Doormodderen
De informatiepogingen zijn inmiddels enigszins gevorderd, maar er is hierover nog weinig duidelijkheid. Wel is er ondertussen een motie van Wouter Bos over het verlenen van een generaal pardon aan uitgeprocedeerde asielzoekers aangenomen met de kleinst mogelijke meerderheid van 76 tegen 74. En daarbij gaven de twee stemmen van de Partij voor de Dieren de doorslag. Er tekende zich zo een uiterst krappe progressieve meerderheid af. De PvdD beschikt zo over een strategische positie die haar bij verstandig gebruik in staat kan stellen een veel grotere invloed uit te oefenen dan volgt uit het behaald hebben van twee zetels. De premier was overigens “not amused” naar aanleiding van het initiatief van Wouter, om niet te zeggen bijzonder ontstemd. Het risico voor het mislukken van de formatie is hierdoor toegenomen. En daarmee wordt het weer iets waarschijnlijker dat er nieuwe verkiezingen zullen moeten worden gehouden. Dat is slecht voor het land want de totstandkoming van noodzakelijk beleid wordt erdoor vertraagd. Dat beleid is in het bijzonder gewenst op het gebied van de ruimtelijke ordening en met name de broodnodige bestuurlijke transformatie van de Randstad.
Het leefklimaat in de Randstad
De Randstad wordt door de OESO gezien als een metropool of “metroregio”. Onlangs werd door het Ruimtelijk Planbureau vastgesteld dat de Randstad nauwelijks als zodanig functioneert. Daar ligt dus een fiks spanningsveld. De Randstad is verantwoordelijk voor bijna de helft van het nationale bruto binnenlands product. De Randstad staat echter meteen inkomen per hoofd van de bevolking op een magere 42ste plaats. Dat is dus niet iets om trots op te zijn. Het ziet ernaar uit dat de Randstad de potentie heeft om veel beter te scoren wanneer er een optimaal beleid op het gebied van ruimtelijke ordening tot stand komt. En dan gaat het niet in eerste instantie om een hoger inkomen, maar vooral om een prettiger woon- en werkomgeving.
Sociaal-liberale middenpartij.
In een vorige weblog bracht ik naar voren dat er wellicht ruimte is voor een sociaal-liberale middenpartij. Vandaag oppert ook Marc Chavannes in een artikel in NRC Handelsblad met de kop “Het einde van het Nederliberalisme?” deze mogelijkheid. Er lijkt echter nog flink wat water door de Rotte te moeten stromen voordat het zover is. Chavannes ziet een dergelijke partij zich eventueel vormen als het resultaat van een Verelendungsproces: “Misschien, misschien is de Verelendung voor wie zich tussen christen-democratie en Marijnissen-socialisme niet thuis voelt groot genoeg om iets nieuws te beginnen. Voor de PvdA is de noot die moet worden gekraakt even hard als voor de VVD. Bos’ late koerscorrectie naar links tijdens de verkiezingscampagne overtuigde niemand. Eén gewonnen asieldebat maakt geen Linkse Lente. Wie de komende jaren een modern, dat wil zeggen sociaal en niet wereldvreemd Nederliberalisme weet te formuleren wint misschien meer harten dan nu mogelijk lijkt.”
De ontwikkeling van de economie
De economie blijft zich ook in 2007 goed ontwikkelen volgens de OESO en voor 2008 bestaat volgens deze organisatie zelfs het gevaar van oververhitting. De beurs lijkt ondertussen wat stappen terug te gaan doen om een aanloop te nemen voor 2007.
Voor de belegger verschuift het evenwicht in grote lijnen van long naar short. De koersen van de meeste fondsen lijken te stagneren. Long zijn er o.m. nog mogelijkheden bij de Euro/Dollar en de grondstoffen. De AEX is vorige week door de 475 gezakt, waar de top van mei dit jaar ligt en kan nu in eerste instantie door naar 460 en daarna tot 410. Bescherming tegen deze daling is o.m. mogelijk met turbo’s. Bijvoorbeeld de AEX Turbo Short 37303 met een stop loss van 492 en een hefboom van 13,2. Zelf houd ik een stop loss van 480 aan. Naast de AEX vind ik ook dollargevoelige fondsen als Buhrmann en Hagemeyer interessant om short in te gaan.