...

Beursonwijsheden 2.

21 februari 2006, 09:00 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)


Beur­son­wi­jshe­den 2.
Van afne­mend sti­j­gend vloeiend over­gaand in toen­e­mend sti­j­gend. Een Havo leer­ling uit het verleden, onbesmet door de fir­ma Snel & Slordig uit den Haag, weet dan waar het over­gaat: Een buig­punt! Kijk­end naar de mooie kwarti­er-staaf grafieken op de web­site van Span­ish Trad­er schi­et het me te bin­nen dat een buig­punt een Doji wordt genoemd! Aai, wat is staaf” een lelijke naam in vergelijk­ing met “Japanse can­dle”. Een Geisha is een Japanse can­dle. Mijn favori­ete Geisha is “Doji”, haar buig­ing gaat meestal over van afne­mend dal­end in toen­e­mend sti­j­gend; maar wat te zeggen als ze over­gaat in toen­e­mend dal­end? Dat is toch ook wat! En een Geisha met de naam “Hammer” doet me denken aan de vrouw die een exhi­bi­tion­ist de les las met een “hamer”. Die exhi­bi­tion­ist is nu een “Hanging Man”. Nu maar hopen dat een “Hanging Man” mijn bei­de maart aex puts 460” waarde­vol maakt. “Een put als verzek­er­ing nemen tegen een dal­ing van de waarde in je portefeuille.”, las ik eens. Wist ik veel wat dat was. Het leek me wel iets. Gewoon doen, niet van tevoren uitreke­nen of het zin­vol is, puts” kopen en ervar­ing opdoen, niet te duur, niet te goed­koop. Bij ver­lies is de waarde van de porte­feuille hoger/​gelijk en anders valt te hopen dat ….. . Moet je natu­urlijk niet te vaak doen want dan had je beter het geld in “die aan­de­len” kun­nen stop­pen. Nou ja, aan­de­len is geen geld, geen bez­it, maar een recht op, ja wat eigen­lijk? Geld? Mijn antwo­ord dat het net zo goed een zak­je elek­tro­nen kan zijn schi­jnt in wezen een social­is­tisch antwo­ord te zijn! Hopen op waardes­ti­jging van aan­de­len? Als alle HOOP(bankier) ver­loren is, is het recht op hoop ook ver­loren. Een put” is niet te vergelijken met een verzek­er­ing, een verzek­er­ing sluit je een­ma­lig af tegen een vaste pre­mie per tijd­seen­heid en een put” sluit je af op advies dat bijvoor­beeld de AEX op zijn hoog­ste stand staat en dat zou je duur hebben kun­nen komen te staan in de afgelopen vier maan­den. Iedere dag had de hoog­ste stand kun­nen oplev­eren. Hum, kun­nen beursko­ersen aangeven dat er sprake is van inflatie of deflatie?? 
Op de web­site mis​es​.org staat een voor mij leuke economis­che test om na te gaan wat voor type economisch mens is. Ik ben geen econoom, mijn resul­taat geeft aan dat ik met een zes als vol­doende “Oostenrijks“ gek­wal­i­ficeerd ben met een vleug “Chicago” en gelukkig geen social­ist of klassiek. Wat is de economis­che waarde van een auto? Wat een gek ervoor geeft(Oostenrijks)? De onder­linge afhanke­lijkheid van vraag en aan­bod (Chica­go)? Op dit moment is het mijns inziens de “Chicago” opvat­ting. Oor­spronke­lijk is het de intrin­sieke waarde die de ontwer­pers in gedacht­en had­den, dus toch “Oostenrijks”? Wat is de economis­che waarde van aar­dolie? Rij­den auto’s voor­taan op per­slucht zal aar­dolie flink in economis­che waarde dalen. Maar wat gebeurt er dan met de beurs? In ieder geval zal het koren geschei­den wor­den van het kaf(Chicago) met het oog op de toekomst(Oostenrijks). Per­slucht, dat is het wat gedurende de afgelopen weken en miss­chien nog de komende één of twee weken in de beurzen is gespoten. Daar gaan mijn “maart aex puts 460”! Weer blut!? Op een van de vele AEX grafieken kijk­end valt het me nu pas op dat Groot Han­de­laren al een tijd bezig zijn om de AEX op pak­weg 500 te kri­j­gen zon­der noe­menswaardi­ge onder­brek­ing. Op een grafiek kijk­end lopend van sep­tem­ber 2005 tot en met van­daag kan men, ruwweg uit­gevo­erd, een vergelijk­ing van een rechte lijn opstellen waar­van de richt­ing aangegeven wordt door de gemid­delde sti­jging per maand uit te reke­nen, wat ongeveer 8 ind­ex­pun­ten per maand is en begin­nend in sep­tem­ber 2005 op het niveau van 320 ind­ex­pun­ten: Index=8 keer aan­tal maan­den +320 waar­bij op te merken is dat de afgelopen vier maan­den de gemid­delde sti­jging per maand pak­weg 20 ind­ex­pun­ten is. April expi­ratie zou dan ongeveer 482 oplev­eren met de vergelijk­ing maar met de 20 pun­ten meth­ode zou dat 485 oplev­eren. Een aardi­ge richtli­jn voor de komende tijd lijkt me 485 te zijn nadat er gecor­rigeerd is? 

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.