...

De dreiging van Shadow Banking

9 juni 2011, 09:45 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

Het klinkt dreigend, maar is het ook: Shad­ow Bank­ing. Deze sec­tor wordt vaak ver­ant­wo­ordelijk geacht voor de huidi­ge finan­ciele cri­sis. Op het con­gres van de Finan­ciele Stu­den­ten­v­erenig­ing Ams­ter­dam ging het over het schaduw­bankieren. US Mar­kets pre­sen­ta­trice Elise was er ook om te prat­en met een paar kop­stukken die haar meer kon­den vertellen over het onder­w­erp. Ze spreekt hoofde­conoom van de Rabobank Wim Boon­stra die uit het tra­di­tionele banken­sec­tor afkom­stig is en Doug Shaw die als Hedge Fund man­ag­er van Black­rock in de Shad­ow Bank­ing sec­tor zit. Ook kri­jgt ze nog even snel con­tact met min­is­ter Jan Kees de Jäger die zijn licht schi­jnt over het dan wel of niet reg­uleren van de shad­ow bank­ing sec­tor. Onder het film­p­je staat de tekst van de web­site van FSA waarin het onder­w­erp kort wordt uitgelegd. 




Shad­ow Bank­ing

Het Shad­ow Bank­ing sys­tem, ook wel bek­end als het Shad­ow Finan­cial sys­tem, heeft een soort­gelijke rol als het tra­di­tionele banken­sys­teem; het func­tioneren als inter­me­di­air tussen geld­vragers en kredi­etver­len­ers. Net als bij de tra­di­tionele meth­ode van bankieren, vin­dt veel van deze kredi­etbe­mid­del­ing plaats in de vorm van het trans­formeren van loop­ti­j­den. Hier­bij gaat het vaak om het uit­geven van liq­uide, korte ter­mi­jn schulden tegen­over min­der liq­uide, lange ter­mi­jn bezit­tin­gen.

Tra­di­tionele banken vallen onder het depos­i­tog­a­ranti­es­telsel en hebben boven­di­en toe­gang tot de liq­uide mid­de­len van de cen­trale bank. Deze bankgaranties werken als een bescher­mende maa­tregel tegen bankruns en hebben een sta­bilis­erend effect op het bankwezen. Het shad­ow bank­ing sys­tem heeft daar­ente­gen geen toe­gang tot deze liq­uide mid­de­len en depos­i­tog­a­ranties. Hier­door kun­nen deze banken oper­eren met een hoge hef­boom, wat ze kwets­baar maakt voor economis­che schokken. Onder deze instellin­gen vallen onder andere invester­ings­banken, struc­tured invest­ment ver­hi­cles, hedge­funds en mon­ey mar­ket mutu­al funds. Enkele bek­ende voor­beelden hier­van zijn Lehmann Broth­ers, Bear Stearns, Fred­die Mac, Fan­nie Mae, UBS, JP Mor­gan en Gold­man Sachs.

De mon­di­ale finan­ciële cri­sis heeft het shad­ow bank­ing sys­teem ern­stig beschadigd. De secu­ri­ti­satie- en inter­ban­caire markt stortte ineen en de shad­ow banks waren niet meer in staat zichzelf te financieren. Dit was een van de aan­lei­din­gen van de wereld­wi­jde insta­biliteit op de finan­ciële mark­ten en het daaropvol­gende over­hei­ds­in­gri­jpen in het bankwezen. Het shad­ow bank­ing sys­teem wordt daarom vaak gezien als een belan­grijke fac­tor in het ontstaan van de recente kredietcrisis.

De laat­ste decen­nia heeft het shad­ow bank­ing sys­tem een cru­ciale rol gespeeld in de mon­di­ale kredi­etver­schaffing. Ondanks de grote risico’s speelt het sys­teem nog steeds een essen­tiële rol op de liq­uiditeits­mark­ten. Deze risico’s en de recente finan­ciële insta­biliteit hebben ervoor gezorgd dat shad­ow bank­ing nu ter dis­cussie staat. Daarom is het belan­grijk dat er vra­gen wor­den gesteld over het belang van dit sys­teem in de mon­di­ale economie, de invloed op de recente finan­ciële cri­sis en de toekom­stige rol als belan­grijke spel­er in de financieringswereld.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.