Ik schat dat oer ongeveer 800 miljard in het Groot Casino ’ de Economie’is gepompt tegen 5% rente. De erste verhalen over de uitwerking
daarvan in de USA heb ik nu gelezen: Ingenieur wilde zijn huis verkopen om in een goedkopere woning te gaan wonen. Huidge maandlasten 1400$ wat 1000$ moet worden. Het lukt niet vanwege de hoge rente. Dat is duidelijk. Die 5% moeten de banken terug verdienen om te kunnen aflossen en dat gaat over de ruggen van heel veel mensen. Dat wordt risicospreiding genoemd. Overigens D. Cheney, een van de verketters van het Oude Europa heeft zijn geld overgeheveld naar het Oude Europa. Kennelijk zal hier geen crisis ontstaan of althans minder erg. Hoezo minder erg? Huzen zijn al ruim 30% overgewaardeerd dat het nu al onbetaalbaar voor een zeer groot deel van de bevolking. De waarde van een his is wat een gek er voor heeft. Het lijkt me dat aflossingsvrije hypotheken wel eens de botlle-neck kunnen gaan vormen.
Als U Dow turbo short 13.780 hebt genomen dek dat af met een long, niet op de Dow want dat is te duur, maar een long op de AEX. De ABN verwacht kennelijk meer winst nu op turbo’s zodat AEX long 509 te koop is maar pas op. Banken brengen alleen turbo’s uit als zij winst verwachten op dat produkt. Ik verwacht een agressieve aanval op de toppen onder het motto ‘zolang de zon schijnt moet je ervan genieten.’.
Trouwens, wat is economie? Ik hoorde van iemand dat hij een boot had gekocht van zijn winsten op Ahold. Ingekocht op 3,50 verkocht op 8,50 euro. Draagt die boot bij aan de economie? Een heel klein beetje maar want het is een luxe. Bovendien spendeert men op jaarbasis misschien 1000 euro om met die boot te kunnen varen. Met andere woorden: men gebruikt 1000 euro om, laten we zeggen 30.000 euro, zijn waarde laten behouden waardoor uiteindelijk bij verkoop van de boot over 5 jaar misschien 20.000 euro overblijft, aannemende dat de economie blijft groeien. Totaal verlies is dan 15.000 euro. Wie is bereid om 30.000 euro te investeren in aandelen om er 15.000 van over te houden. Het plezier dat men heeft om geld te kunnen uitgeven alsof het geen waarde heeft, is een heerlijk gevoel. Denk maar aan die 800 miljard euro uitgegeven door de centrale banken.