Beursonwijsheden 11, “de oliebaronâ€
Afgelopen week een artikel gelezen over de invloed van Texaanse oliebaronnen op de huidige politiek van de USA. Dat G.W. Bush democratie in Irak wilde brengen diende maar één doel: energiebronnen veilig stellen. Bovendien had het christelijk fundamentalisme zich de afgelopen decennia vanuit het zuiden van de USA. en dankzij de inzet van de oliebaronnen, kunnen verbreiden over een groot deel van de USA. Geopolitiek, weet onze premier hoe daar mee om te gaan? De VS en de EU bouwen invloed op vanuit Turkije, Afghanistan en Irak.
Kijk waar energieleidingen lopen over de aarde en waar leidingen gepland zijn, dan zijn internationale conflicten makkelijker te begrijpen of kijk bijvoorbeeld naar de ligging van de USSR, ingeklemd tussen China en de EU, dan is ook duidelijk waarom het Kremlin weer dictatoriale trekken vertoont.
Of de olie nog duurder zal worden en wel $80 tot $100? Ik begrijp niets van dat hele verhaal. Als de dollar goedkoper wordt ten opzichte van andere valuta wordt dan de olie duurder? Als er teveel variabelen in het spel zijn is het een gok wat de prijs van aardolie zal worden. Zelf houd ik het erop dat om en nabij de olympische spelen in China de fakkel even zal doven. En verder? Het huidig economisch denken van de westerse mens staat mij in zekere zin tegen. Waarom miljoenen vogels en dieren ombrengen? Vanwege welke ziekte? En dan nog goedgelovig zijn in een of andere godheid? Welke god dan ook, als er al een god is, is het nu een oliebaron. Ik lees teveel om te accepteren dat er wederom een ‘vreselijke ziekte‘ zal toeslaan dat onze economie in een diep dal zal storten waar alleen met hulp Guus Geluk uit te komen is. Een pandemie is een pandemie als het een pandemie is en dat is iets anders dan een wiskundig model gebruiken om een pandemie te voorspellen. Wat weerkundigen doen is niet voorspellen maar de gevolgen van een wiskundig model geven. Er is een verschil met een pandemie, een pandemie levert angsten op. Voorspellen laat ik over aan astrologen. Rationeel gedrag is kennelijk een moeilijke opdracht voor mensen. In een bijeenkomst over een zeker wiskunde curriculum kwam het gebruik van statistische gegevens naar boven drijven. Het volgende is een aardig voorbeeld: Statistisch is aangetoond dat homoeopathische middelen niet-werkzaam zijn wat betekent dat niet iedereen meer kan zeggen dat het helpt want dan zou dat in de statistiek duidelijk moeten blijken, zodat er mensen zijn bij wie het helpt maar men weet niet bij wie. Toch koopt men deze middelen.
Mijn aandacht op de beurs richt zich nu op Ahold, LogicaCMG en goud. Het ziet ernaar uit dat LogicaCMG blijft hangen op 2,68 euro, turbo long 2,50 nemen is dan goed te doen ofschoon men het standpunt moet innemen dat een verlies van pakweg 95% reëel is en zeker als komende cijfers voeding geven aan het idee dat investeren in LogicaCMG gewoon geld verliezen betekent. Is dat rationeel gedrag? Beperk het mogelijke verlies tot een draagbaar verlies, investeer en wacht af wat de toekomst zal brengen. Ahold laat ik nog even rusten. Goud is in de vorige aflevering aan bod gekomen. Wachten totdat er meer gegevens zijn om een aardige grafiek te tekenen bij een mogelijk verloop van de AEX bijvoorbeeld.