...

Duitse economie floreert

17 februari 2007, 09:00 | US Markets Redactie | leestijd: 1 minuut | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)


Het hoof­dar­tikel van het Finan­cieele Dag­blad gaat van­daag (17 feb­ru­ari) over de economie in Duit­s­land. Die lijkt zich goed te ontwikke­len. Dat is vol­gens auteur, Mau­rits Kuypers, niet zozeer de ver­di­en­ste van Angela Merkel dan wel te danken aan een toe­name van de pro­duc­tiviteit en daarmee toe te schri­jven aan de inspan­nin­gen van de onderne­mers. Zij zijn er in ges­laagd sinds 1999 de pro­duc­tiviteit 11 % meer te lat­en sti­j­gen dan in andere lan­den uit de euro­zone. Aan­dacht van beleg­gers voor de beurs van Frank­furt lijkt dus nut­tig. Mijn favori­ete fonds: Salzgit­ter. De koers steeg het afgelopen jaar met 90% en eindigde vri­jdag op een stand van 102,34.


Dan heeft FD van van­daag een artikel van Rick van der Ploeg geplaatst met de titel De hand van God bestaat niet”. Anders dan in de natu­ur gaat het in de maatschap­pij niet vanzelf goed vol­gens hem. Som­mige economen menen dat dit wel het geval is. In het bij­zon­der noemt van der Ploeg de zoet­wa­tergekken”, economen die vertrouwen in de posi­tieve uitwerk­ing van de hand van God”. Ze werken aan uni­ver­siteit­en als die van Chica­go en Min­neapo­lis, gele­gen aan de grote meren in de Verenigde Stat­en. Verderop stelt van der Ploeg in het artikel dan weer dat de zoet­wa­tergekken, waaron­der hij de drie kabi­net­ten Balke­nende rekent, vin­den dat de hand van God niet nodig was. Chris­telijk sociale poli­tiek zou vol­gens van der Ploeg de taak hebben de basis­mech­a­nismes van de samen­lev­ing en de economie te ont­dekken”. Dat lijkt me iets te veel gevraagd. Van der Ploeg heeft een war­rig stuk­je werk ingeleverd bij de redac­tie. Het is niet goed voorstel­baar dat hij bij zijn weten­schap­pelijke activiteit­en op dezelfde wijze te werk gaat.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.