...

Beursonwijsheden 11, ''de oliebaron''

23 april 2006, 09:00 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)


Beur­son­wi­jshe­den 11, “de oliebaron”
Afgelopen week een artikel gelezen over de invloed van Tex­aanse oliebaron­nen op de huidi­ge poli­tiek van de USA. Dat G.W. Bush democ­ra­tie in Irak wilde bren­gen diende maar één doel: energiebron­nen veilig stellen. Boven­di­en had het chris­telijk fun­da­men­tal­isme zich de afgelopen decen­nia vanu­it het zuiden van de USA. en dankz­ij de inzet van de oliebaron­nen, kun­nen ver­brei­den over een groot deel van de USA. Geopoli­tiek, weet onze pre­mier hoe daar mee om te gaan? De VS en de EU bouwen invloed op vanu­it Turk­i­je, Afghanistan en Irak. 
Kijk waar energielei­din­gen lopen over de aarde en waar lei­din­gen gep­land zijn, dan zijn inter­na­tionale con­flicten makke­lijk­er te begri­jpen of kijk bijvoor­beeld naar de lig­ging van de USSR, ingek­lemd tussen Chi­na en de EU, dan is ook duidelijk waarom het Krem­lin weer dic­ta­to­ri­ale trekken vertoont. 
Of de olie nog duur­der zal wor­den en wel $80 tot $100? Ik begri­jp niets van dat hele ver­haal. Als de dol­lar goed­kop­er wordt ten opzichte van andere val­u­ta wordt dan de olie duur­der? Als er teveel vari­abe­len in het spel zijn is het een gok wat de pri­js van aar­dolie zal wor­den. Zelf houd ik het erop dat om en nabij de olymp­is­che spe­len in Chi­na de fakkel even zal doven. En verder? Het huidig economisch denken van de west­erse mens staat mij in zekere zin tegen. Waarom miljoe­nen vogels en dieren ombren­gen? Van­wege welke ziek­te? En dan nog goedgelovig zijn in een of andere god­heid? Welke god dan ook, als er al een god is, is het nu een oliebaron. Ik lees teveel om te accepteren dat er wederom een ‘vreselijke ziek­te‘ zal toes­laan dat onze economie in een diep dal zal storten waar alleen met hulp Guus Geluk uit te komen is. Een pan­demie is een pan­demie als het een pan­demie is en dat is iets anders dan een wiskundig mod­el gebruiken om een pan­demie te voor­spellen. Wat weerkundi­gen doen is niet voor­spellen maar de gevol­gen van een wiskundig mod­el geven. Er is een ver­schil met een pan­demie, een pan­demie lev­ert ang­sten op. Voor­spellen laat ik over aan astrolo­gen. Ration­eel gedrag is ken­nelijk een moeil­ijke opdracht voor mensen. In een bijeenkomst over een zek­er wiskunde cur­ricu­lum kwam het gebruik van sta­tis­tis­che gegevens naar boven dri­jven. Het vol­gende is een aardig voor­beeld: Sta­tis­tisch is aange­toond dat homoeopathis­che mid­de­len niet-werkza­am zijn wat betekent dat niet iedereen meer kan zeggen dat het helpt want dan zou dat in de sta­tistiek duidelijk moeten blijken, zodat er mensen zijn bij wie het helpt maar men weet niet bij wie. Toch koopt men deze middelen. 
Mijn aan­dacht op de beurs richt zich nu op Ahold, Log­i­caCMG en goud. Het ziet ernaar uit dat Log­i­caCMG bli­jft hangen op 2,68 euro, tur­bo long 2,50 nemen is dan goed te doen ofschoon men het stand­punt moet innemen dat een ver­lies van pak­weg 95% reëel is en zek­er als komende cijfers voed­ing geven aan het idee dat investeren in Log­i­caCMG gewoon geld ver­liezen betekent. Is dat ration­eel gedrag? Beperk het mogelijke ver­lies tot een draag­baar ver­lies, investeer en wacht af wat de toekomst zal bren­gen. Ahold laat ik nog even rusten. Goud is in de vorige aflev­er­ing aan bod gekomen. Wacht­en tot­dat er meer gegevens zijn om een aardi­ge grafiek te teke­nen bij een mogelijk ver­loop van de AEX bijvoorbeeld. 

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.