...

Beursonwijsheden 10, “de narcis Fortuyn”

16 april 2006, 09:00 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)


Beur­son­wi­jshe­den 10, “de nar­cis Fortuyn”
Eer­gis­teren las ik dat naar schat­ting een ‘fortuyn’ van 5500 mil­jard euro aan beur­swaarde van onderne­min­gen de afgelopen jaren in rook is opge­gaan van­wege mis­luk­te fusies. Nog afgezien natu­urlijk van dit ver­lies hebben andere instellin­gen en par­ti­c­ulieren ook behoor­lijk veel ver­loren met als medegevolg een pen­sioen­premie ver­hoging voor alle Ned­er­lan­ders. Maar wat zo boeiend is aan fusies dat het syn­ergie zou oplev­eren althans vol­gens beur­sanal­is­ten, bank­in­stellin­gen, pen­sioen­fond­sen, politi­ci en ga zo maar door. Ken­nelijk leverde het een synen­ergie voordeel op voor de eigen porte­mon­nee, onder het mot­to ‘ikke, ikke, ikke en de rest kan stikke’. Politi­ci, zoals Zalm en de zij­nen, hebben mijns inziens geen blijk gegeven van inzicht, althans open­lijk, wat de gevol­gen zouden kun­nen zijn op korte ter­mi­jn. In het verleden is een dergelijk ver­lies al eens eerder voorgekomen, ik meen mij te herin­neren bij beleg­gin­gen in Suri­name in een ver verleden. Men eiste toen ook al min­stens 8% ren­de­ment p.j. op investerin­gen. Het geheel klapte daar toen ook in elka­ar en het duurde min­stens tien jaar voor­dat men weer over vol­doende mid­de­len beschik­te om te investeren. ©n van de rede­nen waarom al die investerin­gen in de afgelopen jaren mis­lukt zijn, schi­jnt te berusten op het feit dat relatief veel man­agers aan de top hun narcis­tis­che per­soon­lijkheid verder ‘ontwikkeld’ hebben. Tja, in de poli­tiek probeerde, nog niet zolang gele­den, ook zo een nar­cis zich te neste­len aan de macht. Ken­nelijk voelde veel Ned­er­lan­ders zich aange­spro­ken door een dergelijk karakter.
Destruc­tief gedrag, in meer of min­dere mate, is een bijkomend ver­schi­jnsel van een Nar­cis­sus en toege­spitst op het ver­garen van For­tuyn kan wel eens omslaan in het tegen­deel. Lat­en we eens kijken naar de grafiek van goud. Als er weinig goud is en er zijn twee mil­jard mensen die het willen hebben dan zal het wel duur wor­den. Een pri­js van 100$ dol­lar, lees ik de laat­ste dagen, ligt in het ver­schi­et. Tja, dat zegt niets over de waarde. Want wat is de waarde van de dol­lar dan? Ik begri­jp de Tur­bo Goud dan ook niet. Hoe kan zo een tur­bo meer waard wor­den ter­wi­jl de dol­lar min­der waard wordt? Miss­chien is $100 dan wel gelijk­waardig met $60 nu? Ik zal toch maar weer eens die tur­bo for­mules bestuderen. 
In eerste instantie had ik het laag­ste punt met het hoog­ste punt ver­bon­den om daar­na een beet­je aan te passen aan het ver­loop van de grafiek tot­dat het me duidelijk werd dat het ver­loop van de grafiek een flauwe afne­mende sti­jging ver­toont. Wiskunde‑A mensen herin­neren zich nu miss­chien nog de zoge­naamde S‑kromme. Het lijkt mij dat bij voort­gaande trend de grafiek zal uit­mon­den in een doji-sit­u­atie. Ik houd het voor mijn gevoel er op dat $600-$650 de doji-sit­u­atie wordt. Short gaan? Er zijn mensen die dat afraden. Con­trair han­de­len? Ik denk er wel over na om tur­bo short goud te nemen mits er vol­doende geld in de porte­mon­nee is en ik heb geen rooie stu­iver; de turbo’s zijn duur en de hef­boom is groot. Het lijkt me alle­maal teveel op dol­lar-euro sit­u­atie van een tijd­je terug. De euro zou ook 1,50$ wor­den en de olie $100.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.