In de NRC van afgelopenzaterdag staat een artikel waarin geprobeerd wordt uit te leggen wat de oorzaak is van de huidige kredietcrisis. Als gevaarlijk ten grondslag verschijnsel wordt de ‘pro-cyclische’ hefboom genoemd.
Hefbomen.
Anti-cyclisch. Bijvoorbeeld huishoudens. Het hefboomeffect is gedefinieerd als de verhouding van schuld en actief vermogen. Bij stijgende aandelenkoersen en huizenprijzen wordt het hefboomeffect kleiner en andersom. Kortom: schuld wordt verdisconteerd met marktwaarde maar ook vanwege het feit dat hypotheek hoe dan ook wordt ingelost waardoor de schuld kleiner wordt.
Sterk Pro-cyclisch. Zakenbanken en beursmakelaars. Bij stijgende aandelenkoersen en huizenprijzen wordt het hefboomeffect groter en andersom. De oorzaak hiervan wordt partieel verklaard vanuit het feit dat men een op risico gebaseerde boekouding hanteert. De aan te gane schulden zijn groter naarmate de waardestijging van onderliggende goederen toeneemt.
Noch anti — noch pro-cyclisch. Gewone handelsbanken en industriële bedrijven. Deze tak richt zich op het constant houden van het hefboomeffect.
Pro-cyclisch en VAR berekening. VAR is de afkorting voor ‘value at risk’, de marktwaarde wordt gehanteerd of dat nu exorbitant is of niet. Voor een toekomstverwachting hanteert men het principe ‘extrapolatie van de huidge situatie’.
Bijvoorbeeld: wanneer aan instorting van de markt een hoog risico is toegekend, is de verhouding van de VAR tot de onderliggende bezittingen laag.
Makelaars. Alle beursmakelaars behoudens Goldman and Sachs hebben die verhouding practisch constant gehouden. Goldman and Sachs hebben die waarde opgehoogd.
Oorzaak. De richting waarin de VAR zich beweegt is veranderd. Eerst was het koersen hoog, bijkopen. Nu is het koersen omlaag, verkopen vanwege de risicoverwachtingen die gelieerd zijn aan de subprimecrisis. Het VAR-signaal verandert niet ook al zijn markten goedkoop geworden, het verandert pas als de markten stabiel zijn.
Mede oorzaak van instabiliteit. Het toegenomen aantal fondsen, waaronder hedgefunds, die in feite als beursmakelaar opteren met als enig oogmerk geld verdienen en handelsbanken die in feite als beursmakelaar opereren. Het vreemdvermogen van deze (tussen)handelaren bedraagt nu 55% van de omvang van de banken.
Opmerking. Dit is het eerste artikel wat ik onder ogen kreeg en de mogeljke oorzaken van de credietcrisis beschrijft. Kortom, men hanteert een financieelmodel waaraan men zich niet houdt. Men schiet in eigen voet en centrale banken moeten dan opereren om de kogel uit de voet te halen.