Beursonwijsheden 10, “de narcis Fortuynâ€
Eergisteren las ik dat naar schatting een ‘fortuyn’ van 5500 miljard euro aan beurswaarde van ondernemingen de afgelopen jaren in rook is opgegaan vanwege mislukte fusies. Nog afgezien natuurlijk van dit verlies hebben andere instellingen en particulieren ook behoorlijk veel verloren met als medegevolg een pensioenpremie verhoging voor alle Nederlanders. Maar wat zo boeiend is aan fusies dat het synergie zou opleveren althans volgens beursanalisten, bankinstellingen, pensioenfondsen, politici en ga zo maar door. Kennelijk leverde het een synenergie voordeel op voor de eigen portemonnee, onder het motto ‘ikke, ikke, ikke en de rest kan stikke’. Politici, zoals Zalm en de zijnen, hebben mijns inziens geen blijk gegeven van inzicht, althans openlijk, wat de gevolgen zouden kunnen zijn op korte termijn. In het verleden is een dergelijk verlies al eens eerder voorgekomen, ik meen mij te herinneren bij beleggingen in Suriname in een ver verleden. Men eiste toen ook al minstens 8% rendement p.j. op investeringen. Het geheel klapte daar toen ook in elkaar en het duurde minstens tien jaar voordat men weer over voldoende middelen beschikte om te investeren. Eén van de redenen waarom al die investeringen in de afgelopen jaren mislukt zijn, schijnt te berusten op het feit dat relatief veel managers aan de top hun narcistische persoonlijkheid verder ‘ontwikkeld’ hebben. Tja, in de politiek probeerde, nog niet zolang geleden, ook zo een narcis zich te nestelen aan de macht. Kennelijk voelde veel Nederlanders zich aangesproken door een dergelijk karakter.
Destructief gedrag, in meer of mindere mate, is een bijkomend verschijnsel van een Narcissus en toegespitst op het vergaren van Fortuyn kan wel eens omslaan in het tegendeel. Laten we eens kijken naar de grafiek van goud. Als er weinig goud is en er zijn twee miljard mensen die het willen hebben dan zal het wel duur worden. Een prijs van 100$ dollar, lees ik de laatste dagen, ligt in het verschiet. Tja, dat zegt niets over de waarde. Want wat is de waarde van de dollar dan? Ik begrijp de Turbo Goud dan ook niet. Hoe kan zo een turbo meer waard worden terwijl de dollar minder waard wordt? Misschien is $100 dan wel gelijkwaardig met $60 nu? Ik zal toch maar weer eens die turbo formules bestuderen.
In eerste instantie had ik het laagste punt met het hoogste punt verbonden om daarna een beetje aan te passen aan het verloop van de grafiek totdat het me duidelijk werd dat het verloop van de grafiek een flauwe afnemende stijging vertoont. Wiskunde‑A mensen herinneren zich nu misschien nog de zogenaamde S‑kromme. Het lijkt mij dat bij voortgaande trend de grafiek zal uitmonden in een doji-situatie. Ik houd het voor mijn gevoel er op dat $600-$650 de doji-situatie wordt. Short gaan? Er zijn mensen die dat afraden. Contrair handelen? Ik denk er wel over na om turbo short goud te nemen mits er voldoende geld in de portemonnee is en ik heb geen rooie stuiver; de turbo’s zijn duur en de hefboom is groot. Het lijkt me allemaal teveel op dollar-euro situatie van een tijdje terug. De euro zou ook 1,50$ worden en de olie $100.