Het klinkt dreigend, maar is het ook: Shadow Banking. Deze sector wordt vaak verantwoordelijk geacht voor de huidige financiele crisis. Op het congres van de Financiele Studentenvereniging Amsterdam ging het over het schaduwbankieren. US Markets presentatrice Elise was er ook om te praten met een paar kopstukken die haar meer konden vertellen over het onderwerp. Ze spreekt hoofdeconoom van de Rabobank Wim Boonstra die uit het traditionele bankensector afkomstig is en Doug Shaw die als Hedge Fund manager van Blackrock in de Shadow Banking sector zit. Ook krijgt ze nog even snel contact met minister Jan Kees de Jäger die zijn licht schijnt over het dan wel of niet reguleren van de shadow banking sector. Onder het filmpje staat de tekst van de website van FSA waarin het onderwerp kort wordt uitgelegd.
Shadow Banking
Het Shadow Banking system, ook wel bekend als het Shadow Financial system, heeft een soortgelijke rol als het traditionele bankensysteem; het functioneren als intermediair tussen geldvragers en kredietverleners. Net als bij de traditionele methode van bankieren, vindt veel van deze kredietbemiddeling plaats in de vorm van het transformeren van looptijden. Hierbij gaat het vaak om het uitgeven van liquide, korte termijn schulden tegenover minder liquide, lange termijn bezittingen.
Traditionele banken vallen onder het depositogarantiestelsel en hebben bovendien toegang tot de liquide middelen van de centrale bank. Deze bankgaranties werken als een beschermende maatregel tegen bankruns en hebben een stabiliserend effect op het bankwezen. Het shadow banking system heeft daarentegen geen toegang tot deze liquide middelen en depositogaranties. Hierdoor kunnen deze banken opereren met een hoge hefboom, wat ze kwetsbaar maakt voor economische schokken. Onder deze instellingen vallen onder andere investeringsbanken, structured investment verhicles, hedgefunds en money market mutual funds. Enkele bekende voorbeelden hiervan zijn Lehmann Brothers, Bear Stearns, Freddie Mac, Fannie Mae, UBS, JP Morgan en Goldman Sachs.
De mondiale financiële crisis heeft het shadow banking systeem ernstig beschadigd. De securitisatie- en interbancaire markt stortte ineen en de shadow banks waren niet meer in staat zichzelf te financieren. Dit was een van de aanleidingen van de wereldwijde instabiliteit op de financiële markten en het daaropvolgende overheidsingrijpen in het bankwezen. Het shadow banking systeem wordt daarom vaak gezien als een belangrijke factor in het ontstaan van de recente kredietcrisis.
De laatste decennia heeft het shadow banking system een cruciale rol gespeeld in de mondiale kredietverschaffing. Ondanks de grote risico’s speelt het systeem nog steeds een essentiële rol op de liquiditeitsmarkten. Deze risico’s en de recente financiële instabiliteit hebben ervoor gezorgd dat shadow banking nu ter discussie staat. Daarom is het belangrijk dat er vragen worden gesteld over het belang van dit systeem in de mondiale economie, de invloed op de recente financiële crisis en de toekomstige rol als belangrijke speler in de financieringswereld.