De afgelopen maanden beweegt de AEX zich met golven omhoog maar de neergang verloopt meer stuiterend dan golvend. waarbij het opvallend is dat er een golf te maken is van halverwege november 2005 tot op heden met een vorm dat lijkt op die van de kleinere golven. Als chaos theorie van toepassing is, zou iedere golfbeweging gelijkvormig moeten zijn aan de grote golf. De tekening is tamelijk grof maar het geeft wel een indicatie dat er een soort ‘’bijna chaostheorie’’ aan ten grondslag ligt. Een terugkeer naar de stand 410 is wat voorspeld wordt. Een verdere daling onder invloed van
de DJI lijkt me aannemelijk met richting 10.350 indexpunten. Hoezo geen 10.000? Nou 1500 punten omlaag in kort tijdsbestek is een aardige correctieve beweging. Dan kopen op de DJI is wel lucratief mits de euro zo hoog blijft staan.
ten opzichte van de dollar omdat na omrekening in euro’s de DJI ongeveer 8700 is.
Over de goudprijs lees ik nogal verschillende schattingen, zelfs $8000 waarbij dan een rekensommetje wordt gebruikt om de voorspelling een exacte status te geven. Er zijn ook voorstellen om een inflatiecorrectie toe te passen met als basisjaar pakweg 1985 maar daarmee heb je niet de waarde van nu maar de waarde van toen geprojecteerd naar nu. Wel kan men zeggen dat mogelijkerwijs goud $2000 wordt als er voldoende industriële vraag blijft naar goud bij afnemend aanbod. Als bijvoorbeeld de prijs alleen gebaseerd is op de vraag van multimiljardairs kan men zeggen dat dan goud kennelijk weinig waard is, immers $2000 van de zoveel miljard is een schijntje. Afwachten waar de goudprijs nu zal bodemen is mijn devies, immers de meeste beurzen zijn dalende. Dit is mijns inziens een voorbeeld voor marktwerking, er is op zeker moment consensus over de waarde van goud waarbij de trend wordt bepaald door de toppen en dalen.
Over onderwijs gesproken, het schijnt dat een Russische wiskundige, in afzondering levend, een lastig wiskundig probleem te hebben opgelost. Het gerucht gaat dat hij een overvaller, die zijn geld wilde hebben onder de woorden ‘je portemonnee’, wist te overdonderen door ‘mijn portemonnee? mijn portemonnee? en niet mijn geld!?’ uit te spreken. Zo overdonderd te worden is leuk in tegenstelling de liberale donderpreken waarbij de Chinese economie als de Grote Ellende Voor Ons wordt voorgesteld waarbij gemakshalve vergeten wordt dat de huidige inrichting van het onderwijs een opwaartse gang tegenhoudt. Een goede indicator zijn de uitslagen van de wiskunde‑b olympiades van de afgelopen decennia.