...

Beursonwijsheden 5, “de ratio?”

11 maart 2006, 09:00 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)


Beursonwijsheden 5, “de ratio?”
Opties of Turbo’s doorrollen? Hoe vaak? En hoeveel de volgende keer aanschaffen als verlies geleden is? Dan is mijn strategie met aandelen toch wel zo makkelijk. Twee keer per jaar fondsaandelen kopen, in Mei en Oktober , en dat net zo lang volhouden totdat kranten schrijven dat het nog nooit zo hoog geweest is òf dat het in lange tijd niet zo hoog geweest is met achter de hand een bedrag om bij een beurskrach aankopen te doen en daarna te verkopen. Dat roept de gedachte op dat het zou mij niets verbazen als pakweg een jaar vóór de Olympische spelen in Peking wereldwijd beurzen zullen wegglijden. Behalve dan misschien aandelen in de alternatieve energie sector zoals bijvoorbeeld bio-olie, perslucht of waterstof als energiebron. Het proberen te voorkómen van een panepidemie levert ook geld op omdat angst de drijfveer is tot onverantwoorde uitgaven; het vóórkomen van zo een epidemie roept de vraag of daardoor een panepidemie niet wordt vooruitgeschoven naar een totaal onverwacht moment in de toekomst. Nu is gebleken dat epidemieën ook ontstonden door onwetendheid van mensen. Tot op heden is het nog niet voorgekomen, naar mijn weten, dat “alwetendheid” ook een (pan)epidemie kan veroorzaken. Trouwens, worden dieren niet sterker als ze weerstand opbouwen of had Darwin toch ongelijk? Kortom, een putoptie op de toekomstverwachting aanschaffen op basis van een of andere theorie waarna precies het tegenovergestelde zal gebeuren. Als iedereen een putje heeft is een putje geen afdekking meer zoals korting geen korting meer is als iedereen korting geeft, het in de put zitten is dan epidemisch met duizenden doden als gevolg. Jaarlijks vallen er duizenden doden door voortjakkerende auto’s en dat levert geen directe angst maar geld op al of niet in de vorm van een verzekeringsuitkering, behalve als je in Lagos in Nigeria woont, daar levert een lijk op straat ook geld op, las ik eens.
De volgende definitie is aardig om het verschil te laten zien in, laten we zeggen middelbare school wiskunde en beleggingswiskunde, een vorm van toegepaste wiskunde. Hier gaan we dan: Putcall-ratio=puts(puts+calls). Zijn dat uitstaande puts en calls? ’t Lijkt me waarschijnlijk. Wiskundig is de vorm f(x,y)=x(x+y) met x en y onafhankelijk van elkaar en positief. In gewogen vorm, nodig voor de put-call indicator, zal het wel f(x,y)=ax(ax+by) zijn neem ik aan. Ik mag aannemen dat putjes en “calletjes” onafhankelijk zijn van elkaar omdat men geen put kopt als men een cal heeft gekocht of andersom. De bijbehorende verklaring is: veel putopties=dicht bij de bodem en veel callopties=dicht bij de top; wiskundigen zeggen dan “hoe groter x wordt f(x,y) ongeveer 1 bij vast doch willekeurig gekozen y.” De verklaring is dan verder dat veel putjes bullish is. Ja, als iedereen in de put is, is er geen put meer. Hoe moet men dat zien te gebruiken als marktmakers waken over inleg met stoplos? “Ben je niet belazerd wordt je wel bedonderd.” las ik vandaag in een e-mail. Een fundamentele analyse van mijn karakter toont aan dat geduld op korte termijn teveel gevraagd is vandaar dat mijn timing met het verkopen en onder druk van tijdswaarde negatief afloopt voor mijn portemonnee. Een technische analyse zal dat beeld ongetwijfeld ondersteunen. Geeft toe, het redeneren met de put-call-ratio(indicator) is ingewikkelder dan met zo een eenvoudige wiskunde functie.
In eerdere figuur is aangegeven, zie beursonwijsheden 3 tweede figuur, kan het parabolisch omhoog swingen de komende weken aannemende dat het vijfde punt de afgelopen week geplaatst is op, jawel., de AEX stand 450. Dit was op 5 maart geschreven. Vanmiddag 10 maart is misschien in te schatten of mijn maart-call 460 een aardige gok kan worden en de komende week zal blijken of ik goed zat.
De laatste grafiek van analist Ad den Nooten bekijkend kan men zeggen dat als de beurs zich gedraagt zoals de afgelopen maanden, de daling wordt ingezet op en nabij 26 maart. Overigens, de aantallen dagen zijn geschat. Een daling van 20 punten in vijf dagen is aardig wat sneller dan de afgelopen keren en als de daling dan wat langer zal aanhouden is dat niet merkwaardig te noemen. In tegenstelling tot wat ik eerder schreef , namelijk AEX april 485, zou wel eens AEX april 435 kunnen zijn.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.