...

De genadeklap is niet ver weg meer.

26 september 2008, 18:43 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 1 / 12 | (0)


Af en toe zit ik aan het einde van een werkdag naar het scherm te kijken en vraag me af of het alle­maal werke­lijkheid is wat ik zie. Dan vraag ik aan mijn vriendin of ze me eens in de arm wil kni­jpen. Dan roep ik auw en ben ik weer bij de les en zie ik inder­daad dat ik niet aan het dromen was. Het is bij mij nog niet erg doorge­dron­gen hoe ern­stig de huidi­ge sit­u­atie nu is. Waarschi­jn­lijk hebben heel veel mensen geen idee wat zich aan het ontwikke­len is. Ik ben eigen­lijk wel bang gewor­den de afgelopen week. De genadeklap zal niet ver weg meer zijn. De paniek en onzek­er­heid vieren hoogtij. Het vertrouwen richt­ing finan­ciële instellin­gen is volledig naar de kloten (sor­ry voor het taal­ge­bruik). Het valt me nog enigszins mee dat er geen rijen voor de loket­ten zie staan van hys­ter­ische mensen die hun geld op vra­gen. Dus beves­tigd dat mijn stelling dat heel veel mensen niet weten hoe ern­stig de sit­u­atie is.

Stel, ja stel er gaat hier in Europa een bank van naam en faam op de klip­pen. Sterk­er nog, wat staat er te gebeuren als onze Bel­gisch-Ned­er­landse samen­werk­ing abrupt wordt beëindigd. Als ik de koers van For­tis bek­ijk, is het over en uit voor dit bedri­jf. Deze koer­son­twik­kel­ing is alles zeggend. In de VS ging het ook zo met diverse fond­sen en uitein­delijk was het voor de aan­deel­houd­ers over en out. Weg ons mooie ABN en nu dus ook waarschi­jn­lijk weg ons mooie For­tis. Ik word hier eigen­lijk wel tri­est van. Col­le­ga’s op mijn werk lopen zenuwachtig rond. Ze hebben heel wat jaren gew­erkt en ges­paard om wat voor de oude dag te hebben. Ze bankieren bij For­tis. Het zou toch door en door treist zijn als zij hun geld kwi­jt zouden rak­en, zon­der dat zij daar ook maar enige schuld aan hebben. Toch twee prachtige bedri­jven met een grote naam in de wereld die tenon­der dreigen te gaan. En het erg­er­lijke aan de sit­u­atie is dat deze bedri­jven er niet zelf debet aan zijn. Zo zie ik het dus! Op deze manier is geen enkele bank veilig. Ook niet ING en ook niet al die andere banken. Als het vertrouwen in een bank is verd­we­nen en mensen ontrekken hun gelden, is elke bank gedoemd te vallen. Ze kun­nen namelijk de vraag niet aan. Ze hebben het geld wel, maar ze kun­nen hun bezit­tin­gen niet meteen in cash omzetten. En als je niet aan je ver­plichtin­gen kunt vol­doen, ga je fail­li­et. Gezonde bedri­jven gaan dus naar de klote omdat er mensen in de VS zijn die over de ruggen van anderen heel veel geld wilden ver­di­enen. Ik kan gewoon niet anders con­clud­eren. Meneer Bush, de gevaar­lijk­ste man ter wereld als u het mij vraagt, heeft alles naar de knop­pen geholpen. Hij vond het zo nodig dat burg­ers hypotheken kre­gen die ze niet kon­den betal­en en op die manier kon­den zijn vrien­den miljoe­nen in hun zakken steken. Dat land is al jaren fail­li­et en ver­di­ent de trip­ple AAA sta­tus al lang niet meer. Maar helaas gaat dat ten koste van heel veel leed en ver­dri­et van de gewone man/​vrouw op de straat. Ik ben bang dat het einde dus nog niet in zicht is. Ook al die gerucht­en die de markt in wor­den gegooid, slaan kant nog wal. Ik heb het idee dat par­ti­jen hier moed­willig een bedri­jf de nek willen omdraaien. Ik kan niet tot een andere con­clusie komen. Beurzen­land is kei­hard. Ik zeg wel vak­er het is eten of gegeten worden.

De beurzen zullen dus, als ik het objec­tief van de zijli­jn bek­ijk, nog verder door het stof moeten. Hoeveel verder weet ik niet, maar 350 is niet de bodem om weer leuk wat aan­de­len in te kopen. Die kansen komen wel weer maar nog even geduld lijkt me. Of dat plan en wel of niet komt, speelt geen enkele rol. De prob­le­men bevin­den zich op een ander front. Dat zit niet in geld, maar in vertrouwen. Helaas denken mensen op de beurs alleen maar aan geld, maar zon­der vertrouwen is geld waarde­loos en kun je er niets mee. Als ik mor­gen naar de markt ga en wat fruit wil kopen, dan kri­jg ik dat fruit omdat ik daar­voor betaal met geld. Maar de verkop­er neemt dat geld aan omdat hij vertrouwt dat het papiert­je wat ik hem geef mor­gen nog net zoveel waard is als mor­gen. Het gaat dus niet om dat geld, dat is slechts een ruilmid­del. Maar het gaat juist om dat vertrouwen in dat ruilmiddel!!

Ik heb deze week verder alleen maar gekeken en niets gedaan op de beurs. Ik wil mijn vingers niet bran­den. Het is een lev­ens­gevaar­lijke markt, waar je heel snel heel veel kunt win­nen, maar een paar sec­on­den lat­er weer heel veel kunt ver­liezen. Het is een markt voor spec­u­lanten en bedreven daghan­de­laren. Nou houd ik wel van een gok­je, maar dan wel een welover­wogen gok. En die kan ik momenteel niet mak­en. Zoals ik vorige week al zei is mijn porte­feuille gro­ten­deels gevuld met wat aan­de­len en de rest is cash. Dat cash vind ik belan­grijk omdat ik bij 10%-15% lagere koersen op de AEX inkopen wil gaan doen (ten­min­ste als ALEX niet ook omvalt). Hoe dan ook, naar donkere tij­den komen ook weer betere tij­den.

Aan­tal

Fonds

Koers

Waarde

O.W.

Onge­re­aliseerd

Onger. %

2

AEXDEC 2008 500,00

0,10

20,00

354,58

-2.661,00

-99,25%

2

AEXDEC 2008 320,00

9,45

1.890,00

354,58

549,00

40,94%

200

aand. KPN, Koninklijke

10,78

2.156,00

-332,00

-13,34%

-2

KPNDEC 2011 12,00

1,50

-300,00

10,78

230,00

43,40%

-2

KPNDEC 2011 10,00

1,70

-340,00

10,78

-50,00

-17,24%

174

aand. Reed Elsevier

10,40

1.809,60

-835,33

-31,58%

602

aand. Roy­al Dutch Shell — A- (NL)

21,52

12.955,04

-4.352,46

-25,15%

Ik wens iedereen heel veel suc­ces en wijsheid de komende peri­ode, want die hebben we alle­maal nodig. Pret­tig week­end en tot de vol­gende keer. THUMBS UP!


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.