Opsteker
Al jarenlang groeit het tekort op de lopende rekening in de Verenigde Staten zonder dat dit tot een financiële ramp leidt. De gebruikelijke theorieën geven hiervoor geen verklaring. In het Financieële Dagblad van 13 januari bespreekt Han de Jong, Chief Economist bij de ABNAMRO bank, de visie van Ricardo Caballero, hoogleraar economie aan het Massasuchets Institute of Technology waarin de betreffende verschijnselen wél kunnen worden verklaard. Caballero, die een indrukwekkende lijst publikaties op zijn naam heeft staan, publiceerde zijn visie in het volgende artikel:
Caballero, Ricardo J., Farhi, Emmanuel and Gourinchas, Pierre-Olivier, “An Equilibrium Model of Global Imbalances and Low Interest Rates” (January 14, 2006). MIT Department of Economics Working Paper No. 06 – 02 Available at SSRN: http://ssrn.com/abstract=877003
Ik geef hierbij een vrije vertaling van het abstract van dit artikel:
“Drie van de meest belangrijke recente verschijnselen in macro-economische processen op wereldschaal- het voortdurend oplopende tekort op de lopende rekening van de Verenigde Staten-de aanhoudende daling in de lange rente en de toename van het aandeel van investeringen in de Verenigde Staten in beleggingsportefeuilles op wereldschaal zijn afwijkingen in de gebruikelijke theoretische modellen. In plaats hiervan leveren wij in dit artikel een model waarin deze gegevenheden een plaats krijgen als het resultaat van twee waargenomen krachten:
a) potentiële groeiverschillen tussen verschillende delen van de wereld
b) verschillen in deze gebieden in het vermogen om over goede beleggingsmogelijkheden te beschikken.
In een nadere uitbreiding van het model werken we ook wisselkoersen en opbrengsten van buitenlandse investeringen uit die consistent zijn met recente trends in deze variabelen.Anders dan in de gebruikelijke opvattingen doet er zich bij afwezigheid van een grote verandering van a) of b) volgens dit model geen ramp voor. Meer in het algemeen is dit model flexibel genoeg om licht te werpen op een reeks scenario‘s in een omgeving van evenwicht op wereldschaal.”
Als de ideeën van Caballero kloppen is dit natuurlijk een mooie opsteker voor beleggers. Ik denk dat we in de komende maanden wel meer van/over Caballero zullen vernemen. In het artikel van Han de Jong wordt een en ander uitgebreid uit de doeken gedaan. Van harte aanbevolen.