visie op de ontwikkeling van de samenleving neergelegd. Deze is gebouwd op zes peilers op basis van het streven naar evenwicht tussen het sociale, het ecologische en het economische systeem. Er lijkt daarbij een patstelling te zijn ontstaan op het gebied van het wonen: behoud van de aftrek van rente op hypothecaire leningen en afzien van huurliberalisering. Maar misschien hoeft deze patstelling een verbetering van de situatie op het gebied van het wonen niet ernstig te belemmeren. In ieder geval kondigen de auteurs het streven aan om één van de ernstigste knelpunten op het gebied van het wonen, de moeilijke verkrijgbaarheid van woningen voor starters, aan te gaan pakken. Daar kunnen de leden van het parlement hen in ieder geval zonodig op aanspreken.
Een belangrijke wijziging is dat ruimtelijke projecten zullen worden bezien in samenhang met infrastructuur en transport. In plaats van een Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport (MIT), komt er een Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT). Dat kan onder meer een verdere aantasting van het landschap tegengaan. Onlangs stelde Rijksbouwmeester Mels Crouwel in een interview de verrommeling van het landschap aan de kaak. Een belangrijk deel van de verrommeling wordt naar mijn mening veroorzaakt door bedrijventerreinen langs de snelwegen. Die zou door een vrij eenvoudige maatregel aan het gezicht kunnen worden onttrokken: het instellen van een voorschrift om tussen nieuw aan te leggen bedrijventerreinen en de snelweg een groenstrook van minimaal 50 meter aan te brengen.
Al met al ben ik van mening dat Samen Werken, Samen Leven een goede basis kan leggen voor het tot stand brengen van een toename van het welbevinden van de bevolking in de komende kabinetsperiode. Maar daarover is natuurlijk verschil van mening mogelijk. Het Financieele Dagblad heeft aan de lezers de volgende stelling voorgelegd: Regeerakkoord is goed voor ondernemers. De lezers reageerden als volgt: Née, aanpak problemen stelt teleur: 35%, Née, hervormingen gaan niet ver genoeg: 32%, Ja, meer vertrouwen in minder regels:21%, Ja, veel steun en stimulansen: 12%. Dat is geen goede score.