...

De oorzaak van de kredietcrisis is G.W. Bush

21 oktober 2008, 08:48 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)


en zijn repub­likeinse trawan­ten op Wall­street. Geen ingewikkelde wiskundi­ge berekenin­gen heeft men nodig dat aan te tonen of niet, want aan iedere bereken­ing ligt een een­voudig idee ten grond­slag. Dat ontken­nen is een vorm van bedrog dan mis­lei­d­ing om gezichtsver­lies te voorkomen. In Pauw&Witteman
werd gis­ter­avond duidelijk gemaakt door mid­del van speech­es van de pres­i­dent van de USA, G.W. Bush, gehouden in 2002 dat hij wil­lens en wetens Fannie&Freddie mis­bruik­te om stem­men te kopen door ver­strekking van hypotheken, ongeacht of men het kon betal­en of niet. Duidelijk­er kan het niet getoond wor­den. Een opdri­jv­ing van huizen­pri­jzen waarmee men hoopte hoge marges te kun­nen verkri­j­gen. Hier­bij wer­den deriva­ten­con­struc­ties gebruikt om het risi­co van een klap­band te kun­nen onder­van­gen. Ren­de­ment als drug voor de geest. Die pri­j­sop­dri­jv­ing ver­liep expo­nen­tieel wat mijns inziens inhoudt, dat het uit­staande kap­i­taal bij die derivat­en ook expo­nen­tieel toe­nam waar­bij men in de gat­en moet houden dat er geen grond­slag was voor die con­struc­tie. Dat sim­pele feit wis­ten bankiers en zij had­den dat moeten weten ten­z­ij men gewoon een sjacher­aar is. Een salaris van een miljoen uit de staatskas kri­j­gen, om dat ver­hullen, lijkt me onre­delijk. Ook geeft dit aan dat ING, AEGON en ga maar door, niet gezond zijn maar te dik, afs­lanken is dan het enige red­mid­del. Overi­gens, in plaats van social­isme voor de rijken(een term van Jim Rogers als ik me goed herin­ner) moet men nu spreken over staatskap­i­tal­isme. Bankiers weten drom­mels goed dat als een bank te groot is om fail­li­et te gaan, de staat bijspringt ten koste van de belast­ing­be­taler. Ik weiger te geloven dat min­is­ter Bos goede deals heeft ges­loten: achter­af is een deal als goed te bestem­pe­len en niet vooraf. Dit is een vorm van bedrog gelijk dat wat bankiers de afgelopen jaren deden. Ik weet niet welke strate­gie min­is­ter Bos heeft, want zijn han­del­swi­jze lijkt me onderdeel te zijn van poli­tiek han­de­len. Ik bli­jf erbij: de top van de ING en zijn commissarissen(zo ook oud pre­mier Kok, wist die niets dan?) moet aftre­den van­wege onnozel­heid. Geen salaris en geen uitkering.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.