...

Beursonwijsheden 4, in de put uit de put

4 maart 2006, 09:00 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)


Gis­teren een bericht gelezen over de matige tot zwakke financiële reken­vaardigheid van Ned­er­lan­ders dit ondanks(of dankz­ij?) het inter­na­tion­aal bek­end zijn van het goede wiskunde – en rekenon­der­wi­js in de Lage Lan­den dat buitenge­woon prak­tisch van aard zou zijn. Zelfs hoger opgelei­den zouden moeite hebben met een­voudi­ge financiële begrippen(zoals inflatie) en sommetjes(percentages). Tja, aangezien de Tweede Kamer uit hoger opgelei­den bestaat is te verwacht­en dat een zelfde per­cent­age volksverte­gen­wo­ordi­gers moeite hebben met financiële begrip­pen en de lokale krant lezend is dat zek­er het geval bij lokale politi­ci. Op zich is dat geen bezwaar want tenslotte merk­te een uni­ver­si­tair econometrist eens op dat zijn baan bij de fir­ma A.H. een wiskundig inzicht ver­langde van de eerste drie klassen van het V.W.O.; boven­di­en is mij gebleken dat heel veel mensen, waaron­der ik, al schat­tend door het lev­en gaan. Het Oost­en­rijkse antwo­ord, zie mis​es​.org, op de vraag “wat is de reden voor rente tarief” luidt ongeveer dat het de waarde aangeeft van huidi­ge goed­eren te opzichte van toekom­stige goed­eren. Wie weet dat? Een kleine steekproef wijst uit dat veel Ned­er­lan­ders ook moeite hebben met het begri­jpen van zomer– en win­ter­ti­jd. Om een weblog­boek bij te houden verkri­jgt men geen loon naar arbeid en dat lei­dt naar de vraag: “Wat is loon?” Mijn antwo­ord op deze, zie web­site van mis​es​.org, was ‘Oostenrijks’. Dit houdt ongeveer in dat een weblog­boek bij houden niet opgevat wordt als het voorzien in con­sump­tie behoeften. Dat lijkt aardig in overeen­stem­ming met de werke­lijkheid. Over loon gespro­ken, dit jaar is het zorg­s­telsel gewi­jzigd waar­door nogal wat mensen min­der salaris hebben, ken­nelijk moet men deze min­der­ing op het con­to van de zorg plaat­sen omdat het geheel ontstaan is door de wijzig­ing in het zorg­s­telsel. Per jaar betaal ik dus in plaats van de pre­mie 1900 euro het bedrag van 3100 euro voor twee personen. 
De filosoof Aris­tote­les schreef al heel lang gele­den dat een goed resul­taat van het werk van iemand, dat gebaseerd is op ervar­ing, meer geluk­str­e­f­fers of –missers zijn dan wijsheid maar dat tech­ni­ci kun­nen verk­laren waarom het resul­taat goed is. De kans op suc­ces bij aankoop van opties houd ik 25%. Het meren­deel ver­loopt in tijd­waarde. Dat ik meer pechtr­e­f­fers zal halen is duidelijk, het is dus puur speculeren; zo bekeken werpt het de vraag op of T.A. wel een tech­niek is! Omdat ik alleen met calls en puts op de AEX bezig ben haal ik maar weer eens AEX grafiek erbij afkom­stig van de web­site Beur­splaza. Van iedere getek­ende driehoek kan men de helling in ind­ex­pun­ten per maand redelijk schat­ten. Dat lev­ert achtereen­vol­gens op: +12, ‑25, +12, ‑12 ‚+10,-25,+10 wat een aardi­ge indi­catie geeft van het ver­loop van de AEX. Opmerke­lijk is dat visueel de sti­jgingss­nel­heid van de AEX wat af neemt. (De figu­ur is overgenomen en bew­erkt uit een e‑mail.)
Tja, “Elliot: zou zeggen de laat­ste golf is aan de gang. Welke Bezi­er-kromme zou bij deze grafiek horen? Nu maar afwacht­en of de laat­ste golf aan de gang is en wat als rechts van (5) het rimpelin­gen zijn in een grotere golf? Nou ja, zolang bedri­jf­s­re­sul­tat­en niet al te negatief te inter­preteren zijn kan die golf wel eens een paar dagen door­groeien? Dat het afvlakt is te begri­jpen aangezien de dal­ing van 2000 – 2003 over­dreven was en men nu overeen­stem­ming heeft dat de waarde een meer reëel beeld geeft van de sit­u­atie. De sti­jging zelf is een reac­tie op de over­dreven dal­ing. In vergelijk met omrin­gende lan­den staat de AEX nog steeds (relatief)laag.
De maart-puts 450460 sluiten en kopen maart-call 460. Benieuwd of mijn tur­bo Hage­mey­ers ste­un 2,60 en 3,01 dit jaar wat zullen oplev­eren. Gewoon lat­en staan, desnoods maan­den, ten­z­ij de komende vier april een negatief kwartaal resul­taat gebo­den want dan ben ik negatief zow­el in mijn porte­mon­nee als in mijn verkoopgedrag. 

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.